Száz pont alatt maradt a Lakers, a Houstoné az első győzelem

James Hardenék nagyon megfogták a Los Angelest, úgyhogy ők kezdték győzelemmel a párharcot - a Milwaukee óriási leolvadást produkált a negyedik negyedben, a Miami pedig köszönte szépen és egy lépésre került a keleti döntőtől.

 

Visszajátszás: Jimmy Butler akkor jön, amikor kell - videók

Miami Heat - Milwaukee Bucks 115-100

Kiesést érő leolvadás? Úgy ment neki ennek a meccsnek a Milwaukee, hogy muszáj, kötelező nyerni, mert ha nem sikerül, akkor 3-0-s hátrányba kerül a társaság, ahonnan még soha senki nem jutott tovább az NBA történetében. Ennek megfelelően is játszott a gárda, a szorosabb első negyed után szépen sikerült lebontani a Heat játékát, a nagyszünetben hét ponttal vezettek, három negyed után 12-vel, de volt közte 14 is, jól védekeztek, elöl pedig egyéni extrák és jó kinti dobóteljesítmény nélkül, de azért csak haladtak előre. Még a záró etap elején, tíz perccel az órán is vezettek 11 ponttal, ott viszont mintha falnak mentek volna és olyan leolvadást produkáltak, amely lehet, hogy a szezonjukba kerül: négy perc alatt egy 16-2-t rohant a Miami, majd az utolsó nem egészen öt percben még egy 17-1 zajlott le a floridaiak szempontjából - elképesztő összeomlás történt a Bucksszal. A negyedik negyedet végül 40-13-ra veszítették el, 6/23-at dobtak mezőnyből ebben az időszakban és 0/10-zel tripláztak, összességében pedig az utolsó tíz dobásukat mind elrontották - egyébként még soha senki nem kapott ki ekkora különbséggel egy PO-meccs negyedik negyedében, ezt hozták most össze a wisconsiniak. Giannis Antetokounmpo (21 pont, 16 lepattanó, 9 gólpassz, 7/21 mezőnyből, 0/7 tripla) szerint ugyan még mindig továbbjuthatnak, még mindig van esélyük, ha bárki fel tud állni 0-3-ról, akkor azok ők, de azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ez a vereség abszolút lélekölő lehet...

Jimmy Butler megint kulcsszereplő volt. A Heat vezére az előző két meccsen is döntő faktorrá vált és most is akkor lépett elő, amikor igazán kellett, a 16-2-es roham idején ugyanis egymaga dobott sorozatban kilenc pontot, majd kiosztott egy gólpasszt Bam Adebayónak - végül 30 ponttal zárt, amelyből 17 érkezett a negyedik negyedben, így ebben az időszakban egymaga túldobta a komplett Milwaukee-t. A Miami egyébként sosem állt még fel ilyen hátrányból egy PO-meccs negyedik negyedében, még a 2013-as, Spurs elleni nagydöntő hatodik meccsén is "csak" tízzel égett az együttes, most viszont 12-ről fordítottak, az pedig már csak hab a tortán, hogy annyira fordítottak, hogy 15-tel nyertek. Az első nagy rohamuk után még volt egy perc, amikor a Milwaukee is betalálgatott és úgy tűnt, hogy stabilizálódhat a meccs, de aztán Butler megint dobott négy pontot, kiosztott egy gólpasszt, majd egy betörés után, két perccel a vége előtt dobatott egy triplát a kintről 5/11-gyel záró Jae Crowderrel - ez volt a döntő ütés, itt lehetett érezni, hogy vége. A Heatnél végül Butler (30 pont, 19 kiharcolt büntető, 7 lepattanó, 6 gólpassz), Adebayo (20 pont, 16 lepattanó, 7/8 mezőnyből) és az említett Crowder remeklése miatt belefért Dragic magához képest visszafogottabb teljesítménye, belefért Olynyk hiánya és az is, hogy Robinson megint keveset tudott hozzátenni - 3-0, innentől négyből egyet kell nyerni a keleti döntőhöz.

A Heat legjobb dobói: Butler 30/6, Adebayo 20, Crowder 17/15
A Bucks legjobb dobói: B. Lopez 22/9, Antetokounmpo 21, Middleton 18/6

A párharc állása: 3-0 a Heat javára.

Los Angeles Lakers - Houston Rockets 97-112

Nem volt fáradt a Rockets. Két nappal ezelőtt sikerült megnyerni egy rendkívül kimerítő hétmeccses sorozatot, most pedig a matchupokat tekintve még nehezebb feladatnak ígérkező nyugati első kiemelt ellen kellett helytállni - joggal gondolhatta bárki a Houstonról, hogy fáradt lesz, főleg hogy extra energiákat kell mozgósítania a csapatnak ahhoz, hogy az alacsony szerkezet érvényesülni tudjon. Nos, bármennyire is meglepő, de a Houston nem volt fáradt: az első negyedtől kezdve "repkedtek" a texasiak védekezésben, kőkeményen beleálltak mindenbe, nagyon jól csapdáztak, dupláztak, rendeződtek, úgyhogy 17 eladott labdát kényszerítettek ki, amelyekből 27 pontot szereztek, ráadásul méretbeli hátrány ide vagy oda, egálra hozták a lepattanózást is. Ugyan a túloldalon nem dobtak extrán kintről (14 hármast küldtek a gyűrűbe), de olyan energiával kosárlabdáztak, amelyre elsőre nem volt válasza a Lakersnek, a szoros első negyed után egy másodpercre sem adta ki a kezéből a vezetést a Houston, majd a záró etap elején jött a döntő ütés: egy 16-3-mal olyan előnybe kerültek, ahonnan már nem volt visszaút. James Harden (36 pont, 12/20 mezőnyből, 5 gólpassz), Russell Westbrook (24 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) és Eric Gordon (23 pont, 7/14 mezőnyből) került előtérbe, de a győzelem igazi kulcsa az elképesztő energiával művelt védekezés volt, amellyel egyszerűen lebontották a Lakers támadásait és 100 pont alatt tartották LeBron Jameséket. Elsőre tehát egy 15 pontos győzelmet húztak be és abszolút az ő akaratuk érvényesült anélkül is, hogy különösebben jól tripláztak volna - valahogy így képzelhették a széria rajtját...

Ennél többre lesz szükség. Benne volt a pakliban, hogy csak a videók alapján nehéz lesz igazán felkészülni a Houston teljesen szokatlan és egyedi szerkezetére, így lehetnek gondjai a Los Angelesnek, ez pedig így is történt, elsőre nem igazán érezték még az arany-lilák, hogy mit és hogyan kellene csinálni. A labdajáratás nem igazán ült, a triplák 30% alatt estek be, a magasembereket viszont szintén nem sikerült igazán megtalálni, McGee-nek két, Howardnak egy mezőnykísérlet jutott, Anthony Davistől pedig ebben a párharcban a 10/16-os mezőnymutató és a 25 pont kevés lesz - főleg hogy LeBron James (20 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) sem "őrült meg". Hiába tért vissza Rajon Rondo, akadozott a játék, a védekezés sem volt patent, elsőre nem volt meg a Houston ellenszere, így viszonylag sima vereséget szenvedett Frank Vogel csapata - nagy baj persze nincs, a Portland ellen is vereséggel kezdett a társaság, de az biztos, hogy van házi feladat a második találkozóig.

A Lakers legjobb dobói: Davis 25/3, James 20/6, Caruso 14/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 36/9, Westbrook 24/3, Gordon 23/9

A párharc állása: 1-0 a Rockets javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus