Elhunyt a Phoenix Suns történetének egyik legfontosabb alakja

A Suns kétszer járt nagydöntőben, a Hírességek Csarnokába beválasztott Paul Westphal mindkettőből alaposan kivette a részét. 

Mike Lupica (New York Daily News) jelentette, hogy a mai nap folyamán elhunyt a súlyos betegséggel küzdő Paul Westphal - az egykori kiváló játékosnál és vezetőedzőnél tavaly augusztusban diagnosztizáltak agydaganatot, szervezete eddig bírta a harcot. 

Westphal játékosként 1972-ben került az NBA-be, a Boston Celtics választotta az első kör 10. helyén, itt töltött három éve alatt 1974-ben bajnoki címet ünnepelhetett. 1975-ben cserélték el Phoenixbe, ahol azonnal szintet lépett a játéka: 1976-ban nagydöntőbe vitte új csapatát (éppen a Celticstől kaptak ki a fináléban), majd a következő négy évadban négyszer választották be az All-Star Gálára, háromszor All-NBA első, egyszer pedig a második ötösbe került be. Pályafutása végén megfordult Seattle-ben, New Yorkban (itt megkapta az Év Visszatérőjének járó díjat), majd 1983-84-ben visszatért Phoenixbe, ahol még egyszer főcsoportdöntőig jutott az arizonai gárdával.

Visszavonulása után előbb az NCAA-ben edzősködött, majd 1988-tól a Suns edzői stábjában dolgozott. 1992 nyarán nevezték ki vezetőedzőnek, és a frissen igazolt Charles Barkley-val azonnal nagydöntőbe is jutott, ahol a Chicago Bullstól kaptak ki 4-2-re. A Sunstól az 1995-96-os évadban kellett távoznia, de az edzősködéssel a következő húsz évben sem hagyott fel, vezetőedzőként megfordult Seattle-ben és Sacramentóban, segéedzőként pedig Dallasban és Brooklynban amellett, hogy az NCAA-ben is vállalt munkát. 

Westphalt 2019-ben választották be a Hírességek Csarnokába. Isten nyugosztalja!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus