Hírmorzsák 2019-07-16 (11:30)

Jr Smith-t kivásárolta a Cavs, a Lakers nem érdeklődik iránta. Ben Simmons 5 évre 170 millió dollárért hosszabbított a Sixersszel. Brandon Clarke a nyári liga MVP-je, kihirdették az SL legjobb ötösét is. A Warriors nem akarja elcserélni D'Angelo Russellt, még nem is látták, hogyan illeszkedik a csapatba. A Houston és a Clippers továbbra is érdeklődnek Andre Iguodala iránt. A sztárvándorlással kezd csökkenni az első körös pickek értéke? Fölösleges magasembert választani a draft elején? Chris Paul önmagának és a sztároknak dolgozott a mostani kollektív szerződés kialakításánál? Mark Cubant és Tilman Fertitta miatt a Rocketset is megbüntette az NBA. Devin Booker a Himki Moszkvánál.

Kezdjük a morzsát a rostermozgásokkal, szerződésekkel.

Arról tegnap este volt már szó, hogy Ben Simmons 5 évre 170 millió dollárért hosszabbított a Philadelphia Sixersszel - 2020-tól él majd új szerződése. A Cleveland Cavaliers stretch provision segítségével kivásárolta JR Smith-t, így szerződésének 4.3 millió dolláros garantált részét elnyújtotta 3 évre. Adrian Wojnarowski (ESPN) úgy tudja, hogy a Los Angeles Lakers valószínűleg nem igazolja le Smith-t. A New Orleans Pelicans kitette keretéből Christian Woodot. Az Indiana Pacers aláírt az 1/18-on kiválasztott Goga Bitadzével. A Utah Jazz az 58. helyen draftol Miye Onival szignózott, és a hírek szerint William Howardot is átviszik a francia Limoges-tól - a Jazz 150.000 eurót fizet kivásárlási árként a franciáknak. A Brooklyn Nets pedig two-way megállapodást kötött Henry Ellensonnal.

Arról ma reggel írtunk, hogy a Memphis Grizzlies nyerte a nyári ligát, és Brandon Clarke lett az egész Summer League és a döntő MVP-je is. Clarke mellett Nickeil Alexander-Walker (Pelicans), Jarrett Allen (Nets), Kendrick Nunn (Heat) és Mitchell Robinson (Knicks) fértek még be a nyári liga első csapatába.

A Golden State Warriors GM-je, Bob Myers Nick Friedellnek (ESPN) elmondta, hogy nem azzal a céllal szerezték meg D'Angelo Russellt, hogy továbbpostázzák - még pályára sem lépett a csapatban, de sokan már most elcserélték. Megérti ezt, tudja, hogy mi az újságírók feladata, és hogy az emberek szeretnek spekulálni, de a klub egyáltalán nem így tekint erre a helyzetre: meg akarják nézni, hogy mire képes Russell, hogyan illeszkedik az együttesbe. Örülnek annak, hogy egy fiatal játékost szereztek, akiben szerintük még rengeteg fejlődési lehetőség van, úgyhogy izgatottan várják, mire lesz képes.

Kelly Iko (The Athletic) forrásai szerint a Houston Rockets továbbra is nagy érdeklődést mutat Andre Iguodala megszerzése iránt - mint ismert, sokan abban bíztak, hogy kivásárolják AI2-t, de a Memphis Grizzlies még próbálkozik, hátha el tudja cserélni Iggy-t. Shams Charania (The Athletic) hozzátette, hogy a Los Angeles Clippersnek is kell Iguodala, de sem a Clippers, sem a Rockets nem nagyon halad előre a tárgyalásokkal, úgy néz ki, patthelyzet alakult ki - nem nagyon akar senki első körös picket adni egy lejáró szerződésű játékosért, ráadásul éppen ez a két együttes nem áll túl jól draftjogokkal.

Ha már az első körösök, akkor itt lehet megemlíteni Ethan Strauss (The Athletic) cikkét, amiben több témakör mellett ezt is érinti. Az egyik csapatnál dolgozó illető azt mondta az újságírónak, hogy a klubok a nagy sztárvándorlás miatt kezdenek rájönni, hogy az első körös draftjogok nem jelentenek 15 éves elkötelezettséget egy játékos részéről, ezért könnyebben cserélik őket, mint a korábbi években - a Clippers és a Rockets mellett a Los Angeles Lakers is rengeteg ilyen picket adott már bizonyított sztárokért cserébe. 

Az egyik GM a centerekről nyilatkozott Straussnak: elmondása szerint azt mondta a stábjának, hogy magasembert kiválasztani a draft elején olyan, mint futót draftolni az NFL-ben - időpocséklás, kivéve akkor, ha egy Shaquille O'Nealt tud elvinni az ember, egyszerűen elértéktelenedett az ötös poszt.

Még egy témáról szó volt Strauss cikkében: egy veterán játékos azt mondta, hogy a jelenlegi kollektív szerződés csak a maximumot és szupermaximumot kereső játékosoknak jó, a mostani CBA a banana boat néven elhíresült haveri társaságot segítette,  a középkategóriás emberek pedig kevesebbet keresnek, mint kellene. A csapatok egyszerűen a nagy sztárokra költik el a pénzüket, akik a sapka nagy részét felemésztik, így a többiek nem tudnak a képességeiknek megfelelő mennyiségű pénzt keresni. Strauss információi szerint többen felröhögtek, mikor Chris Pault az újjáépülő Thunderhez cserélte a Rockets - Paul a Játékosok Szakszervezetének elnöke, és csak azért kaphatott ilyen hosszú szerződést tavaly nyáron, mert a kollektív szerződésben módosították az erre vonatkozó részt, Over 36 szabályból Over 38 szabály lett.

Maradjunk még a Houstonnál: a Rockets 25.000 dolláros büntetést kapott a ligától, mert Tilman Fertitta azelőtt beszélt Russell Westbrookról, mielőtt még hivatalosan megtörtént volna a csere a texasiak és az OKC között. A Dallas Mavericks tulaját, Mark Cubant 50.000 dollárra bírságolta meg az NBA, miután kiszivárogtatta a Board of Governors ülés közben, hogy éppen az edzők challenge lehetőségéről szavaznak. A Sacramento Kingst birtokló Vivek Ranadive szólt, hogy ez kicsit bajos, mire Cuban azonnal bevallotta, hogy ő volt a hunyó.

Az idei döntő hatodik mérkőzése a 14. legnézettebb sportműsor volt 2019-ben Amerikában - az ötödik találkozó, amelyen Kevin Durant visszatért, a 15. helyre fért be. A Top10-ben csak NFL meccsek vannak, a 11. helyen pedig az egyetemi amerikai futball döntője található. A legnézettebb kosármeccs a Virginia - Texas Tech egyetemi döntő volt, az a 13. helyen áll jelenleg, az év felénél.

A végére pedig Devin Booker maradt, aki a Himki Moszkvánál folytatja - de nem a Phoenix Suns hátvédje, hanem Trevor Booker testvére... (bocs)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus