Hírmorzsák 2020-10-16 (19:30)

A Kawhi Leonarddel szemben alkalmazott kivételezés több Clippers-játékosnak sem tetszett. Tyronn Lue évi 7 millió dollárt kap a Clipperstől, elit taktikusnak tartják - több labdajáratást, gyorsabb játékot akar. Daryl Morey úgy érezte, ez volt a megfelelő idő a távozására - szívesen lenne vezető más csapatnál a későbbiekben. Elhunyt a Rockets egyik scoutja. Christian Wood teljes MLE-t kaphat? A Mavs átvesz nagy szerződést, ha ezzel sztárjátékost szerezhet. Derrick Jones Jr. iránt a Cavs, a Hornets és a Hawks érdeklődik. Jerami Grantet a Pistons, a Suns és a Dallas is vinné a Nuggetstől. Goran Dragic és a Heat között kölcsönös az érdeklődés. Gary Payton edző lenne. Október 30-ig kell megegyeznie a ligának és az NBPA-nek a kollektív szerződésről.

Jovan Buha és Joe Vardon (The Athletic) írtak cikket a Los Angeles Clippersről, amiben több téma is előkerült. A két újságíró úgy tudja, hogy több játékosnak sem tetszett az, ahogyan Kawhi Leonarddel kivételeztek - Patrick Beverley, Lou Williams és Montrezl Harrell is felbosszantotta magát, hogy a klub megengedte Leonardnek, hogy kihagyjon meccseket. Ez még nem volt elég: Kawhi többször is késve érkezett meg a csapat gépéhez, mikor utaztak valahova, ráadásul ő mondhatta meg a meccseken, mikor cseréljék le.

A tegnap este egyik híre volt az, hogy a Clippers kinevezte Tyronn Lue-t új vezetőedzőnek, aki Buha és Vardon forrásai szerint évi 7 millió dollárt fog keresni mostani szerződésével. Állítólag Leonardöt és Paul George-ot is megkérdezték Lue-ról, mindketten helyeslően bólintottak - még egy ember volt a pakliban a posztért, de Lue-t elit taktikusnak tartják a franchise-nál. Olyan embert kerestek Lawrence Frankék, aki jól tud együtt dolgozni a vezetőséggel - erre Lue-t tökéletesen alkalmasnak találták, már a segédedzőit is a menedzsmenttel együtt fogja kijelölni. A hírek szerint az új tréner több labdajáratást és gyorsabb játékot akar támadásban, védekezésben pedig szeretne többet kísérletezni. Mindemellett szeretné minél jobban elosztani Leonard és George játékperceit, hogy a többieknek nagyobb szerepkört tudjon adni a pályán.

Az este másik eseménye Daryl Morey távozása volt a Houston Rocketstől. Zach Lowe (ESPN) jelentette, hogy Morey állítólag azzal kereste meg Tilman Fertitta tulajdonost a Los Angeles Lakers elleni kiesést követően, hogy el akar távolodni egy kicsit a kosárlabdától, ezért akar távozni a csapattól. Maga Morey a Tim MacMahonnak (ESPN) adott telefoninterjújában el is mondta, hogy úgy érezte, ez a megfelelő idő számára a távozáshoz. A legfiatalabb fia most érettségizett - most közbenézhet, hogy mi a helyzet a családban és egyéb lehetőségek terén. Lowe azonban úgy tudja, hogy Morey egy nap szívesen visszatérne az NBA-be valamelyik franchise élére. Bár soha nem tankolt a Houstonnal, a hírek szerint nem lenne ellenére a Sam Hinkie-féle út sem, ha ezt akarná tőle a tulajdonosi kör. Az újságíró szerint többen is érdeklődnek iránta, de a Hong Kongot támogató tweetje miatt óvatosak a klubok - nem igazán látják még, hogy mivel járhat, ha Morey-t szerződtetik. A Philadelphia Sixers a múltban érdeklődött iránta, jelenleg azonban biztosnak mondják Elton Brand helyét - kérdés, meddig.

Sajnos nem ez volt az egyetlen hír tegnap este a Houstonnal kapcsolatban: elhunyt a liga egyik legjobb hírű játékosmegfigyelője, BJ Johnson - 65 éves volt, biciklibalesetet szenvedett. Isten nyugosztalja!

Jöjjenek az off-szezonhoz tartozó pletykák, van belőlük néhány. Bobby Marks (ESPN) értesülései szerint a Detroit Pistons szabadügynöke, Christian Wood akár a teljes MLE-t is megkaphatja - a jelenlegi számolás szerint 9.3 millió dollárról indulhatna szerződése, de a pontos összeghez meg kell várni, hogy mekkora lesz a fizetési sapka. Wood Andre Drummond elcserélése után 24 pontot és 9.6 pattanót átlagolt 38.9%-os triplamutatóval - erre elég sok helyen szükség lehet.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy a Dallas Mavericks hajlandó átvenni nagy szerződést, ha ez segít neki sztárt szerezni - mindenképpen akarnak egy harmadik nagy nevet Luka Doncic és Kristaps Porzingis mellé. Ha nem cserével akarnak sztárt szerezni (hanem mondjuk csak picket akarnak kapni egy nagy szerződés átvételéért), akkor csak lejáró kontraktusokban gondolkodhatnak, hiszen a jövő évi sapka alatti mozgásterüket meg kell tartaniuk akár Giannis Antetokounmpo, akár más nagy név szerződtetéséhez.

Szintén Charania hozta a hírt, hogy a Miami Heatnek lehetnek riválisai a Derrick Jones Jr.-ért folytatott harcban - a zsákolóbajnok iránt állítólag a Charlotte Hornets, a Cleveland Cavaliers és az Atlanta Hawks is érdeklődik. A Heat megtartaná Jones Jr.-t, ahogyan egyébként Goran Dragicot is - kölcsönös az érdeklődés a döntős floridaiak és a szlovén irányító között. Még mindig Charania: Jerami Grant lemond a 9.3 milliós játékosopciójáról (ez nem újdonság), de kölcsönös az érdeklődés egy hosszú távú szerződésre közte és a Denver Nuggets között. Más kérdés, hogy Grantet a hírek szerint vinné a Detroit, a Dallas és a Phoenix Suns is.

Közben a Hall of Famer irányító, Gary Payton Chris Haynesnek (Yahoo Sports) elmondta, hogy korábban is keresték már, hogy legyen edző az NBA-ben, de úgy érezte, nem megfelelő az időzítés - most azonban úgy gondolja, hogy felkészült arra, hogy tréner legyen. Payton szerint sok fiatal egy megfelelő "hangra" van attól, hogy elérje a benne lévő lehetőségeket. Egy olyan klubnál szeretne edzősködni, ahol mentor lehet, és a kemény munka, a kitartás és a koncentráció felé terelheti a játékosokat - ezek segítségével kiegyensúlyozott kosarasokká válhatnak, és komoly hozzáadott értékük lehet a csapat sikereihez.

A végére a liga és a Játékosok Szakszervezete maradt: a két fél közösen határozott arról, hogy október 30-ra tolja ki annak a határát, hogy megegyezzenek a kollektív szerződés módosításairól. Ezt a dátumot egyébként már harmadjára változtatják - nem szentírás, nyilván mindkét oldal a megegyezésre törekszik. A kulcskérdés természetesen a bevételek elosztása a koronavírus miatt, de Adrian Wojnarowski (ESPN) forrásai szerint jól haladnak a beszélgetések, és még a november 18-ai draft előtt meg lehetnek a pontos részletek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus