Hírmorzsák 2019-09-20 (11:00)

Doc Rivers mesélt Kawhi Leonard leigazolásának részleteiről: Lawrence Frank volt a hős, Leonard őszinte és kommunikatív volt a Clippersszel az első meetingen, Rivers semmiképp nem akarta a Lakershez engedni Kawhit, és szerinte hat első körösért nem George-ot, hanem George-ot és Leonardöt vették meg. A liga nem engedi Nené szerződését. Új szabályok lehetnek a tampering megakadályozására. A Bucks nem aggódik, hogy a Warriors elcsábítja tőlük Giannis Antetokounmpót. Továbbra is az amerikai válogatott vezeti a világranglistát. Tyler Zeller Denverben. Új játékos Dallasban és Bostonban.

A Los Angeles Clippers vezetőedzője, Doc Rivers Arash Markazival (Los Angeles Times) beszélgetett Kawhi Leonard leigazolásának körülményeiről. Rivers elmondta, hogy ő és Jerry West rengeteg elismerést kap ezért a nyárért, de Lawrence Franket kell leginkább dicsérni, ő volt a hős, ő végezte a munka nagy részét. Ő és Steve Ballmer tulajdonos több Raptors-meccset is megnéztek Torontóban, amiért kaptak is figyelmeztetést, hogy több játékosuk, edzőjük vagy vezetőségi tagjuk ne jelenjen meg a kanadaiaknál. Furcsa volt Ballmert a Raptors pályájának szélén látni, de semmi rosszat nem tettek. Egy szót sem szóltak Leonardhoz ez idő alatt, csak tudatni akarták a sztárral, hogy érdeklődnek iránta.

Akkor érezte először, hogy jó pozícióban vannak, amikor a malibui házában találkoztak Leonarddel. A Los Angeles Lakers a vadiúj edzőközpontban akart beszélni Kawhi-jal, amire annyit mondott az aranysárga-liláknak, hogy "kösz, de kösz, nem, eljöhettek a hotelszobámba". Az ő esetükben viszont házhoz ment - ekkor érezték azt, hogy a Clippers játékosa akar lenni. 

Többször is próbált tavaly szót váltani Leonarddal, mikor elmentek egymás mellett, de a játékos egy szót nem szólt. Éppen ezért arra készültek idén nyáron, hogy majd a meetingen úgy kell harapófogóval kihúzni belőle mindent, ezzel szemben nagyon kommunikatív volt Kawhi. Leonard rámutatott, hogy szeretne az irányítása alatt játszani, Ballmernek pedig megmondta, hogy nagyon tetszik neki, amit tesz, és ami mellett kiáll, viszont nem elég jó a csapat, úgyhogy javítani kell rajta, ha azt szeretnék, hogy a Clippershez igazoljon.

Volt egy listájuk, hogy kivel szeretne együtt játszani, ami hiba volt, de szerencséjük volt. Ezzel a listával ugyanis úgy csináltak, mintha az ott szereplő neveket mind meg tudnák szerezni, Leonardnak csak választania kell - miközben ez nem így volt, fogalmuk sem volt arról, hogy hogyan fognak odavinni bárkit a felsorolt nevek közül. Mikor Kawhi meglátta Paul George nevét, azt mondta, hogy vele akar együtt játszani. Mutattak még neki másokat is, de ő csak George-ról akart hallani. A megbeszélés után megmondta Ballmernek és a szakmai stáb többi tagjának, hogy nem tudja, hogyan, de meg kell szerezniük George-ot. Az segített persze, hogy tudták, a Thunder fel akarja robbantani a csapat magját, de ettől még nem igazán látták maguk előtt, hogyan lesz ebből üzlet.

Ballmer állítólag sokallta a hat első körös picket George-ért, de Rivers megmondta neki, hogy rosszul nézi a dolgokat - ez nem hat első körös George-ért, hanem hat első körös George-ért és Leonardért. Három-három első köröst pedig bármikor odaadna értük. A tréner azt is hozzátette, hogy a csere napján délben még úgy tűnt, hogy nem lesz üzlet - Lawrence Frank felhívta, hogy úgy néz ki, Kawhi Torontóban vagy a Lakersnél folytatja. Riversnek ez a Lakers-szál tett be, és kijelentette, hogy nem hagyhatják, hogy ez megtörténjen. Félig viccesen még azt is mondta Ballmernek, hogy ha Leonard a Lakershez igazol, akkor a Clippers franchise költözhet Seattle-be - nem gondolta teljesen komolyan, de azért részben igen.

Tegnap délben írtunk arról, hogy Ramona Shelburne (ESPN) forrásai szerint a Golden State Warriors jelenti a legnagyobb veszélyt a Milwaukee Bucksra nézve Giannis Antetokounmpo elcsábításával kapcsolatban. A Bucks egyik vezetője Sean Deveney-nek (Heavy.com) elmondta, hogy Giannis megtartására koncentrálnak, nem arra, hogy a Golden State-tel harcoljanak. Egyáltalán nem aggódnak a Warriors miatt, a San Franciscóiaknak rengeteg mindent fel kellene adniuk, hogy megszerezzék Antetokounmpót. A sztár ráadásul soha semmilyen jelét nem adta annak, hogy távozni akarna Milwaukee-ból, úgyhogy ez a pletyka leginkább csak üres fecsegés, nem több.

Volt két igazolás is. A Denver Nuggets edzőtábor-meghívót adott Tyler Zellernek. A Dallas Mavericks Yudai Babát szerződtette egy nem garantált papírral. Adam Himmelsbach (Boston Globe) információi szerint a Boston Celtics Yante Matennel köt kontraktust - tavaly a Miami Heatnél, illetve a G-Ligás fiókcsapatban kosarazott.

Ugyanide tartozik, hogy a liga nem engedte meg a Houston Rocketsnek, hogy olyan szerződést adjon Nenének, amilyet adni akart. Arról múlt héten beszámoltunk, hogy a brazil magasember alapbére csak 2.56 millió volt, viszont olyan bónuszokat kapott több mint 7 millió dollár értékben, amik papíron "valószínűleg meglesz" státuszba kerültek volna, ám jó eséllyel idén nem teljesítette volna őket. Ez egy cserénél előnyös lett volna, hiszen 10 millió kimenő bérnek számított volna, de csak 2.56 milliós bejövő fizetésnek - Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint abban reménykedtek Daryl Morey-ék, hogy ez segíteni fog Andre Iguodala megszerzésében. A liga indoklása szerint a szabályoknak nem mond ellent ez a megállapodás, de a kollektív szerződés lényegének és szellemiségének igen.

Ha már a liga, akkor itt lehet megemlíteni, hogy Adrian Wojnarowski és Zach Lowe (ESPN) forrásai szerint Adam Silver új rendeleteket akar bevezetni az anti-tampering szabályok betartására - erről a Board of Governors fog szavazni. Egy éves, teljesen random vizsgálatról lenne szó, amelyben azt nézhetné át az NBA, hogy egy-egy csapat milyen kommunikációt folytat a többi klubbal és a játékosügynökökkel. Az egyik GM azt nyilatkozta, hogy szerinte nincs joga Silvernek belenézni a telefonjába, és bárcsak "nem"-mel szavazna csapata tulaja, de kétli, hogy ez így lesz - ettől csak gyanússá válna az illető. Arról, hogy hogyan ellenőrizhet a liga, és milyen erőket mozgósíthat az ellenőrzéshez, még folynak az egyeztetések - 23 "igen" voksra lesz szükség ahhoz, hogy bevezessék az új intézkedéseket.

A végére pedig az amerikai válogatott maradt, amely továbbra is vezeti a világranglistát a vb-n elért hetedik helye ellenére is - 2010 óta első a Team USA, és ez egy ideig nem is fog változni, tekintve hogy a ranglista az elmúlt 8 év eredményeit veszi figyelembe, igaz, különböző súlyozással.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus