Suns-Warriors és Hawks-Celtics rangadó, zsinórban ötöt nyerhet a Wizards

10 mérkőzéssel folytatódik az NBA alapszakasza, Klay Thompsonék visszavághatnak Bookeréknek, a Hawks megszakíthatja a Celtics hetes szériáját, de lesz Bucks-Cavs, Raptors-Heat és Mavs-Rockets meccs is. 

Charlotte Hornets – Indiana Pacers 01:00

A Pacers gyengén kezdte a szezont, azóta viszont megtáltosodtak, utóbbi hét meccsükből ötöt megnyertek és 6-6-os mérleget tudhatnak magukénak. Legutóbb a Torontót verték Buddy Hield, Myles Turner, Jalen Smith és Bennedict Mathurin vezetésével, ugyanakkor az egészen extra teljesítményt hozó vezérük, Tyrese Haliburton bokasérüléssel bajlódik, a játéka kérdéses. Rá nagy szükség is lenne, mivel a hátvédsorból Chris Duarte már jó ideje hiányzik, miközben a túloldalon LaMelo Ball éppen kezd felpörögni. A Hornets nyolc meccset vesztett zsinórban, leginkább Ball sérülése miatt, kedd hajnalban viszont legyőzték az Orlandót, Ball pedig 17 pontja mellett 9 gólpasszt osztott ki, időnként már a régi önmagára emlékeztetett. Mivel a csapat játéka gyakorlatilag rá épül, nem meglepő módon Rozier, Plumlee, Oubre és Maledon is egyszerre tudott jól játszani. Azt azért túlzás állítani, hogy mostantól minden a helyére került a Hornetsnél, hiszen Gordon Hayward, Dennis Smith Jr. és Cody Martin is sérült, közülük talán csak a remekül játszó Smith visszatérésére van esély, így kiegyenlített meccsre van kilátás. 

Orlando Magic – Minnesota Timberwolves 01:00

A Magic legutóbb kikapott a Hornetstől, mindössze 4-10-zel állnak, ráadásul Paolo Banchero továbbra is bokasérüléssel küzd – az 1/1-es a legfrissebb hírek szerint nem edzett kedden, így szinte biztos, hogy most sem játszik. Rajta kívül a többi régi sérült (Mo Wagner, Gary Harris, Cole Anthony, Markelle Fultz és Jonathan Isaac) sem hadra fogható, így hiába van jó formában Franz Wagner, Wendell Carter Jr., Chuma Okeke, Bol Bol és Mo Bamba, súlyos rotációs gondokkal kell megküzdeniük. A Timberwolves is messze van jótól, de legutóbb azért le tudták gyűrni a tartalékos Clevelandet, a húzóembereik Anthony Edwards kivételével jól játszottak (legalábbis támadásban), ráadásul egyedül Naz Reid hiányzik a keretből. A Wolves egyelőre 6-8-cal áll, ha meg akarják valósítani szezon előtti céljaikat, az ilyen meccseket kvázi teljes kerettel kötelező lenne hozni. 

Washington Wizards – Oklahoma City Thunder 01:00

Delon Wright és Taj Gibson továbbra is maródi, a Covidból lábadozó Bradley Beal pedig még igyekszik magát fizikálisan utolérni, de a „maradék” Wizards az utóbbi meccseken nagyon magára talált. Porzingis, Avdija, Kispert és Kuzma is remek teljesítményt hozott az utóbbi időben, Rui Hachimura, Monte Morris és Jordan Goodwin is igyekezett felnőni a feladathoz, ebből pedig egy négyes győzelmi széria kerekedett ki, amivel jelenleg a keleti 5. helyen állnak. Ugyanakkor a Thunder sem tétlenkedett az elmúlt napokban: megverték a Raptorst és a Knickset, majd a Keletet vezető Celticsnek is vért kellett izzadnia, hogy legyűrje őket. Összességében 6-8-cal állnak, eddig kellemes meglepetés a szereplésük, Shai Gilgeous-Alexander All-Star szinten játszik, Josh Giddey a Knicks ellen tripla-duplázott, erre az alapra pedig jól épül fel a többiek játéka. A Wizardsnak is elsősorban rájuk kell figyelnie, ha nem tudják őket lelassítani, akkor Dort vezette kisegítő személyzet segítségével képesek 130-140 pontot szórni. A Wizards az előző négy meccsen csak a Jazzt engedte 112 pontig, időnként kifejezetten jól néztek ki hátul, sikerült Doncic-ot is lelassítaniuk, de azért a Morant és Ball nélkül felálló Grizzlies és Hornets más szint, mint a jól labdázó vezéreket bevető Thunder. 

Atlanta Hawks – Boston Celtics 01:30

Az NBA messze legjobb formába lévő csapata a Celtics, zsinórban 7 sikernél járnak, vezetik a ligát, bár azért hozzá kell tenni, hogy az utóbbi időszakban kétszer játszottak a Pistonsszal, találkoztak a Bullsszal és a Thunderrel - ami viszont tekintélyt parancsoló, hogy a Grizzliest idegenben, a Nuggetsot otthon verték. Jayson Tatum elképesztő formába lendült, de Jaylen Brown és Marcus Smart is felnőtt mellé, ezzel a trióval pedig bárki ellen esélyesek, pláne, hogy a kiegészítőktől is érkeznek az extra mérkőzések. Ami gondot okozhat, hogy a second unit vezére, Malcolm Brogdon összeszedte menetrend szerinti combhajlító-sérülését, Smart sem teljesen egészséges, ez pedig a Hawks hátvédsora ellen problémát okozhat. A Hawks idén eddig kicsit radar alatt közlekedik, talán annyira nem villognak, viszont 9-5-ös mérlegükkel harmadik helyen állnak Keleten. Trae Young ugyan remek számokat hoz, de a dobáshatékonysága eddig kritikán aluli (38%-os mezőnymutató, 30%-os triplázás), viszont Dejounte Murray-vel kezdenek összeszokni, Clint Capela sokadvirágzását éli a palánkok alatt, DeAndre’ Hunter és John Collins is jól teljesít, ez pedig az esetek többségében azért elég a győzelmekhez. A Celtics ellen viszont egy jól dobó Youngra lesz szükség, különben elromolhat az Atlanta kezdőötöse, akkor pedig bajba kerülnek, mert a padról továbbra is hiányzik Bogdan Bogdanovic, a második vonalnak nincs igazi kreatív játékosa – egy biztos, két keleti élcsapat találkozik, a játéknap egyik legérdekesebb meccse lehet. 

Toronto Raptors – Miami Heat 01:30

Két erősen foghíjas csapat randevúzik Kanadában: a Raptorsnál Siakam, Achiuwa és Porter szinte biztosan hiányzik, de Gary Trent Jr. és Fred VanVleet státusza is kérdéses, míg a vendégeknél Herro, Dedmon, Oladipo és Yurtseven sem lép pályára (a török magasember hónapokra dőlt ki bokaműtét miatt). A Raptors 5-1-gyel áll otthon, a Heat 1-3-mal idegenben, ennek ellenére inkább a Miami az esélyesebb, mivel náluk a csapat tengelye, a Butler-Adebayo-Lowry trió játszik, ráadásul zsinórban három sikernél járnak. A Raptorsnál a hiányzókat Scottie Barnes és OG Anunoby igyekszik pótolni, mellettük pedig kiváló formába kerülő Chris Bouchert érdemes kiemelni – no meg Dalano Bantont, aki legutóbb a Pistons otthonában 27 ponttal vezette sikerre a Torontót. A Raptorsnál Nick Nurse rendszere ki szokott termelni ilyen teljesítményeket, most is ebben bízhatnak, illetve hogy FVV talán visszatérhet, vele teljesen máshogyan festene a hátvédrotáció. A Miami viszont a sztárjaiban és a lendületében reménykedhet, összességében nehéz jósolni az összecsapás előtt. 

Milwaukee Bucks – Cleveland Cavaliers 02:00

A két gárda heteken keresztül dominálta a Keleti Konferenciát, a Bucks 9-0-val, a Cavs 8-1-gyel nyitott, azóta viszont mindkét csapatot utolérték a sérülések: a Cavs zsinórban négyszer bukott, a Bucks négyből csak egyet nyert, azt is két ráadásban a Thunder ellen. A Cavst a nehéz nyugati túra is lefárasztotta, aminek a végére kidőlt Donovan Mitchell és Jarrett Allen, így bár legutóbb Darius Garland karriercsúcsot jelentő 51 pontot szórt a Wolvesnak, győzni ott sem sikerült. Allen és a fontos kiegészítő Dean Wade most sem fog pályára lépni, míg Mitchell megpróbál bemelegíteni, ott dől a játéka. Ha Mitchell játszhat, akkor egy fokkal a Cavs lehet esélyesebb, mert azért Garland bombaformában van, erre a hátvédduóra pedig jelenleg nincs válasza a Bucksnak. A Milwaukee-nál Giannis Antetokounmpo már visszatérhetett, Brook Lopezzel erős palánk alatti jelenlétet generálhatnak, ugyanakkor Jrue Holiday játéka erősen kérdéses, de ha utóbbi pályára is léphet, rajta kívül Connaughton, Grayson Allen, Wes Matthews és AJ Green is kisebb-nagyobb gondokkal küzd – plusz eleve hiányzik ugye Middleton és Ingles. Összességében ez már túl sok problémának tűnik, amit Portis, az újonc Beauchamp, George Hill vagy az OKC ellen 36-ot vágó Jevon Carter nehezen ellensúlyozhat. Ha viszont Mitchell bokája nem jön rendbe, akkor közel egyenlő erők csapnak össze, és inkább a hazai pályán küzdő Bucks nyerhet. 

New Orleans Pelicans – Chicago Bulls 02:00

A Pelicans 24 órával korábban komoly skalpot gyűjtött be, legyűrték a Grizzliest, ráadásul Zion Williamson nélkül – a magasember kisebb lábsérüléssel küzd, egyelőre kérdéses, hogy ma kockáztatnak-e vele. A New Orleans utolsó négy meccséből hármat behúzott, CJ McCollum remekel, Brandon Ingram is kezd belendülni, ráadásul a többiekre (Herb Jones, Trey Murphy III, Larry Nance Jr. és Jose Alvarado) is lehet számítani. Jonas Valanciunasra is, bár ő a Grizzlies ellen faultgondok miatt alig 14 percet tölthetett pályán – ez most jól jöhet, mert pihenten állhat oda Nikola Vucseviccsel. A Bulls utóbbi öt meccséből négyet elbukott, pár napja a New Orleans ellen egyszer már vereséget szenvedtek (itt Valanciunas kiválóan játszott), míg a hétvégén a Denver is könnyedén elintézte őket. Viszont azóta pihentek, rendezhették a sorokat, és a szokásos Lonzo Ball-Coby White duót leszámítva mindenki egészséges. A pihent Vucsevics-LaVine-DeRozan trió azért mindenkire életveszélyes, Pat Williams, Dosunmu, Dragic, Caruso, Drummond és a többiek kellő mélységet is adhatnak, ez pedig a fáradtabb New Orleans ellen faktor lehet. Ha viszont a hazaiak ki tudják pihenni a Memphis elleni meccset (utazniuk szerencsére nem kellett), akkor mindenképp nekik van nagyobb esélyük, mert a Bulls nem túl acélos idegenben. 

Dallas Mavericks – Houston Rockets 02:30

A Mavericks egy kőkemény, Clippers elleni mérkőzés után játszik back-to-backet, ugyanakkor keresve se találhatna ehhez ideálisabb partnert a Rocketsnál. A houstoni fiatalok hiába ígéretesek, még meg kell tanulniuk nyerni, a 2-12-es mérleg a liga legrosszabbja, ráadásul utóbbi 5 meccsükön 116 pont a legkevesebb, amit kaptak. Támadásban Jalen Green és Kevin Porter Jr. adja a ritmust, a palánkok alatt Alperen Sengün sarkazza ki az ellenfeleket, ugyanakkor Jabari Smith Jr. egyelőre hullámzó, a védekezésben extra Jae’Sean Tate még hetekig nem lesz bevethető, a második sor pedig jellemzően szintén tapasztalatlan fiatalokkal van tele – az egyszem Eric Gordon nem csinál tavaszt. A Dallasnál is akadtak gondok az első 1-2 hétben, azóta viszont 6-2-es mérleget raktak össze, Luka Doncic teljesen (f)elszabadult, legutóbb a LAC ellen is sziporkázott, sőt mintha Christian Wood is kezdené felvenni a ritmust. Náluk az okozhat gondot, hogy Maxi Kleber, JaVale McGee és Davis Bertans is sérült, egészségesen mindannyian fontos szerepük van a mezőny széthúzásában és/vagy a palánk alatti védekezésben, az Olajuwonnal edző Sengün villanthat. Ugyanakkor ha Doncic tartja a formáját, megteremti a helyzeteket, akkor jó eséllyel a Dallas kerül ki győztesen a texasi csörtéből – különösen úgy, hogy Tate távollétében nem igazán maradt jó opció a szlovén klasszis levédésére. 

Denver Nuggets – New York Knicks 04:00

A Nuggets az utóbbi időszakban remekelt, hat meccséből ötöt megnyert, ráadásul Michael Porter Jr. a Bulls ellen 31 pontot termelt, Jamal Murray pedig 23 pontot szórt 50 százalékos mutatóval. Most szükség is lesz a két felépülő alvezérre, ugyanis Nikola Jokics bekerült a protokoll alá, ráadásul Aaron Gordon is lebetegedett (elvileg nem Covid), a második sor pontjaiért felelős Bones Hyland pedig ugyan már nincs protokoll alatt, de a fizikai állapota még nem az igazi, kérdéses a játéka. Három fontos láncszem hiányozhat, Jokics nyilván pótolhatatlan, így nincs mese, mindenkinek eggyel fentebb kell lépnie. A helyzetüket egy kicsit könnyíti, hogy a Knicks alig 24 órával korábban még Utahban lépett pályára egy harcos kis meccsen, az viszont már a New York mellett szól, hogy győzni tudtak a Jazz ellen. A Knicks pár napja illúzióromboló 145 pontot kapott az MSG-ben az OKC-től, ami után Thibodeau mester kicsit fel is kérdezte a társaság védekezését és akarását, a Jazz ellen már jobban is működtek hátul. Támadásban eddig is hozták magukat, a Jazz ellen Brunson, Reddish és Randle is jól dobott, a kispad is sokat tett hozzá, egyedül RJ Barrett célzott (bűn)rosszul. A Knicks mellett szólhat, hogy egyedül a center Mitchell Robinson hiányzik, ami most nem akkora probléma. 

Phoenix Suns – Golden State Warriors 04:00

A Warriors eddig hazai pályán parádés (6-1), idegenben viszont katasztrofális (0-7) teljesítményt nyújt, az egyik ilyen blama éppen a Suns otthonában jött össze, októberben 134-105-re kaptak ki. Ezen a meccsen állították ki karrierje során először Klay Thompsont, akinek így akad egy kis személyes elszámolnivalója is Devin Bookerrel, de a két csapat egyébként sem eszik egymás tenyeréből. A Warriors dolgát most megkönnyítheti, hogy gyakorlatilag nincs sérültjük, Steph Curry brutális meccseket tolt mostanában, Jordan Poole pedig Thompson pihentetését kihasználva legutóbb 36 pontot termelt a Spurs ellen. A Suns utolsó hat meccséből négyet elbukott, miután egyrészt Cam Johnson kidőlt meniszkusz-sérüléssel, másrészt Chris Paul sarka is rakoncátlankodott, harmadrészt a triplaspecialista Landry Shamet bekerült az agyrázkódás-protokoll alá. Jelenleg úgy tűnik, hogy Chris Paul játékára van esély, nyilván ilyenkor kérdés, hogy milyen formában tér vissza - CP3-nél ez általában nem szokott gondot okozni. Ha visszatér, akkor is inkább a Warriors tűnik esélyesebbnek, mert sokkal-sokkal mélyebbek, de ha Bookeréket megtolja a hazai közönség, akkor ezt a hátrányt el tudják tüntetni – akciódús csemegével zárulhat a játéknap. 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus