Városi rangadó LA-ben, a Pelicans a Memphist fogadja

Folytatódik az NBA alapszakaszának hajrája, ahol több fontos mérkőzés is lebonyolításra kerül. Érdekesnek ígérkezik a remek formába lendülő Toronto bostoni vendégjátéka, a playoff-álmokat kergető New Orleans a Memphis ellen bizonyítana tovább, a forduló legfontosabb meccsét pedig talán a playoff-vonal határán egymással holtversenyben álló Lakers és Clippers játssza. Mutatjuk, hogy mit érdemes tudni az előttünk álló játéknapról.

Detroit Pistons – Brooklyn Nets 01:00


Mivel a Detroit már szinte biztos, hogy ligautolsó lesz, így a Brooklyn számára a napnál is világosabbak a céljai: behúzni ezt a kötelező győzelmet és tartani a biztos playoff-indulást jelentő hatodik helyet. A vendégek az utóbbi öt meccsükből hármat is megnyertek, ezek a győzelmek egymás után születtek a Houston, Atlanta és Utah ellenében, legutóbb azonban Bridgesék jó sorozata megszakadt, a Timberwolves már nagy falatnak bizonyult számukra. A Pistons zsinórban tíz vereséget számlál, sőt, két hónap alatt csak háromszor tudott győzni a csapat, mára abszolút a liga legmélyebb bugyraiba süllyedtek a hazaiak. A hírek szerint a Brooklynnál az aktív rotáció minden tagja ott lesz a pályán, a Netsnek kérdés nélkül be kell húznia ezt a meccset, egy vereség óriási tőrdöfés lenne az alapszakasz végét egyébként bizonyára már nagyon váró vendégeknek.

 

Indiana Pacers – New York Knicks 01:00


Az Indiana álmai hivatalosan is véget értek, már matematikai esélye sincs a playin elérésére sem, az utolsó próbálkozások is kudarcba fulladtak. Az elmúlt tíz meccsén hétszer is kikapó Pacers minden bizonnyal itt már minden mindegy alapon lép pályára, a Knicks viszont éppen most kezd belelendülni: míg Randle sérülését követően volt egy rövidzárlat a csapatnál (zsinórban három vereség), most ismét rátaláltak a helyes útra és négy győzelmet arattak, többek között rangadón verték a Miamit és a bár megelőzni már nem tudják őket, de a Clevelandnek is jelezték, hogy ne számítsanak ellenük könnyű párharcra a rájátszás első körében. Az esélyesek természetesen itt is a vendégek, annak ellenére is, hogy Julius Randle visszatérésére még mindig várni kell és R.J. Barrett szereplése is csak kérdéses, míg a hazaiaknál Haliburton és Duarte a biztos hiányzók, de Myles Turner pályára lépése is bizonytalan. Minden a NYK sikere mellett szól, meglátjuk, hogy tudják-e érvényesíteni a papírformát – ha esetleg nem, akkor sem lesz következménye, hiszen már sem előre, sem hátra nem tudnak elmozdulni, az ötödik helyük biztos, így tét nélkül melegíthetnek a playoffra Brunsonék.

 

Atlanta Hawks – Washington Wizards 01:30


A Pacershez hasonlóan a Washington számára is gyakorlatilag véget ért a szezon, ők sem lehetnek ott a playinben, az elmúlt tíz meccsükből csak kettőt tudtak megnyerni, ezt pedig már nem bírták el Porzingisék. Az Atlantának viszont még van miért küzdenie, elsősorban azért, hogy megtartsa a nyolcadik helyét a tabellán, jelenleg a Torontóval holtversenyben vannak a 8-9. helyen. A hátralévő sorsolása viszont nem egyszerű a hazaiaknak, a mai mérkőzés után a keleti dobogósok ellen mérettetik meg magukat, előbb a Phillyt fogadják, majd az alapszakaszt Bostonban zárják – emiatt különösen fontos lenne most egy győzelem a fővárosiak ellen. A Hawks egyébként nincs rossz formában, négyből hármat nyert a csapat, előbb a Clevelandet, majd a Dallast és a Chicagót is legyőzték Youngék. Ezúttal mindkét csapat back-to-back lép pályára, kérdés, hogy melyik fél bírja jobban a fáradtságot, a Wizardsnál több játékos játéka is kérdéses, így Beal, Kuzma és Porzingis sem biztos, hogy pályára léphet, Deni Avdija pedig biztosan kihagyja a találkozót. A Washington tartalékos felállása és gyakorlatilag tét nélküli meccse miatt az esélyek a hazaiak mellett szólnak, akiknek mindenképpen szükségük lenne erre a sikerre, ha nem akarnak lecsúszni a 9. helyre, hiszen ott már elég egyetlen rossz nap és könnyen véget érhet a szezonjuk, ezt bizonyára mindenképpen el szeretnék kerülni…

 

Boston Celtics – Toronto Raptors 01:30


A Boston bár még hivatalosan nem zárta másodikként az alapszakaszt, hiszen a Sixers még papíron megelőzheti őket, de kétmeccses előnye már jelentősnek minősül, ha ma sikerül hazai pályán az egyébként motivált Torontót legyőzni, akkor biztosan legalább a második helyen végeznek Keleten. A Boston a tegnapi napon lépett pályára, a Philly elleni csúcsrangadón Joel Embiid 52 pontjával nem tudott mit kezdeni a csapat, ennek ellenére az utóbbi tíz meccsen bemutatott hét győzelem elegendő lehet ahhoz, hogy végül ne történjen előzés. A Raptors az Atlantával van nagy harcban a keleti nyolcadik helyért, Siakamék pedig a legjobbkor lendültek kiemelkedő formába, ötből négy sikerüknek köszönhetően már utolérték a Hawkst, közöttük komoly harcok várhatóak azért, hogy legyen legalább két mérkőzésnyi esélyük a rájátszás eléréséért. A vendégek szintén back-to-back lépnek pályára, tegnap rövid időn belül másodjára is legyőzték a Charlotte csapatát, így a playin már biztosan megvan a kanadaiaknak, a kérdés csak a helyezésük lehet. A Celticsnél Jaylen Brown és Robert Williams III játéka is valószínű, így szinte teljes kerettel állhatnak ki a kelták, míg a Raptorsnál csak Gary Trent Jr. játéka kérdéses. Elsősorban a Raptors miatt egy jó mérkőzésre számíthatunk, ők most momentumban vannak, minden követ meg fognak mozgatni azért, hogy a nyolcadik helyen jussanak a playinbe, meglátjuk, hogy most egy nehéz ellenfél, egy bajnokesélyes ellen is képesek lesznek-e fenntartani remek formájukat.

 

Milwaukee Bucks – Chicago Bulls 01:30


Csak idő kérdése és a Bucks megnyeri a Keleti Konferenciát, egy bostoni vereség esetén a Chicago ellen pedig ezt akár be is biztosíthatja. A hazaiak kiváló formában vannak, az elmúlt időszak 7-3-as mérlege magáért beszél, hiába kapott ki néhány napja váratlanul simán a Boston elleni rangadón a csapat, nagyon csekély az esélye annak, hogy veszélybe kerüljön az első helyük a tabellán. Giannisék csak úgy lehetnek másodikak, ha az összes maradék meccsükön kikapnak úgy, hogy közben a Boston minden mérkőzését megnyeri – ebben az esetben azonos mérleggel zárná az alapszakaszt a két fél, az egymás elleni tie-braker pedig a keltáknál van. A hazaiak ilyen szcenárióval valószínűleg nem számolnak, a Bulls ellen kötelező a győzelem, főleg úgy, hogy a vendégek minden bizonnyal biztosan a tizedik helyen végeznek, minden őket üldöző csapat már hivatalosan is „kiesett” a playinért zajló harcokból. A hazaiaknál Khris Middleton az előző, Washington elleni mérkőzés kihagyása után minden bizonnyal visszatérhet a pályára, ami tovább erősíti a Bucks esélyeit. Mindkét fél pihenőnap nélkül lép pályára, a Bucks a Wizardsnak 140 pontot dobva tudott nyerni, míg a Bulls az Atlanta ellen szenvedett vereséget. A papírforma szerint a ligaelső ellen ma sem sok jóra számíthatnak DeRozanék, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a korábbi remek formájuk már a múlté és az utóbbi öt meccsből csak kettőt nyert meg a gárda.

 

New Orleans Pelicans – Memphis Grizzlies 02:00


A New Orlans teljesen váratlanul támadt fel hamvaiból és már ott tart, hogy az elmúlt időszakban hozott 7-3-as mérlege miatt már a hatodik hely küszöbén van a csapat, lemaradása csupán egyetlen meccs az utolsó biztos playoff-indulást érő helytől. A hazaiak viszont ma egy olyan ellenfél ellen lépnek pályára, amelynek tízmeccses formája még az övékénél is jobb, a Grizzlies ugyanis tízből nyolc sikert számlál és a jelenleg az egyik legélesebb csapata a mezőnynek. Az esélyek viszonylag kiegyenlítettek, bár talán a Grizzlies aktuális formáját tekintve a Pelicans sikere lenne inkább meglepő. A New Orleansnál Zion Williamson mellett továbbra sincs Jose Alvarado, a Memphisnél pedig az Adams-Clark kettős sérülése mellett most Dillon Brooks játéka is kérdéses. Mindkét fél back-to-back lép pályára, míg a NOP a Kings ellen maradt alul, addig a Memphis a Portland elleni kötelezőt húzta be, kérdés, hogy melyikük bírja majd jobban a fáradtságot. A győzelem természetesen a hazaiaknak lenne a fontosabb, azok után, hogy már elérhetővé vált az egyenes ágon való rájátszásba jutás, így különös fontossággal bír minden meccs számukra. Könnyű dolguk semmiképpen sem lesz Ingraméknak, ráadásul ez után a meccs után a Knicks és a Wolves ellen is vár rájuk egy-egy csörte, ha ezeken a találkozókon sikerül szép eredményeket elérni, akkor kifejezetten élesen érkezhetnek meg a rájátszásba, már ha ez sikerül nekik…

 

Dallas Mavericks – Sacramento Kings 02:30


A Dallas továbbra is az életéért küzd, bár már röppentek fel olyan hírek is, hogy a stáb Doncic és Irving kiültetését fontolgatja a hátralévő mérkőzésekre – ez már azt jelentené, hogy a csapat is végképp letesz arról, hogy a tizedik helyet még elérheti a társaság. A jelenlegi információink alapján egyelőre még mindkét sztár játéka valószínű, nagy szükség is lesz rájuk, hiszen a Kings ellen abszolút nem a hazaiak az esélyesek. A valószínű forgatókönyv egyébként az, hogy ezen a meccsen még adnak egy esélyt a felzárkózásra, ha ez ma sem jön össze, akkor reális lehet a sztárok mellőzése a maradék néhány találkozón. Miközben a Dallas szenved és térden próbálna kúszni a playin-vonal fölé, addig a Kings köszöni szépen és remekül van, a nyugati dobogó már biztosan megvan a 17 év után először rájátszásba jutó csapatnak, akik az előző játéknapon egyébként éppen azt a Pelicanst fektették két vállra, akik elemi erővel küzdenek azért, hogy a hatodik helyen egyenes ágon jussanak a playoffba. A Dallas két napot pihenhetett, kérdés, hogy tud-e ez bármi pluszt adni nekik. Jelenleg nem sok sanszot adnánk arra, hogy a pocsék védekezésük fel tudja venni majd a versenyt a ligaelső támadójátékkal, egyedül a Doncic-Irving duó megőrülésében bízhatnak, ha zsinórban negyedik vereségüket is elszenvedik a hazaiak, akkor már tényleg csak a csodában bízhatnak, meglátjuk, hogy milyen szellemben lépnek pályára a szintekkel magasabb színvonalat képviselő Sacramento ellen.

 

Los Angeles Clippers – Los Angeles Lakers 04:00


Talán nem is jöhetne ennél jobbkor egy Los Angeles-i városi rangadó, hiszen három mérkőzéssel az alapszakasz vége előtt a hatodik-hetedik helyen holtversenyben állnak egymással a felek – rivalizálásuk miatt mindig minden egymás elleni mérkőzés kiemelt fontosságú mindkét csapat számára, de ez most abszolút az utóbbi idők legfontosabbja lehet. A Clippers továbbra is George nélkül próbál a felszín fölött maradni, egyelőre ez eddig sikerült nekik, viszont az, hogy az elmúlt öt pályára lépésükből háromszor is kikaptak, már el is tüntette az előnyüket az üldözőktől. Leonardék kétmeccses nyeretlenségi sorozatukat szakítanák most meg, ha ez sikerülne, akkor egy meccs előnyük lenne a városi riválissal szemben. A Lakers viszont minden erejével azon van, hogy ezt megakadályozza, a vendégek az utóbbi tíz meccsükön hétszer is győzni tudtak, zsinórban négy alkalommal hagyták el győztesen a pályát, nagyon flowban vannak Jamesék. A helyzetük viszont ezúttal nem egyszerű, hiszen ez egy back-to-back második fele lesz számukra, alig egy napja a Jazz ellen csak hosszabbításban sikerült győzniük, ami bizony sokat kivehetett a lábakból ez előtt a kiemelten fontos rangadó előtt. A hírek szerint egyelőre James és Davis játéka is kérdéses, meglepődnénk viszont, ha éppen ezt a sorsdöntő találkozót hagynák ki a Lakers szupersztárjai. A tegnapi mérkőzést elővigyázatosság miatt D’Angelo Russell kiülte, ő minden bizonnyal azért pihent akkor, hogy ma ott lehessen a pályán. Az esélyek teljesen kiegyenlítettek, a Clippers oldalán a frissesség, a Lakers mellett pedig a formaidőzítés áll. A két fél idei mindhárom meccsét a hazaiak nyerték, a fáradtabb és nyomás alatt teljesíteni kényszerülő Lakers ellen pedig most van reális esélye a LAC-nak akár a „söprésre” is, meglátjuk, hogy mit hoz ez a remeknek ígérkező, playoff-hangulatú rangadó, aminek külön érdekessége lesz az, hogy Russell Westbrook elcserélése óta először lép pályára az aranysárga-lilák ellen.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus