Hajnalban kezdődik az idei NBA-nagydöntő

Indul a Warriors és a Celtics csatája, a pihentebb nyugati bajnok kezdhet otthon. 

Golden State Warriors - Boston Celtics 03:00 (Sport 1)

A nagydöntő részletes felvezetése itt olvasható, ebben kitértünk a várható eseményekre és forgatókönyvekre, ami pedig az első mérkőzést illeti: a legfontosabb faktor most az, hogy ki milyen állapotban van. A Celtics összességében kettővel játszott több meccset ebben a rájátszásban, mint a Warriors, viszont a lazább kezdés óta két hétmeccses, fordulatos, nehéz szérián van túl, több sérülést is kihordott lábon, az igazi különbség pedig az, hogy vasárnap este még Miamiban vívott mindent eldöntő találkozót. Onnan hazautazott, próbálta kezelni a játékosok kisebb-nagyobb gondjait, videózni és készülni kicsit a Warriorsra, majd átutazott az ország másik sarkába, hogy ismét idegenben lépjen pályára - a három nap pihenő nem elhanyagolható azért, de összességében csak kettővel több, mintha mondjuk nyolcadik mérkőzést kellene vívni a Heattel. A GSW ezzel szemben utoljára múlt péntek este, hat napja játszott meccset, akkor zárta le a Dallas elleni szériáját otthon, azóta nem kellett utaznia és minden bizonnyal inkább a Celticsre készült, nem a Heatre - az nem kérdés, hogy most, az első találkozó előtt pihentebb a Warriors.

Kulcskérdés lesz, hogy a Boston ezen mennyire tud úrrá lenni, úgy tűnt a Heat elleni széria végére, hogy a sérüléseket nagyjából sikerült kezelni, viszont eléggé elfáradt a gárda, ami főleg támadásban látszott meg - a triplázás abszolút "elapadt" az utolsó meccsekre, Al Horford formája is visszaesett a pálya ezen oldalán, ami nyilván nem segít. A Warriorsnál is vannak problémák, de a kezdőcsapat egészséges, ha vannak is kissebb gondjaik, a hat nap elég lehetett ezek menedzselésére és frissebben kezdhetik meg a döntőt - a kérdés a kispad, Porter Jr., Iguodala és Payton II is sérült volt, de elvileg mindhármuk játékára van esély már ezen a meccsen is (teljes edzésmunkát végeztek szerdán), az állapotuk hivatalosan "kérdéses". A Celticsnél a jelentés szerint mindenki játszani fog, Robert Williams III állapota ugyan szintén kérdéses, de a hírek arról szólnak, hogy ott lesz a parketten, a bokájával bajlódó Marcus Smartot pedig le is vették a sérültlistáról, őt egészségesnek nyilvánították.

Minden párharc első mérkőzése a tapogatózásról szól, a csapatok még nem annyira tudják, hogy hogyan is viszonyulnak az ellenfélhez, hogy működik-e az eredeti elképzelésük, így itt is arra számíthatunk, hogy az otthon megtervezett alapjátékokkal, alapvédekezésekkel érkeznek a felek, aztán majd később, a második meccstől idomulnak egymáshoz. Ebből a szempontból pedig a pályaelőny ellenére mindig a hazai csapat van valamivel nehezebb helyzetben, hiszen rajta van inkább teher, a vendégek úgy érkeznek meg, hogy az első két mérkőzés valamelyikén kellene elvenni a pályaelőnyt, ha ez már most sikerül, akkor hátra lehet dőlni. Érdekes lesz látni, hogy a GSW sokat mozgó, jól triplázó, de a gyűrűt is folyamatosan támadó, sokoldalú rendszere hogyan néz majd ki a Boston mindent váltós, agresszív, fizikális védekezése ellen, igazából az lesz az alap, hogy ez elsőre hogyan mutat és ebből indulhat majd a sakkjátszma Steve Kerr és Ime Udoka között.

Azt is tegyük hozzá, hogy a Celtics eddig mindhárom párharcát gyengén kezdte ebben a rájátszásban: a Heat ellen idegenben, a Bucks ellen otthon kapott ki azonnal, a Nets ellen pedig egy utolsó pillanatos, dudaszós, kissé kaotikus kosárral tudott győzni, később aztán mindhárom esetben stabilizálta magát. A Warriors még veretlen otthon ebben a PO-ban és eddig mindháromszor győzni tudott a szériák első mérkőzésén.

 

A mérkőzéshez élőképes stream itt található!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus