Hírmorzsák 2020-10-30 (10:30)

A Rockets teljesen elzárkózik egy James Harden-Ben Simmons cserétől. A Philly két évet hosszabbított Elton Branddel. Sam Cassell is csatlakozik a Sixers szakmai stábjához. Harden és Westbrook is szerepet játszhatott abban, hogy nem Jeff Van Gundy lett a Houston vezetőedzője. December 22-én vagy január 18-án kezdődik a szezon, Brogdon szerint ez a két opció van. Michele Roberts szerint a játékosok döntő többsége nem akar december 22-ei kezdés. Bealt már nem zavarják a cserepletykák, inkább elismerésnek veszi azokat - direkt olyan a szerződése, amilyen, hogy legyen némi mozgástere. Malik Beasley-t drogbirtoklással és megfélemlítéssel vádolják. Idén sem várható, hogy valaki készpénzre váltja az első körös pickjét. LaMelo Ball találkozott a Minnesotával, eddig nem nagyon nyűgözött le senkit.

Tegnap reggel megírtuk már, hogy a Houston Rockets a nagy átalakulások ellenére egyértelműen hosszútávon tervez James Hardennel, a csapat nem akarja elcserélni legnagyobb sztárját. Tim MacMahon (ESPN) Brian Windhorst podcastjében azt mondta, hogy esze ágában nincs odaadni a Rocketsnek Hardent Ben Simmonsért a Philadelphia Sixershez - Daryl Morey kinevezése után felmerült, hogy a Philly esetleg rámozdul Hardenre. Windhorst felvetette, hogy ez nem feltétlenül a csapaton múlik, ha Harden cserét kér, de MacMahon kijelentette, hogy kategorikusan nemet mond a Rockets egy Simmons-Harden cserére.

A Sixershez több hír is kapcsolódik. Egyrészt Keith Pompey (Philadelphia Inquirer) úgy tudja, hogy Elton Branddel két évet hosszabbított a Philly - azt nem tudni, hogy Morey kinevezése előtt vagy után, de az újságíró forrásai szerint Brandnek még három év van hátra a kontraktusából, miközben nemrég még csak egy volt. Másrészt John Clark (NBC Sports Philadelphia) hozta a hírt, hogy Sam Cassell is csatlakozik Doc Rivers szakmai stábjához a Sixersnél, Dave Joerger és Dan Burke mellett ő is segédedző lesz - az elmúlt hat évben is Rivers mellett dolgozott a Los Angeles Clippersnél.

Arról tegnap írtunk már, hogy Jeff Van Gundy leginkább azért ment volna vissza a Rocketshez, hogy Morey-val együtt dolgozhasson - amikor utóbbi távozott, JVG kinevezésére is kevesebb lett az esély. MacMahon Windhorst podcastjében azt is elmondta, hogy szerinte Russell Westbrook és Harden sem igazán támogatták, hogy Van Gundy legyen az új edző Houstonban, cserébe a jelenleg szakkommentátorként dolgozó tréner sem akart könyörögni nekik, hogy hadd legyen az edzőjük - egyszerűen nem illett össze a két sztár és JVG személyisége.

Arról is volt tegnap szó, hogy több játékos is ellenzi a december 22-ei kezdést, a Játékosok Szakszervezetének egyik vezetője, Malcolm Brogdon pedig Tim Bontempsnek (ESPN) elmondta, hogy igen, ez az egyik pont, amiben egyelőre nem tudtak megegyezni a ligával. Brogdon úgy gondolja, hogy két forgatókönyv lehetséges: vagy december 22-én kezdenek, vagy január 18-án, a Martin Luther King napon - arról is írtunk tegnap, hogy fél milliárd dollár a különbség a két időpont között... Jó irányba haladnak a tárgyalások az NBPA és a liga között, de mindenben még nem tudtak dűlőre jutni a felek, így kitolják még pár nappal a kollektív szerződésből való kilépés lehetőségét - elvileg ennek ma lenne a határideje.

A Játékosok Szakszervezetének első számú embere, Michele Roberts elmondása szerint nem csak bizonyos játékosok vagy a sztárok, hanem a kosarasok többsége negatív véleménnyel van a december 22-ei kezdésről. Értik, hogy milyen pénzügyi következményekkel járhat a későbbi kezdés, de úgy érzik, hogy egyszerűen lehetetlenség mindent lezavarni úgy, hogy december 22-én már elkezdődjön az alapszakasz. 

A Washington Wizards sztárja, Bradley Beal a The Old Man & The Three podcastben arról beszélt, hogy egyáltalán nem zavarják az őt érintő cserepletykák - ez korábban nem így volt, pályafutása elején hatással voltak rá az ilyen jellegű hírek. Most annyi a helyzet, hogy látja, hogy értékes, és hogy kell a csapatoknak - ráadásul olyanoknak, akik bajnoki címet akarnak nyerni. Sok klub probálkozik, érdeklődik, csomagot rak össze azért, hogy megszerezze - nincs ebben semmi titok vagy meglepetés, évek óta ez a helyzet. Ez azonban nem zavarja, inkább a tisztelet jeleként veszi, és motivációként tekint erre - ugyanúgy kell játszania, ahogy eddig, ugyanolyan keményen és profin kell dolgoznia, mert az embereknek tetszik, amit csinál.

Beal arról is beszélt az adásban, hogy azt szeretné, ha köré építkezne a Wizards, ezért is hosszabbított a Washingtonnal, de direkt olyan a szerződése, amilyen - így van némi mozgástere, mivel az is nagyon lényeges számára, hogy sikeres csapatban játsszon, győzni akar. Azt szeretné, ha a csapat megmutatná, hogy nyerni akar, és azt is látnia kell, milyen állapotban van John Wall. Reménykedik a legjobbakban, de be kellett biztosítania magát arra az esetre is, ha nem alkotnak jó csapatot, és váltani akar.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy a Minnesota Timberwolves korlátozott szabadügynök dobóhátvédjét, Malik Beasley-t drogbirtoklással és megfélemlítéssel (erőszakos fenyegetéssel) vádolják. Beasley állítólag fegyvert fogott egy SUV-ben utazó családra a háza előtt, ahol a rendőrség később 1.75 font marihuánát talált. Beasley barátnője később azt vallotta, hogy övé volt a marihuána, de ezzel még nem került ki a bajból a játékos.

Zach Lowe (ESPN) arról polemizált saját podcastjében, hogy vajon a koronavírus és annak gazdasági hatásai miatt lesznek-e olyan csapatok, amelyek készpénzért eladják az első körös pickjeiket - legutoljára a Denver Nuggets adta el a 1st pickjét 2013-ban, amiből Rudy Gobert-t húzta a Utah Jazz. Lowe szerint a gyengébb bevételi mutatók ellenére sem fogja senki eladni az elsőkörös pickjét, annyira negatív ennek az üzenete a játékosok felé. Olyanok persze lesznek majd, akik az első kör végéből megpróbálnak kikerülni, hogy ne kelljen kötelezően fizetniük (az első körös pickek fizetése fixált és garantált is), de Lowe úgy gondolja, kp-ért eladni senki nem fogja a draftjogát - legalábbis az első körben, a másodikban biztosan, ahogyan az minden évben lenni szokott.

A végére pedig két hír jön LaMelo Ballról. Egyrészt Jonathan Givony (ESPN) jelentette, hogy Ball kedden Dél-Kaliforniában találkozott a Minnesota Timberwolves képviselőivel - mint ismert, övék az 1/1. A jövő héten találkozik Ball a Golden State Warriorsszal, és a Charlotte Hornets, valamint a Chicago Bulls is beszélni fog vele. A jelenlegi tervek szerint a New York Knicksszel nem lesz meetingje, de ez még változhat.

Ball ugyanis nem most kezdett beszélni a csapatokkal, már a draft combine-on is ott volt egy napig, és Rich Bonnell (Charlotte Observer) információi szerint egyelőre nem igazán nyűgözött le senkit, nem nagyon javította a róla kialakult összképet. Bonnell a Sports Radio WFNZ adásában azt mondta, hogy a Top10 második felében már nem nagyon számoltak azzal, hogy Ball még elérhető lesz, mire ők következnek, ezek az együttesek azonban elkezdtek egyre több információt begyűjteni az irányítóról, felkészülve arra, hogy mégis lecsúszik hozzájuk Lonzo öccse.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus