Hírmorzsák 2020-04-22 (19:00)

Capela jól van, szerinte működni fog a párosa John Collinsszal. Gobert mégis megszerezhető lesz az off-szezonban? Walt Frazier szerint minden idők legnagyobb játékosa Wilt Chamberlain. Rodman szerint a Bulls simán nyerhetett volna egy negyedik bajnoki címet is, ha nem robbantják szét 1998-ban. A Warriors nem akart tavaly egy Last Dance-szerű dokumentumfilmet forgatni. Sam Mitchell arról beszélt, hogyan fogják felépíteni a G-Ligás Select Team keretét - a liga hosszútávon egy egész divíziót csinálna hasonló csapatokból. James Jones elmondta, milyen játékost keres a Suns a drafton. Monty Williams azt szeretné, ha Devin Booker meccsenként 10-12 percre irányítana. Waiters a repülőgépes "begumicukrozásáról" beszélt. Jerami Grant megtartása lesz a Nuggets első számú nyári célja. Terrance Ferguson ellen ejtették a nemi erőszak vádját. Drafthírek: újabb jelentkezők, (potenciális) visszalépők. 

Tegnap délelőtt írtunk már arról, hogy Tony Jones (The Athletic) forrásai szerint sem Rudy Gobert, sem Donovan Mitchell nem eladó a Utah Jazznél, David Aldridge (The Athletic) azonban máshogy tudja. Aldridge egy kérdezz-felelek élő adást tartott, ahol egy kérdésre azt válaszolta, hogy már jóval korábban azt hallotta, hogy a Jazzt egyre inkább fárasztja Gobert, mielőtt még a francia és Mitchell megfertőződtek volna a koronavírussal. Nem árulják aktívan, nem akarnak megszabadulni a centertől, de jóval elérhetőbb csere útján, mint azt az Év Védője díj nyerteséről és a védelem oszlopáról gondolnánk. Aldridge azt mondta, hogy nem lepődne meg azon, ha a Jazz az off-szezon során továbblépne Gobert-ről. Hogy pontosan mire gondolt, mibe fáradt bele a klub a játékossal kapcsolatban, azt nem részletezte.

Arról ma délben volt szó, hogy Walt Frazier megvédte saját kijelentéseit, amelyet anno Michael Jordan ellen tett - mondván nem elég magas ahhoz, hogy egy franchise-t cipeljen a hátán. A New York Knicks egykori nagyszerű irányítója Marc Bermannek (New York Post) azt is bevallotta, hogy nem nézte meg a Last Dance című dokumentumsorozat első két részét - elég fájdalmas neki a koronavírus is, nem akarta még Jordant is látni. Frazier szerint összesen két ember volt, akik miatt szabály változtattak a kosárlabdában: George Mikan és Wilt Chamberlain, kettejük ellen szabályokat kellett módosítani, hogy kordában lehessen őket tartani valahogyan. Frazier szerint ha nem lett volna Chamberlain, ma senki nem hallott volna róluk, kosarasokról - lehet, hogy NBA sem lenne ma, ha nem lett volna Chamberlain és Bill Russell. Éppen ezért nem is Jordant tartja minden idők legnagyobbjának - ott van a legjobbak között, de ő Chamberlaint mondaná a GOAT-nak.

Ha már szóba került Jordan és Frazier megjegyzése a Last Dance-ben, akkor itt lehet megemlíteni, hogy Dennis Rodman szerint szomorú, hogy szétrobbantották azt a Chicago Bullst, mert simán nyerhettek volna zsinórban egy negyedik bajnoki címet is. Rodman azt mondta, hogy nagyon fájt Phil Jacksonnak, Scottie Pippennek és Jordannek is, hogy Jerry Krause GM már a szezon előtt kijelentette, hogy ha 82 meccset és bajnoki címet nyernek, akkor sem fogja együtt tartani azt a keretet. Nagyon szeretett abban a csapatban játszani, bajnoki címeket akart nyerni, nagyon együtt volt az a keret.

A Last Dance-t készítő produceri csapat tagja volt Peter Guber is, aki most már a Golden State Warriors társtulajdonosa. Guber Mark Medinának (USA Today) elárulta, hogy szó volt arról, hogy ők is forgatnak egy hasonló dokumentumfilmet, és egy stáb folyamatosan velük lett volna egész idényben, de végül úgy döntöttek, hogy nem csinálják, mert ha valaki erre az útra lép, az sok mindenre hatással van. Szerinte veszélyes dolog az, ha valaki elkezd venni egy csapatot azzal számolva, hogy a gárda vagy egy adott illető fordulóponthoz érkezik - Guber azt mondta, hogy ez arrogáns dolog. A Bullsnál lehetett tudni, hogy egy korszak végére érkeztünk, a Warriorsnál viszont ez egyáltalán nem volt ennyire egyértelmű, ezért hagyták, hogy mindenki végezze a feladatát, és remélhetőleg sikereket érjenek el. Ha ez megtörténik, és utólag készül egy film vagy egy dokumentumsorozat, az rendben van, de nem ildomos azt mondani, hogy "gyerünk, filmezzük le az évet, mert majd 9 bajnoki címet nyerünk zsinórban" vagy valami hasonló.

Arról is tegnap volt szó, hogy az új G-Ligás Select Team vezetőedzője Sam Mitchell lesz a hírek szerint. Adam Zagoria (Forbes) rámutatott, hogy bár a hírt még nem erősítették meg, Mitchell az ESPN-en már úgy fogalmazott a csapattal kapcsolatban, hogy "mi". A tréner elmondta, hogy a középiskolából idekerülő nagy tehetségek mellett olyan játékosokkal fogják feltölteni a keretet, akik tudják, hogyan kell játszani, mit kell tennie egy mentornak, és tudják tanítani is a fiatalabb társaikat, és megmutathatják, mit jelent profinak lenni. Sok különböző típusú kosarassal fogják körbevenni őket - olyan játékosokkal, akikkel az NBA-ben is együtt kell majd játszaniuk. Lesznek olyanok, akik majd úgy kerülnek be innen az NBA-be, hogy csapataik vezérei lesznek, másoknak pedig be kell majd illeszkedniük bizonyos szerepkörökbe. Különböző háttérű és stílusú játékosokat fognak majd összeszedni, nem csak egy csapat középiskolást fognak összeverbuválni. Zagoria értesülései szerint egyébként Greg Brownt is megpróbálják a G-Ligába csábítani, és már 2021-re is környékezik a tehetségeket.

Marc Stein (New York Times) azt írta, hogy az NBA hosszútávú terve az, hogy ehhez a G-Ligás Select Teamhez hasonló együttesekből egy egész divíziót csináljon, amely 4 vagy 5 gárdából állna, és azok egymás ellen tudnának játszani. Hogy milyen gyorsan lehet ebből valóság, az nagyban függ attól, hogy a Jalen Green-féle első Select Team hogyan fog szerepelni, mik lesznek a tapasztalatok, plusz nyilván elég tehetség kell majd ahhoz, hogy 4-5 klubot fel tudjanak tölteni. Stein azt is hozzátette, hogy kérdés, az NBA mennyire akarja törölni a one-and-done szabályt, illetve hogy mennyi veterán játékos lesz hajlandó arra, hogy az esetleges későbbi edzői vagy vezetői pályafutását úgy indítsa el, hogy ezeknek a fiataloknak a mentora - itt nyilván a lényeg a tehetségeken lenne már, nem az idősebb kosarasokon.

A Phoenix Suns GM-je, James Jones Gina Mizell-lel (The Athletic) beszélgetett, akinek elmondta, hogy a koronavírus miatt elég speciális körülmények adottak a draft előtt a csapat számára, hogy feltérképezze a fiatal tehetségeket. Jones kifejeztette, hogy olyan játékosokat fognak keresni, akik játékszervezésben, védekezésben és dobásban tudnak segíteni majd az együttesnek. Jones úgy fogalmazott, hogy olyan kosarast akarnak majd draftolni, aki a játékával és a személyiségével is beleillik az elképzeléseikbe. Nagyon várja már a draftot annak ellenére is, hogy sokan leszólták ezt a játékosbörzét, mert nincs annyi játékos, aki sztárnak várnak, nincs tele nagy, híres nevekkel. Ettől függetlenül azonban rengeteg jó játékost lát a felhozatalban, neki pedig ennyi elég is. Azt is hozzátette a szakvezető, hogy tetszik neki a jelenlegi keret - mindenük megvan ahhoz, hogy a mostani állomány fejlődésével sokáig jussanak.

A gárda vezetőedzője, Monty Williams Devin Bookert dicsérte: szerinte pályafutása azon pontján jár már a csapat sztárja, hogy folyamatosan képes jó döntéseket hozni. Williams utalt rá, hogy Booker irányítót is fog játszani: 10-12 percekre, talán többre is a kezébe fogja adni a labdát, aztán meglátják majd, hogy ez milyen hatással lesz a csapatra.

Az Atlanta Hawks új centere, Clint Capela Chris Kirschnernek (The Athletic) adott hosszabb interjút, amelyben az előző hónapjairól beszélt, többek között a cseréjéről, a sérüléséről és új kenyéradójáról. A svájci játékos saját elmondása szerint sokkal jobban érzi már magát, de nem tudja, hogy ha újraindul a szezon, bevethető lesz-e - mint ismert, egy elég komoly saroksérüléssel bajlódott ebben az idényben. Capela azt is elmondta, hogy szerinte nagyszerű párost alkotnak majd John Collinsszal, nem lesz probléma az, hogy egymás mellett játszanak. Elég jók ahhoz, hogy rájöjjenek, hogyan tudnak hatékonyak lenni abban, amit csinálnak, főleg hogy Collins tud triplát is dobni, és elég sokoldalú támadójátékos.

A Miami Heattől szezon közben elcserélt Dion Waiters a The Players' Tribune-on írt egy cikket, amelyben kitért arra a bizonyos repülőutas "balesetére" is, amikor túl sokat evett tudatmódosítót tartalmazó "gumicukorból". Waiters azt mondta, hogy az elmúlt 1-1,5 évben depressziós volt, szorongott. A repülős eset egy az egyben az ő sara volt, idióta volt, ezen nincs mit szépíteni. Szerinte az az igazán furcsa ebben, hogy ő mindig is vezér volt, soha nem másokat követett. A Heat elnöke, Pat Riley is ismeri őt, tudja, hogy nem drogozik, előfordul azonban, hogy a sötétebb időszakokban valaki "eltéved", és olyan dolgokat tesz, amiket egyébként nem tenne. Vállalta a felelősséget a tetteiért, egy részletet azonban cáfolt az eddig megjelent történetből: állítása szerint soha nem ájult el, erről elég megkérdezni azokat az orvosokat, akik kezelték vagy a csapattársait, ők megmondhatják. Waiters szerint nem volt szép, hogy ezt írták róla - hibázott, de az nem tetszett neki, hogy a családja ilyen félrevezető információkat kapott.

Mike Singer (Denver Post) értesülései szerint a Denver Nuggets egyik legfontosabb célja az off-szezonban Jerami Grant megtartása lesz. Grant nagyszerűen helyettesítette Paul Millsapet, amíg utóbbi sérült volt - van egy 9.3 millió dolláros játékosopciója, amit a jelenlegi állás szerint nem fog lehívni, bár ebbe még bekavarhatnak a jelenlegi koronavírus és annak a gazdaságra, valamint a fizetési sapkára gyakorolt hatásai is.

Maddie Lee és Nolan Clay (mindketten The Oklahoman) jelentették, hogy Oklahoma megyei ügyészei nem emelnek vádat Terrance Ferguson ellen. Egy nő azzal vádolta Fergusont, hogy az OKC swingmanje megerőszakolta őt egy 2018-as házibulin - nem tartóztatták le a kosarast anno, és nem volt elég bizonyíték, ami azt támasztotta volna alá, hogy a nő és Ferguson között történt aktus ne "közös beleegyezéssel" történt volna.

A végére szokás szerint jöjjenek a drafthírek. Shams Charania (The Athletic) jelentett, hogy Kira Lewis ügynököt fogad, tehát most már biztosan bennhagyja a nevét az idei börzére - ugyanígy tesz egyébként Elijah Hughes is. A Cincinnati harmadéves centere, Chris Vogt is megy a draftra - idén 11.0 pontot, 5.9 pattanót és 1.6 blokkot átlagolt. Az Evansville másodéves kosarasa, Deandre Williams is bejelentkezett - 15.2 pontos és 6.9 pattanós mutatói voltak ebben a szezonban, de még nem lehet biztosan tudni, hogy nem lép-e vissza. Úgy, ahogy például visszalép Marcus Santos-Silva, aki máshol fejezi be egyetemi karrierjét, de jelen állás szerint visszatér az NCAA-be. Lincoln Bernard viszont bejelentkezett az idei draftra - állítólag abban reménykedik, hogy bekerülhet a G-Ligába.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus