Hírmorzsák 2020-10-29 (11:00)

Stephen Silas a Rockets új edzője, több rutinos segítője is lehet. Változások a Pacers és a 76ers edzői stábjában. Új tulajdonosa lehet a Jazznek. Terence Davist letartóztatták. Oladipo hosszabbíthat, ha megfizetik. A Knicks átvehet rossz szerződéseket. A Clippers rámehet Rondo megszerzésére. 109 millió lehet a fizetési plafon. Több sztár is ellenzi a decemberi kezdést.

Tegnap este beszámoltunk róla, hogy Stephen Silas, a Dallas Mavericks eddigi segédedzője veszi át a Houston Rockets irányítását. Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint Silas 4 évre kötelezi el magát az új csapatához. Tim MacMahon (ESPN) forrásai úgy tudják, hogy az újonc vezetőedzőt tapasztalt segédedzőkkel szeretné körülvenni a Rockets, akiknek az élén az a John Lucas lenne, aki szintén finalista volt a főedzői posztért.

Jonathan Feigen (Houston Chronicle) értesülései szerint Nate McMillan és Jeff Hornacek után is érdeklődik a Rockets, mindkettőjükkel felvették már a kapcsolatot, hogy csatlakozzanak Silas stábjához. Feigen emellett arról is beszámolt, hogy az elmúlt 5 napban dőlt el, hogy végül Silas mellett dönt a csapat, ugyanis nagyon jól sikerültek azok a beszélgetései, amiket a játékosokkal folytatott.

Szintén Feigen tett említést arról is, hogy Jeff Van Gundy sok témát érintő megbeszéléseket folytatott Rafael Stone GM-mel és a Rockets vezetőségével, ugyanakkor Van Gundy állítólag kifejezetten amiatt tért volna vissza Houstonba, hogy együtt dolgozhasson Daryl Morey-val. Mint ismert, anno az előző GM kinevezése után kényszerült távozni a csapattól, Morey pedig pont a közelmúltban távozott a csapattól. A Rockets korábbi vezetőjével kapcsolatban friss hír, hogy ő lesz a Philadelphia 76ers új elnöke.

Több csapat edzői stábja is bővül, bővülhet a napokban. Danny Manning az Indiana Pacers egyik kiszemeltje Nate Bjorkgren segítőjének. Manning az elmúlt 6 évet a Wake Forrest élén töltötte és Dan Burke helyére érkezhet, aki 1997 óta szolgálta a csapatot. Burke jelen állás szerint Doc Rivers stábjához csatlakozhat Philadelphiában.

Új tulajdonosa lehet a Utah Jazz csapatának. Wojnarowski értesülései szerint 1,66 milliárd dollárért válhat meg a Miller család a Jazz és a Vivint Smart Home Arena tulajdonjogától, a vevő pedig a Qualtrics alapítója, Ryan Smith lehet. Millerék 1985-ben vásárolták meg a csapat tulajdonjogának 50%-át, majd egy évvel később teljes részesedést szereztek. Mielőtt feltűntek volna a színen, sokan aggódtak amiatt, hogy a csapatot financiális okokból más piacra viszik, de nekik köszönhetően azóta is Salt Lake City az otthonuk. Most szinte a teljes részesedésüket eladnák. Amennyiben az NBA többi tulajdonosa jóváhagyja az adásvételt, Ryan Smith lesz a Jazz új többségi tulajdonosa.

A Toronto Raptors hátvédjét, Terence Davist letartóztatták New Yorkban a barátnője bántalmazása, valamint további bűncselekmények vádjai miatt. A 20 éves nő arról számolt be a rendőrségnek, hogy összeveszett a játékossal, aki ezt követően megütötte őt, majd elvette a telefonját és betörte a képernyőjét. Súlyosbító körülmény lehet, hogy a nő fia ott állt mellette, amikor Davis megütötte őt, és ennek következtében a fiú is földre került. A teljes vádlista nem rövid: bántalmazás, bántalmazási kísérlet, gyermek jólétének veszélyeztetése, bűncselekmények, súlyos zaklatás és zaklatás. Davis védőügyvédje elmondta, hogy ügyfele tagadja a vádakat és nem kíván többet hozzáfűzni az esethez. Davist egyelőre szabadlábra helyezték, a következő bírósági meghallgatása december 11-én lesz.

Kevin O’Connor (The Ringer) egyik forrása úgy tudja, hogy a Milwaukee Bucks és az Indiana Pacers tárgyalt egy esetleges cseréről, aminek következtében Victor Oladipo a Buckshoz kerülne. Jelen pillanatban ugyanakkor valószínűtlennek tűnik, hogy megegyezzen a két csapat. Barry Jackson (Miami Herald) szerint Oladipo boldogan hosszabbít majd 2021 nyarán jelenlegi csapatával, amennyiben meg tud egyezni velük az anyagiakban. Ha ez nem jön össze, akkor a Miami Heat lesz nála az első helyen. Oladipo már most is Miamiban él a szezonon kívüli időszakban. Heat első jelöltje viszont nem ő lesz, hanem Giannis Antetokounmpo. Arról nincs információ, hogy a görög hová menne, amennyiben elhagyná jelenlegi csapatát, az viszont javíthatná a Heat esélyeit, hogy ugyanaz az Alex Saratsis az ügynöke, aki Bam Adebayo érdekeit is képviseli.

Szintén a Heathez kapcsolódik, hogy mielőtt bezárt volna a cserepiac, érdeklődtek Danilo Gallinari iránt. Nem ők voltak az egyetlenek, a Dallas Mavericks ajánlatot is tett érte, de ők végül azért táncoltak ki az ügyletből, mert az olasz játékos jelezte, hogy a szezon után mindenképpen tesztelni fogja a piacot. Jelenleg valószínűtlennek tűnik, hogy Gallinari visszatér az Oklahoma City Thunderhez, az viszont nem elképzelhetetlen, hogy egy sign-and-trade ügylet keretében kerül majd az új csapatához.

A már említett Oladipo iránt többek között a New York Knicks is érdeklődhet, ugyanakkor Ian Begley (SNY) úgy tudja, hogy a csapaton belül még nincs teljes egyetértés arról, hogy a következő szezon során arra koncentráljanak, hogy minél jobban erősítsenek, vagy rámenjenek inkább a 2021-es draftra. Arra viszont reális esély mutatkozik, hogy hajlandóak lesznek rossz szerződéseket is átvenni, amennyiben azzal együtt értéket is tudnak szerezni.

Bill Simmons (The Ringer) úgy tudja, hogy komoly a félelem a ligán belül, hogy Leon Rose kinevezése miatt nagyon sok olyan játékos választhatja a New York Knicks csapatát, akik korábban a Kentucky egyetemi kosarasai voltak. Az aggodalom alapja, hogy Rose a Knicks vezetőségéhez hozta azt a William Wesley-t is, akinek nagyon jó kapcsolata van a Kentucky edzőjével, John Caliparival.

A Los Angeles Clippers elsődleges célja a következő szezon előtt, hogy egy hagyományos játékszervezőt szerezzen. Marc Stein (New York Times) értesülései szerint a piac nyitása után azonnal megkeresik Rajon Rondot, hogy csatlakozzon hozzájuk. Mint ismert, Rondo az előző két évben veteránminimumért játszott a városi rivális Lakersnél, és azt követően lépett ki az előző szerződéséből, hogy bajnoki címet nyert az aranysárga-lilákkal.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy az NBA 109 millió dollárnál húzza meg a fizetési plafont, míg a luxusadó határa 132 millió lesz. Michele Roberts, a játékosok szakszervezetének a vezetője megerősítette, hogy közel a megegyezés. Amennyiben a liga nem tartaná mesterségesen magasabban a sapkát, akkor valahol 90 millió körül lenne. A liga több lépést is kíván tenni, hogy újabb bevételi forrásokat teremtsen, például a csapatok hirdetési felületként használhatnák a pályák alapvonalán kívüli területeket. Emellett enyhíthetnek azon a szabályozáson is, ami a kaszinókkal és az alkoholos termékeket forgalmazó cégekkel kötött megállapodásokat nehezíti.

Számítások szerint a liga 1,2 milliárd dollár bevételtől esett el az előző idény során. Ebből 800 millió a mérkőzésekhez kapcsolódó bevételek kiesése volt, míg 400 millió szponzorációs megállapodásokból és az ajándéktárgyak eladásának csökkenéséből fakadt. Az NBA úgy számol, hogy 200 millió dolláros mínuszt jelentett Daryl Morey Hongkonggal kapcsolatos megnyilvánulása. Az buboréknak köszönhetően további 1,5 milliárdos kieséstől mentették meg a ligát. A létesítmény fenntartása végül 190 milliójába került a ligának, ami 10 millióval volt több, mint amennyivel előzetesen kalkuláltak.

Ugyanehhez a témához kapcsolódik, hogy a játékosok egy jelentős része, köztük több sztár is ellenzi a decemberi újrakezdést, számolt be róla Chris Haynes (Yahoo! Sports). Ez a csoport azt szeretné, ha december 1-én nyitna a szabadügynökpiac, és a korábbi terveknek megfelelően január 18-án kezdődne a 2020/21-es idény. Egyes számítások szerint 500 millió dollárral lenne nagyobb az NBA bevételkiesése, ha csak januárban kezdenének.

Adam Silver elmondta, hogy az ESPN és a TNT miatt nagy a nyomás a ligán, hogy decemberben kezdjenek, és nem is feltétlenül a most következő idény miatt. Mindkét televíziós társaság azt szeretné, ha a 2021/22-es idényre visszaállna a normális menetrend, októberi kezdéssel és júniusi befejezéssel.

A következő szezon lebonyolításával kapcsolatban több tervezet, információmorzsa is napvilágot látott. Állítólag a liga nyitott arra, hogy az utazások csökkentése érdekében területi alapokra helyezze a következő szezon naptárát, és akár az is opció lehet, hogy csak az egy konferenciában szereplő csapatok találkoznának egymással. A liga reménykedik benne, hogy visszatérhetnek a szurkolók is valamikor, de az is egy eshetőség lehet, hogy az MLB-ben használt buborékrendszert fogják lemásolni. Arra is nagy esély mutatkozik, hogy szakaszosan hirdetik ki a pontos menetrendet, nem fogják előre kiadni a teljes szezonra, hogy melyik meccs mikor lesz.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus