Jayson Tatum dudaszós kosarával nyert a Boston, megizzadt a Bucks

A Miami könnyed győzelemmel nyitotta az Atlanta elleni szériát, a Sunsnak pedig kellett egy extra negyedik negyed Chris Paultól a Pelicansszel szemben.

Miami Heat - Atlanta Hawks 115-91

Nem adott esélyt a Miami. Egy másodpercig sem volt kérdés a győztes kiléte ezen a mérkőzésen, az első kiemelt Heat gyakorlatilag megsemmisítette a borzasztó napot kifogó Atlantát. A hazaiak már az első negyedben meglógtak tíz ponttal és levédekezték az egyébként is rengeteget hibázó ellenfelüket, majd a második játékrészben végleg állva hagyták a vendégcsapatot és húsz egység feletti előnyt építettek ki - a nagyszünetben 19 volt közte, de a fordulás után sem változott a helyzet, így később 32-vel is vezetett már Erik Spoelstra alakulata. A sima kiütésben nem voltak hullámvölgyek, végig dominált a Heat, amely 52%-kal dobott mezőnyből, 47%-kal süllyesztett el 18 triplát és 43 mezőnykosarára 35 gólpassz jutott. Egyénileg némi meglepetésre a kispadról 23 perc alatt 27 pontot és 8/9 triplát (!) beszóró Duncan Robinsont emelhetjük ki, egyébként megoszlottak a terhek, a rendszer bizonyult ilyen erősnek - Kyle Lowry például tíz pontnál állt meg, Bam Adebayo pedig egyetlen mezőnykosárral zárt. A floridaiak részéről persze rögtön igyekeztek leszögezni: ez csak egy győzelem, a különbség ugyan nagy, a játékuk jónak tűnt (és az élességükkel sem volt probléma...), de mindössze 1-0 az állás, ezért ugyanígy kell folytatniuk, mert a Hawks biztosan javulni fog.

Borzalmas Atlanta. Az előző bekezdés utolsó mondatára kötve: van is honnan javulni. A vendégek végül 39%-os mezőnymutatóval és 28%-os triplázással zártak, de bár ezek a számok messze vannak az elfogadhatótól, mégis iszonyatosan nagy javulást mutatnak a korábbiakhoz képest - ugyanis az este nagy részében 30% alatti mezőnyözéssel és 20% alatti triplázással szerénykedett a vendégcsapat. A mérkőzést talán az írja le legjobban, hogy Trae Young 1/12-t tudott dobni, közte 0/7 triplával (és 4 gólpasszára is jutott 6 eladott labda), míg a pad vezérének szánt Bogdan Bogdanovics 0/8-cal zárt - nyilván remekül védekezett a Miami, elszívta a levegőt Young elől, de az irányító még így is extra rossz napot fogott ki. Emiatt aztán egyáltalán nem lehetett esélyük, az egyetlen pozitívum náluk, hogy John Collins bő egy hónap kihagyás után visszatért és 21 perc alatt 10 ponttal, valamint 4 lepattanóval szállt be a kispadról. El kell felejteniük ezt az összecsapást és új lapot nyitni a következőre...

A Heat legjobb dobói: Robinson 27/24, Butler 21/3, Tucker 16/12
A Hawks legjobb dobói: Gallinari 17/3, Hunter 14/6, Collins 10/3, Knox 10/6

A párharc állása: 1-0 a Heat javára.

 

Boston Celtics - Brooklyn Nets 115-114

Tatum lepördülésével nyert a Celtics. Ugyan a mérkőzés nagy részében a Boston akarata érvényesült, de a Nets végig kapaszkodott és sok eladott labdával, sok hibát elkövetve is látótávolságon belül tudott maradni. Az első negyedben nem is maradt le jobban a gárda hét pontnál, a másodikban pedig már egálban voltak a felek, a Brooklyn néha vezetett is, de aztán a harmadikban feljebb kapcsolt a Celtics és ellépett: 15 pont is volt közte, úgy tűnt, hogy megtörhetik az ellenállást a hazaiak. Nem így történt, a Nets közelített, majd a záró etap során egy 19-4-es (!) futással megfordította a derbit és előnybe került, innentől pedig készülhettünk a kiélezett hajrára. Itt hol a Brooklyn vezetett 2-3 ponttal, hol egyenlített a Celtics, de a végén mégis a hazaiak "lopták el" a győzelmet: ugyan 45 másodpercnél, Kyrie Irving hatodik triplájával három ponttal vezetett a Nets, de Jaylen Brown dobott egy kettest, 15 másodpercnél Kevin Durant hármasa kimaradt, az utolsó támadást pedig bár szinte levédekezték a vendégek, de Jayson Tatum az utolsó pillanatban, a gyűrű felé mozdulva megkapta a labdát, lepördült Irvingről és feltette a győztes duplát. Dudaszó, vége a meccsnek, Tatum kármentésből kialakuló, de zseniális megoldása győzelmet ért a Bostonnak, hiába küzdött nagyot a Brooklyn, mégsem tudta elvenni a pályaelőnyt - bár az utolsó negyedet 29-19-re Steve Nash alakulata vitte el, de az a Tatum-villanás eldöntötte a küzdelmet. 

Pedig Irving mindent megtett. Kezdetben mindkét csapat eléggé remegett és sok volt a hiba, de aztán fokozatosan belelendültek a felek és előbb a Boston, majd a Brooklyn tudott igazán jól játszani perceken keresztül. A vendégek feljavulása egyrészt az összeálló védekekezésnek volt köszönhető, másrészt Kyrie Irving remeklésének: a folyamatosan, minden labdaérintésénél pfújolt irányító 39 ponttal húzta csapatát, 12/20-at dobott mezőnyből, 6/10-et távolról, 9/9-et a vonalról és volt 6 gólpassza, valamint 4 labdaszerzése is - nem mellesleg a negyedik negyedben egymaga 18 egységet rámolt be. A Nets sikeréhez kellett volna még egy jó meccs Duranttől is, de neki most nem ment: 23 pontját 9/24-gyel hozta össze, a mérkőzés elején négy-öt alkalommal is kiszedték a kezéből a labdát, csak egy triplája esett be, nem ért oda a büntetővonalra és lepattanózásban sem tudott segíteni - ezt tetézte meg azzal, hogy a végén az ő kezében maradt a győzelmet bebiztosító hármas is. A Bostonnál többen is remekeltek, Tatum (31 pont, 8 gólpassz, 12 kiharcolt büntető), Jaylen Brown (23 pont, 4 labdaszerzés), Marcus Smart (20 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz és az övé volt a győztes assziszt) és a meccs egyik kulcsfigurája, Al Horford (20 pont, 15 lepattanó, ebből 6 támadó) is kitett magáért - a lepattanózás döntőnek bizonyult, mert 43-29-re nyerte ezt a Boston, 14-5 volt a támadópattanók aránya és ezek miatt 56-32-re győztek a festékben is. Mindkét csapat levonhatja a maga tanulságait és javulhat a következő mérkőzésre, most mindenesetre megmentette a pályaelőnyt a Celtics.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 31/9, Brown 23/3, Horford 20/6, Smart 20/12
A Nets legjobb dobói: Irving 39/18, Durant 23/3, Dragic 14/3

A párharc állása: 1-0 a Celtics javára.

 

Milwaukee Bucks - Chicago Bulls 93-86

Simának indult, izzadós lett belőle. A párharc nagy esélyesének tartott Milwaukee a várakozásoknak megfelelően kezdett, rögtön egy 9-0-val köszönt be és az első negyedben végig uralta a helyzetet, tíz pont feletti előnyt épített ki, de vezetett már 16-tal is, mielőtt a Bulls visszavágott és váratlanul jó védekezéssel szétzilálta a címvédő játékát. A vendégek előbb közelítettek, majd a harmadik negyedben 64-64-nél kiegyenlítettek, sőt a vezetést is át tudták venni, pedig támadásban továbbra is rengeteget hibáztak és csak erőlködtek, de sokkal jobb lepattanózással és a Bucks eladott labdáival átvették az irányítást. A Milwaukee azért válaszolt, majd amikor a záró etap közepén, 77-78-nál még egyszer, utoljára előnybe került a Chicago, akkor egy 8-0-s futással vette újra a kezébe az eseményeket - Brook Lopez 2+1-e mellett Jrue Holiday pörkölt be egy hármast és egy középtávolit is. Itt még mindig nem volt vége, a Bulls kapaszkodott, másfél percnél, 87-86-os állásnál megint kellett egy nagy kosár Lopeztől, a vendégek pedig már nem találtak a gyűrűbe: előbb Vucsevics rontott el egy helyzetet, majd mínusz háromnál Zach LaVine kapkodott el egy triplát - végül két Holiday-büntető után DeRozan is hibázott, ezzel eldőlt az összecsapás. Az elején úgy tűnt, hogy könnyedén érvényesíti a papírformát a Bucks, de a Chicago jelezte, hogy nem eszik azt olyan forrón - érdeklődve várjuk, hogy a következő találkozóra melyik fél tud javulni.

Pedig borzasztóan dobott a Bulls. Úgy játszott szoros mérkőzést Milwaukee-ban a Chicago, hogy csapatszinten alig 32,3%-kal célzott mezőnyből és mindössze 19%-kal triplázott - botrányos számok, nem meglepő a 86 dobott pont, az viszont igen, hogy ilyen dobóteljesítménnyel is kiélezett küzdelmet lehetett vívni. Ennek egyik oka az volt, hogy védekezésben nagyon (az alapszakasz után teljességgel váratlanul) jól pörögtek Carusóék és a Bucks is csak 40%-kal dobott mezőnyből, illetve 26%-kal triplázott, másrészt a 16-11-es támadópattanózás is sokat segített, harmadrészt a Milwaukee csak 65%-kal büntetőzött, amíg a Bulls 89-cel, végül, de nem utolsó sorban pedig 21-11 lett az eladott labdák aránya, Khris Middleton például egymaga hétszer szórta el a játékszert. Ezek sok mindent ellensúlyoztak és bár Giannis Antetokounmpo hozta magát (27 pont, 16 lepattanó, 2 blokk, 10/19 mezőnyből), de a Bucks játéka igazából nem működött az első negyed után, Middleton és Holiday is gyenge volt, a kispadról sem érkezett semmi, a shooterek gyengén dobtak - a Matthews-Connaughton-Allen trió például összesen kilenc pontot tett hozzá 3/12-es mezőnymutatóval. A Bullsnál mindenki gyengén célzott, DeMar DeRozan 6/25-tel szenvedte össze 18 pontját, LaVine 6/19-cel zárt, de Caruso védekezése és White villanásai mellett Nik Vucsevics azért dicsérhető: ugyan a centernek is 9/27 dobás kellett a 24 ponthoz, de leszedett 17 lepattanót, amelyőbl 8 a támadóoldalon érkezett, ezzel rengeteget tet csapata sikeréért. Bőven lesz min javítani mindkét együttesnek, de a gyengélkedést kimozogta a Bucks és megőrizte a pályaelőnyt, innen folytatódik majd a párharc magyar idő szerint csütörtök hajnalban.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 27/3, Lopez 18/3, Holiday 15/3
A Bulls legjobb dobói: Vucsevics 24/6, DeRozan 18, LaVine 18/6

A párharc állása: 1-0 a Bucks javára.

 

Phoenix Suns - New Orleans Pelicans 110-99

Kellett Paul extrája. Az első félidő úgy alakult, ahogy azt a papírforma diktálta, a Suns átgázolt a nyolcadik kiemeltként bejutó New Orleanson: az első negyedben már 15 ponttal is vezettek a hazaiak, a másodikban pedig még egy lapáttal rá tudtak tenni és 22 is volt közte a nagyszünet előtt. A fordulást követően azonban a Pelicans nem votl hajlandó bedobni a törölközőt, a harmadik negyedben nekiesett az alapszakasz győztesének és az addigi érvénytelen támadójáték helyett óriási elánnal lőtte szét a Suns védekezését a gárda. Ez azt jelentette, hogy a teljes első félidő alatt összehozott 34 ponthoz csak ebben a játékrészben sikerült további 37-et hozzátenni, a csapatok közötti távolság pedig egyszámjegyűre olvadt - érdekes záró etapot várhattunk. Chris Paul azonban úgy döntött, hogy ebből elég volt: a veterán irányító egymaga 19 pontot dobott az utolsó felvonásban, ebből 17-et zsinórban, bevert három lélekölő hármast, voltak látványos ziccerei és percekig az volt a Suns játéka, hogy ő felhozta a labdát, majd megoldotta a helyzetet. Ez bejött, lerázták magukról a New Orleanst és komoly veszélyben nem forgott a sikerük, bár a vendégek látótávolságon belül maradtak - összességében Paul extrája nagyon kellett az első kiemeltnek, de nem hibázott a gárda és megvédte a pályaelőnyét. 

Szétpattanózta ellenfelét a New Orleans. Egy faktorban brutális, őrületes fölényben volt a vendégcsapat: a magas szerkezet tökéletesen bejött és úgy nyerte a lepattanózást 55-35-re a Pelicans, hogy 25-5 (!) volt a támadók aránya. Ez hússzal több dobáskísérletet jelent, ami kellett is, tekintve hogy ők 40% alatt céloztak, míg a Phoenix 50% felett, leindításból 15-2-re győzött a Suns és eladott labdából is néggyel kevesebbet vétettek Chris Paulék. CP3 egyébként végül 30 ponttal, 7 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt úgy, hogy 12/16-ot dobott mezőnyből, mellette Devin Booker (25 pont, 8 gólpassz) és Deandre Ayton (21 pont, 9 lepattanó, 4 blokk) is kitett magáért, míg a Pels említett fölényéért Jonas Valanciuns felelt: a center a 18 pontja mellett 25 (!) lepattanót szerzett meg, amelyből 13 volt a támadó, ő abszolút pusztított az ellenfél palánkja alatt. CJ McCollum (25 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 9/25 mezőnyből) és Brandon Ingram (18 pont, 4 gólpassz, 5 eladott labda, 6/17) nem volt különösebben rossz, de különösebben jó sem, ez így egy tisztességesre mentett vereségre volt elég - meglátjuk, hogy min tudnak változtatni a folytatásra. 

A Suns legjobb dobói: Paul 30/12, Booker 25/12, Ayton 21/3
A Pelicans legjobb dobói: McCollum 25/9, Valanciunas 18, Ingram 18/3

A párharc állása: 1-0 a Suns javára.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus