Washingtonban égett meg a Celtics, fontos meccset nyert a GSW

A fővárosban hibázott a Celtics, a New Orleans ellen fordított a Warriors, legyőzte a Miamit a Raptors, kikapott Atlantában a Cavs: ez történt hajnalban az NBA-ben.

Washington Wizards - Boston Celtics 130-111

Nem adja fel a Wizards. Nehéz helyzetből várták ezt a meccset a hazaiak, Bradley Beal és Kyle Kuzma mellett ezúttal már Daniel Gafford sem állt Wes Unseld Jr. rendelkezésére, de az edző mégis joggal mondhatta a meccs után, hogy körülbelül 36-40 percen keresztül a legjobb tempóban játszottak az egész szezont nézve. A Celtics az első negyed közepén vezetett utoljára, noha visszatért az előző meccset kihagyó Jayson Tatum (28 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz), ugyanakkor mellette csak Jaylen Brown és a 4/7 triplát bevágó Marcus Smart tudott érdemi veszélyt jelenteni támadásban. A hazaiaknál Kristaps Porzingis remekelt, 32 pontot szerzett 14/21 jó dobással, ehhez hozzátett 13 lepattanót és 6 gólpasszt is, de Deni Avdija (25 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) és Monte Morris (19 pont, 9 gólpassz) is nagyot játszott. A Wizards ezzel a sikerével kapaszkodik az utolsó szalmaszálba, 2,5 meccs a hátrányuk a 10. Bullshoz képest, míg a Celtics egyre inkább kezdi magát bebetonozni kelet második helyére, 2,5 meccs a hátrányuk a Buckshoz képest, és ugyanennyivel előzik a 76erst.

A Wizards legjobb dobói: Porzingis 32/9, Avdija 25/6, Morris 19/3
A Celtics legjobb dobói: Tatum 28/6, Brown 18, Smart 14/12

 

Atlanta Hawks - Cleveland Cavaliers 120-118

Remekül játszott a Hawks. Quin Snyder vezetőedző szerint kollektív csapatmunkát mutatott be a hazai alakulat, egymásra építve, egymást kisegítve játszottak végig, ami meghozta a gyümölcsét. A mérkőzés nagy részében ők jártak előrébb, az utolsó negyedet tízpontos előnnyel kezdték, majd a szorossá váló végjátékban is higgadtak maradtak, és amikor kellett, akkor mindig hozták a clutch dobásokat. Az utolsó két perc 115-115-ről indult az oda-vissza ingázás után, majd ott Clint Capela zsákolásával és két jó védekezéssel, valamint Dejounte Murray duplájával sikerült stabilizálniuk a helyzetet - ugyan a Cavs dobhatott a győzelemért, de az kimaradt, így összességében remek teljesítménnyel vert meg az Atlanta egy jó formában lévő keleti élcsapatot. Trae Young egyébként háttérbe húzódott, 16 ponttal és 10 gólpasszal, a labdára vigyázva mozgatta a társakat, akik közül még további hatan dobtak kétszámjegyűt, csak Hunter és Krejci maradt ez alatt a pályára lépők közül. Ezzel a sikerrel továbbra is egálban vannak a Torontóval, közelednek a Heathez, a hátralévő mérkőzéseiken még bármi elképzelhető.

Mitchell 44 pontja sem lett elég. A Cavs kezdőjéből Allen és Okoro is hiányzott, a kicsit tartalékosabb, felforgatott felállásban pedig nagyobb teher hárult a húzóemberekre. Donovan Mitchell sokat vállalt és sokat is dobott, végül 44 pontot szórt 5 lepattanó és 5 gólpassz mellett, nagyon sok labdát használt és igyekezett tolni csapata szekerét támadásban, de a végén két clutch dobást is hibázott - mindkettő a győzelemért ment volna, ezek pedig nem fértek bele. Mellette Evan Mobley (20 pont, 15 lepattanó, 6 gólpassz, 4 blokk) is nagyot játszott, Darius Garland pedig 27 ponttal és 5 gólpasszal segített, de rajtuk kívül senki nem érte el még a tízet sem, és Allen nélkül simán elbukták a lepattanózást is - fejet kellett hajtaniuk, ezen a találkozón a végjátékkal együtt valamelyest jobb volt náluk a Hawks.

A Hawks legjobb dobói: Murray 29/9, Okongwu 21, Young 16/6
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 44/15, Garland 27/3, Mobley 20

 

Toronto Raptors - Miami Heat 106-92

Kontrollálta a meccset a Raptors. Az első félidőben is pár ponttal előrébb járt a Toronto, a döntő ütést pedig a 30-21-re megnyert harmadik negyeddel vitte be a vendéglátó, onnantól nem volt miről beszélni - volt már 19 pont is a hazai előny, a második félidőben már abszolút kézben tartotta a találkozót Nick Nurse alakulata. Ennek kulcsa a festékbeli dominancia volt, hiszen 62-36-ra nyertek erről a területről a kanadaiak, 23-10-re győztek a leindításból szerzett pontok terén, és a gólpasszok 32-18-as aránya is beszédes - belefért a 22%-os triplázás, és az összesen kiharcolt kilenc büntető is, hiszen folyamatosan szétkapták ellenfelüket a festékben, közben pedig remek védekezéssel tartották kordában a Miamit. Egyénileg többen is jól játszottak, Scottie Barnes (22 pont, 7 lepattanó, 12 gólpassz) és Pascal Siakam (26 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) sokoldalúnak bizonyult, OG Anunoby 22 ponttal, 5 gólpasszal és 4/9 triplával segített, de Fred VanVleet és Precious Achiuwa is hasznosan jutott tíz pont fölé. A szép győzelemmel kapaszkodnak a keleti 8-9. helybe, elérték az 50%-ot és nyolcból hat siker után a botladozó Sixershez sem esélytelenként utaznak.

Kétermberes Heat. A Jimmy Butlert nélkülöző vendégeknél csak Tyler Herro és Bam Adabayo nyújtott elfogadható teljesítményt: előbbi 33 ponttal, 6 gólpasszal és 6/10 triplával zárt, utóbbi pedig 21 pontot, 12 lepattanót és 4 gólpasszt jegyzett. Rajtuk kívül senki más nem érte el még a nyolc (!) dobott pontot sem, Love, Vincent, Robinson, Lowry és Strus is egy-egy kosarat tudott szerezni fejenként, egészen katasztrofális teljesítményt nyújtott a társaság - sorozatban másodszor, és az utóbbi öt meccsből harmadszor, így pedig nem hogy a Brooklynt nem előzte meg, de megközelítette a Raptors és az Atlanta is. Most ráadásul back-to-back következik egy újabb nehéz meccs New Yorkban, nem túl jó előjelekkel utazik oda Erik Spoelstra csapata - a tréner egyébként nem tudott magyarázatot adni a szétesésre, szerinte már az All-Star óta megborult a védekezésük, és az utóbbi meccseken támadásban is elcsúsztak, össze kell szedniük magukat.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 26, Anunoby 22/12, Barnes 22
A Heat legjobb dobói: Herro 33/18, Adebayo 21, Oladipo 7/3, Martin 7

 

Memphis Grizzlies - Orlando Magic 113-108

Morant nélkül sem botlott a Memphis. A hazaiaknál kiülte ezt a találkozót a nemrég visszatérő Ja Morant, de nélküle is remekül működött a rendszer: Desmond Bane 31 pontot szórt 14 kiharcolt büntetővel, Xavi Tillman 20 pontot és 9 lepattanót jegyzett 10/12 jó dobással, Jaren Jackson Jr. 16 pontot, 10 lepattanót és 3 blokkot tett a közösbe, a padról pedig Luke Kennard érkezett 4/5 triplával - a Morant helyén kezdő Tyus Jones pontatlansága (3/12 mezőnyből, 0/7 tripla) ellenére egyben volt a játékuk. A meccs elején rögtön neki is mentek az Orlandónak és 32-15-re nyerték az első negyedet, onnantól pedig ezt a különbséget őrizgették, és próbálták beosztani - ami egészen a negyedik játékrészig sikerült is, a Magic csak ott tudott érdemben közelíteni. De ott is leginkább csak a végén, még bő egy perccel az órán is 105-93 volt az állás, majd az utolsó percben elindított egy nagy rohamot a vendégcsapat és egy 13-1-es futással kicsit azért ráijesztett ellenfelére - Bane két fontos büntetőt is kihagyott, de aztán 13 másodpercnél Cole Anthony kilépett a pályáról, eladta a labdát, ezzel pedig végleg eldőlt a küzdelem. A Grizzlies a teljes meccset nézve magabiztos játékkal, de a végén kicsit behorpadva szerezte meg sorozatban hetedik győzelmét, ezzel három meccsre közelítette meg a Denvert és ugyanennyivel előzi a Sacramentót, hazai pályán már 33-5-re áll, legközelebb pedig a Clippers ellen rangadózik.

Az elején ment el. Jamahl Mosley, a Magic vezetőedzője szerint a találkozó elején nem álltak készen mentálisan, pedig beszéltek arról, hogy ez a Memphis a bajnokságért játszik, és erősen fog kezdeni - mégsem tudtak mit tenni és az első negyedben szétkapta őket az ellenfél. Ezt követően stabilizálták magukat, és bár a harmadik negyedben voltak 23 pontos hátrányban is, de összességében az első játékrészt követően méltó ellenfelei voltak a Grizzliesnek, a hajrában pedig még arra is volt erejük, hogy szorossá tegyék a végét, és kicsit megszorongassák Bane-éket. Franz Wagner (25 pont, 5/12 tripla) és Paolo Banchero (24 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) szokásos ponterős játéka mellett hasznos volt a Fultz-Carter Jr. páros, a padról pedig 13 perc alatt 13 ponttal, 6 lepattanóval és 3 blokkal segített be Goga Bitadze, vele a pályán +10-ben voltak most. Sorozatban három győzelem után most megállította őket a rossz meccskezdés, de túl elégedetlenek nem lehetnek: komolyabb céljaik egy ideje már nincsenek (szintén a rossz kezdés miatt, csak itt a szezonra érthetjük ezt), a hátralévő találkozók értelme a közös tapasztalatszerzés és fejlődés lehet.

A Grizzlies legjobb dobói: Bane 31/9, Tillman 20, Kennard 16/12, Jackson Jr. 16/6
A Magic legjobb dobói: F. Wagner 25/15, Banchero 24/9, Carter Jr. 14/6

 

Oklahoma City Thunder - Charlotte Hornets 134-137

Washingtonra nem volt válasz. A Thundernél bokaficam miatt nem tudta vállalni a játékot Shai Gilgeous-Alexander, de a rájátszásba igyekvő csapatnak így is kötelező lett volna a győzelem, ugyanakkor a Hornets a Mavericks után őket is megtréfálta. A második negyedben úgy tűnt, hogy a hazaiak valóban a kezükbe veszik a meccset, ezt a 12 percet 45-31-re húzták be, és még a negyedik negyedben is volt 8 pontos előnyük, ugyanakkor P.J. Washingtonra nem találtak választ: az erőcsatár 8/11 dobását elsüllyesztve 22 pontot szerzett az utolsó játékrészben, ezzel győzelemre vezette a csapatát. Washington végül 43 ponttal, 6 lepattanóval és 5 gólpasszal zárt, de a végén alakulhatott volna máshogy is ez a meccs, az utolsó percben mindkét fél rengeteget hibázott. Jalen Williams 15,2 másodperccel a vége előtt csak az első büntetőjét dobta be 132-134-es állásnál, majd miután JT Thor is csak 1/2-vel zárt a vonalról, Josh Giddey is elszalasztotta az egyenlítési lehetőséget egy elrontott büntetővel. Ezután Svi Mykhailiuk keze már nem remegett meg, míg Jalen Williams hosszabbításért eleresztett triplája kimaradt a legvégén.

Három extra is kevés volt a Thundernek. A hazaiaknál hiába lépte át a 30 pontos határt Isaiah Joe (33 pont, 6/11 tripla), Josh Giddey (31 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz) és Jalen Williams (31 pont, 4 labdaszerzés) is, védekezésben nem tudtak mit kezdeni az erősen tartalékos ellenfelükkel – a szokásos hiányzókon túl Gordon Hayward, Terry Rozier, Kelly Oubre Jr. és Dennis Smith Jr. sem játszott a Hornetsben. A vendégeknél a karriercsúcsot elérő Washington mellett Theo Maledon (19 pont, 9 gólpassz, 4 blokk), Mykhailiuk (18 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) és a clutch kosarat jegyző Nick Richards (14 pont, 11 lepattanó) is jól játszott, simán nyerték a lepattanózást is, és ez a győzelem a tankolási esélyeiket sem rontotta, eléggé biztos az, hogy övék lesz a negyedik legrosszabb mérleg. A Thundernek sokkal inkább fájhat ez a vereség, mert ezzel utolérte őket a play-in vonal alatt álló Mavericks, és a Lakershez képest is lépéshátrányba kerültek.

A Thunder legjobb dobói: Joe 33/18, Giddey 31/3, Jal. Williams 31/3
A Hornets legjobb dobói: Washington 43/15, Maledon 19/6, Mykhailiuk 18/6

 

Golden State Warriors - New Orleans Pelicans 120-109

A végén fordított a Warriors. Az első negyedet 11 ponttal nyerte a Pelicans, a nagyszünetben már 17 ponttal vezettek a vendégek, de volt közte kereken húsz egység is az este folyamán - egy ideig úgy tűnt, hogy nagyon simán lejátssza ellenfelét a New Orleans. A szünet után azonban egy másik GSW jött vissza a parkettre, a harmadik negyedben már eltüntette a hátrány jelentős részét (4 pont maradt belőle), majd a záró etapban is megmaradt a lendület, és fordított Steve Kerr alakulata: az utolsó kilenc percben már végig ők vezettek, három és fél percnél meglett a közte tíz, azzal pedig el is dőlt a küzdelem. A pocsék első félidő után szenzációs másodikat játszott a címvédő, a harmadik-negyedik negyedet összesen 74-46-ra nyerte meg a vendéglátó, megsemmisítette az elfáradó Pelicanst. Steph Curry 39 ponttal, 8 lepattanóval és 8 gólpasszal klasszisteljesítményt nyújtott, 8/15 triplát vert be, de Poole, Thompson, DiVincenzo, Kuminga és a 13 gólpasszt kiosztó Draymond Green is dicséretet érdemel. Ezzel a nagyon fontos győzelemmel újra hatodik Nyugaton a Golden State, megvan a 40. győzelme, még a Spurs, és az OKC elleni hazai, valamint a denveri, sacramentói és portlandi fellépés van hátra az alapszakaszból. 

Elfogyott a Pelicans. A vendégek back-to-back érkeztek, és bár jó formában voltak, de ez az energia csak egy félideig tartott ki: ahogy Draymond Green leordított mindenkit a túloldalon és sebességet váltott a Warriors, már nem tudták tartani a lépést, a végére pedig teljesen szétestek elöl-hátul. Volt némi feszültség a meccsben, McCollum DiVincenzóval veszett össze és kapott flagrantet, de az említett Green is begyűjtött egy ilyet, a valós tűzerő viszont kifogyott a New Orleansból a második félidőre, így maradt a nem meglepő vereség. Holnap este Denverben kell helytállni, és innentől már csak keménynek tűnő meccset játszik a gárda, bravúrokkal kell kiharcolnia a playinbe jutást.

A Warriors legjobb dobói: Curry 39/24, Poole 21//, Thompson 17/15
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 26/3, Murphy III 21/12, McCollum 15/9

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus