Hajnalban kezdődik az idei nagydöntő - mit várhatunk az első meccstől?

Torontóban veszi kezdetét a 2019-es finálé - sikerül megvédenie a pályaelőnyt a Raptorsnak, vagy azonnal kézbe veszi az irányítást a GSW?

 

Toronto Raptors - Golden State Warriors 3:00 (Sport 1)

Amit az idei nagydöntőről előzetesen tudni érdemes, arról írtunk már a párharcot felvezető cikkünkben, úgyhogy most leginkább az első mérkőzésre koncentrálunk. Ami itt igazán aktuális lehet, az a sérültjelentés, azon belül is a Warriorsé: Kevin Durant most még biztosan nem játszik, de elutazott a csapattal Kanadába, DeMarcus Cousins elvileg felépült és játékra alkalmas állapotban van, de kérdéses, hogy Steve Kerr be is veti-e, Andre Iguodala pedig elvileg kipihente a Portland elleni sérülését, de pályára lépése hivatalosan kérdéses - nagy pénzt azért ne tegyünk arra, hogy nem lesz ott a parketten, főleg így, hogy Durant biztosan hiányozni fog. Cousinsszal kapcsolatban Kerr elmondta, hogy még ki kell találni, hogy mi neki a legjobb, hány percet tud vállalni, hogyan alakul a meccs, hogyan alakulnak a matchupok, ezek alapján taktikai és nem egészségügyi indokai lesznek annak, ha játszik és annak is, ha nem. A Raptorsnál OG Anunoby az, aki továbbra sem bevethető, bár a legfrissebb sérültjelentésben már "kérdéses" az állapota erre az első meccsre is - azért ha ő be tudna szállni, az mélyíthetne a torontói rotáción. A hazaiaknál még Kawhi Leonard és Kyle Lowry sem 100%-os, de ők azért valamennyit pihentethették a problémáikat, az első meccsre valószínűleg jobb állapotba hozták őket, kihagyni biztosan nem fogják a derbit.

Ami a találkozó lélektanát illeti, a pihentség és a hazai pálya számít. Előbbire a Raptorsnak is volt négy-öt napja, ami általában elég szokott lenni, a Golden State viszont konkrétan (magyar idő szerint) május 21-én lépett pályára utoljára, azóta eltelt tíz nap - nyilvánvalóan kipihenték magukat, de nem városi legenda az, hogy ilyen esetben berozsdásodhat egy csapat, ennyi kihagyás után biztosan kell valamennyi idő ahhoz, hogy felvegyék a ritmust, különösen egy nagydöntőben. Az más kérdés, hogy Steve Kerr csapata elképesztően rutinos, sokszor járt itt és nem véletlenül áll brutálisan jó mérleggel a párharcnyitó mérkőzéseken, Kerr tökéletesen felkészíti fiait az ilyen helyzetekre, ráadásul nyomás sincs rajtuk (legalábbis nem különösen nagy), hiszen ha elvesztik az első meccset, akkor sem történik semmi, még mindig javíthatnak a másodikon, aztán otthon - ezzel szemben a Torontónak rögtön nyernie kell akárhogyan, különben elveszíti a pályaelőnyt és hátrányba kerül. 

Taktikailag nem nagyon lehet egyelőre jósolgatni, meglátjuk, hogy melyik tréner mivel nyitja a párharcot, milyen védekezést képzelt el az első meccsre, hol és hogyan szeretné megverni az ellenfelet - azt viszont biztosra vehetjük, hogy amelyik stratégia nem hoz eredményt, azon változtatni fognak már a második összecsapásra.

A mérkőzéshez élőképes streamet ezen, vagy ezen a linken találtok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus