Hírmorzsák 2020-08-31 (10:15)

PJ Tucker és Dennis Schröder is játszhat a következő meccsen. Russell Westbrook visszatérő meccsével elégedettek a Houstonnál. Marcus Morris próbálta megmagyarázni a bizonyítványt a tegnapi kiállítása után, Doncic nem nagyon hitte el. George és Rivers szerint a bojkott sokat segített a csapategységnek és a játékosok egységének is, Lloyd Pierce szerint ijesztő volt látni, milyen ereje lehet egy sztrájknak – egy szakértő szerint a liga meg fogja próbálni felpuhítani, kordában tartani mindezt. Nick Nurse szerint minden összejött nekik az első meccsen, jobban kell használniuk Siakamot, a játékos szerint a védekezéssel legalább nem voltak komolyabb gondok. Jamal Murray különleges grafikájú cipőiről beszélt. Jae Crowder egyéves, nagyobb összegű szerződést kaphat Miamiban. A Sacramento idén már valószínűleg elkésett egy minőségi GM leigazolásával. A Netsnél több játékost is megkérdeznek, mielőtt megegyeznek az új vezetőedzővel. 

Tegnap már volt róla szó, hogy a Rockets szeretné, ha kivizsgálnák a Tucker-Schröder esetet – az NBA úgy döntött, hogy mindkét kiállított játékos kapott egy 25 ezer dolláros büntetést (Schröder egy altestre irányzott ütésért, Tucker pedig azért, mert fizikai kontaktust kezdeményezett és eszkalálta a helyzetet), ugyanakkor egyiküket sem tiltotta el a párharc hatodik összecsapásától. Schröder egyébként azt mondta még a döntés előtt, hogy az ütése nem volt szándékos, őt nem így nevelték, hogy bárkinek sérülést okozzon – Tucker annyit válaszolt, hogy szerinte szándékos volt, és Schröder azóta sem kereste meg őt. 

A mérkőzésen egyébként visszatért Russell Westbrook, aki egyelőre nem villogott, de James Harden így is nagyon elégedett volt – a korábbi MVP azt mondta társáról, hogy ő is vezére a Houstonnak, óriási szükségük van az energiájára, arra a különleges izgalomra, amit az ő jelenléte generál. Mike D’Antoni lényegében ugyanezt nyilatkozta, hozzátéve, hogy picit még rozsdás Westbrook, de ahogy egyre többet lesz játékban, ez el fog tűnni, nem aggódik miatta. 

Tegnap este is volt egy kiállítás, a Clippers játékosát, Marcus Morrist küldték le flagrant-2-vel, miután sípszó után hátulról odavert Luka Doncic fejének környékére. Morris azt mondta a meccs után, hogy nem állt szándékában sérülést okozni, egyszerűen keményen játszik – ő úgy látja, hogy ez egy nagyon harcos párharc, oda-vissza mennek a keményebb játékok, az előző meccsen Tim Hardaway Jr. vert oda keményen Paul George-nak, akkor fel sem merült, hogy az flagrant lenne. Morris hozzátette, hogy szerinte nem fogják eltiltani a második kör nyitómeccséről. Luka Doncic-ot is megkérdezték az esetről, a szlovén annyit mondott, hogy ez egy borzasztó megmozdulás volt, Morris zsinórban második meccsen csinál valami hasonlót – az első meccs után úgy gondolta, hogy Morris nem szándékosan lépett rá a sérült bal lábára, de a mostani eset után mindenki tudja, mit gondol. 

A továbbjutó Clippers egyik sztárja, Paul George arról beszélt, hogy a bojkott nagyon összerántotta a csapatot: két napot együtt töltöttek és kényelmetlen beszélgetésekben vettek részt, ahol kénytelenek voltak meghallgatni a többiek eltérő véleményét az egyes témákban, és ez a rengeteg beszélgetés egyértelműen közelebb hozta őket egymáshoz. George hozzátette, hogy bár ő először mondta ki, hogy depresszióval küzd a buborék miatt, de a lényeg az, hogy utána többen is csatlakoztak hozzá, így egyrészt ki tudták ezt beszélni közösen, másrészt rájöhettek, hogy nincsenek egyedül ezzel a problémával, ami máris segített megküzdeni vele. Doc Rivers szerint minden csapat kicsit jobban összerázódott, illetve a teljes játékosközösség is, aki ott van a buborékban, mert olyan dolgokat tudhattak meg egymásról, amit eddig nem – szerinte kiderült, hogy nagyon-nagyon sok okos fiatal játékos szerepel az NBA-ben.

BJ Armstrong, a korábban a Chicago Bulls színeiben háromszoros bajnok, All-Star irányító, jelenleg játékosügynök arról beszélt, hogy amióta részese a profi sportnak, a játékosok először érték el, hogy a tulajdonosok igazán figyeljenek rájuk, ugyanakkor azt is látni kell, hogy a játékosok is megértették, hogy milyen pénzügyi következményekkel jár egy ilyen bojkott. Lloyd Pierce, az Atlanta Hawks vezetőedzője is azt mondta, hogy ő ilyet még nem látott, az egész ligát tesztelte ez a szituáció, óriási erőt és óriási lehetőséget mutatott meg a játékosok egységes fellépése. A Penn State Egyetem sport- és munkajoggal foglalkozó oktatója, Amira Rose Rose szerint a liga vezetői meg is ijedtek attól, hogy milyen ereje lehet a sportolók fellépésének, és éppen ezért fogják megpróbálni limitálni azzal, hogy együttműködnek, keretek között tartják és megpróbálják "eltávolítani belőle az éles részeket". 

Tegnap megkezdődött a második kör, a Toronto Raptors pedig rettenetesen rossz játékkal kapott ki a Boston Celticstől. Nick Nurse, a kanadaiak vezetőedzője szerint nem találták a saját ritmusukat: alig dobtak be valamit, nem voltak szervezettek, nem hajtották végre azt, amit megbeszéltek, egyszerűen minden fronton egyszerre működtek rosszul. Pascal Siakam különösen gyenge volt támadásban, Nurse szerint a támadás minden szegmensében be kell vonni őt a játékba: a screen-and-roll játékoknál labdás emberként vagy dobóként kell többet használni, egy-egy elleni szituációkat is ki kell alakítani számára, és a gyorsindításoknál is jobban kell hasznosítani az erényeit. Siakam annyit tett hozzá, hogy a támadójátékuk vállalhatatlan és ebben neki nagy szerepe volt, viszont a védekezésük nem működött rosszul, ott vissza kell nézni a meccset és kijavítani néhány hibát, onnantól hátul rendben lesznek. 

A Denver Nuggets kiharcolta a hetedik meccset a Utah Jazz ellen, ebben elévülhetetlen érdemeket szerzett az 50 pontot bevágó Jamal Murray, aki különleges cipőket viselt a meccsen – az egyiken Breonna Taylor, a másikon George Floyd arcképe volt látható. A kanadai Murray a meccs után el is érzékenyült, amikor azt mondta, hogy a cipőkön szereplők az életet jelentik neki – ők elmentek, de ezzel neki erőt adtak, hogy tovább tudjon harcolni az egész világban jelen lévő társadalmi igazságtalanságok ellen. 

A helyi szakíró, Ira Winderman (Sun-Sentinel) úgy értesült, hogy bár Jae Crowder nagyon fontos része a Miami Heatnek, a szezon végén lejáró szerződése helyett nem fognak neki hosszútávú kontraktust ajánlani. A menedzsment tanult azokból a hibákból, amit Dion Waiters, Tyler Johnson és James Johnson nagy szerződéseinél elkövetett, ráadásul 2021 nyarára a lehető legtöbb helyet akarják kialakítani a sapka alatt, hogy egy nagy nevet le tudjanak igazolni a szabadügynökpiacon. Winderman szerint Crowdernek egy egyéves, nagyobb összegű megállapodást kínálnak majd, amit valószínűleg el is fog fogadni. Szintén a Miamihoz kapcsolódó hír, hogy Chris Silva azért nem lépett pályára a rájátszás első körében, mert fáradásos törése van a szeméremcsontjában – nem tűztek ki időpontot a visszatérésére, valószínűleg a playoffban már nem játszhat. 

Jason Anderson (Sacramento Bee) szerint a Sacramento Kings túl későn lépte meg Vlade Divac elküldését, illetve bő másfél hónappal a tervezett draft és a szabadügynök-piac nyitása előtt még nem találta meg az utódot, és ha tovább húzzák a keresést, akkor a minőségi vezetők nem is fognak tolongani az állásért. A szakírónak több forrás is azt mondta, hogy a jobb jelöltek nem akarják felvállalni, hogy a nevükre égjen egy-egy draft vagy csere, aminek az előkészítésében nem nagyon tudtak részt venni – így egyébként jó eséllyel Joe Dumars, a szakmai alelnök hozza majd meg a szakmai döntéseket a következő időszakban. 

A Brooklyn Nets folyamatosan a hírekben szerepel az edzőkeresés miatt, Brian Lewis (New York Post) szerint a Nets menedzsmentje több játékossal is egyeztetni fog, mielőtt döntéseket hoz. Kevin Durant és Kyrie Irving neve már korábban felmerült, de Sean Marks GM várhatóan DeAndre Jordannel, Spencer Dinwiddie-vel és Caris LeVerttel is megvitatja az opciókat. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus