Hírmorzsák 2020-10-09 (10:00)

Lawrence Frank az Év Vezetője. David Vanterpool, Wes Unseld Jr. és Stephen Silas a legújabb houstoni edzőjelölt – Vanterpool befutó lehet OKC-ben, a Clippers elviheti a denveri védekezést ellenük összerakó Unseldet. Jae Crowder és PJ Tucker maradna jelenlegi csapatában, Gerald Green visszatérne. Adam Silvert meglepték a nézettségi adatok. A GSW fő célja az atletikusság javítása, előkelő helyen rangsorolják Curryéket a fogadóirodák. CJ McCollum szépen gyógyul. Újabb csiszolatlan gyémánt Torontóban? Pau Gasol szerint kacsa a barcelonai szerződésük, novemberben dönt a folytatásról. Bam Adebayo Nigériát képviselheti az olimpián? Artest szeretné visszapörgetni az idő kerekét a Malice előtti másodpercekhez. 

Lawrence Frank nyerte el az Év vezetőjének járó díjat, amelyet a csapatok vezetői szavaznak meg. Frank 1997 és 2016 között dolgozott edzőként az NBA-ben, a Netsnél és a Pistonsnál összesen hat évig vezetőedzőként is – 2014 és 2016 között segédedzőként, 2016 óta a front office-ban segíti a Clipperst, 2017 óta kosárlabdáért felelős elnökként. 29 szavazatból 10 első helyet kapott és összesen 61 pontot gyűjtött, a második helyen Sam Presti (OKC, 41 pont, 4 első hely), a harmadikon pedig Pat Riley (Heat, 39 pont, 4 első hely) végzett. Az első helyért öt, a másodikért három, a harmadikért egy pont járt – ahogyan a többi alapszakasz-díjnál, itt sem vették figyelembe, hogy mi történt a márciusi leállás után.

Arról már beszámoltunk, hogy Anthony Davisnek, mint félig-meddig érintettnek nagyon nem tetszett, hogy Rob Pelinka, a Lakers GM-je csak a hetedik helyre futott be (csapattársa, Jared Dudley is kifakadt Twitteren) – Pelinkát Jon Horst (Bucks), Masai Ujiri (Raptors) és Zach Kleiman (Grizzlies) is megelőzte. Azt azért érdemes tudni, hogy 18 GM kapott szavazatot a kollégáktól, elég nagy volt a szórás a voksokban. 

Folytassuk az edzőkeringő legfrissebb fejleményeivel. A Timberwolves társult vezetőedzője, David Vanterpool komoly esélyes a Thunder vezetőedzői pozíciójára, ugyanakkor a Houston is interjúzott vele. Wes Unseld Jr., a Nuggets első számú segédedzője beszélgetett a Houstonnal és a Clippers-szel is. Mike Singer (Denver Post) szerint a ligában úgy ismerik a korábbi védőklasszis fiát, mint játékos-barát, védekezésorientált szakember - a Clippers elleni párharcot követően, miután a Nuggets megnyerte az utolsó három meccset, Mike Malone azt mondta, hogy a védekezésük egészen fantasztikusan működött ezen a három meccsen és Unseld megérdemelne egy vezetőedzői állást. A Houstonnál Stephen Silast is meghallgatták – ő a Dallas segédedzője jelenleg, édesapja a 70-es években három bajnoki címet nyert, kétszeres All-Star Paul Silas, aki 1980 és 2012 között edzősködött az NBA-ben. 

Lassan vége a szezonnak, készülődik a szabadügynökpiac, de többen maradnának a mostani helyükön. Barry Jacksonnak (Miami Herald) Jae Crowder azt mondta, hogy nagyon reméli, hogy meg tudnak egyezni a Miamival, mert ez egy nyerő csapat és a része akar lenni – a Miami a 2021-es piacra gyúr, így elképzelhető, hogy egy nagyobb összegű, de csak 1+1 éves szerződést adnak a lejáró Crowdernek. PJ Tucker szerződése a következő szezonra még érvényes Houstonban, de a felek már dolgoznak azon, hogy idő előtt meghosszabbítsák az együttműködést. Gerald Green is szeretne visszatérni a Rocketshoz: a veterán hátvéd-kiscsatár a teljes szezont kihagyta egy lábtörés miatt, majd februárban bekerült a Robert Covington-cserébe, a Denver viszont azonnal el is küldte – Green kapcsolatban maradt a Houstonnal és privát edzéseken igyekszik formába hozni magát. 

Marc Berman (NY Post) jelentette, hogy információi szerint Adam Silvert meglepte, hogy mennyire alacsony a döntő nézettsége októberben, ugyanakkor a jelenség nem egyedi, hiszen a US Open tenisz, illetve golftorna is hasonló visszaesést mutat a szokatlan időpontban. Kérdés, hogy a választások felvezetése mennyi nézőt von el, mindenesetre Silver állítólag a következő szezon menetrendjénél arra törekszik majd, hogy a playoff véget érjen a sport szempontjából igen zsúfolt október előtt. A hosszútávú kilátások egyébként nem rosszak a liga számára, a Price Waterhouse Coopers szerint ugyan a globális sportpiac a várt 8 helyett csak 3.3%-kal nő majd, azonban ebben húzóágazat lesz az e-sport, az európai futball és a kosárlabda. 

Kijöttek a legfrissebb oddsok a 2021-es bajnoki címre, a fogadóirodák szerint a Golden State Warriors egy év kihagyás után rögtön az élmezőnybe várható. A Lakers és a Clippers győzelmére fizetnek a legkevesebbet, a 3-4. helyen viszont a Bucks mellett a Warriorst rangsorolják - az ötödik és hatodik helyen jelenleg a Celtics és a Nets áll. 

Ide kapcsolódik, hogy Steve Kerr szerint a következő szezonban atletikusabbnak kell lenniük, ennek a területnek a látványos javítása az elsődleges cél a drafton és a szabadügynökpiacon – az elmúlt évben láthatóan nagyon sokat vesztettek ebből wing pozíciókban és centerben. Kerr azt mondta, hogy Bob Myers GM-mel egyetértenek abban, hogy a jelenlegi keret messze nincs kész – a GSW egyébként a második pickkel rendelkezik a drafton, van egy 17.2 milliós trade exceptionjük és megvan még a mid-leveljük is, elsődlegesen ezekkel tudnak gazdálkodni. 

Jó hírek érkeztek CJ McCollumról: szépen gyógyul, várhatóan novemberben már teljes értékű lesz. A Blazers játékosa még a playoff előtt szenvedett el egy törést a hátában, de így is vállalta a játékot a rájátszásban. 

Fred VanVleetnek várhatóan rengeteg kérője lesz, így jó eséllyel nem tudja majd megtartani a Raptors, azonban Kanadában nem esnek kétségbe: elkezdték kinevelni a következő, semmiből jött játékost. Nick Nurse vezetőedző a two-way szerződéssel rendelkező Paul Watsonnal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy komolyan számolnak a 25 éves, két méter magas hátvéd-kiscsatárral. 

Pau Gasol nyilatkozott a Sportandónak: a veterán spanyol szerint borzasztó időszak ez mindenkinek, de legalább annyi haszna volt, hogy rendesen fel tud épülni lábsérüléséből. A következő egy-másfél hónapban jut majd olyan szintre fizikálisan, hogy megnézhessék, tud-e újra versenyezni, ezt követően dönt a jövőjéről. Gasol egyébként kategorikusan cáfolta a vele és testvérével, Marc-kal kapcsolatos híreket, hogy leigazolnának a Barcelonához – szerinte ezek jelenleg hírlapi kacsák, nem tőlük vagy a klubtól származik ez a hír. 

Bam Adebayo tavaly nyáron ott volt a Team USA edzőtáborában, azonban a világbajnoki keretbe végül nem került be – most pedig komoly verseny indulhat a kegyeiért, ugyanis a nigériai kosárlabda-szövetség minden követ megmozgat, hogy a Heat centere Nigériát erősítse a jövőben. Egyelőre nagyon bizonytalan, hogy egy komolyabb playoff-menetelés esetén Adebayo ott lehetne-e Tokióban, ennek ellenére a nigériai szövetség elnöke azt nyilatkozta, hogy nagyon szeretné, ha ez megtörténne. Adebayo édesapja egyébként Nigériában született, és nemrég a játékos azt mondta, hogy ha megkeresik, elgondolkodik a lehetőségen – februárban egyébként a Team USA-nél is bekerült a 44 fős bő olimpiai keretbe. 

A végére pedig Ron Artest/Metta World Peace maradt: a jelenleg a Metta Sandiford-Artest nevet használó egykori játékos azt írta Twitteren, hogy nagy csodálója a mostani NBA-játékosoknak, és időnként azon gondolkodik, hogy vissza kellene pörgetnie a karrierjét 5 másodperccel azelőttig, hogy Detroitban a közönség közé ugrott volna, többször visszalassítani, majd felugrani a buszra és visszarepülni Indianába. Ahogy fogalmazott, sokkal örömtelibb egy szép kerek karrier, mint az övéhez hasonló csonka pályafutások. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus