Hírmorzsák 2019-02-02 (10:45)

Gobert elsírta magát azon, hogy nem választották be az All-Star gálára - Iguodala és Draymond Green kiröhögték. Cserélt a Bulls és a Thunder, Melo szabadlistán - reális esély van rá, hogy a Lakershez igazol. Anthony Davis nyilatkozott a cserekérelméről. A Lakers egyelőre maximum két fiatalt és egy első köröst ad Davisért. A Celtics csak Davis megszerzésével biztosíthatja Irving maradását? Davis apja szerint a Celtics nem tudja, mi az a hűség. LeBron szerint a sok idegenbeli meccs miatt összeérhet a Lakers februárban. D'Angelo Russell az All-Star gálán. A Jazz és a Sixers Mirotic iránt érdeklődik. A Rockets első köröst adna annak, aki elviszi Brandon Knightot. Wesley Matthews iránt érdeklődik egy csapat. Embiid és Harden a hónap játékosai, Trae Young és Doncic a hónap újoncai. Porzingis valószínűleg csak a következő idényben lép pályára - Doncic és Nowitzki dicsérték a lettet.

Kezdjük a híreket újra Anthony Davisszel, aki tegnap a sajtó nyilvánossága elé állt, és elmondta gondolatait. Megkérdezték tőle, hogy miért kért cserét, illetve miért pont most. A New Orleans Pelicans sztárja azt válaszolta, hogy úgy érezte, eljött az ő ideje. Szerinte minden tőle telhetőt megadott a városnak, a klubnak és a szurkolóknak is. Nem tudja, hogy meddig tud még kosarazni, a játékosok pályafutása rövid, ezért úgy érezte, itt az ideje a váltásnak. Azt nem tudja, honnan jött, hogy őt egy bizonyos csapathoz cseréljék el, talán az ügynöke kapcsolatai miatt, de soha nem mondták meg a Pelicansnek, hogy a csapat hova postázza. Davis maga mondta el, hogy játszani akar New Orleansban, amint meggyógyult a sérült ujja.

Ez a bizonyos "nem kijelölt" célállomás a Los Angeles Lakers, amely Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint egy Rajon Rondo, Michael Beasley, Lonzo Ball, Kyle Kuzma, első körös draftjog csomaggal kezdett a Pelicansnél Davisért, Dell Dempsék azonban arra sem tartják elég jónak ezt az ajánlatot, hogy elkezdjenek alkudozni - Shams Charania (The Athletic) úgy tudja, hogy Rondo vagy Lance Stephenson szerepel a csomagban, köréjük épülnek ezek az ajánlatok. Mint ismert, Magic Johnson a hírek szerint 5 forgatókönyvet is felvázolt a Pelicansnek, de Wojnarowski úgy tudja, hogy egyikben sincs több, mint két fiatal, és csak egy első körös picket ajánl a Lakers, nem többet.

Szintén ehhez a témához kapcsolódik, hogy Anthony Davis apja Ramona Shelburne-nek (ESPN) elmondta, hogy nem szeretné, ha fia valaha a Boston Celtics játékosa lenne azok után, amit a Celtics Isaiah Thomasszal tett, mert szerinte Bostonban nem tudják, mi az a hűség. Thomas a szívét-lelkét  kitette a csapatért, a klub mégis elcserélte. Apuka azt is hozzátette gyorsan, hogy ez csak az ő véleménye, nem a fiáé, de az évek során látott egy s mást a Celticsnél, amely szerinte nem ismeri a lojalitás szót.

Szorosan ide kapcsolódik Kyrie Irving esete is. Arról tegnap este olvashattatok, hogy az irányító sejtelmesen fogalmaz a nyarával kapcsolatban azok után, hogy az idény elején még biztosan állította, hogy marad Bostonban. Chris Mannix (Sports Illustrated) úgy tudja, hogy a Celticsnél úgy gondolkodnak, hogy Irving maradása csak akkor biztos, ha megszerzik Davist.

Térjünk még vissza a Lakershez ez kicsit: az aranysárga-lilák februárban 9 mérkőzésből 7-szer idegenben fognak pályára lépni, de a Los Angeles Clippers ellen visszatérő LeBron James úgy gondolja, hogy ez egy nagyszerű lehetőség, hogy még jobban összeérjen a csapat. James a Clippers elleni találkozó után elmondta, hogy az idegenbeli túrák a legalkalmasabbak arra, hogy összehozzanak egy együttest, és akkor már miért ne próbálnának meg most visszakerülni a nyugati PO-helyek egyikére. 5 hetet hagyott ki, úgyhogy még nem érezte magát a legjobban, a legjobb az lett volna, hogy ha azonnal haza tud menni és le tud feküdni, egyébként viszont nagyon örült annak, hogy újra pályára léphetett.

Két konkrétum volt tegnap este. Egyrészt cserélt egymással a Chicago Bulls és az Oklahoma City Thunder, a Bulls egy 2020-as védett második körös pickért átvette Timothe Luwawu-Cabarrot-t egy kis készpénzzel, a Chicago pedig ennek érdekében kitette keretéből Carmelo Anthony-t, aki két nap múlva szabadon igazolható lesz bárki számára - Wojnarowski úgy tudja, hogy reális esély van arra, hogy Melo a Lakersnél kössön ki. A Thunder 7.3 millió dollárt spórolt a luxusadóban ezzel a lépéssel.

Másrészt a liga kijelölte a Brooklyn Nets hátvédjét, D'Angelo Russellt, ő fogja helyettesíteni Victor Oladipót az All-Star gála főmérkőzésén.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a gálán nem lesz ott a Utah Jazz centere, Rudy Gobert, aki tegnap elsírta magát, amikor a sajtóval erről beszélt. A francia játékos meglepődött az eredményen - szerinte mind tudjuk, milyen irányba halad a liga, de úgy érezte, hogy van esélye bekerülni. Tiszteletlenségnek gondolja Gobert az eredményt nemcsak magával, hanem a csapattal és a játékkal szemben is. Minden edző arról beszél, hogy milyen fontos a védekezés, aztán amikor lehetőség lenne elismerni ezt, nem szavazzák be a liga legjobb védőjét. Sok gyerek figyeli az eseményeket, és azt az üzenetet látják, hogy a védekezés és a csapatsikerek semmit nem érnek, márpedig szerinte ez nem túl fényes az NBA jövőjére nézve. A támadójáték eladhatóbb, mint a védekezés, ezzel semmi gond nincs, de ettől még a győzelem, a siker is fontos, és még ha üzlet is az NBA, ezt is figyelembe kellene venni.

A Golden State Warriors két játékosa, Draymond Green és Andre Iguodala kifigurázták az elpityeredő Gobert-t. Green annyit írt twitteren, hogy akkor neki is sírna kellene, nem lesz ott Charlotte-ban, Iggy pedig erre a filmrészletre utalt kiírásával.

Szintén ide kapcsolható, hogy Sean Deveney (Sporting News) forrásai szerint a Jazz és a Philadelphia Sixers érdeklődnek Nikola Mirotic iránt. A hírek szerint a Pelicans első körös picket akar érte cserébe.

Ha már Sixers, akkor térjünk ki a hónap díjazottjaira: keleten Joel Embiid, nyugaton pedig James Harden lettek a hónap játékosai. Előbbi 11-4-et hozott csapatával, ami alatt 29.2 pontot, 13.8 pattanót és 2.0 blokkot átlagolt, míg utóbbi 8-6-tal végzett januárban a Houston Rockets-cel, és 43.6 pontos, 8.7 pattanós, valamint 7.6 gólpasszos mutatókat produkált. Január hónap újoncai Trae Young és Luka Doncic lettek. Az Atlanta Hawks irányítója 18.7 pontot, 3.7 pattanót és 7.2 gólpasszt produkált mérkőzésenként, míg a Dallas Mavericks szlovén üdvöskéje 22.4 pontos, 8.1 pattanós és 6.4 gólpasszos statisztikákat hozott.

Zach Lowe (ESPN) úgy tudja, hogy a Rockets első körös picket ajánl annak a csapatnak, amely átveszi Brandon Knightot - az irányító még jövőre is 15.6 millió dollárt keres. Lowe forrásai szerint a Houston Marquese Chrisstől is szabadulna, aki mellé szintén adnának egy draftjogot, hogy valaki elvigye, igaz, itt nem írja az újságíró, hogy első vagy második köröst.

Ian Begley (ESPN) értesülései szerint legalább egy csapat érdeklődik a New York Knicks új swingmanje, Wesley Matthews iránt - neki 18.6 millió dolláros lejárója van.

A Memphis Grizzlies kiscsatára, Omri Casspi nagyjából 6 hétre kiesett, miután jövő héten megműtik meniscus szakadás miatt.

A végére ezúttal Kristaps Porzingis maradt, akiről a Mavs tulajdonosa, Mark Cuban elmondta, hogy valószínűleg nem játszik ebben az idényben, csak a következőben - mint ismert, a Knickstől szerzett magasember ACL-szakadásából épül fel, amelyet egy évvel ezelőtt szenvedett el. A gárda ikonja, Dirk Nowitzki azt mondta, hogy ha lehetőség van egy ilyen franchise player szintű játékos megszerzésére, akkor meg kell lépni. A német szerint Porzingis elég mobilis ahhoz, hogy négyest játsszon, ötösként pedig rengeteget segíthet a spacingben - jól mozog, blokkol, palánknak háttal is kitűnően támad. Mielőtt megsérült, nagyszerű és sokoldalú játékot mutatott, jó a munkamorálja, és amennyire Nowitzki ismeri Porzingist, jó srác is. Doncic annyit tett ehhez hozzá, hogy a lett egy fantasztikus játékos, úgyhogy jó dolgok sülhetnek ki a cseréből. Nagy, tud dobni, lepattanózni, rengeteg mindent tud hozzátenni a csapathoz, és a liga egyik legjobb játékosa lehet.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus