Hírmorzsák 2017-12-16 (10:45)

Kórház a város szélén, érintett csapatok: Utah, Boston, New Orleans, Charlotte, Washington, Orlando, Denver, Philly, Detroit, Brooklyn, Toronto. Két sztárját pihentetni fogja Popovich. Gordan Hayward csak a pálya széléről nézhette a Jazzt, az ellenfél vezetőedzője méltatta. Stan Van Gundy és Erik Spoelstra mérföldkövei. Carmelo Anthony nagyon várja a visszatérést New Yorkba. Portis és Mirotic viszonya normalizálódott, Embiid és a Westbrook-Anthony duó kapcsolata viszont elmérgesedett (Videókkal). 

Kezdjük a sérülésekkel, sajnos több is akadt a ma hajnali játéknapon. A Jazz ugyan nagy győzelmet aratott Bostonban, de  Rudy Gobert mindössze 2 percet tölthetett a parketten, mivel megsérült a bal térde – az érintett úgy érezte a meccs után, hogy rendben vannak a szalagjai, de a fájdalmai miatt valamennyit pihennie kell, Adrian Woynarowski (ESPN) pedig úgy értesült, hogy elsőfokú MCL-húzódása van a centernek, ami pár nap kihagyást jelenthet. Gobert helyettese, Derrick Favors egy szem alatti sérülést szedett össze, hat öltéssel varrták össze és nem is tért vissza a parkettre, de a hírek szerint neki sem kell sokat kihagynia, mivel Quin Synder vezetőedző szerint átment a kötelező, agyrázkódásos vizsgálaton. A Utahnál van viszont jó hír is, Joe Johnson másfél hónapot és 21 meccset követően visszatért csuklósérüléséből. 

A Celtics-Jazz-en el voltak átkozva a magasemberek, a hazaiak ígéretes német újonca, Daniel Theis is orrtörést szenvedett, és nem is utazik el a csapattal a következő meccsre. A Washingtonnál Otto Porter Jr. három perc után lekérezkedett csípősérülés miatt, a vasárnapi, Cavaliers elleni meccset kihagyja – ma vizsgálják meg, de Scott Brooks vezetőedző szerint pár nap alatt rendbe fog jönni Porter. Az Orlando remek szezont futó csatára, Aaron Gordon két meccset hagyott ki agyrázkódás miatt, de a Trail Blazers ellen szerencsétlenül ütközött Zach Collins-szal, és vádlisérüléssel sántikált le – ezzel újra csatlakozott csapattársaihoz, Johnathan Isaac-hez, Evan Fournier-hez, Terrence Ross-hoz és Arron Afflalóhoz a sérültlistán. A Magic-Blazers meccsen volt egy visszatérő is, Jusuf Nurkic bokája rendbe jött, a vendégek centere 25 perccel és jó játékkal jelentkezett. 

A Denverben Emmanuel Mudiay-nek a bal bokája ment ki ma hajnalban a New Orleans ellen, nem tűnt súlyosnak a dolog, de nem tudott visszatérni – ugyanezen a meccsen Anthony Davis egy kitámasztásnál lépett rá Mason Plumlee lábára és aláfordult a bal bokája. A Pelicans klasszisa elsőre alig bírt lábra állni, utána viszont segítség nélkül ment a kispadig, és az időkérés után rögtön vissza is tért a parkettre. A Hornets irányítójának, Kemba Walkernek a bal csuklója sérült meg, de szintén vissza tudott térni a parkettre. A 76ers újdonsült magasembere, a veterán Trevor Booker nem volt ilyen szerencsés, ő nem tudott visszajönni bokasérülése után, pedig nagy szükség lett volna rá a háromszori hosszabbításos Sixers-OKC-n. 

Még egy kis kórházi blokk: Avery Bradley (ágyék) bemelegített, de végül nem lépett pályára a Pistonsban, Allen Crabbe (bal térd) és DeMarre Carroll (pihentetés) át sem öltözött a Raptors elleni derbire – utóbbiaknál ugyanígy tett CJ Miles is (bal váll), míg Delon Wright 12 meccses kihagyás után tért vissza, őt eddig sérült jobb válla akadályozta. Végül Tristan Thompson maradt, aki pár napja 6 perc erejéig már pályára léphetett, de legutóbb a Lakers elleni meccset ismét kihagyta – a hírek szerint egy kisebb visszaesés volt az állapotában, de szombat este már játszhat a Utah ellen. 

Nem sérülés, pihentetés: a Spurs a Houston ellen sem hajtotta szét a sérülésekből visszajövő Kawhi Leonardöt és Tony Parkert, de a texasi back-to-back második felén, a Dallas ellen szinte biztos, hogy egyáltalán nem fognak pályára lépni, inkább pihennek mindketten. 

Egy friss hír a sérülés-blokk után: letartóztatták a néhai Lorenzen Wright özvegyét. A The Memphis Commercial Appeal értesülései szerint Sherra Wright-Robinsont azzal vádolják, hogy nagy szerepet játszott Wright halálában. Az egykori ismert NBA-játékos 34 évesen, 2010-ben tűnt el, majd 2010. július 28-án találták meg Memphis külvárosában, számtalan golyóval a testében. Az asszonyt az újság információi szerint egy 46 éves férfi vallomása alapján tartóztatták le. Az ügy előzménye, hogy idén november elején egy Mississippi állam északi részén található tóból kihalásztak egy fegyvert, amivel a gyanú szerint megölték Wrightot, és ezzel kapcsolatban december elején  tartóztatták le a 46 éves Billy R. Turnert. 

Kanyarodjunk vissza a Morzsa elején említett Celtics-Jazzhez, amely az első Jazz elleni meccse lehetett volna Gordon Haywardnak. Arról mi is beszámoltunk két napja, hogy a szezon első mérkőzésén súlyos sérülést szenvedett kiscsatár már levette a járógipszet és csak egy védőeszközt kell viselnie, és természetesen ott volt a ma hajnali összecsapáson, ahol elmondta: lépésről lépésre, kis célról kis célra fel van építve a rehabilitációja, és ő mindent meg fog tenni, hogy ezeket a lépéseket olyan gyorsan végezze el, hogy a szezon vége előtt játékra jelentkezhessen, minden azon múlik, hogy minderre hogyan reagál a szervezete. A Utah mesterét, Quin Snydert is kérdezték egykori játékosáról, aki elmondta, hogy egyáltalán nem okozott rossz szájízt Hayward nyári döntése, amikor a Celtics ajánlatát fogadta el, szerinte mindenki megértette, miért hozta meg ezt. Amikor látta őt megsérülni, az borzasztó érzés volt, és tudja, hogy a csapatából jó néhány játékosa igyekezett elérni és lelket önteni Haywardba, mindannyian remélik, hogy hamarosan újra pályán lesz. A Jazz győzelme egyébként azért érdekes, mert Hayward soha nem tudott győzni a Utah-val Bostonban, kilenc évig tartó sorozatot törtek meg Rubióék. 

A nap statisztikája Stan Van Gundy-é, aki 500. alapszakasz-győzelmét szerezte meg. A Pistons vezetőedzője, aki egyúttal a kosárlabdáért felelős elnök is, 12 év alatt 500-354-es mutatót tudhat magáénak – három csapatnál (Heat, Magic, Pistons) szedte ezt össze. Testvérét, Jeff Gundy-t már jóval korábban lehagyta, az egykori Knicks- és Rockets-vezetőedző 430-318-as mérleggel fejezte be karrierjét (valószínűleg végleg). Ha már szóba került a Miami Heat vezetőedzői pozíciója, ma hajnalban Erik Spoelstra 454. győzelmét aratta – ezzel pedig beérte a csapat-örökranglista élén álló mentorát, Pat Riley-t. 

Úgy tűnik, egy győzelmi sorozat mindenre gyógyír, a nap békülését (legalábbis szavakban) Bobby Portis és Nikola Mirotic tudhatja magáénak. A két magasember zsinórban ötödik győzelmére vezette a Bullst Milwaukee-ban, és a meccs után Mirotic elmondta, hogy mindketten továbbléptek, és megtanultak egymás mellett játszani. Portis is elmondta, hogy élvezi a játékot Mirotic mellett, ő és „Niko” nem foglalkozik már a múlttal, teszik a dolgukat, és a csapat érdekeit nézik, ahogyan azt profi kosarasoknak kell. Portis egyébként 27 pontos karriercsúcsot dobott ma hajnalban, egy nagyon fontos kosaránál Mirotic is ünnepelt egy kicsit (1:48-tól):

Carmelo Anthony-nak sűrű napjai vannak mostanában, egyrészt finoman fogalmazva sem megy neki a játék, ezért kezdik őt megtalálni, mint az OKC sikertelenségének egyik okozóját, másrészt a 76ers ellen a liga egyik legnagyobb trashtalkerével, Joel Embiidel váltott pár keresetlen szót. A meccs után Embiid elmondta, hogy Anthony valami olyasmit mondott neki, hogy „többet ne csináld ezt”, mire Embiid rákontrázott, hogy „Ember, nem tudsz tenni semmit”. 

Anthony emellett készülhet egy back-to-back meccsre, ami ráadásul a Knicks ellen lesz az MSG-ben – a kiscsatár elmondta, hogy reméli: a szép közös emlékek fognak dominálni a meccs hangulatában, nem pedig az utálkozás. A Knicksnél egyébként a mérkőzés előtt videóvetítéssel készülnek, erre reflektált Anthony, aki szerint érzelemdús este elé néz, mert sokáig az otthonának tekintette a Madison Square Gardent, de most a másik alagútból fog kifutni, és hiába vannak ott hozzá köze álló emberek, neki már az OKC-ért kell mindent megtennie. A 76ers ellen már jól ment neki a játék, reméli, hogy jó teljesítménnyel térhet vissza New Yorkba, annak pedig különösen örül, hogy egykori csapata ígéretesen kezdte az idényt. 

A 76ers-Thunder összecsapás másik mellékzöngéje Joel Embiid és Russell Westbrook párosa volt. Westbrook arrébb lökte Embiid kezét, aki fel akarta segíteni Anthony-t, a kameruni center szemtelenül integetett a kipontozódó Steven Adamsnek, a harmadik hosszabbítás végén viszont Westbrook integetett Embiidnek, miután győztes gólpasszt osztott ki Andre Robersonnak.  Embiid persze nem hagyta szó nélkül, egy 10/33-as mezőnymutatóval végző játékos szerinte inkább ne integessen…

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus