Hírmorzsák 2017-05-18 (10:30)

A Boston tulaja szerint megtartják az 1/1-et, Ainge szerint felmérik, ki mit adna érte, Pierce szerint pedig cserélniük kellene a draftjogot. Fultz szerint tudnának egymás mellett játszani Isaiah Thomasszal. Magic Johnson még mindig utálja a Bostont. Embiid szerint amikor jók lesznek, akkor kezd el süllyedni a Cavs és James - nem 5 év múlva, hanem már jövőre várható ez szerinte. Negatív franchise-rekordot állított be ma a Celtics. LeBron 10 nap pihenő után még nem érezte igazán jól magát, majd a második meccsen. Pachulia sarka rendben van, de a grúzt és a Warriorst beperelte az egyik Spurs-szurkoló. Popovich szerint LMA-tól több kell a harmadik meccsen. Durant megvédte Aldridge-ot az alálépése miatt. Steve Kerr ott lesz a Golden State-tel a San Antonio-i meccseken. Lin szerint 5 korábbi csapattársa hívta fel, hogy cserélne-e értük a Nets. Redickre a Brooklyn, a Philly és a New York is rá akar menni.

Természetesen a draft lotteryről szólt az elmúlt kicsit több mint egy nap nagy része. A Boston Celtics egyik társtulajdonosa, a lotteryn a csapatot képviselő Wyc Grousbeck elmondta, hogy több ajánlatuk is volt a deadline-nál a végül 1/1-en végző Brooklyn első körösért, örül, hogy nem cserélték el akkor, és valószínűleg meg fogják tartani a picket - ez egyébként könnyen elképzelhető, hogy csak terelés. Grousbeck szerint nagyon értékesek a draftjogok a mai NBA-ben, hiszen egy fiatalt nagyon olcsón lehet megszerezni, fejleszteni, szóval sok dolog szól a pick megtartása mellett.

A gárda GM-je, Danny Ainge azért máshogy fogalmazott. A szakvezető azt mondta, hogy a deadline-nál a potenciális 1/1-et bocsájtották áruba, aminek 25%-a volt arra, hogy első választás legyen, de más csapatok úgy nézték, hogy 75% az esély arra, hogy nem lesz végül 1/1. Most, hogy maradtak az első helyen, jobb esélyekkel indulnak, hiszen már nincs bizonytalanság a pick helyével kapcsolatban, úgyhogy fel fogják mérni a piacot, hogy ki mit adna jelenleg ezért a draftjogért.

Ha a Boston megtartja az 1/1-et, akkor a legtöbb forrás szerint Markelle Fultz lesz a kiválasztottjuk, Fultz pedig arról beszélt még a lottery előtt, hogy szerinte nagyszerű párost alkothatnának Isaiah Thomasszal a Celtics hátvédeiként. A Washington egyetemről kikerülő irányító azt mondta, hogy szerinte Thomas jobb akkor, ha labda nélkül kell játszania, de erre és arra is lenne lehetősége mellette, hogy ő (mármint Thomas) legyen az első számú ballhandler, mivel Fultz saját bevallása szerint tud és szeret is off-the-ball kosarazni. Imádja a játékot, és szerinte elég sokoldalú ahhoz, hogy egyes és kettes poszton is megállja a helyét - persze elhangzott az ilyenkor szokásos sablonszöveg, hogy bármit megtesz, amire a csapatának szüksége van a siker elérése érdekében.

A franchise legendája, Paul Pierce azonban úgy gondolja, hogy el kell cserélniük a picket - PP az ESPN The Jump című műsorában azt mondta, hogy a Celtics helyében biztos, hogy elboltolná az 1/1-et, mert Fultz nem lesz segítség abban, hogy a csúcsra jussanak, most kell minél jobb eredményt elérniük. 50 győzelmes csapatuk van, első kiemeltek keleten, erre kell építkezniük, úgyhogy ha meg tudják szerezni Jimmy Butlert, Paul George-ot vagy Gordon Haywardot, akkor ezt kell tenniük, mert rájuk van szükség ahhoz, hogy a legjobbak lehessenek. Pierce szerint a Boston sosem a keleti konferencia győzelmét tűzte ki célul maga elé, hanem a végső sikert.

A Boston mögött második lett a Los Angeles Lakers, akik így örülhettek, de Magic Johnson elmondta, hogy még mindig utálja a Celticset, ez nem változott, soha nem fogja őket kedvelni

Még mindig a draft lotteryhez kapcsolható a Philadelphia Sixers, akik szintén örülhettek, hiszen anno Nik Stauskas, Jason Thompson és Carl Landry átvételéért kapták azt a jogot, hogy kicserélhették idei első körös pickjüket a Sacramento Kings első körösével, amit meg is tettek, így lettek harmadikok. Ezt egyrészt Stauskas meg is köszönte twitteren, Joshua Harris tulajdonos pedig Jack McCafferynek (Delaware County Daily Times) azt nyilatkozta, hogy egészen biztosan küld Sam Hinkie-nek egy üzenetet hatalmas köszönetnyilvánításokkal (csókokkal) - az egykori GM érdeme volt ez az üzlet is. A gárda centere, Joel Embiid azt mondta a lottery után, hogy amikor ők elkezdenek a keleti topcsapatok közé emelkedni, akkor fog elindulni a lejtőn a Cavs és LeBron - szerinte ehhez nem kell 5 év, jövőre már készen állnak nyerni.

Térjünk vissza még a Bostonhoz egy kicsit, de most már a főcsoportdöntővel kapcsolatban - ma hajnalban 61-39-es vesztésre álltak a félidőben a Cleveland Cavaliersszel szemben, ezzel a 22 pontos lemaradással pedig beállították a PO-beli franchise-rekordjukat a legnagyobb félideji deficitet tekintve. A Cavs ikonja, LeBron James a meccs után egyébként elmondta, hogy 10 nap pihenő után nem érezte olyan rettenetesen jól magát (38 pont, 9 pattanó, 7 gólpassz voltak a statisztikái), de egyrészt komoly energiával játszottak, másrészt tudja, hogy a második meccsen már sokkal jobb lesz.

Menjünk át nyugatra, ahol a Golden State Warriors és a San Antonio Spurs már két találkozót lejátszott a konferencia-döntőből. A második összecsapáson megsérült Zaza Pachulia jobb sarka - Chris Haynes (ESPN) úgy tudja, hogy nincs komolyabb baj, a grúz center állapota day-to-day. Ugyanide kapcsolható, hogy egy Juan Vasquez nevű Spurs-szurkoló beperelte a Warriorst és Pachuliát, többek között a Spurs bérletesei nevében - az egyik kérelmük az, hogy távoltartási végzést ítéljen meg a bíróság, így San Antonióban nem kellene ezt a sérülésveszélyes játékot nézniük és átélniük.

A második találkozón volt egy érdekes jelenet, mikor LaMarcus Aldridge majdnem ugyanúgy alálépett Kevin Durantnek, ahogyan Pachulia Kawhi Leonardnak az első meccsen. Durant a mérkőzés után elmondta, hogy mindenki ismeri LMA-t, nagyon jó ember, mindig sportszerű, úgyhogy semmi szándékosság nem volt a mozdulatában - egyszerűen arról van szó, hogy a magasembereknek többet kell a periméteren védekezniük mostanában, ehhez pedig nincsenek hozzászokva, így ha jön egy dobás, akkor próbálják minél jobban megnehezíteni.

Arról tegnap este volt szó, hogy Gregg Popovich szerint szükségük volt a második meccses pofonra, amit kaptak, mert nem hitték el, hogy van keresnivalójuk, és hátha ettől felébrednek majd. A Spurs trénere azt is elmondta, hogy Aldridge-től többre van szükségük pontszerzés terén, nem lehet megilletődött. Popovich úgy érzi, hogy LMA az első negyedben többször sem vállalkozott olyankor, amikor lehetősége lett volna rá, ez pedig nem mehet így - a harmadik meccsen nagy felelőssége lesz az erőcsatárnak.

A Golden State-hez két külön hír is kapcsolható. Egyrészt az, hogy Bob Myers GM a 95.7 The Game The Greg Papa című műsorában elmondta, hogy Steve Kerr vezetőedző elutazik San Antonióba a csapattal a 3-4. meccsekre. Másrészt a Warriors a liga történetének ötödik csapata lett, amely 10-0-lal kezdte a rájátszást - az 1989-es Lakerst (11-0) kisöpörte a döntőben a Detroit, a 2001-es Lakers (11-0) bajnok lett végül, a 2012-es San Antonio 10-0 után nem nyert több meccset, még a Thunder legyőzte őket a nyugati főcsoport fináléjában 4-2-re, a tavalyi Cavs pedig emlékezetes körülmények között lett végül végső győztes.

A végére két szabadügynökökkel kapcsolatos hír. Egyrészt Adrian Wojnarowski saját podcastjében azt mondta, hogy forrásai szerint a Los Angeles Clippers mellett a Philadelphia, a New York Knicks és a Brooklyn is szeretné megszerezni JJ Redicket, és közülük a Sixers érdeklődik leginkább a vajkezű dobóhátvéd iránt. Másrészt a Nets irányítója, Jeremy Lin a kínai JD.com-nak elmondta, hogy öt korábbi csapattársa is megkereste őt a szezon során, hogy a Brooklyn tudna-e értük cserélni - Lin elmondása szerint többeknek nagyon tetszik az a kultúra, amit az új vezetőedzővel, Kenny Atkinsonnal meghonosítottak a klubnál.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus