Hírmorzsák 2020-05-14 (20:05)

D'Angelo Russell úgy érzi, a Timberwolvesnál van a helye. Doc Rivers szerint LeBron James minden idők legjobb NFL játékosa lehetett volna, ha az amerikai futballt választja. A kis piacon működő csapatok bukhatják a bevétel-elosztásból származó plusz pénzeiket. 25-30 millió dollárral is csökkenhet a fizetési sapka. Akik megkapták idén a teljes bérüket, jövőre kell, hogy fizessenek a ligának. A liga úgy számol, hogy 30-ból 22 csapat jövő hétfői megnyitja az edzőközpontját. Travis Schlenk szerint hasznos lehet az edzőközpont, de nem az első héten kell megváltani a világot. 70-30 az arány azon játékosok javára, akik folytatni akarják a szezont? Enes Kanter arról beszélt, miért lesz pankrátor, ha abbahagyja a kosárlabdázást.

A Minnesota Timberwolves irányítója, D'Angelo Russell a középiskola első éve óta nem töltött két évnél több időt egy helyen, ám úgy érzi, hogy a Minnesotánál otthonra talált. Russell Jon Krawczynskinek (The Athletic) mesélt arról, hogy több tucat Timberwolves alkalmazott várta a reptéren, mikor először megérkezett Minnybe - az elmúlt évei alapján azt mondhatja, hogy az emberek nem mutatnak ekkora szeretetet. Azonnal úgy érezte, hogy a Timberwolvesnál van a helye. 

Volt már szó ma délelőtt arról, hogy a Miami Heatnél elkezdődtek a tréningek - mint ismert, múlt pénteken a Cleveland Cavaliers és a Portland TrailBlazers kezdték a sort, hétfőn a Utah Jazz, az Atlanta Hawks, a Denver Nuggets és a Toronto Raptors folytatták ezt, a Heat mellett pedig az Indiana Pacers és a Sacramento Kings is "kinyitott" a tegnapi napon. Adrian Wojnarowski (ESPN) úgy tudja, hogy a liga úgy számol, a 30 csapatból 22 megnyitja edzőközpontjának kapuit a játékosok előtt jövő hétfőig, május 18-ig. Más kérdés, hogy van, ahol kifejezetten komplikált a helyzet - például a Washington Wizardsnál, miután a fővárosban június 8-ig meghosszabbították a kijárási korlátozásokat.

Az ismert, hogy a Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban nincs oda az ötletért, hogy újra kinyisson a klub edzőközpontja. Cuban emellett kérdésesnek tartja az edzőközpontok szükségszerűségét is, mivel otthon is tud mindenki edzeni, és egyszerre egyébként is csak egy órára mehetnek be tréningezni. Az Atlanta Hawks GM-je, Travis Schlenk Chris Kirschnernek (The Athletic) elmondta, hogy szerinte nagyon sokat érhet ez az időszak, hiszen egyéni képzéseket is végezhetnek. Ezen a héten persze még az a lényeg, hogy a játékosok kimozduljanak otthonról, ami sokkal inkább mentálisan számít, mint fizikálisan. Megmondta az edzőknek is, hogy nem ezen a héten kell megmutatniuk, hogy ők a legjobbak, csak vissza kell rázódniuk a játékosoknak.

Az elmúlt két napban többször is felmerült, hogy a játékosok többsége, a sztárok is folytatni akarják az idényt. Broderick Turnernek (Los Angeles Times) egy meg nem nevezett kosaras azt mondta, hogy ez az arány 70-30, de a 30% is rengeteg. Nem lehet egyszerűen mit válaszolni annak, aki azt mondja, hogy nem érzi biztonságban magát. Ezzel nehéz vitatkozni, de azért kell, mert a játékos szerint az NBA lesz a legbiztonságosabb környezet, ahol lehetnek - minden patyolattiszta lesz, mindenre lesz protokoll.

A folytatás melletti legfőbb indok talán a pénz - ha nem lesz PO, hatalmas érvágás lesz az a ligának, és ez láncreakciót indíthat be. Bobby Marks (ESPN) capguru írt arról, hogy a kisebb piacokon működő csapatok, mint például a Memphis Grizzlies, az Indiana Pacers vagy a Charlotte Hornets, évi 20 millió dollárt söpörtek be a gazdagabbaktól a bevétel-elosztási rendszer miatt. Ha nem lesz folytatás, illetve a 2020/21-es idényt, vagy annak legalábbis egy részét nézők nélkül kell lejátszani, akkor jóval kevesebb pénz folyik be a nagyobb piacokon működő együttesekhez is, ez pedig a kispiacú kluboktól is elveszi a pénzt. Azt Marks is hozzátette azonban, hogy a bevétel-elosztási modellt akármikor megváltoztathatja a 30 fős Board of Governors, a tulajdonosok testülete, ehhez a Játékosok Szakszervezetének beleegyezése nem szükséges.

Marks arról is írt, hogy az egyik csapat vezetője szerint 25-30 millió dollárral is csökkenhet a fizetési sapka jövőre. A legutóbbi előrejelzések még 115 milliós capről és 139 millió dolláros luxusadóról beszéltek, ám ott még 8 milliárd dolláros bevétellel számolt a liga, ami legalább 1 milliárddal kevesebb lesz jelen helyzetben, de lehet, hogy 2-vel. 6 milliárd dolláros bevétellel és az általános cap-modellel számolva 95 millió lehet jövőre a fizetési plafon, és 115 millió dollár a luxusadó. Utóbbi azért problémás, mert azonnal legalább 25 klub fölé kerülne, ami messze a legtöbb lenne a liga történetében - a Warriors 45 milliós luxusadója rögtön felugrana 160 millióra még az FA-piac kezdete előtt. Marks arról is írt, hogy az NBA megoldhatja ezt a gondot azzal, ha a fizetési sapka csökken a bevétel szerint, de a luxusadót meghagyják 139 millión.

Pénteken lesz először az a fizetési nap, amikor a játékosok csökkentett bért kapnak - mint ismert, 25%-kal kevesebb pénzt fizetnek nekik a csapatok a jelenlegi helyzet miatt, ezzel több mint 30 millió dollár marad a tulajdonosok kasszájában. A Top10 legjobban kereső játékosból 5 már a teljes pénzét megkapta erre az idényre - azoknak, akik megkapták a teljes összeget, a következő szezonban lesz megvágva a fizetésük, addig "tartoznak" az NBA-nek.

Adrian Wojnarowski (ESPN) forrásai szerint a liga szólt a csapatoknak, hogy ha a távolság miatt megoldható, akkor a játékosok és a személyzet inkább autóval utazzanak vissza a klubokhoz, ha távoztak onnan, ne zsúfoltabb közlekedési formákkal (mondjuk repülőn).

Szintén volt arról szó ma délelőtt, hogy Enes Kanter a pankrációban képzeli el a jövőjét, ha befejezi kosaras karrierjét. A török játékos nemrég JD Shaw-val (Hoops Rumors) beszélt erről: úgy érzi, hogy ez az ő világa, ezért nagyon komolyan gondolja, hogy a WWE-hez szerződik. Mehet a trash talk, lehet trollkodni a másikon, meg emelgetni egymást, amit nagyon szeret, élvezi az egész légkörét. Nem akarja abbahagyni a sportolást, ha abbahagyja a kosárlabdázást. Sokan kommentátornak, edzőnek mennek, ő viszont az akció középpontjában akar lenni továbbra is.

A végére pedig Doc Rivers maradt, aki fiával, Austin Riversszel beszélt az Uninterrupted Go Off című podcastjében, és elmondta, hogy szerinte ha LeBron James az amerikai futballt választja, minden idők legjobbja lehetett volna az NFL-ben. James egyébként játszott a középiskolában, 99 elkapása volt 1912 yardért és 27 touchdownja, de a végzős éve előtt eltörte a csuklóját, és ekkor abbahagyta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus