Szétdobta a Warriorst a Minnesota, hiába rohant nagyot a Lakers

Fordulatos meccset nyert Los Angelesben a Dallas, Jaylen Brown sérülése ellenére győzött a Boston, kis híján meglepte a Torontót a Brooklyn - ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

 

Washington Wizards - Detroit Pistons 116-113

A Wizardsé lett a vége. Szoros, fordulatos meccset vívtak a csapatok, hol egyik, hol másik fél tudott egy-egy futást összerakni: az első negyedet a Wizards nyerte, a másodikban 40 pontot dobott a Detroit, a harmadikban visszavágott a Wizards, majd egy 9-0-val fordított a Pistons hogy aztán egy 18-0-t (!) rohanjon a fővárosi alakulat. Dwane Casey, a vendégek vezetőedzője ezt az időszakot hívta a meccs legnagyobb csalódásának, de a záró etapban felálltak a 12 pontos hátrányukból és 104-104-nél kiegyenlítettek. Itt azonban Kyle Kuzma leszedett egy támadópattanót és bedobott két büntetőt, kiosztott egy gólpasszt Caldwell-Pope-nak, majd bemutatott egy nagy blokkot és pár pillanattal később Thomas Bryant rántott be egy alley-oopot - ez a 6-0 pedig eldöntötte a meccset, többször már nem tudott egyenlíteni a Detroit. Az utolsó tíz másodpercben két triplát is eleresztettek a vendégek a hosszabbításért, de mindkettő kimaradt, így izgalmas csatában végül a Washington tudott győzelmet aratni, ezzel pedig továbbra is partiban van a keleti playinért.

A triplák hiányoztak. Elsősorban a kinti dobások kellettek volna a Pistons ötből negyedik győzelméhez (ez először fordult volna elő vele a szezonban), mert azokat nagyon gyengén dobták Hayesék: az egész meccsen 8/27-et hajítottak (29,6%), a második félidőben pedig csak 2/13-at szenvedtek össze távolról. Ezzel szemben a Washington jól célzott és 13/26-tal, 50%-os mutatóval zárt a vonalon túlról, Caldwell-Pope 3/4-et, Hachimura 3/3-at dobott, ők húzták ezen a téren a csapatot. Egyébként a 21 pontos, 9 lepattanós, 6 gólpasszos, meccsnyerő játékokkal jelentkező Kuzmát érdemes náluk kiemelni, míg a Detroitnál 26 pontot dobott Jerami Grant, Cade Cunningham pedig 20-9-5-tel zárt - hiába.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 21/3, Bryant 16/3, Caldwell-Pope 15/9
A Pistons legjobb dobói: Grant 26/9, Cunningham 20, Bey 19/6

 

Boston Celtics - Atlanta Hawks 107-98

Brown sérülése után nyert a Boston. A meccs harmadik percében vesztette el egyik legjobb játékosát a Celtics, amikor Jaylen Brown egy betörés során bokasérülést szenvedett - le kellett segíteni a pályáról és többször már nem térhetett vissza, egyelőre nem tudni, hogy mennyire komoly a probléma. Ezt a mérkőzést mindenesetre nélküle kellett megnyernie a hazai alakulatnak, de az első negyedet és az egész első félidőt beárnyékolta Brown sérülése: a Boston nehezen szedte össze magát, a nagyszünetre 14 pontos hátrányba került és 17 egység volt a legnagyobb deficit a vendéglátó számára. A fordulás után azonban rendezte a sorait a gárda, sőt robbantott a harmadik negyedben: kategóriákkal agresszívebb, fizikálisabb védekezést raktak ki a parkettre Smarték, leradírozták az addig remeklő Trae Youngot, rossz triplákba kergették az Atlantát, közben pedig ritmust fogtak támadásban is. Ebből egy villámgyors 14-0-s futás és egy 31-13-ra megnyert negyed jött össze, amellyel átvették az irányítást, majd a védekezésen a záró etapban sem igazán lazítottak - ott már végig ők jártak előrébb, sőt folyamatosan növelték is a távolságot, vezettek már 14 ponttal is a hajrára fordulva. Ime Udoka vezetőedző szerint a csapat karakteréről árulkodik, hogy egy ilyen gyenge első félidő után ilyen erős másodikat tudtak játszani, úgyhogy természetesen büszke a társaságra - egyénileg Jayson Tatum (33 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) emelhető ki igazán, de a két Williams, Smart és White is jól mozgott, fontos győzelmet arattak.

Elfogyott a lőszer. Trae Young 22 pontos első félidőt produkált a vendégeknél, a Hawks összességében 65 egységet tett fel a táblára a nagyszünetig, úgy tűnt, hogy olajozottan működik a gépezet és simán vezettek is. A fordulást követően azonban mintha elvágtak volna mindent, ami addig történt, Young kilenc pontot szerzett, rengeteg rossz triplát vállaltak el, erőltettek bizonyos helyzeteket, és a harmadik-negyedik negyedben összesen 33 pontot tudtak dobni, így a 17 pontos előnyük ellenére tulajdonképpen sima vereséget szenvedtek. Összességében 43%-os mezőnymutatóval és 22%-os triplázással zártak, a Hunter-Huerter páros például 4/21-et szenvedett össze és csapatszinten összesen 15 gólpasszt osztottak szét az este folyamán - a második félidőben annyira szétvédekezte őket a Boston, hogy nem volt esélyük. Young (31 pont, 6 gólpassz) és a padról érkező Bogdan Bogdanovics (25 pont, 10/16 mezőnyből) számai nem lettek rosszak, de több pozitívumot nem tudunk felsorolni - továbbra is három meccsel vannak 50% alatt és csak tizedikek Keleten, egyelőre nem képesek feljebb zárkózni.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 33/9, G. Williams 18/6, White 18/3
A Hawks legjobb dobói: Young 31/6, Bogdanovics 25/9, Gallinari 12/3

 

Toronto Raptors - Brooklyn Nets 109-108

Közel állt a visszavágáshoz a Nets. Előző este 133-97-re nyert Brooklynban a Raptors, a realitás azt diktálta, hogy a back-to-back második felén, otthon hasonlóan sima győzelmet aratnak a kanadaiak, de ehelyett a Brooklyn szívta fel magát és kis híján visszavágott azért a pofonért. Ugyan a Raptors kezdett jobban és hét ponttal nyerte az első negyedet, de a Nets váratlanul reagált és a nagyszünetben már vezetett, majd a fordulás után is tudott még "gyorsulni" és tízpontos előnyt épített fel. A záró etapban aztán már összeszedte magát a Toronto és ha nehezen is, de végül négy perccel az órán sikerült utolérnie ellenfelét - 90-96-ról lett 100-96 két és fél perc alatt, többször pedig már nem került hátrányba Nick Nurse csapata. A Nets ugyan egy utolsó ütéssel 103-103-nál még kiegyenlített, innentől viszont Gary Trent Jr, 6/6 hibátlan büntetőt küldött a gyűrűbe és hidegvérrel megnyerte a meccset, közben pedig Scottie Barnes kiosztott egy clutch blokkot Seth Currynek, ezzel kerültek lépéselőnybe - a végeredmény azért lett csak "egypontos", mert James Johnson az utolsó másodpercben bedobott még egy triplát.

Kulcsidőszak előtt áll a Brooklyn. A vendégeknél ezúttal Kevin Durant, Kyrie Irving, Ben Simmons és Joe Harris mellett Andre Drummond sem játszott, vagyis tulajdonképpen a komplett kezdő hiányzott, ráadásul Steve Nash vezetőedző is karanténban van, így ő sem lehetett ott a csapattal. Ennek ellenére játszottak ilyen szoros meccset és LaMarcus Aldridge szerint védekeztek annyit, illetve küzdöttek akkorát, hogy nyerniük kellett volna - pont az utolsó öt percre fogytak el kicsit és 103-103 után kellett volna egy-két higgadt megoldás a sikerhez, ezek nélkül viszont kikaptak. Ugyanakkor Nash hamarosan kiszabadul a karanténból, Drummond legközelebb már játszhat, sőt a hírek szerint csütörtökön Durant is visszatérhet másfél hónap után - Simmons bemutatkozása is közelít, a következő hetekben össze kell rakniuk magukat a playoffra, mert ha (legalább majdnem) mindenki bevethető, ez még mindig egy jó keret, csak ezt körülbelül két hónapja nem láttuk...

A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 24/9, Siakam 18, Barnes 18
A Nets legjobb dobói: Johnson 19/9, Curry 18/6, Aldridge 16/3

 

Houston Rockets - Los Angeles Clippers 100-113

Most egy erős negyeddel meglépett a Clippers. Két napja váratlanul szoros, kiélezett küzdelemben tudott csak nyerni Houstonban a LAC és az első félidő most is arra hajazott, alacsony színvonalú, kevéspontos, kiegyenlített csatát vívtak a felek. Ezúttal azonban a harmadik negyedben talált egy másik fokozatot a Los Angeles, a vendégek 40 pontot dobtak abban a játékrészben, 14 egységgel megléptek, majd a záró etapot rögtön egy 7-0-val nyitották - 96-75 után már nem volt kérdés, eldőlt a találkozó. A vendégeknél Ivica Zubac (22 pont, 12 lepattanó 25 perc alatt) teljesítményét kell leginkább kiemelnünk, de hatan is kétszámjegyűt dobtak náluk, 17 támadópattanót szedtek le és 40%-os mezőnymutató alatt tartották a Houstont, úgyhogy összességében megérdemelt teljesítménnyel arattak újabb győzelmet. Ezzel hétből hatodszor nyertek és most már messze leszakították magukról a Lakerst, igaz, ebből a hat sikerből három is a Rockets ellen érkezett - most pedig pont a városi riválissal találkoznak ismét.

Tíz. Sorozatban tizedik vereségét szenvedte el a Houston, amely ezúttal is tette, amit tudott, de igazából különösebb átütőerő nélkül tudja le a meccseit immár hetek óta. Jalen Green 20 pontja vagy Christian Wood 17 pontos, 8 lepattanós, 3 blokkos teljesítménye említésre méltó, de támadásban ezúttal is rengeteg hibával, komolyabb elképzelés nélkül játszottak és most védekezésben sem volt válaszuk a Los Angelesre, legalábbis a harmadik negyedben nem. A texasiak így 15-46-tal tökutolsók Nyugaton, négy meccs a hátrányuk az utolsó előtti OKC-hez képest és ligaszinten is "jól" állnak, mert a Detroit-Orlando páros csak fél meccsel, 15-47-es mutatóval tud rosszabbat. 

A Rockets legjobb dobói: Green 20/3, Wood 17/6, Sengün 13/3
A Clippers legjobb dobói: Zubac 22, Morris 18/12, Jackson 17/9

 

Minnesota Timberwolves - Golden State Warriors 129-114

Jobb volt a Wolves. Ugyan fáradtabban érkezett a Minnesota erre a találkozóra, de Karl-Anthony Towns azt mondta, hogy a Warriors elleni meccs mindent megváltoztat: "más energiával ébrednek", ha a GSW az ellenfél, ő is plusz erőt talált magában erre az estére. A magasemberre nem is volt most ellenszer, 14/22 mezőnydobását a gyűrűbe küldte és 39 ponttal szedte ízekre a vendégeket, leszedett kilenc lepattanót, kiharcolt tizenegy büntetőt, nem tudott vele mit kezdeni Kevon Looney és a Warriors. Mellette D'Angelo Russell (22 pont, 7 gólpassz) és Malik Beasley (20 pont, 6/9 tripla) is kitett magáért, Pat Beverley is jól játszott, a Minny pedig végig uralta a találkozót, a nagyszünetben már 12 ponttal vezetett, az első negyed hajrája után végig előrébb járt és tisztes távolságban tartotta magától a GSW-t. Az 50% feletti mezőnymutató és a 40%-os triplázás is jól néz ki, nyertek a festékben, félpályán pedig le is védekezték a Warriorst, nagyon meggyőző teljesítménnyel arattak újabb fontos győzelmet - ezzel továbbra is őrzik a stabil hetedik helyüket Nyugaton és már öt meccsel vannak 50% felett.

Elfogyott a Warriors. Thompson, Green, Wiseman, Iguodala és Bjelica sem léphetett pályára a vendégeknél, ráadásul alig hét perc után kidőlt a kezdőbe jelölt Moses Moody is: Townsszal ütközött és megzúzódott a szeme, nem tudott visszatérni a pályára. Ebben a Golden State-ben ezek után semmilyen fantázia nem volt, Steph Curry dobált (34 pontig jutott), de nem volt csapatvédekezésük, 30% alatt tripláztak, nem voltak elég fizikálisak a festékben, nem volt meg a kellő akaratuk - nem mondhatjuk, hogy lélekszakadva kapartak ezért a győzelemért. A Wolves köszönte szépen a lehetőséget és könnyed, látványos, hatékony játékkal végig kordában is tartotta az eseményeket, Curry pedig ki is mondta, hogy ezzel a hozzáállással nem nagyon fognak meccseket nyerni. Nyolcból hatodszor kaptak ki, a hullámvölgyük teljesen egyértelmű, de Steve Kerr azt mondta, hogy nem aggódik, hosszabb távon kiegyenesednek és izgatott a csapatában lévő potenciál miatt - ez rendben van, bár közben a Memphis fél meccsre megközelítette őket a ligamásodik helyen. 

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 39/9, Russell 22/6, Beasley 20/18
A Warriors legjobb dobói: Curry 34/15, Lee 15/3, Payton II 14/6

 

Los Angeles Lakers - Dallas Mavericks 104-109

Sikertelen felzárkózás. A két nappal ezelőtti kipfújolás után ismét értékelhetetlen első félidőt játszott a Lakers, égett már 21 ponttal is Frank Vogel csapata és a nagyszünetben 15 volt közte, esélytelennek bizonyultak az arany-lilák. A társaság azonban felgyűrte az ingujját és a fordulást követően óriási rohamot vágott ki, 31-14-re megnyerte a harmadik negyedet, védekezésben egészen másképp nézett ki, mint addig és úgy tűnt, hogy akár be is húzhatja a győzelmet. Hét perccel a vége előtt 100-94 állt az eredményjelzőn, ám éppen a legfontosabb időszakra fogyott el a kakaó és ebben az utolsó hét percben összesen négy pontot tudott dobni a társaság úgy, hogy ebből kettő már csak a végső pillanatokban, tét nélkül érkezett. Ebben a hét percben 2/9-et dobtak mezőnyből és három labdát adtak el Malik Monkék, ez a leolvadás pedig nem férhetett bele: hiába a parádés felzárkózás, a nagy második félidő, az utolsó időszakra nem maradt elég energia ahhoz, hogy befejezzék a munkát. Hiába LeBron James (26 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) és Carmelo Anthony (20 pont, 3/6 tripla, 3 labdaszerzés) jó meccse, ugyanaz lett a vége, mint mostanában mindig: az All-Star óta 0-3-ra, az utóbbi hét meccsükön 1-6-ra, az elmúlt 13 találkozójukon pedig 3-10-re állnak, hét meccsel vannak 50% alatt és nem lehet más céljuk, mint az, hogy valahogy becsússzanak tizedikként a playinbe. Nem lesz egyszerű...

Megúszta a Dallas. Toronymagas favoritként érkezett erre a találkozóra a Mavs, az első félidő ennek megfelelően is alakult, aztán a fordulás után olyan szinten elvesztette a koncentrációt a vendégcsapat, hogy kis híján "visszaadta" a legutóbbi győzelmet, amikor agyonverte a GSW, de kissé érthetetlen feltámadással ellopta a sikert a texasi alakulat. Most sikerült elkerülni a teljes összeomlást és éppen a végjátékra szedte össze a védekezését az együttes, így bár támadásban nem voltak túl élesek a vendégek (30% alatt tripláztak), de megúszták az addigi hibákat és érvényesítették a papírformát. Egyénileg nagy extrát nem tudunk kiemelni, Luka Doncic 25 pontjához 9/21-es mezőnymutató, 0/5 tripla és négy kihagyott büntető, öt gólpassához pedig hat eladott labda társult, igazából Jalen Brunson (22 pont, 4/6 tripla, 4 labdaszerzés) és Spencer Dinwiddie (14 pont, 9 gólpassz) egészítette ki a szlovén játékát annyira, hogy működjön a rendszer. A fontos győzelem után továbbra is ötödikek Nyugaton, most pedig sorozatban négy hazai mérkőzés vár rájuk.

A Lakers legjobb dobói: James 26/9, Anthony 20/9, Monk 17/9
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 25, Brunson 22/12, Finney-Smith 16/9

 

A tabella itt megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus