Nincs ellenszer a Bostonra, szenvedve nyert a Suns

A Celtics megint lenyomta az Orlandót, kis híján meglepte a Phoenixet a Washington, idegenben nyert a GSW és a New Orleans, legyőzte a Houstont a Milwaukee: ez történt az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapján.

Boston Celtics - Orlando Magic 114-97

Nem tud hibázni a Celtics. Két napja ugyanitt győzte le az Orlandót a Boston, és most a visszavágón sem remegett meg Joe Mazzulla alakulata: ugyan az első negyedben még többet hibázott a gárda és volt 10 pontos hátrányban is, de aztán rendezte a sorait, a második játékrészben elöl-hátul remekelt, és a nagyszünetben már 11 egységgel vezetett. A fordulás után megint jött egy laposabb időszak, de a záró etapra ismét sikerült felszívnia magát a társaságnak, és végül kiemelkedő védekezést bemutatva újabb meggyőző sikert könyvelhetett el - ezzel összességében 20-5-re, otthon pedig már 14-0-ra (!) áll, amivel természetesen magabiztosan rohan a mezőny előtt. Összességében siekrült 38,6%-os dobóteljesítményen tartani az Orlandót, a Celtics bedobott 17 triplát 47%-kal, a lepattanózást megnyerte 55-43-ra, és a festékben is győzött 44-34-re, ráadásul 23 pontot tudott dobni leindításból - a meccs egészét nézve egyértelmű volt a helyzet. Egyénileg Jaylen Brownt emelhetjük ki, aki 31 pontig jutott, és ebből 17-et a negyedik negyedben dobott, amikor állva hagyta ellenfelét a Boston - Mazzulla szerint most kezdenek úgy játszani, amit ő Celtics-kosárlabdának hív, úgyhogy jelenleg minden szép és minden jó a klub háza táján.

Banchero egyedül. A Magic nem nagyon tudta komoly kihívás elé állítani ellenfelét, támadásban esélye sem volt a szoros bostoni védekezéssel szemben, hátul pedig a triplákra nem volt válasz: Paolo Banchero úgy is fogalmazott, hogy ha nem is lehetetlen, de nagyon-nagyon nehéz megverni a Bostont, amikor így dob és ilyen ritmusban játszik. Banchero egyébként teljességgel egyedül maradt "a gáton", ő 36 pontot dobott 10 lepattanóval, és bár 14/30 dobásra volt ehhez szüksége, de így is csak benne volt fantázia, rajta kívül egyedül Jalen Suggs tudott 8 pont fölé jutni a vendégeknél. Ez a két bostoni meccs azért megmutatta, hogy van még hova fejlődni, visszaestek a keleti negyedik helyre, most jön a Heat elleni hazai, aztán mennek Milwaukee-ba és Indianába is a hét folyamán.

A Celtics legjobb dobói: Brown 31/15, Tatum 23/12, Porzingis 15/6
A Magic legjobb dobói: Banchero 36/12, Suggs 13/3, F. Wagner 8, Isaac 8/6, Houstan 8/3

 

San Antonio Spurs - New Orleans Pelicans 110-146

Nem izzadt meg a Pelicans. 22 triplát dobtak be a vendégek, amivel új franchise-rekordot állítottak fel, és CJ McCollum (29 pont, 6/7 hármas), valamint Brandon Ingram (26 pont, 5/7 hármas) vezetésével nem sok esélyt adtak a Spursnek. Az első negyedben rögtön megadták az alaphangot és tíz pont feletti előnyt építettek fel, aztán a nagyszünetig még kapaszkodni tudott a San Antonio, de a fordulás után szétlőtte ellenfelét a New Orleans, amely 85 (!) pontot dobott a nagyszünetet követően, és végül kiütésessé tette a győzelmet. A vendégcsapat 55,6%-kal célzott mezőnyből és 52%-kal triplázott, de a 38 gólpassz is beszédes adat, egyénileg átlag 25 játékperc alatt is több kiemelkedő teljesítményt láthattunk, és összességében erőlködés nélkül, könnyedén, látványosan hozták a kötelezőt. A Spursnél az egyetlen örömöt Tony Parker Hall of Fame-ünnepsége jelentette, egyébként idén már negyedszer kaptak ki legalébb 36 pontal - Victor Wembanyama ezúttal 17 pontot, 13 lepattanót, 4 gólpasszt és 4 blokkot jegyzett, Julian Champagnie 5/6 triplát emelt be, de nem voltak egy súlycsoportban ellenfelükkel. A texasiak így a Lakers elleni legutóbbi bravúr ellenére most is "tökutolsók" Nyugaton...

A Spurs legjobb dobói: Wembanyama 17/6, Champagnie 15/15, Johnson 13, Vassell 13/9
A Pelicans legjobb dobói: McCollum 29/18, Ingram 26/15, Alvarado 16/9

 

Milwaukee Bucks - Houston Rockets 128-119

Tovább robog a Bucks. Sorozatban 13. hazai sikerét könyvelhette el a Milwaukee és összességében is zsinórban negyedszer, illetve 17-ből 14. alkalommal győzött a társaság, úgyhogy folytatta remek formáját, és 19-7-tel tartja a második helyét Keleten. Ezúttal Damian Lillard volt a vezér (39 pont, 11 gólpassz, 11/19 mezőnyből, 5/8 tripla), az irányító húzta előre övéit, de mellette Giannis Antetokounmpo (26 pont, 17 lepattanó) is hozta a tőle elvártat, és rájuk építve már a nagyszünetig kétszámjegyű előnybe kerültek. Onnantól azért még sokat kellett tenni a sikerért, a Rockets sokáig ott maradt látótávolságon belül, sőt négy perccel a meccs vége előtt csak négy pont volt közte, de aztán Antetokounmpo 2+1-e és Lillard büntetője megint kicsit növelte a különbséget, a döntő szót pedig Brook Lopez mondta ki, amikor az utolsó percbe lépve bevágott egy triplát - azzal 125-115 lett az állás, és eldőlt a küzdelem. Emeljük még ki Khris Middletont, aki 20 pontjából 14-et a negyedik negyedben jegyzett, és összességében stabil csapatmunkával tudtak fontos győzelmet aratni - most jön a Spurs elleni kötelező, aztán a Magic elleni rangadó, mielőtt nyolcból hét idegenbeli mérkőzést kell majd megvívniuk.

A lepattanók hiányoztak. 46-31-re bukta el a lecsorgók csatáját, és azon belól 16-6-ra a támadópattanózást a Rockets, ez volt az a faktor, amit nem tudtak ellensúlyozni az este során a texasiak - egyébként 50% felett mezőnyöztek, 40%-kal tripláztak, de a palánk alatt lebirkózták őket Lopezék. Hét játékosuk is tíz pont fölé jutott, szépen járatták a labdát, a VanVleet-Green-Sengün trió 18 gólpasszt osztott szét, támadásban abszolút egyben voltak, de a lepattanózás és a védekezés nem ütötte meg azt a szintet, hogy idegenben megverjenek egy ilyen csapatot - vendégként egyébként is csak 2-9 a mérlegük, hiába érkeztek zsinórban négy győzelemből. Most mennek tovább Clevelandbe, aztán jön a Hawks és a Mavs elleni hazai, végül New Orleansban zárják a hetet, sűrű napok várnak rájuk.

A Bucks legjobb dobói: Lillard 39/15, Antetokounmpo 26/3, Middleton 20/3
A Rockets legjobb dobói: VanVleet 22/12, Sengün 20, Brooks 18/6

 

Phoenix Suns - Washington Wizards 112-108

Nagyot hajrázott a győzelemért a Suns. Alapvetően kötelező volt ez a siker a Phoenix számára, de az első félidő nagyon nem erről szólt, a Washington Daniel Gafford (26 pont, 17 lepattanó, ebből 7 támadó) és Tyus Jones (22 pont, 11 gólpassz, 4/6 tripla) vezetésével ugyanis a kezébe vette a dolgokat. nyolc ponttal nyerte a nyitó játékrészt, és 12 ponttal vezetett a nagyszünetben, de volt 16 egység is az előnye. A fordulás után kezdte el összekaparni magát a Suns, de az utolsó felvonás még mindig nyolcpontos fővárosi fórról indult, ott tudott végül felülkerekedni Frank Vogel alakulata: egy 24-8-as rohammal fordított a vendéglátó, és a hajrát már nem rontotta el. A három negyeden keresztül kapufákat dobáló Devin Booker 11 pontot és két fontos triplát jegyzett a záró etapban, az addig jó ritmusban kosarazó Wizards pedig percekre szétesett, és végül 31-19-re bukta el ezt a 12 percet, így ha a vártnál sokkal nehezebben is, de megoldotta a feladatot a Suns. A hazaiaknál Booker (27 pont, 8 gólpassz) mellett Kevin Durantet (28 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) érdemes kiemelni, de az alig 22%-kal bedobott 7 tripla, és a 17 eladott labda sokáig gátat szabott a sikernek - a Wizards viszont nem hazudtolta meg önmagát, a végére teljességgel leeresztett, így 4-21-re romlott a mérlege, és továbbra is csak a Detroit áll rosszabbul, mint Kyle Kuzmáék.

A Suns legjobb dobói: Durant 28, Booker 27/9, Gordon 13/6
A Wizards legjobb dobói: Gafford 26, Jones 22/12, Kuzma 17/9

 

Portland Trail Blazers - Golden State Warriors 114-118

Curry betlije is belefért a Warriorsnak. Idei legrosszabb meccsét játszotta a GSW vezére, Steph Curry ugyanis megállt 7 dobott pontnál 31 játékperc alatt: 2/12-t dobott mezőnyből és 0/8-at távolról, 8 gólpasszára 4 eladott labda jutott, viszont érdekes módon ennek ellenére is +14-ben volt vele a Warriors egy kiélezett mérkőzésen, még a rosszul játszó Curry is többet ért, mint a padon ülő. Klay Thompson (28 pont, 5/10 tripla) mellett a padról érkező, és az igazi önmagát megvillantó Andrew Wiggins (25 pont, 7 lepattanó, 4/6 tripla) dicsérhető, a hajrában pedig Chris Paulnak is volt clutch kosara. Az első félidő összességében a Golden State-é volt, a nagyszünetben simán, 15 ponttal vezettek a vendégek, de ez a lendület nem tartott ki a végéig, a harmadik negyedben visszajött a Portland, a negyedik játékrészben pedig már végig szorosan zajlott a küzdelem. 91-91-nél, majd 93-93-nál egalizáltak is a hazaiak, de ott egy 11-0-t repesztett a Warriors, amivel állva hagyta ellenfelét, és bár a Blazers Shaedon Sharpe 2+1-ével az utolsó percben visszajött 113-111-re, de ott jött Paul egy clutch duplával, majd 115-114-nél Curry dobott egy büntetőt, és a vendégeknek sikerült lemenedzselniük a hátralévő másodperceket. Összességében nem volt ez könnyű siker, de nagyon fontos győzelemnek számít a playinért kapaszkodó Warriors számára, míg a Blazers Jerami Grant 30 pontja ellenére szenvedte el sorozatban hetedik, a szezon során pedig már 19. vereségét.

A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 30/9, Simons 24, Henderson 14/3
A Warriors legjobb dobói: Thompson 28/15, Wiggins 25/12, Jackson-Davis 14

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető! 

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus