Kezdetét veszi a keleti döntő is

A Celtics és a Heat négy év alatt harmadjára találkozik a keleti döntőben, mutatjuk, hogy mit érdemes tudni a találkozóról. 

Boston Celtics – Miami Heat 02:30 (ÉLŐ – Sport 1)


A két fél egy év után újra a Keleti Konferenciadöntőben találkozik, sőt, négy éven belül harmadjára futnak össze a rájátszás ezen szakaszában a csapatok, már-már klasszikusnak is tekinthető a Miami és a Boston párharca az elmúlt évekből. A tendencia azonban eddig szinte mindig az volt – talán a 2020-as orlandói buborékban rendezett playoff kivételével – hogy a Miami esélytelenebbként lépett pályára, ez tavaly végül be is igazolódott, a keleti döntőt hét meccsen a Celtics húzta be és menetelt be a nagydöntőbe, viszont a Heat akkor is el tudott lopni Tatuméktől három mérkőzést, nem adták könnyen magukat. A sors most úgy hozta, hogy a COVID-sújtotta szezon rájátszásának végjátéka teljes mértékben megismétlődik, mind a négy még versenyben maradt csapat ott volt akkor a Bubble-ben, ahogyan most is csak a Heat, a Celtics, a Nuggets és a Lakers van talpon. Ennek a sorozatnak az erőviszonyai viszont a tavalyi évhez hasonlóak, a Heat gyakorlatilag egy negyedre volt attól a playinben, hogy playoff nélkül, idő előtt véget érjen a szezonja, ezt követően azonban Butlerék hamvaikból támadtak fel és azóta szinte megállíthatatlanok: úgy ejtették ki a bajnoki cím egyik legesélyesebb csapatát, hogy Tyler Herrót és Victor Oladipót is elveszítette a csapat, a második körben pedig a hosszú-hosszú évek után az egyik legígéretesebb szezonját összerakó New York Knicks sem okozott nagy akadályt nekik – most a Bucksszal körülbelül egy súlycsoportban lévő Boston következik, ahol természetesen nem a Heat az esélyesebb, de láttunk tőlük már annyit az elmúlt egy hónapban, hogy megtanuljuk: sosem szabad őket leírni.


A Boston az első körben a rájátszásba a playinből jutó Atlantát ejtette ki 4-2-vel, a következő körben pedig egy nagy múltra visszatekintő, ikonikus összecsapást vívott a Philadelphia 76ers-szel. Embiidék ellen a kelták 3-2-es hátrányban a kiesés szélére sodródtak, két élet-halál meccset kellett vívniuk, amit szívósságukkal, védekezésükkel, egyéni extráikkal (na és persze a Sixers befuccsolásával…) meg is tudtak nyerni, a mindent eldöntő hetedik mérkőzésen Jayson Tatum 51 dobott ponttal írt történelmet és juttatta be csapatát zsinórban második, az elmúlt hét szezonból pedig ötödik alkalommal a keleti döntőbe. A párharc esélyese természetesen a Boston, de a Heat is tett már le annyit az asztalra, hogy elhiggyük: van arra esély, hogy egy szoros sorozatot lássunk. A párharc felvezetőjét itt olvashatjátok, kulcstényező lesz a csapatok védekezése, mindkét fél a remek periméter védekezéséről ismert, a Boston viszont a playoff-mezőny második legjobb támadógépezete - azonban ebben a Heat is 180 fokot fordult az alapszakasz óta, jelenleg Butlerék az egyetlenek a Denver mellett, akik mind támadásban, mind védekezésben a top 5-ben vannak a rájátszás során. A nyomás elsősorban a hazaiakon van, a Heat még tapogatózhat, lesz lehetősége később is ellopni a pályaelőnyt a Celticstől, mindenesetre kíváncsian várjuk, hogy mit tud kezdeni a bostoni kinti védekezés Jimmy Butlerre illetve, hogy milyen stratégiával rukkol elő Spoelstra a Tatum-Brown duó lassítására.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus