Hírmorzsák 2020-05-28 (20:30)

Az NBA direkt akar 20 csapatos rájátszást Zion Williamson miatt? Luka Doncic állítólag jó formában van. Zach Lowe szerint az utolsó három helyre hét csapatnak kellene mennie egy PO előtti minitornán, John Hollinger klasszikus Top16-tal menne tovább. Mi lesz az Európában játszó játékosokkal, akik átmennének szerencsét próbálni az NBA-be, ha decemberben kezdődik az idény? Terry Taylor és Jomaru Brown is visszaléptek a drafttól. Stephen Jackson nem ugyanaz az ember, mióta a kamerák előtt ölték meg barátját.

Mint arról tegnap reggel írtunk, a liga 20 csapatos rájátszáson is gondolkodik, ami sokak szerint nem véletlen. Brian Windhorst (ESPN) a Brian Windhorst & The Hoop Collective podcastben azt mondta, hogy liga szerte többen is úgy hiszik, hogy a lényeg az, hogy Zion Williamson ott legyen majd a helyszínen, méghozzá ne csak pár napig, hanem hosszabb időre. Mint ismert, a New Orleans Pelicans tavalyi 1/1-ese kihagyta a szezon első felét, utána viszont kiváló teljesítményt nyújtott a pályán, és a nézettségi mutató is rendesen megugrott azt követően, hogy visszatért.

Többen úgy érzik, hogy teljesen mindegy, hogyan, de az NBA a Pelicansnél akarja meghúzni a határt - ezért tárgyalnak éppen a 20 csapatról, hiszen abba pont beleesik a New Orleans is. Windhorst kiemelte, hogy a liga történetében először fordulhat elő, hogy az NBA épp úgy fog dönteni, ahogy a NO-nak jó - Tim MacMahon (ESPN) ekkor közbeszólt, hogy a Chris Paul-féle csere vétója után. A FiveThirtyEight a leállás előtt 60%-os esélyt adott a Pelicansnek a rájátszásba jutásra, miután a csapat hátralévő sorsolása kifejezetten kedvezően alakult volna.

Érdekesség, hogy Zach Lowe (ESPN) is pont olyan PO előtti minitornáról írt, amelyben a Pelicans ott lenne. Lowe felvetése szerint az utolsó három rájátszást jelentő helyre mehetne hét csapat. Ebben az esetben a Brooklyn Nets, az Orlando Magic és a Memphis Grizzlies pozíciói lennének csak veszélyben, ennek a három csapatnak a helyét próbálhatná megszerezni a három érintetten kívül ugyanaz a négy nyugati együttes (Portland TrailBlazers, San Antonio Spurs, Pelicans, Sacramento Kings), melyek a 20 csapatos, csoportkörös formában is ott lennének pluszban.

John Hollinger (The Athletic) úgy gondolja, hogy a legtöbb kísérleti jellegű PO túlságosan komplikált és komoly potenciális veszteséggel járna. Hollinger szerint a ligának egyszerűen a megszokott Top16-tal kellene továbbmennie, de érdemes megjegyezni, hogy Hollinger volt csapata a Memphis - nyilván a Grizzliesnek ez lenne a legjobb forgatókönyv, hiszen így abszolút semmilyen veszélyben nem lenne a rájátszásban való részvétele.

Az előbb említett Tim MacMahon az előbb említett podcastben a Dallas Mavericks sztárjáról, Luka Doncicról beszélt - mint ismert, a szlovén csillag visszatért Európába a koronavírus kirobbanását követően, és kérdés, milyen fizikai formában van. MacMahon szerint akármikor nincs szem előtt Doncic, azonnan felröppen a pletyka, hogy pufibb lett, magára szedett. Az újságíró épp ezért megkereste a Mavst, ahol többen is azt mondták neki, hogy Doncic teljesen rendben van az alapján, amit a Zoomon látnak belőle - dolgozik és amennyire lehet, edz, játszik is Szlovéniában. A Mavs elvileg ma nyitja meg edzőközpontját, és már az USA-ból távozó profi sportolók is visszatérhetnek az Egyesült Államokba, Doncicot tehát hamarosan személyesen is szemügyre veheti a csapat szakmai stábja.

Sokszor szó volt arról az elmúlt időszakban, hogy a bajnokság decemberben kezdődhet, de nem csak a következő idényben, hanem állandó jelleggel. Az egyik probléma ezzel az, hogy így az NBA off-szezon semmilyen átfedésben nem lenne az európai "nyárral", így viszont azok az Európában játszó kosarasok, akik szerencsét próbálnának, nem tudnak majd. Egy nemzetközi játékosügynök Alex Kennedyvel (HoopsHype) beszélgetett, akinek elmondta, hogy minden évben van több olyan játékos is, aki él NBA kilépési lehetőségével, hogy az NBA-be menjen. Ezek a kilépési opciók általában július 10. és 20. között szólnak - a játékos el tudott eddig menni a nyári ligába, megmutathatta magát, és megnézhette, van-e iránta érdeklődés. Ez a lehetőség viszont megszűnne, ha az NBA off-szezonja szeptemberre vagy októberre tolódna.

Jeff Goodman (Stadium) jelentette, hogy Terry Taylor visszalépett a draftról, Jon Rothstein (CBS Sports) pedig hozta a hírt, hogy Jomaru Brown is megtette ugyanezt - előbbi az Austin Peay-n lesz végzős, utóbbi pedig az Eastern Kentuckyn lesz harmadéves.

A végére pedig Stephen Jackson maradt. Az NBA-ben is forrnak az indulatok George Floyd halála miatt - ő volt az az illető, aki a minap azért halt meg, mert egy rendőrtiszt a nyakán térdelt a letartóztatásánál. Nagyon sokan megszólaltak az ügyben, reagáltak twitteren, Jacksonnak azonban személyes jó barátja volt Floyd, akit "twinnek", ikertestvérének hívott. Jackson a Today című műsorban elmondta, hogy olyan ember, aki mérges lesz és elered a könnye, ha lát egy hajléktalant, akinek nem tud segíteni. Teljesen tönkrement, nem ugyanaz az ember, mióta az egész világon az megy a TV-ben, hogy a barátját hogyan ölték meg egy hamis 20 dolláros számla vagy egy csalás vádja miatt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus