Hírmorzsák 2020-04-28 (12:00)

Zion Williamson úgy érzi, jó formában van. David Blatt szerint Michael Jordan nagyobb kosaras LeBron Jamesnél. Toni Kukoc mindenkit imád a Bullsnál, de szívesen hallaná Jerry Krause verzióját is. A Lakers visszafizette az amerikai kormánynak a kisvállalkozásként kapott 4.6 millió dolláros kölcsönét. Legkorábban május 8-án nyithatnak a csapatok edzőközpontjai - megvannak az előírások, amelyeket be kell tartani, ha visszatérnek a játékosok tréningezni. Gabriel Deck iránt két csapat is érdeklődik. A három Ball-fivért a Roc Nation képviseli innentől. Rokas Jokubaitis, Javonte Smart és Omer Yurtseven bejelentkeztek a draftra, Cam Mack visszalépett. Cade Cunningham és Jalen Green az első két helyen a 2021-es börzére.

A New Orleans Pelicans sztárja, Zion Williamson Ernie Johnsonnal (TNT) beszélgetett, akinek elmondta, hogy jó formában van - próbál jó kondiban maradni, hiszen nem lehet tudni, hogy mikor mondják azt, hogy folytatódhat az idény. Ha visszatérhetnek, nem akarja a csapattársainak azt mondani, hogy "bocs, fiúk, nem vagyok formában", így miattuk is szeretne készenlétben lenni. Williamson elmondta, hogy otthon van kosárpalánkja, a csapat pedig közös edzéseket vezényel a kosarasoknak a Zoomon keresztül. Zion szerint pont nem jött jókor neki a leállás, hiszen kezdett egyre jobban kosárlabdázni, miután 3-4 hónapig egyáltalán nem játszhatott. Éppen elkapta a fonalat, amikor ez történt - igaz, így több ideje van a térdét és a testét megerősíteni.

Shams Charania (The Athletic) hozott több hírt is a ligával kapcsolatban. Egyrészt most már május 8-tól nyithatnak újra a csapatok edzőközpontjai - eddig május 1-ről volt szó, de így sérült volna a versenyegyenlőség, tekintve hogy néhány helyen mehettek volna egyéni tréningre a játékosok, míg máshol nem. Ez főleg azok után nem meglepő, hogy az Atlanta Hawkstól Travis Schlenk GM, a Dallas Maverickstől pedig Mark Cuban tulajdonos elmondta, hogy nem nyitják újra a héten az edzőközpontokat - szeretnék, ha lehetne, de egyelőre nem biztonságos, még várnának néhány hetet.

Szintén Charania jelentette, hogy a játékosoknak maszkot kell majd viselniük az edzőközpontokban, kivéve akkor, amikor fizikai megterhelés alatt lesznek - tehát edzés közben nem kell majd a maszk, előtte és utána azonban kötelező. Egyszerre négy játékos tartózkodhat egyszerre az edzőközpontban, és egy személyzet lehet jelen. A játékosoknak egy nyugalmi EKG teszten, illetve egy troponin vizsgálaton kell átesniük, mielőtt visszamehetnének edzeni. A játékosokkal foglalkozó stábtagnak a kesztyű az előírt minimum, illetve 3.5 méteres távolságot kell tartaniuk. Arra is megkérte a liga a csapatokat, hogy jelöljenek ki egy olyan embert, aki a létesítmény higiéniájáért felel.

Kevin Arnovitz (ESPN) is két hírrel szolgált. Egyrészt azzal, hogy forrásai szerint legalább egy csapat használta már a liga "kölcsönprogramját" - akinek készpénz kell, az bizonyos szintig kaphat az NBA-től, ezzel a lehetőséggel élt az egyik meg nem nevezett franchise.

Másrészt a Los Angeles Lakers visszajuttatta a kormánynak azt a 4.6 millió dollárt, melyet a Paycheck Protection Program keretein belül kaphatnak a kisvállalkozások. A nagyjából 300 alkalmazottal bíró aranysárga-lilák jogosultak voltak erre az anyagi segítségre, amit meg is kaptak - ennek a lényege annyi, hogy a pénz minimum 75%-át a fizetésekre kell költeni, és nem szabad senkit elküldeni. A klub közleményében az áll, hogy amint kiderült, nincs elég fedezet arra, hogy mindenkinek jusson, azonnal visszautalták a kölcsönt, hogy azok kapjanak belőle, akik a leginkább rászorulnak.

Michael Jordan és a Chicago Bulls természetesen folyamatosan középpontban van a Last Dance miatt. David Blatt egy izraeli lapnak azt mondta, hogy szerinte Jordan nagyobb játékos LeBron Jamesnél - több bajnoki címet nyert, és úgy juttatta el a csapatát a csúcsra, hogy nem önmagára, hanem az együttesre koncentrált. Blatt azt is hozzátette, hogy képessége és játékra gyakorolt hatás alapján mindkét érintett ott van minden idők öt legjobb kosarasa között.

Arról volt már szó, hogy Toni Kukoc megvédte a Bulls akkori GM-jét, Jerry Krause-t, de a horvát legenda mondott mást is az eddig leírtak mellett. Kukoc szerint Phil Jackson nagyszerűen tartotta burokban a játékosokat, így csak arra koncentráltak, ami a feladatuk volt. Most, hogy nézi ő is a Last Dance-t, olyan dolgok kerülnek elő, amikről fogalma sem volt, hogy megtörténtek. Kukoc szerint Jordant, Jacksont, Scottie Pippent és Dennis Rodmant könnyű kedvelni - ő is imádja volt csapattársait és trénerét. Pippen volt az igazi csapatjátékos mintaképe, Jordan mindig is a legjobb játékos lesz számára - megváltoztatta a sportágat, globálissá tette, így minden mai játékosnak köszönetet kellene mondani számára. Ettől függetlenül nagyon szeretné, ha Krause még most is élne, és hallanánk a történetet egy másik szemszögből is. Kukoc szerint Krause-nak is meg kellene adni a tiszteletet, hiszen egy olyan gárdát rakott össze, amely hatszoros bajnok lett.

Az egész Ball család, Lonzo, LaMelo és LiAngelo Ball is aláírtak Jay-Z ügynökségével, ezentúl a Roc Nation Sports, azon belül is Raymond Brothers képviseli majd a Ball-testvérek érdekeit.

A Marca spanyol napilap úgy tudja, hogy a Real Madrid argentin kiscsatára, Gabriel Deck iránt két NBA csapat is érdeklődik - igaz, nem nevezték meg a klubokat.

A végére újfent draft. Bejelentkezett az idei börzére Rokas Jokubaitis, Javonte Smart és Omer Yurtseven is. Előbbi a Zalgirisnál kosarazott idén, voltak egészen jó Euroliga meccsei, 19 éves, 193 centi magas irányító, és már a litván felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott. Smart az LSU másodéves hátvédje volt, aki 12.5 pontos, 3.5 pattanós és 4.2 gólpasszos mutatókat hozott össze. A török Yurtseven a Georgetown Egyetemen töltötte az elmúlt idényt, ahol 15.5 pontot, valamint 9.8 pattanót átlagolt. Cam Mackről korábban kijött a hír, hogy bejelentkezett a draftra, de úgy döntött, visszalép, ő tehát az egyetemen folytatja tovább.

Jonathan Givony (ESPN) azt írta, hogy jelen állás szerint Cade Cunningham és Jalen Green az első két pick a jövő évi játékosbörzén, de az idein is ők lettek volna, amennyiben már most be tudnak jelentkezni. Jelenleg úgy néz ki, hogy Anthony Edwards, James Wiseman, Isaac Okoro és az előbb említett LaMelo Ball lehet az első négy kiválasztott idén, de sok az ismeretlen tényező még, és az elemzők kiegyensúlyozott draftnak tekintik az idei börzét.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus