Simán verte a Bostont a Milwaukee, 62 ponttal nyert az OKC

Elengedte a Bucks elleni rangadót a ligaelső, elképesztő fölényben volt a Thunder, a Lakerst verte a Suns, a Cavs győzött Párizsban, a New York ellen tudott nyerni a Dallas.

Milwaukee Bucks - Boston Celtics 135-102

Elengedte a Boston. A Celtics előző este a Minnesota ellen játszott csúcsrangadót hazai pályán, és láthatóan nem állt készen az újabb kiemelt feladatra, ugyanis már az első félidőben megsemmisítette a listavezetőt a Milwaukee. A vendégek az első negyed hajrájától kezdve hat és fél percig nem szereztek egyetlen kosarat sem, a Bucks egy 25-0-s (!) futással büntetett, és végül a nagyszünetben 75-38-ra vezetett, a Bostonnak egy másodpercig sem volt esélye. Joe Mazzulla pedig úgy döntött, hogy akkor a kezdőkre nincs is szükség, az alapvetően teljes kerettel kiálló gárda első sora végül csak 16-21 percet töltött a parketten, felesleges lett volna őket tovább erőltetni a biztos vereség tudatában. A gárda 1/17-tel kezdett a triplavonal mögül, és idén többször láttuk már, hogy ha a hármasok nem ülnek, akkor bajba tud kerülni, ez találkozott most a Bucks összehasonlíthatatlanul nagyobb energiájával és motivációjával - bostoni szemszögből nem volt szép ez a meccs, de belefért, így is három mérkőzés az előnyük Kelet, és kettő a liga élén.

Nagyon akarta a Milwaukee. Az utóbbi időszakban pocsék formát mutatott a Bucks, legutóbb úgy kapott ki otthon a Jazztől, hogy az első félidőben több mint 30 pontos hátrányba került, most viszont érezhető volt a mindent széttépő akarat - amihez párosult a pihentség és frissesség, valamint a Celtics látható leharcoltsága. A vendéglátó egy félidő alatt felrobbantotta az arénát és feltörölte a padlót a riválissal, úgyhogy végül ott is csak 20-28 percet játszottak a kezdők, met nem volt szükség többre. Úgy egyébként semmi különös dolgot nem láttunk, most az említett okok miatt egyszerűen ekkora volt a különbség a felek között, amit még jobban szétnyitott a Boston kezdeti borzasztó triplázása - aki igazán bánhatta ezt, az Jrue Holiday, aki most tért vissza először Milwaukee-ba a nyári Bostonba távozása óta...

A Bucks legjobb dobói: Portis 28/15, Antetokounmpo 24, Lillard 21/9
A Celtics legjobb dobói: Pritchard 21/6, Hauser 15/12, Brissett 13

 

Oklahoma City Thunder - Portland Trail Blazers 139-77

62 pont. Rekordokat döntött ez a meccs, hiszen a 62 pontos különbség új csúcs az idei NBA-szezonban, ez az OKC történetének legnagyobb győzelme és a Portland történetének legnagyobb veresége, nem mellesleg az egész NBA történetének ötödik legnagyobb különbséggel záruló találkozója. Érdekesség, hogy bő két évvel ezelőtt, 2021 decemberében történt a legnagyobb különbségű meccs, akkor a Memphis 73 ponttal nyert, a pikantériát pedig az adja, hogy a szenvedő alany éppen a Thunder volt. Most ráadásul úgy lett közte 62, hogy a negyedik negyedet egálra hozták a csapatok, ha a rekord lett volna a cél, értelemszherűen könnyedén megoldhatta volna az OKC - kiemelkedő egyéni extrát nem láttunk, szokás szerint parádézott Gilgeous-Alexander, Williams és Holmgren hármasa, de "csak a szokásos" remeklésüket hozták, Chauncey Billups, a Portland vezetőedzője úgy fogalmazott, hogy ez a meccs a  "tökéletes vihar" volt, amikor minden ellenük és minden a Thunder mellett dolgozott. Az OKC ezzel a mészárlással utolérte a Minnesotát a nyugati első helyen.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 31/3, Williams 21/3, Holmgren 19/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 14/12, Henderseon 13/3, Grant 9/3, Murray 9/3

 

Dallas Mavericks - New York Knicks 128-124

Irving Doncicot is pótolta. Luka Doncic bokasérülés miatt kihagyta ezt a mérkőzést a Mavericksnél, mellette Dante Exum és Dereck Lively sem állt a hazaiak rendelkezésére, de a többiek megoldották a feladatot, és megnyerték a rangadót. Ennek főkolomposa Kyrie Irving volt, aki átérezte a felelősséget, és 44 pontos szezoncsúcsot dobott 15/26-os mezőnymutatóval, 6/10 triplával, 8/9 büntetővel, ráadásul 10 gólpasszt is kiosztott, a többieket is folyamatosan tömte labdákkal. Mellette Tim Hardaway Jr. (32 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is extrát játszott, de Green és Grant Williams is tíz pont fölé jutott, összességében egyben volt a gépezet, bár kétségtelen, hogy Irving klasszisa nélkülözhetetlen volt a sikerhez. Az első félidőben még csapatként voltak kiemelkedőek, 19 ponttal vezettek a nagyszünetben, de a fordulás után nagyot javult a Knicks, és átvette az irányítást - viszont a harmadik negyedben végig tartani tudta magát a Dallas amiatt, hogy Irving egymaga kereken 20 egységet termelt ebben a periódusban. A záró etap vége felé aztán "kilyukadtak" a texasiak, bő hét perccel az órán még 115-96-ra vezettek, de egy percnél 121-120-ig (!) zárkózott a New York, és volt esélye megnyerni a találkozót, ám Josh Green 25 másodpercnél bevágott egy clutch triplát azt követően, hogy a játék során három (!) támadópattanót is megszerzett a Dallas - ez volt a döntő jelenetsor, a hátralévő másodpercekben már csak büntetőzni kellett. Ezt megoldotta a Mavs, úgyhogy megvan a győzelem, és a playoff-vonal határán mozognak jelenleg.

Nem fért bele a rossz kezdés. Az első negyedben kapott 44 pont pecsételte meg a Knicks sorsát, a vendégek később hiába kapcsoltak feljebb és játszottak jól, sőt a második félidőben a Dallasnál jobban, ebből a jelentősebb hátrányból most nem tudtak kimászni. Ugyan Julius Randle (32-6-5) és Jalen Brunson (30 pont, 8 gólpassz) is kitett magáért, Donte DiVincenzo pedig 5/10 triplát tett hozzá, de ez nem lett elég, OG Anunoby az első három negyed során összesen nyolc pontot jegyzett, védekezésben pedig egyszerűen nem tudtak mit kezdeni az Irving-Hardaway Jr. párossal, ők azt csináltak, amit csak akartak. Így sorozatban öt győzelem után vereséget szenvedtek, következőleg Memphisben próbálhatnak meg javítani.

A Mavericks legjobb dobói: Irving 44/18, Hardaway Jr. 32/18, Green 18/6
A Knicks legjobb dobói: Randle 32/6, Brunson 30/6, DiVincenzo 19/15

 

Los Angeles Lakers - Phoenix Suns 109-127

Beal eddigi legjobb Suns-meccse. Egyelőre még leginkább csak keresi a helyét Phoenixben Bradley Beal, a sérülések és az össze-vissza változó rotáció miatt stabilitásról nem nagyon beszélhetünk a csapatnál, mindenesetre a Washingtonból érkező hátvéd most az eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta a Suns mezében. Beal végül 37 pontos szezoncsúcsot szórt, és főleg a 8/10 bedobott triplája volt extra produkció, halálosnak bizonyult a vonalon túlról kiosztásokból és leütésből is - erre pedig hatalma szüksége volt a gárdának, hiszen távolról hosszú ideje nagyon szenved ez a csapat, és most is csak hat (!) triplát tudott bedobni Beal kosarain kívül. Devin Booker (31 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) is igyekezett, Kevin Durant kicsit háttérbe húzódott (18 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés, 12 mezőnykísérlet), de a Suns a jó védekezésének és jó lepattanózásának köszönhetően végig kézben tartotta a meccset: 14 ponttal vezetett a nagszünetben és már 27-tel a harmadik negyed végén, a záró etapban ebből gond nélkül leadhatott valamennyit. A Lakersnél LeBron James (10 pont, 9 gólpassz, 24 játékperc) és Anthony Davis (13 pont, 5 lepattanó) is rendkívül harmatos teljesítményt nyújtott, az ennél a csapatnál egyértelmű, hogy a két sztártól egyszerre nem férhet bele az ilyen produkció, ez most is kiderült - úgyhogy ismét 50% alá csúsztak, és egálba kerültek a nyugati 11. Jazz-zel.

A Lakers legjobb dobói: Russell 19/9, Christie 14/3, Davis 13, Reaves 13/6
A Suns legjobb dobói: Beal 37/24, Booker 31/6, Durant 18/6

 

Cleveland Cavaliers - Brooklyn Nets 111-102

Borzalmas volt a Nets. Az utóbbi hetekben nem először produkált teljességgel érvénytelen és értékelhetetlen támadójátékot a Brooklyn, a Nets a teljes első félidő során összesen 34 pontot tudott kiszenvedni magából, így pedig érthető módon nem volt reális esélye arra, hogy partiban legyen a Clevelanddel. Mikal Bridgesék a folytatásban azért összekapták magukat, és csak a negyedik negyedben 40 pont fölé jutottak, de ez már a "too little, too late" kategóriába esett: a Cavaliers Donovan Mitchell vezetésével tartotta és menedzselte az előnyét, amivel végig is tudott érni. Mitchell 45 pontos szezoncsúcsot szórt, ebből 21-et dobott a negyedik negyedben, amikor szüksége volt csapatának az ő extrájára ahhoz, hogy elöl tudjon maradni. A Clevelandnél Max Strus is megsérült a többi hiányzó mellé, a jobb térde miatt kellett levonulnia és csak az első negyedben számíthatott rá a csapata, de többet egyelőre nem tudni az állapotáról. Nem ez volt a legjobb reklám az NBA-nek Párizsban, hiszen meglehetősen alacsony színvonalú összecsapást láthattak a kilátogató európai nézők...

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 45/12, LeVert 21/9, Okoro 12/6, Allen 12
A Nets legjobb dobói: Bridges 26/6, Thomas 26/3, Walker IV 20/12

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus