Egy hónap felkészülési idő kellene az NBA-rájátszás előtt

Egyáltalán nem lehet azonnal mérkőzéseket rendezni akkor, ha "zöldre vált a lámpa".

Az Egyesült Államokban is nagy bajt okoz a koronavírus, rengeteg ember hunyt el az utóbbi napokban, így egyelőre kár azzal számolni, hogy rövid időn belül újraindul az élet, így az NBA-szezon is. A tervezés azonban most sem állhat meg, készen kell állni arra, hogy folytatódhat az idény, a legtöbben viszont úgy látják, hogy a szabad jelzés után még el kell telnie egy hónapnak addig, amíg érdemi playoff-mérkőzéseket lehet majd rendezni.

Az egyik ötlet az, hogy az alapszakaszt hagyjuk is ennyiben és térjünk rá rögtön a rájátszásra, hogy időt spóroljunk akkor, amikor végre újraindulhat a szezon (ha ez egyáltalán bekövetkezik), a csapatok viszont úgy vélik, hogy komoly téttel bíró mérkőzéseket még hetekig nem lehet rendezni utána. A játékosok közül ugyanis van, aki az otthoni edzésmunkát sem végzi el, van, aki viszont 101%-ig teljesíti és mire egy csapat ismét összeáll, vagy hasonló fizikális szintre hozza a keretét, addig minimum egy intenzív 30 napos edzőtábort teljesíteni kell.

Többen is elmondták, hogy ha nagyon kell, akkor ebben a 30 napban egy-két alapszakasz-meccset már lejátszhatnak a vége felé, de hogy a playoff előtt ennyi felkészülési idő minimum kell, az biztos. Egy keleti GM hozzátette: ő abban viszont egyáltalán nem biztos, hogy a liga ezt valóban meg is adja a csapatoknak, de 10-14 nap alatt beszélni sem érdemes az egészről. Egy erőnléti edző szerint két hónap szünet után két hét edzőtábor nem sokat ér, inkább csak káoszt okoz, ennél több kell ahhoz, hogy meccsformába kerüljenek a játékosok.

Van olyan erőnléti edző is, aki szerint ha ilyenre kerül sor, akkor a klubok erőnléti stábjai fogják eldönteni a bajnoki cím sorsát. Hozzátette: egyes játékosoknak kis túlzással saját olimpiai csarnokuk van otthon, mások egy egyszerű lakásban élnek, nem lehet őket összehasonlítani, ráadásul szezon közben mindenki folyamatos sérülésmegelőző kezeléseket kap a kluboktól, most ez is hiányzik.

Elhangzott ötletként, hogy egy hét kőkemény edzőtábor, egy hét edzőmeccs, majd két hét alapszakasz-meccs lehetne a program, de van, aki szerint ez is kevés - az viszont biztos, hogy meccsformába csak akkor kerülhet valaki, ha meccseket játszik, úgyhogy biztos, hogy az igazi tétre menő PO-találkozók előtt egy-két összecsapást meg kell vívni.

Persze először jussunk el oda, hogy erről valós, azonnali problémaként beszélhessünk...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus