Kikapott a Boston Sacramentóban, átvette a vezetést a Lakers

A Kings ellen szakadt meg a Celtics nagy szériája - könnyedén nyert és ligaelső a Lakers - remekelt a Sixers és a Nuggets - megverte a Warriorst a Pels - újra győzni tudott a Magic.

A Kings ellen szakadt meg a Celtics nagy szériája az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így mivel könnyedén nyert, ezért a Lakers az új listavezető. Remekelt a Sixers és a Nuggets, megverte a Warriorst a Pels, újra győzni tudott a Magic.

Cleveland Cavaliers - Philadelphia 76ers 95-114

Most sima volt. Néhány napja, hazai pályán csak kiélezett végjátékban, egyetlen ponttal tudta legyűrni a Clevelandet a Sixers, most viszont nem kellett körmöt rágni, vagy győztes kosarat dobni az utolsó pillanatokban - a vendégek egy félidő alatt lerendezték a meccset, a nagyszünetben már 24 pontos előnyben voltak, onnantól pedig már csak menedzselniük kellett az ügyet. Az első félidőben 67%-kal dobtak mezőnyből Joel Embiidék, a harmadik negyed elején hamar elkerülte a különbség a harminc egységet, úgyhogy végül egyáltalán nem kellett megszakadniuk, csak Tobias Harris érte el a 30 játékpercet - ő egyébként élt is a lehetőséggel, mert 27 pontot szórt és 12/14 mezőnykísérletét a gyűrűbe küldte. A védekezés nagyon jól zárt, támadásban pedig szépen járt a labda, mindenkit bevontak, volt 33 gólpasszuk - sorozatban öt idegenbeli vereség után nagyon kellett nekik ez a siker, most pedig elindulnának felfelé, a következő 18 meccsükből 13-at ugyanis hazai pályán vívhatnak meg.

Ez a realitás. A Cleveland játékereje nagyjából ott van a Phillyéhez képest, ahova ez a meccs beárazta, ettől függetlenül nem érheti szó a ház elejét a hazaiaknál - becsülettel küzdöttek, Kevin Love kihordott lábon egy elég nagy ütést, nem adták fel, de a harmadik negyed közepétől egyszerűen nem volt értelme erőlködni, mivel ma este következik számukra a back-to-back második fele. A sima hazai vereséggel egy olyan időszakot kezdtek meg, amikor hét nap alatt öt meccset játszanak, most New Yorkba utaznak, úgyhogy mindenkire szükségük lesz - Love térde elvileg rendben van, Zizic tizenegy kihagyott meccs után visszatért, Nance Jr. most nem játszott, de hamarosan ő is rendelkezésre állhat, nem ezen a Sixers elleni vereségen múltak náluk a dolgok.

A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 17, Clarkson 15/3, Love 12/6, Thompson 12
A 76ers legjobb dobói: Harris 27/3, Embiid 14, Ennis 14/9

Sacramento Kings - Boston Celtics 100-99

Fortuna nem akarta. A szezon első meccsén, Philadelphiában elszenvedett vereség óta először kapott ki a Celtics és bár mondhatjuk, hogy a legutóbbi, Warriors elleni erőlködés után ez benne volt a pakliban, de most is csak a balszerencsén múlt, hogy nem nyúlt tovább az így is tíz találkozót felölelő győzelmi sorozat. A kiegyenlített összecsapás végjátékában ugyanis Jayson Tatum dobásaival egyszer már ötpontos előnybe kerültek, majd ugyan innen visszajött a Kings, de Tatum és Theis újabb pontjaival 99-98-as előnyben támadhattak fél perccel a vége előtt. Walker azonban elrontotta a dobást, Smart megpróbálta visszatenni, de Richaun Holmes blokkolta, a lepattanóért való harcban pedig faultot fújtak Smartra - Brad Stevens visszanézette az esetet, de maradt az ítélet, úgyhogy Holmes büntetőzhetett. Ő hidegvérrel bedobta mindkettőt, így egy ponttal vezetett a Kings, a Bostonnak maradt 13 másodpercre arra, hogy egy kosárral megnyerje a meccset - Smart vállalt egy floatert, ám az a dudaszó pillanatában végül lecsorgott a gyűrűről, pedig elsőre nagyon úgy tűnt, hogy be fog esni. Fortuna azonban "lesöpörte" a labdát, így izgalmas végjátékban, egy hajszállal kikapott a Celtics, de így is vezet egy meccsel a Miami-Milwaukee duó előtt Keleten - ami a komplett ligát illeti, úgy viszont át kellett adnia az első helyet a Lakersnek. 

Megérdemelte a Sacramento. Legutóbb a Lakers ellen is egy-két clutch játékon múlt a Kings bravúrja, most a Celtics ellen pedig megint nagyon nagyot védekezett a társaság, végig kontrollálta a Boston játékát, miközben elöl a 10 gólpasszt kiosztó Bogdan Bogdanovics és főleg a 35 pontig, valamint 7/12 tripláig jutó Buddy Hield vezérletével hozták, amit kellett. A 30-18-ra megnyert első negyed után azért ők is visszaestek, a két középső játékrészt összesen tizenhat ponttal elbukták, de a záró etapban tudtak még válaszolni és a szoros végjátékban ezúttal nekik volt szerencséjük - nagyot küzdenek az első meccsek óta Bagley és most már egy ideje Fox nélkül, az utóbbi hét találkozójukból ötöt meg is nyertek, a védekezésük parádés, úgyhogy nagy tempóban zárkóznak a playoff-helyek felé.

A Kings legjobb dobói: Hield 35/21, Barnes 13/9, Bjelica 12/3, Bogdanovics 12/6
A Celtics legjobb dobói: Brown 18/12, Walker 15, Tatum 14/3, Theis 14

Memphis Grizzlies - Denver Nuggets 114-131

A második negyedben eldőlt. Eddig nagyrészt a védekezésének köszönhette sikereit a Nuggets, ezen az estén viszont a borzasztó hatékony és eredményes támadójátékkal gázolta le ellenfelét a vendégcsapat - a meccs egészét tekintve 55%-os mezőnymutatóval, 56%-kal bevert 18 triplával, 36 gólpasszal és csak 12 eladott labdával zártak, 29-10-re nyertek leindításból és nem nagyon adtak esélyt a Memphisnek. A döntő ütés a második negyedben következett be, ezt 44-17-re (!) nyerte meg a Denver, innentől pedig nem nagyon volt miről beszélni, a második félidő formalitássá silányult, a rutinos vendégek ízekre szedték a rengeteget hibázó fiatal hazaiakat. Kiemelendő Jamal Murray teljesítménye, aki a negyedik negyedet már kiülte, de így is dobott 39 pontot 14/24-es mezőnymutatóval, 7/12 triplával, illetve kiosztott 8 gólpasszt eladott labda nélkül, ő volt a vezére a denveri együttesnek - már a nagyszünetben 26 pontnál járt, vele abszolút nem tudtak mit kezdeni. A Nuggets ezzel a sima győzelemmel ott van a nyugati harmadik helyen, most pedig készülhet az éppen előtte lévő Rockets elleni hazai rangadóra. 

Ez most még sok volt. Zsinórban három szoros győzelem után ezúttal esélye sem volt a Memphisnek, az első félidőben nagyon sok rossz döntést hoztak támadásban, sok labdát adtak el, sok blokkot kaptak, emellett pedig a felállt védekezésük sem működött - a nagyszünetben meglévő 20 pont feletti hátrányból nem nagyon lehetett már visszajönni, ez még nem az a csapat, amely képes erre. Tették, amit tudtak, Jaren Jackson Jr. 22 pontig jutott 5/7 triplával, a padról Brandon Clarke 19-et szórt 8/8-as mezőnymutatóval, Jonas Valanciunas dupla-duplázott, Ja Morant pedig alig 21 perc alatt 13 pontot és 6 gólpasszt tett a közösbe, de most csapatszinten nem voltak egy súlycsoportban a Denverrel - persze ők most kezdték az újjáépülést, a Nuggets pedig a liga egyik legjobbja, úgyhogy nem is kell, hogy egy súlycsoportban legyenek. 

A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 22/15, Clarke 19/6, Valanciunas 16/6
A Nuggets legjobb dobói: Murray 39/21, Millsap 23/6, Hernangomez 15/12

Orlando Magic - Washington Wizards 125-121

Már ilyen meccseket is megnyer a Magic. A szezon elején a gyalázatos támadójáték miatt esélye sem lett volna az Orlandónak 121 kapott ponttal győzni, az utóbbi időben viszont nagyon feljavult a gárda elöl és most már egy ilyen pontzáporos összecsapást is be tud húzni. Alapvetően két játékos intézte a támadásokat, Nik Vucsevics (30 pont, 11/14 mezőnyből, 17 lepattanó, 6 gólpassz) és Evan Fournier (25 pont, 5/8 tripla, 9 gólpassz), kettejük remeklése alapozta meg a hazai sikert, de melléjük azért többen is bekapcsolódtak - közülük ki kell emelnünk Markelle Fultz játékát, aki az első félidőben 6/6, összességében pedig 8/10 dobást süllyesztett el, közte 2/3 triplával és végül 19 pontot szórt alig 26 játékperc alatt. A negyedik negyedben azért izgulniuk kellett, ebben az időszakban 44 (!) pontot engedélyeztek a Washingtonnak és a korábban remek védekezésükkel azért komoly gondjaik voltak, de aztán 119-116-nál Fultz labdát lopott, majd csinált belőle egy 2+1-et - fél perc volt hátra, ez a játék volt a döntő. Az Orlando így sorozatban hármat és ötből négyet nyert, egy meccsre van az 50%-os mérlegtől, igaz, most utazik Torontóba, ahol jóval nagyobb tett lenne egy újabb győzelem. 

Ugyanaz a lemez. Gyakorlatilag minden Wizards-meccsről ugyanazt írhatjuk, mint amit most: remek támadójáték, Bradley Beal megszórja magát (34 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz), néha még segítséget is kap (most CJ Miles 6/7, Davis Bertans 5/11 hármast tett hozzá), vannak nagy rohamaik (a negyedik negyedben 10/15 triplát dobtak), de az értékelhetetlen védekezés miatt ritkán járnak sikerrel - ezúttal sem tudták elégszer megállítani a Magicet a végén, úgyhogy 3-8-ra romlott a mérlegük. Nagy csodák nincsenek, képesek látványos és szórakoztató meccseket játszani, de ha a tabellán is szeretnének előrébb lépni, akkor el kell kezdeniük védekezni, addig ez nem fog menni.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 30/9, Fournier 25/15, Fultz 19/6
A Wizards legjobb dobói: Beal 34/15, Miles 21/18, Bertans 15/15

New Orleans Pelicans - Golden State Warriors 108-100

Működött a Holiday-Redick kapcsolat. Jól megértette egymást a két rutinos játékos a New Orleansnál, az irányító az első negyedben ötször találta meg a dobógépet, ebből négyszer a triplavonalon túl, majd a folytatásban ezen felül azt is jól használta ki, hogy Redick milyen figyelmet vonzott magára - az első negyedben látott kapcsolat megalapozta a Pelicans játékát és később is ebből kovácsoltak előnyt. Holiday végül 22 ponttal, 8 lepattanóval és 9 gólpasszal zárt, Redick 26 pontig és 6/11 tripláig jutott, melléjük pedig Nick Alexander-Walker (19 pont, 5/13 tripla), illetve Nicolo Melli (16 pont, 5/7 tripla) is próbált felnőni - a csapatszinten 39%-kal elsüllyesztett 18 hármas kulcsfaktor volt a hazai sikerben, erre építve végig vezettek, volt, hogy 17 ponttal is, hátrányba pedig egyszer sem kerültek. A hajrában ugyan öt-hat pontra visszajött a Warriors, de előbb Redick hatodik, majd Melli ötödik hármasa következett, ez pedig 45 másodperccel az órán végleg lezárta az esetleg még nyitott kérdéseket: a NOP behúzta idei negyedik győzelmét annak ellenére, hogy Williamson, Ingram, Ball, Hart, Okafor, Favors és Jackson nélkül, egy back-to-back második felén lépett pályára. 

Ezt sem tudta kihasználni a Warriors. Sem a hazaiak fáradtságát, sem a fél keret hiányát nem tudta kamatoztatni a Golden State, persze tegyük hozzá, hogy a vendégeknél sem volt kevesebb a hiányzó - kintről-bentről gyengén dobtak, igazából semennyi átütőerő sem volt bennük. Eric Paschall (30 pont, 7 lepattanó, 10/17 mezőnyből) dicsérhető, ő megtette, amit lehetett, a padról Ky Bowman szólt hozzá 19 ponttal, végig próbáltak kellemetlenkedni és üldözni ellenfelüket, de D'Angelo Russell nélkül nagyjából ennyire képesek támadásban, úgyhogy zsinórban hetedszer, összességében pedig tizenkettedszer is vereséget szenvedtek.

A Pelicans legjobb dobói: Redick 26/18, Holiday 22, Alexander-Walker 19/15
A Warriors legjobb dobói: Paschall 30/6, Bowman 19/9, Robinson 14/3

Los Angeles Lakers - Atlanta Hawks 122-101

Mehet haza az Atlanta. Egy ötmeccses nyugati túra legvégén, a Clipperstől kapott 150 pont másnapján, hullafáradtan lépett pályára a Hawks és egy percig sem volt reális esélye a győzelemre, a tizenkét ponttal elvesztett első negyed után a nagyszünetben már a harmincat közelítette a különbség - csodák nincsenek, ebben a formában, ebben az állapotban ennyire telt most a vendégektől. Trae Young azért figyelt a statisztikákra, 31 pontot és 7 gólpasszt jegyzett 8 eladott labda mellett 50%-os mezőnymutatóval, de neki sem volt különösebb hatása a meccsre, teljesen sansztalanul kaptak ki - most viszont végre hazatérhetnek, lezárták a kirándulást, igaz, következőleg a Bucks ellen otthon is elég nehéz lesz domborítaniuk.

Ligaelső a Lakers. A Boston vereségével és ezzel a győzelemmel a Los Angeles állt az összesített tabella élére, igaz, csak fél meccsel a Celtics és eggyel a Houston előtt, de akkor is az arany-lilákkal kezdődik a sor, ami mindig nagy dolog. Ez a siker természetesen kötelező volt a társaság számára a Hawks helyzete miatt (is) és LeBron James (33 pont, 6 lepattanó, 12 gólpassz, 6/10 tripla) parádéjával könnyedén hozták, összesen heten jutottak náluk tíz pont fölé, de a többiek is hozzátették a magukét, 50% felett dobtak mezőnyből, 43%-kal tripláztak és végig uralták a mérkőzést - Anthony Davisen viszont látszik, hogy nem önmaga, 5/14-es mezőnymutatóval szedett össze 14 pontot és egyetlen lepattanót kaparintott meg, az öt gólpassza és az öt blokkja ellenére egyértelműen fájdalmakkal küzd. A Lakers egyébként már csak azért sem hibázhatott, mert Kobe Bryant a helyszínen tekintette meg az összecsapást, James el is mondta, hogy ez most különleges alkalom volt számára. Frank Vogel csapata most az OKC-t fogadja, az azt követő 15 meccsből viszont csak hármat játszik otthon, majd karácsony környékén szintén egymás után vívja a rangadókat - szép a jelenlegi 11-2, de az igazán komoly feladatok most következnek.

A Lakers legjobb dobói: James 33/18, Kuzma 17/9, Rondo 15/6
A Hawks legjobb dobói: Young 31/6, Reddish 13/3, Hunter 11/6, Parker 11, Crabbe 11/6

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus