Hírmorzsák 2020-05-07 (10:00)

Mike D'Antoni szerint csak a végső győzelem érdekli a Rocketset - megvannak a megfelelő védőik az ellenfelek magasembereire, Russell Westbrook maximalizálása miatt döntöttek az állandó smallball mellett. Jeff Van Gundy neve is felmerült, mint D'Antoni lehetséges utódja. Frank Vogel nem aggódik az egyenlő versenyhelyzet miatt - szerinte még jó ideig nem lesz játék. Vezetőedzők nem lehetnek jelen az önkéntes edzéseken. Mark Jackson újra edzősködne az NBA-ben. Elton Brand nagyon szeretné látni a Sixerst a PO-ban, mert erre építették fel a csapatot. Craig Hodgesnak nem tetszett, hogy Michael Jordan kiteregette a szennyest a Last Dance első részében. Marco Belinelli még egyszer szeretne NBA bajnok lenni, de nem zár ki semmilyen lehetőséget.

Arról a reggel folyamán beszámoltunk már, hogy Adam Silverék egy konferenciabeszélgetést tartanak az összes játékosnak - ezen a "meetingen" egyébként jelen lesz a Játékosok Szakszervezetének vezetője, Michele Roberts is, Silver mellett ő is válaszolni fog az összes felmerülő kérdésre.

Szintén benne volt a hírben, hogy három együttes megnyitja edzőközpontjainak kapuit a játékosai előtt. Mark Cuban amellett, hogy elmondta, egyelőre nincs értelme kockáztatni, azt is hozzátette, hogy nem igazán érzi jó ötletnek, ha úgy térnek vissza a tréninghez, hogy nem tesztelhetnek. A Los Angeles Lakersnél sincs egyelőre pontos időpont, hogy mikor lehet újra edzeni - LA-ben május 15-ig kijárási korlátozás van -, de Frank Vogel vezetőedző azt nyilatkozta, hogy nem érzi úgy, hogy ezzel sérülne az egyenlő versenyhelyzet elve - pár csapat újra elkezd edzeni, de a legtöbb nem. Egyáltalán nem foglalkozik ezzel a dologgal, mert szerinte még jó sok idő lesz, mire újra a pályán lehetnek. Majd kiderül, mi lesz a folytatásban, de úgy érzi, néhány meccsre úgyis szükségük lesz a PO előtt - még ha nem is alapszakasz meccsekre, akkor is kelleni fog néhány edzőmérkőzés.

Még két hír tartozik ehhez a témakörhöz. Egyrészt Adrian Wojnarowski (ESPN) forrásai szerint a vezetőedzők nem lehetnek jelen az önkéntes edzéseken, amik holnap kezdődnek - hat segédedző vagy a játékosok fejlesztésével foglalkozó személy lehet egyszerre egy-egy edzőközpontban. Másrészt a liga újfent arra kérte a klubokat, hogy ne teszteljenek olyan játékosokat, akik tünetmentesek (ez Cuban baja) - korábban volt abból felháborodás, hogy teljes csapatokat teszteltek a koronavírusra, miközben a lakosság számára ez még egy elérhetetlen álomnak tűnt. Akkor természetesen változni fog a protokoll, ha formálisan is kimondják, hogy folytatódik a szezon, és visszatér mindenki az edzéslehetőségekhez. Erre viszont csak akkor kerül sor, ha széles körben elérhető lesz a teszt Amerikában.

A San Antonio Spurs dobóhátvédje, Marco Belinelli azt nyilatkozta a minap, hogy szeretne továbbra is az NBA-ben játszani, nyerni akar még egy bajnoki címet (2014-ben volt végső győztes a Spursszel), de nem zár ki semmilyen lehetőséget - elképzelhető, hogy hazatér Európába, ez nyilván az ajánlataitól függ.

A Chicago Bulls hivatalosan is leszerződtette Pat Connellyt és JJ Polkot - Connelly a játékosmegfigyelésért felelős részleg felépítéséért és működéséért fog felelni, Polk pedig segéd GM lesz, a stratégiai tervezés és a fizetési sapka menedzsmentje lesznek a fő feladatai.

Sokan arra számítanak, hogy ez Mike D'Antoni utolsó idénye a Houston Rockets élén, és elkezdődtek a találgatások, hogy ki válthatja a kispadon. Arról írtunk már kedden délben, hogy Tom Thibodeau neve is felmerült a texasiaknál, Sam Amick (The Athletic) viszont a Brodie and the Beard podcastben azt mondta, hogy ezt némileg meglepődve hallja - az ő értesülései szerint Jeff Van Gundy neve az, aki rendszeresen előkerül a Rockets vezetőedzői posztjával kapcsolatban. Amick azt is elmondta, hogy azért érdekes Thibodeau nevét látni a mostani pletykák között, mert az utóbbi pár éve eléggé hullámvasút volt, és rásütötték, hogy egy dinoszaurusz, aki nem tud alkalmazkodni a mai NBA-hez, és túl kemény a játékosaival.

Amick úgy érzi, hogy Jimmy Butler segíthetett javítani a róla kialakult képen, aki azóta is folyamatosan mondogatja, hogy Karl-Anthony Towns és Andrew Wiggins volt a probléma a Timberwolvesnál, mióta eljött Minnesotából. Erre az edzők és a GM-ek is figyelnek, és ezért lehet most nagyobb a kereslet Thibs stílusa iránt. Az újságíró arról is beszélt, hogy Thibodeau volt Van Gundy első számú segédje Houstonban, amikor JVG volt a Rockets vezetőedzője. Kettejük közül bárki is veszi át D'Antoni helyét, azt lehet látni, hogy mire kerül a hangsúly: a védekezésre és a fegyelmezettségre. Amick sugallta, hogy Van Gundy előtt szabadabb lehet az út, mint volt korábban, mert az előző tulajdonos, Les Alexander nagy szerepet játszott abban, hogy anno menesztették, és abban is, hogy 2016-ban nem ő, hanem D'Antoni került a kispadra.

Az említett Mike D'Antoni az 'A Better Basketball' facebook-oldallal beszélgetett a deadline előtt meghúzott cseréről, amelyben Clint Capela távozott, Robert Covington pedig érkezett. A tréner szerint ő, a tulajdonos és a GM is ugyanazon az állásponton vannak - ha nem így lenne, akkor az első nehezebb időszakban menne az egymásra mutogatás, és elvesznének. Nem érdekli őket a második vagy a harmadik hely, csak a bajnoki cím. Az off-szezonban megszerezték Russell Westbrookot, aki egy nagy bajnok, de nem teljesített a tehetségéhez mérten, mert nagyobb területre, jobb spacingre volt szüksége.

D'Antoni kiemelte, hogy alacsony szerkezetnél az a kulcskérdés, hogy hogyan tudják fogni az ellenfél magasembereit, és szerinte ehhez megvannak a megfelelő embereik, köztük James Harden és PJ Tucker - miközben Hardennek és Westbrooknak támadásban több helye van, hogy a gyűrűt támadhassa. Biztos abban D'Antoni, hogy működött volna ez a dolog, és nagyon sajnálja a leállást - úgy érzi, hogy ha folytatódik az idény, akkor a nyugati második pozícióért harcolhatnak majd, a PO-ban meg meglátjuk, mi lesz, mert nincsenek Kareem Abdul-Jabbarok. A tréner hozzátette, hogy a játék folyamatosan fejlődik - amikor az alacsony szerkezetekről beszélünk, akkor olyan játékosokat is beleértünk ebbe, mint a 7 láb magas Giannis Antetokounmpo, aki nem kisember, de úgy játszik, mintha az lenne.

A Golden State Warriors egykori trénere, Mark Jackson az ESPN First Take című adásában arról beszélt, hogy 30 NBA főedzői állás van, ő nem csak egyre koncentrál - az az álma, hogy egy nap megint vezetőedző lehessen a ligában. Fantasztikus három évet töltött a Golden State-nél, nagyszerű kapcsolatokat épített ki, és sikereket is elért a csapattal - nagyon várja már, hogy ugyanezt megtehesse valahol.

A Philadelphia Sixers GM-je, Elton Brand Derek Bodnernek (The Athletic) elmondta, hogy megpróbálnak a lehető legtöbb forgatókönyvre felkészülni az idény folytatásával kapcsolatban. Reménykedik abban, hogy a pályán tudják befejezni a szezont, de természetesen a biztonság az első. Úgy állnak hozzá, hogy folytatódik az év - minden nap beszél Brett Brown vezetőedzővel FaceTime-on, a szakmai stáb alapszakaszra és rájátszásra is készül. Rengeteg az ismeretlen tényező, de Brand nagyon reméli, hogy lesz PO, mert szerinte erre építették fel ezt a jelenlegi keretet, és látni szeretné, hogy mit tudnak a rájátszásban.

Nem mindenki van oda a Last Dance sorozatért, többek között a Chicago Bullsszal kétszeres bajnok, Michael Jordan egykori csapattársa, Craig Hodges sem, aki a Fox Sports Radio adásában elmondta, hogy nem tetszett neki, ahogy Jordan kiteregette a szennyest az első részben a csapat drogfogyasztásáról. Mint ismert, Jordannél rákérdeztek erre a dologra (a 80-as évek első felében ez a hír járta a Bullsról), mire MJ felelevenített egy történetet egy hotelszobából, ahol olyan dolgokat látott, mint még soha korábban - egyes társai marihuánát szívtak, mások egy csík kokaint. Hodges szerint egy csapat mindig olyan, mint egy testvériség, ezért nem tetszett neki, hogy Jordan elmesélte ezt a történetet - azokra az egykori társaira gondolt, akik most igen kellemetlen helyzetben lehetnek otthon, és magyarázkodhatnak a családjuknak meg a 12 éves gyerekeiknek.

A végére pedig Patrick Ewing maradt, aki a The Dan Patrick Show-ban elárulta, hogy anno kirabolták a New York-i házát, és elvitték a két olimpiai aranyérmét és a Georgetownnal 1984-ben nyert egyetemi bajnoki gyűrűjét is. Szerencséje volt, mert felhívta Jerry Colangelót, aki intézett neki két pótaranyérmet, az NCAA bajnoki gyűrűjét meg megpróbálták eladni eBay-en, azt meg onnan sikerült visszaszereznie.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus