Pacific-rangadók a programban, első győzelmére hajtana a Grizzlies

Tizenhárom mérkőzést rendeznek a tengerentúlon, tele izgalmasnak és látványosnak ígérkező találkozóval: mutatjuk, hogy mire érdemes figyelnünk az előttünk álló fordulóban.

Detroit Pistons – Portland Trail Blazers 00:00

Egy keleti és egy nyugati alsóházi csapat mérkőzése lesz ez, ezért túl magas színvonalú összecsapásra nem feltétlenül kell számítanunk. A Detroit négy meccset követően 50%-on áll, a Hornets és a Bulls elleni győzelmeiket azonban legutóbb egy oklahomai vereség követte – bár érdemes hozzátenni, hogy a magasabb polcon lévő OKC ellen is egy szoros meccset játszottak Cunninghamék, abszolút voltak pozitívumok a játékban. A Blazers zsinórban három vereség után tudta megszerezni első győzelmét a szezonban, az alaposan átalakult csapatnak egy pontszegény meccsen a Torontót sikerült legyőznie két nappal ezelőtt. Túl nagy különbség nincs a két csapat erőviszonyai között, egészséges keretek meccsén egy szoros végjáték is kialakulhatna, viszont a vendégeknek ismét Anfernee Simons nélkül kell pályára lépniük, ami nagyban megnehezíti a dolgukat, egyelőre nem látjuk, hogy Malcolm Brogdonon kívül ki tudná az ő szerepét támadásban átvenni – Scoot Henderson egyelőre finoman szólva sem tudta felvenni az NBA ritmusát, eddigi négy meccsén 33%-os mezőnyözéssel és 5%-os (!) triplázással tudott 8 pontot átlagolni, ennél jóval többre lesz szükség tőle a jövőben. A Detroitnál továbbra is Morris és Bogdanovic vannak sérültlistán, viszont az eddigi tapasztalatok alapján nélkülük is esélyesebbek a hazaiak – Jalen Duren játéka hivatalosan kérdéses, rá azért mindenképpen szükség lenne Ayton ellen a festékben.

 

Toronto Raptors – Milwaukee Bucks 00:00

A Raptors hiába nyerte meg a szezonnyitó meccsét a Timberwolves ellen, azóta zsinórban három vereséget szedett össze Darko Rajakovics csapata – különösen fájóak  a Bulls és a Portland elleni vereségek, nem éppen úgy indította tehát az idényt a csapat, ahogyan azt a vezetőség valószínűleg várta. A Bucks az eddigi három találkozójából kettőt megnyert, a Philly és a Heat legyőzése mellett egyedül a Hawkstól kapott ki, bár kicsi a minta, de Giannisék egyelőre tudják hozni azt, amit előzetesen vártak tőlük, még úgy is, hogy Khris Middleton hol pályára lép, hol nem – és amikor játszik, akkor is minimális energiákkal teszi mindazt. Most hivatalosan a Milwaukee-nak nincs sérültje, ami tehát azt jelenti, hogy Middleton is lekerült a sérültlistáról, a Raptorsnál viszont Achiuwa szereplése kérdéses. Ha ő is pályára tud lépni, akkor egészséges csapatok meccsét láthatjuk, az esélyek viszont egyértelműen a Bucks felé tolódnak. A Raptors védekezése a második legjobb volt az eddigi meccseken, viszont előrejátékban már megáll a tudomány, ebben teljesen utolsó a mezőnyben a kanadai gárda – lehet, hogy Schröder és Siakam valamennyire tudják majd limitálni a Lillard-Antetokounmpo párost, de pontokat is kellene felpakolni az eredményjelzőre, ebben pedig a szezon első néhány meccse alapján nem jeleskednek a hazaiak…

 

Atlanta Hawks – Washington Wizards 00:30

A Hawks négy meccset követően 50%-on áll, 0-2-es mérlegét az elmúlt két találkozón a Bucks és a Wolves elleni sikerekkel sikerült kiegyenlítenie, különösen a Milwaukee-ban elért győzelem számít nagy fegyverténynek – Lillardot sikerült 6 ponton tartaniuk, Antetokounmpót is korlátok között tudták tartani, így nagyobb egyéni extrákra sem volt szükség Youngéktól. A Wizards a keleti mezőny végén kullog, nagy valószínűséggel innen később sem fognak (pontosabban: szeretnének) innen elmozdulni. Bár az eddig nyeretlen Memphis ellen megszerezte a csapat az első sikerét, de legutóbb a Boston ellen már érvényesült a papírforma és sima vereséget szenvedtek a fővárosiak. Az esélyek egyértelműen az Hawks mellett szólnak, komoly meglepetés lenne, ha a tankoló Wizards meg tudná lepni a playoff-álmokat szövögető Atlantát.

 

Boston Celtics – Indiana Pacers 00:30

Bár elsőre egy sima hazai győzelemnek néz ki ez a mérkőzés, de a Pacers az eddigi meccseken remek támadójátékot és gördülékeny csapatkosárlabdát tett fel a pályára, ami egy látványos, pontgazdag meccset eredményezhet még a Celtics ellen is. A hazaiak egyelőre hibátlanul teljesítettek, a Knicks, a Heat és a Wizards ellen mindhárom meccsüket megnyerték, szériájuk folytatására pedig most is jó esélyük van. Az Indiana az első két győzelme után legutóbb a Bullstól szenvedett vereséget, viszont a Cavs elleni sikerük jól megmutatja, hogy idén jobb napjaikon képesek lehetnek bárkit megszorongatni Haliburtonék. A Pacers irányítója egyébként remekül kezdte a szezont, 20 pontja mellett több, mint 12 gólpasszt is szétosztott meccsenként, egyértelműen rá van szabva a csapat támadójátéka – ami az eddigi meccseken a legjobbak között volt, csak a Brooklyn és a Dallas volt hatékonyabb az előrejátékban. A Bostonnál elvileg az aktív rotáció minden tagja bevethető, a vendégeknél azonban hivatalosan Haliburton, Mathurin és Jalen Smith szereplése is kérdéses – eddig egyiküknek sem kellett meccset kihagynia, valószínűleg most is ott lesznek végül a feldobásnál. Hiába a Pacers eddig remekül teljesítő támadójátéka, a védekezés eddig legjobb indulattal is csak középszerűnek mondható, ez pedig egy bajnokesélyes ellen nem valószínű, hogy belefér: a papírforma a Boston győzelmét jelentené, de félvállról semmiképpen sem kell venniük Tatuméknek a találkozót, mert ha az Indiana vérszagot érez, ki fogja használni a bizonytalanságot.

 

Miami Heat – Brooklyn Nets 00:30

A felek az előző idényben is közel azonos szinten teljesítettek az alapszakaszban, most valamivel a Heat járhat előrébb a célok tekintetében, de az eddigi tapasztalatok alapján sok különbség nincs a csapatok ereje között. A Heat a Pistons elleni szezonnyitót nagy nehezen megnyerte, de azóta nem tudott újabb győzelmet ünnepelni: Bostonban, Minneapolisban és Milwaukee-ban is kikapott a csapat, most egy nyeretlen hárommeccses idegenbeli túra után térnek újra haza Miamiba. A Nets két vereséggel indította a szezont, legutóbb azonban a Charlotte ellen domináns támadójátékkal megszerezte első sikerét. Érdemes kiemelni Cam Thomas játékát, aki eddig mindhárom mérkőzésén 30+ pontot tett a közösbe, egyelőre Cam Johnson sérülésével ott van a kezdőben, de ha így folytatja jó eséllyel hosszú távon is megveti lábát az első ötösben. A Miaminál vannak aggasztó jelek: Butler nem éppen élete formájában van (bár az ő esetében tudjuk, hogy az igazi arcát fokozatosan mutatja meg a szezon során, különösen a playoffban) és Kyle Lowry is teljesen el van tűnve – Adebayo és Herro gondoskodik a pontok nagy részéről, de a csapat védekezése egyelőre nem állt össze. A hazaiaknál hivatalosan Butler játéka kérdéses, a vendégeknél viszont ennél hosszabb a hiányzók névsora: Claxton és Johnson még mindig nem térhetnek vissza, de Dinwiddie és Dennis Smith Jr. pályára lépése is kétséges egyelőre. Ha utóbbi kettő sem tudja vállalni a játékot, akkor azért már erősen tartalékos lehet a Nets ahhoz, hogy fel tudja venni a versenyt az egyébként nem túl éles Miamival.

 

New York Knicks – Cleveland Cavaliers 00:30

A két csapat alig 24 óra elteltével csap újra össze, az előző játéknapon viszonylag simán tudott nyerni a New York, az esélyesek pedig ismét Randle-ék lesznek az előzetes várakozások alapján. A Knicks ezzel 2-2-re javította mérlegét, a Cavs viszont már a szezon legelején egy nem várt hullámvölgybe került: miután mindössze egyetlen ponttal megnyerte az első mérkőzését a Brooklyn ellen, azóta zsinórban három zakó következett, Oklahomában, Indianában és New Yorkban sem sikerült győzniük Mitchelléknek. Most revansot vehetnek a tegnapi hazai vereségért, de az előjelek itt sem túl jók: továbbra sem számíthatnak Darius Garland és Jarrett Allen játékára, bár Caris LeVert viszont visszatérhet az előző kihagyott meccse után. Ezzel szemben a hazaiak teljesen egészséges csapattal várhatják a visszavágót, így természetesen nagyobb esély előzetesen az ő győzelmükre mutatkozik. Meglátjuk, hogy a fáradtság melyik csapatból mennyit vesz majd ki, valamint hogy a Cavs milyen következtetéseket vont le a tegnapi derbiből, valahogy muszáj lesz kimozogniuk a két kezdőjátékosuk nélküli meccseiket, különben nagy hátárnyba kerülhetnek már a szezon elején.

 

Oklahoma City Thunder – New Orleans Pelicans 00:30

Ha nem is rangadó, de a játéknap egyik legizgalmasabb és leglátványosabb mérkőzése lehet ez, két fiatal és dinamikus kosárlabdát játszó csapat mérkőzik meg egymással, ami jó eséllyel egy látványos és szoros meccset hozhat. A Thunder az első négy mérkőzéséből háromszor is nyerni tudott, egyedül a címvédő Nuggets ellen maradtak alul SGA-ék, ezt viszont legutóbb a Detroit elleni sikerükkel tudták feledtetni, remekül kezdték az új idényt. A Pelicans háromból kétszer ünnepelhetett győzelmet, a Memphis és a New York ellen aratott sikerük után az elmúlt alkalommal a Warriors ellen szenvedte el a csapat első vereségét – összességében azért azt mondhatjuk, hogy Williamsonék sem kezdték rosszul a szezont. A hazaiak továbbra sem számíthatnak Kenrich és Jaylin Williamsre, a Pelicansnél pedig a sérültek (Murphy, Marshall, Alvarado) mellett egyelőre Brandon Ingram játéka is kérdéses, ő a GSW ellen legutóbb nem volt ott a pályán. Nehéz bármit is jósolni ezzel a meccsel kapcsolatban, hasonló erősségű csapatok szoros meccse lehet ez, amely bármelyik irányba eldőlhet, ha Ingram tudja vállalni a játékot, akkor ez különösen igaz lehet.

 

Houston Rockets – Charlotte Hornets 01:00

Alapvetően ez egy alsóházi „rangadó” lenne, bár a Hornets azért láthatóan egy lépéssel a Houston előtt jár az építkezésben. A Rockets első győzelme egyelőre még várat magára, különösen aggasztó az, hogy a Warriorst leszámítva egyelőre vele közel azonos szinten lévő csapatoktól szenvedett vereséget a csapat: az Orlando és a San Antonio ellen is kikaptak, ezt követően legutóbb Curryéktől szenvedtek papírforma szerint vereséget. A Hornets bár a Hawks ellen meglepetéssel indította az új szezont, de azóta nem tudott újabb győzelmet szerezni, a Detroittól és a Brookylntól is kikapott, most a nyeretlen Houston ellen itt az esély a javításra. Az esélyek még a hiányzók viszonylag hosszú névsora (Bouknight, Bridges, Ntilikina, Martin) ellenére is inkább a vendégek oldalán állnak, a Rockets viszont hazai pályán valószínűleg szeretné megszerezni majd idei első győzelmét.

 

Minnesota Timberwolves – Denver Nuggets 01:00

A Minnesota az eddigi három meccséből csak egyet tudott megnyerni: a szezonnyitón a Raptors ellen okoztak csalódást, ezt követően bár a Miamit sikerült hazai pályán legyőzniük, de legutóbb Atlantában viszonylag sima vereséget szenvedtek. A Nuggets úgy kezdte a szezont, ahogyan az előzőt befejezte: veretlenül, 4-0-s mérleggel vezetik Nyugatot, a Boston és a Dallas mellett a harmadik olyan csapat, aki idén még nem talált legyőzőre. Nikola Jokics ezt a szezont is MVP-szinten kezdte, első négy meccse után már két tripla-duplánál jár, egyszerűen nem lehet megállítani. Joggal gondolhatnánk azt, hogy a Wolves magasabb szerkezete Goberttel és Townsszal erre alkalmas lehet, de a rájátszás első körében láthattuk, hogy ezt nem igazán valósut meg. Towns játéka egyébként is hagy némi kívánnivalót maga után: alig 16 pontot és 10 lepattanót átlagolt az eddigi meccsein, ezt egy 37%-os mezőnyhatékonysággal és 23%-os triplázással fejelte meg – ennél jóval több kell tőle ahhoz, hogy szintet tudjon lépni a csapata, különben ez a szezon is mehet a kukába. Az eddig látottak alapján a Wolves szinte csak Edwardsra hagyatkozhat, a fiatal sztár extra játéka kelleni fog ahhoz, hogy egyáltalán meccsben tudjanak maradni a címvédő ellen. Egyik oldalon sincs fontosabb hiányzó, így a papírforma a vendégek sikerét jelentené, nagy meglepetés lenne, ha az eddig fékezettebb habzású játékot mutató hazaiak felül tudnának kerekedni az eddig hibátlan denverieken.

 

Dallas Mavericks – Chicago Bulls 01:30

A Dallas talán mindenkit meglepve hibátlanul, három győzelemmel kezdte a szezonját, bár eddigi sorsolása nem volt túl nehéz: a Spurs és a Nets mellett a teljesen darabjaira hulló Memphist győzték le Doncicék az első meccseiken. Most megint könnyebb feladat előtt állhatnak a hazaiak, a Bulls nem váltotta meg a világot az első találkozóikon mutatott játékával, legutóbb viszont az Indiana ellen sikerült 2-2-re módosítaniuk mérlegüket. Kyrie Irving a csapat előző találkozóját is kénytelen volt kihagynia, egyelőre most is kérdéses a szereplése, rajta kívül azonban mindenki bevethető a hazaiak oldalán, ugyanez pedig elmondható a Bulls részéről is. A várakozások alapján a Dallasnak a Bulls ellen sem kell nehezebb meccsre számítania, mint az eddig lejátszott mérkőzésein. Luka Doncic elképesztő formában kezdte a szezont, közel 39 pontos tripla-duplát átlagol az eddigi találkozókon, szinte biztos, hogy a Bullsnak sem lesz rá ellenszere. Az esélyesek természetesen a hazaiak, egyelőre gyengébb védekezésüket Doncic egymaga ellensúlyozni tudja a túloldalon, meglátjuk, hogy mihez tud kezdeni a Chicago a szezont remek formában kezdő szlovénnel és társaival.

 

Utah Jazz – Memphis Grizzlies 02:00

Itt viszonylag alacsonyabb színvonalra kell számítanunk, a Jazz reálisan egyértelműen a nyugati playin-vonal alá tehető az erősorrendben, a Grizzliest az utóbbi időben pedig az ág is húzza: nem elég Ja Morant 25 meccses eltiltása, Brandon Clarke hosszú felépülése mellett Steven Adams térdét is meg kellett műteni, a veterán centerre pedig így az egész szezonban nem számíthat Taylor Jenkins csapata. Talán ezek ellenére is jobb kezdést vártunk a Memphistől, zsinórban négy zakóval indították a szezont, többek között a teljesen céltalanul pattogtató Washingtontól is vereséget szenvedve. A Jazz nehéz sorsolással indította az idényt, négy komoly playoff-csapattal is találkozott: bár Clarksonék a Kingstől, a Sunstól és a Nuggetstől sima vereséget szenvedtek, de az már önmagában nagy fegyvertény, hogy egy egészséges Clipperst meg tudtak lepni. Nehéz bármit is jósolni erre a meccsre, a Jazz egyértelműen alsóházi csapat, de a Grizzlies jelenleg a liga utolsó helyen áll, teljesen kilátástalannak tűnik a csapat sorsa Morant visszatéréséig, ráadásul a már meglévő sérültek mellett most Derrick Rose sem lehet ott a csapattal. A hazai pálya és az ellenfél megtizedelt csapata a Jazz malmára hajtja a vizet, nagyon nehéz helyzetben vannak a vendégek, hiszen egy 0-5-ös kezdés már igen komoly hátrányt jelentene számukra a szezon további részében…

 

Golden State Warriors – Sacramento Kings 03:00

A felek néhány nappal ezelőtt már játszottak egymással, most ismét összecsapnak, a játéknap egyik rangadóját hozva ezzel nekünk. A Warriors és a Kings már az előző szezonban is egymás közvetlen riválisa volt, a playoff első körében hetedik meccsen dőlt csak el a továbbjutó személye – hasonló rivalizálásra számítunk a két csapattól idén is. A GSW a szezont egy Phoenixtől elszenvedett vereséggel indította, azóta azonban zsinórban három sikernél jár, többek között mai ellenfelét is legyőzte, majd Houstonban és New Orleansban is győztesként hagyta el a pályát. A Kings háromból két győzelemnél jár, egyetlen idei vereségét éppen a Warriorstól szenvedte el, ezt legutóbb viszont a Lakers ellen tudta javítani – akkor a csapat Malik Monk nagy pillanataival hosszabbításban győzte le riválisát. Ez viszont De’Aaron Fox sérülésébe került, a Kings sztárjának a bokája sérült meg, így ezen a találkozón nem fog csapata rendelkezésére állni, ami természetesen azonnal hendikepet jelent a Sacto számára. A hazaiak részéről Draymond Green már visszatért, jó eséllyel Klay Thomspon is újra pályán lehet egy kihagyott találkozó után, Kuminga játéka viszont egyelőre kérdéses, az ő játékáról a feldobás előtt dönt majd az edzői stáb. Fox hiánya megpecsételheti a Kings sorsát, ez persze nem jelenti azt, hogy esélytelenek lennének a vendégek, Sabonis mellett bőven érkezhetnek a kispadról olyan teljesítmények, akik képesek lehetnek tartani a lépést a GSW-vel (lásd legutóbb Monk hősies játéka), de a konszenzus inkább azt mondatja velünk, hogy egy egészséges Warriors talán nagy falat lehet az eddig 30 pont felett átlagoló irányítóját nélkülöző Sacramento számára.

 

Los Angeles Lakers – Los Angeles Clippers 03:00

A Warriors-Kings derbi mellett ez lesz a játéknap másik nagy rangadója, a két Los Angeles-i csapat rivalizálása egészséges csapatokkal még inkább megvalósulhat – régen láthattunk erre példát, most azonban úgy tűnik, hogy megvalósul. A Lakers egy nehéz sorsolás vége fel közeledik, az eddigi négy meccsén 2-2-es mérleget tudott hozni Darvin Ham csapata, legutóbb a Magic ellen sikerült javítaniuk a korábban Sacramentóban elszenvedett vereségüket. A Clippers 3-1-gyel áll négy találkozót követően, Leonardék viszont back-to-back érkeznek meg erre a találkozóra, miután az előző fordulóban az Orlandót sikerült legyőzniük. A „vendégek” helyzete egyébként sem túl ideális, a rotáció már tegnap sem volt túl mély, a Harden-cserében érkezők még nem, a távozók pedig már nem voltak elérhetők, komoly perceket kellett tehát Leonardnak és George-nak a pályán töltenie. A hírek szerint Harden és Tucker még nem debütálhat a Lakers ellen, Terance Mann és Brandon Boston pedig sérülésük miatt nem mélyíthetik a keretet – fáradtabban érkezve nem annyira ideális Tyronn Lue csapatának a helyzete a pihentebb Lakers ellen. Az arany-liláknál Vanderbilt és az újonc Hood-Schifino maródi, de Hachimura szereplése is kétséges egyelőre. Összességében két nagyon hasonló szintet képviselő csapatot láthatunk egymásnak feszülve, végig egy kiélezett és szoros meccsre van kilátás. A Clippers fáradtsága és szűkebb rotációja talán egy hajszállal a Lakers felé billenti el a mérleget, de a hazaiaknál is hiányozhat majd Vanderbilt és Hachimura védekezése, meglátjuk, hogy ki nyeri a városi derbit.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus