Hírmorzsák 2020-11-17 (9:15)

Chris Paul Phoenixben, Jrue Holiday és Bogdan Bogdanovics Milwaukee-ban. James Harden távozna Houstonból, elutasította a csapat hosszabbítási ajánlatát. A Hornets nem adja az 1/3-at Russell Westbrookért. Robert Covington Portlandben. Cserélt a Nets és a Pistons. DeMar DeRozan lehívta a játékosopcióját, ahogyan több más játékos is. Kentavious Caldwell-Pope és Jerami Grant kilép a szerződéséből. Kris Dunn nem kap QO-t. A Timberwolvesnál már Anthony Edwards az első. Kristaps Porzingis később kezdi a szezont. Chuma Okeke aláírt az Orlando Magicnél. Több csapat is nézők előtt kezdené meg az idényt.

Tegnap este beszámoltunk róla, hogy Chris Paul a Phoenix Suns csapatában folytatja. A veterán irányító mellett Abdel Nader is Arizonába költözik, míg Kelly Oubre Jr., Ricky Rubio, Ty Jerome és Jalen Lecque az ellentétes utat teszi meg. A Suns egy 2022-es első körös draftjogot is adott Paulért. A draftjog 2022-ben top 12 védett, 2023-ban top 10 védett, 2024-ben top 8 védett, míg 2025-ben nincs rajta védettség. Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint a Thunder végig együttműködött Paul képviselőivel, közösen kerestek neki új csapatot. Korábban hasonlóan jártak el Russell Westbrook, Paul George és Carmelo Anthony esetében is.

Jonathan Givony (ESPN) úgy gondolja, hogy a Suns azért is merte feladni a 2022-es első körös választási jogot, mert egyre kevesebben gondolják a ligában úgy, hogy abban az évben fogja a liga csökkenteni a játékosbörzére jelentkezők minimális életkorát. A szakíró szerint leghamarabb 2023-ban vehetnek majd részt a végzős középiskolások a drafton.

A Milwaukee Bucks sem tétlenkedett, 2 nagy volumenű cserét is nyélbe ütöttek a piac nyitását követő első órákban. Arról külön is beszámoltunk, hogy Jrue Holiday Wisconsinba költözik, miután a New Orleans Pelicans elcserélte őt Eric Bledsoe és George Hill játékjogáért, valamint 3 jövőbeli első körös draftjogért. A Pelicans ezen felül 2 alkalommal kicseréheti a saját első körösét riválisával, amennyiben az jobb lenne. Az is eldőlt, hogy a Bucksnál folytatja a Sacramento Kings szabadügynöke, Bogdan Bogdanovics. A szerb játékosért cserébe Donte DiVincenzo, Ersan Ilyasova és DJ Wilson távozik egy sign-and-trade ügylet keretein belül. Justin James is a csere része volt, ő is Milwaukeeba került.

Nyílt titok volt ligaszerte, hogy a piac nyitásakor Giannis Antetokounmpo meg fogja kapni a szupermax szerződéshosszabbítási ajánlatot, és ez meg is történt Brian Windhorst (ESPN) információi szerint. A játékosnak egy hónapja van dönteni, addig lehet vele idő előtt hosszabbítani, de a szakíró szerint a Bucks sokkal hamarabb számíthat a válaszra. Windhorst sejtelmesen még annyit tett hozzá, hogy nagyon sok csapat 2021-es tervei a görög játékossal kezdődnek, ugyanakkor ezeknek a csapatoknak érdemes lenne kidolgozni egy B tervet is.

Azt is megírtuk, hogy James Harden cserét kért a Houston Rocketstől, és állítólag a Brooklyn Nets csapatához szeretne kerülni. Shams Charania (The Athletic) is megerősítette, hogy Harden távozni szeretne, és a Nets mellett a Philadelphia 76ers csapatát is bedobta, mint lehetséges célállomás. A Rockets ugyanakkor még ezt követően is azt tervezte, hogy Harden és Westbrook kettősével vág neki az új idénynek. Ennek egyik jele az volt, hogy Hardennek egy 2 éves, 103 millió dollárt érő hosszabbítást ajánlottak, de ezt elutasította a játékos és egyértelművé tette, hogy a Netshez szeretne kerülni. A csapatnál ugyanakkor úgy gondolják, hogy nyugodtan kivárhatnak egy esetleges cserével, nem kell vele sietniük, míg Adrian Wojnarowski egyik informátora úgy jellemezte a helyzetet, hogy ugyanolyan, mint amilyen Anthony Davis helyzete volt akkor, amikor mindenképp a Lakershez akart kerülni.

Russell Westbrook iránt egyelőre mérsékelt az érdeklődés, eddig leginkább a New York Knicks és a Charlotte Hornets nevét lehetett hallani vele kapcsolatban. Kevin O'Connor (The Ringer) forrásai szerint amennyiben a Hornets ajánlatot tesz érte, abban biztosan nem lesz benne az idei 1/3-as draftjog.

Robert Covington viszont új otthonra talált, miután megszerezte őt a Portland Trail Blazers a Houstontól. Trevor Ariza mellett az idei 1/16-os draftjog és egy jövőbeli első körös draftcetli volt az ellenérték. A csapatnál továbbá kiszemelt lehet még Paul Millsap, legalábbis Kevin O’Connor értesülései szerint. A csapat motivációja az lehet, hogy Anthony Davis ellen egyik magasuk sem jelentett megoldást, és azt remélik, hogy ezt részben orvosolni tudná a veterán erőcsatár.

Adrian Wojnarowski számolt be róla elsőként, hogy a Brooklyn Nets és a Detroit Pistons cserélt egymással. Az előző szezonban 58 meccs alatt 28 percet átlagoló Bruce Brown Brooklynba kerül, míg Dzanan Musa egy 2021-es második körös draftjog társaságában az ellentétes utat teszi meg. (A draftjog eredetileg a Toronto Raptorsé volt.) A Pistonsnál ez volt Troy Weaver GM első cseréje, és állítólag arra lehet számítani, hogy további olyan ügyleteket fog lebonyolítani, amikben jövőbeli draftjogokat szerez majd.

Több játékos is döntött a játékosopciójáról. A legnagyobb név közülük DeMar DeRozan. Chris Haynes (Yahoo! Sports) jelentette, hogy DeRozan lehívta a 2020/21-es idényre szóló, 27,7 millió dolláros opcióját, így egyelőre marad a San Antonio Spurs játékosa. Tony Snell is marad a Pistons kötelékében. James Edwards III (The Athletic) értesülései szerint a játékos lehívta a 12,2 millió dolláros opcióját a következő szezonra. Mario Hezonja is lehívta az opcióját a Portland Trail Blazersnél, legalábbis Michael Scotto (HoopsHype) információi alapján szerint. A horvát játékos 1,98 millió dollárt kereshet az előttünk álló idényben. Ugyancsak Scotto írta meg azt is, hogy Stanley Johnson lehívta a 3,8 milliós opcióját a Toronto Raptorsnál.

Shams Charania jelentette, hogy Kentavious Caldwell-Pope lemond a játékosopciójáról, szabadügynök lesz. A Los Angeles Lakers dobóhátvédje várhatóan több helyről is ajánlatot kaphat a piac nyitása után. Több rivális is úgy gondolja, hogy Caldwell-Pope nem zárkózik el attól, hogy csapatot váltson, ugyanakkor a Lakers több pénzt tud neki ajánlani, mint bárki más. Chris Haynes pedig arról számolt be, hogy amennyiben Avery Bradley lemond a játékosopciójáról, akkor többek között a Golden State Warriors és a Milwaukee Bucks is megpróbálhatja őt leigazolni. Bradley ugyanakkor az eddigi pletykákkal ellentétben még nem döntött az opciójáról

Ha már a Bucks ismét szóba került, akkor náluk azt kell megemlíteni, hogy Robin Lopez lemondott az 5 milliós játékosopciójáról és szabadügynök lesz. Erről Adrian Wojnarowski tájékoztatta a nagyérdeműt.

A Denver Nuggets erőcsatára, Jerami Grant hivatalosan is lemondott a játékosopciójáról, számolt be róla a már sokat emlegetett Chris Haynes. Várhatóan jóval nagyobb összeget fog keresni a 2020/21-es idényben, mint az a 9,3 millió dollár, amire most nemet mondott. Mike Singer (Denver Post) szerint a Nuggets magabiztos azt illetően, hogy meg tudja őt tartani.

K. C. Johnson (NBCS Chicago) jelentette, hogy a Chicago Bullsnál valószínűleg nem kapja meg a qualifying offert Kris Dunn, és ezzel korlátozások nélküli szabadügynök lehet. A védekezésspecialista hátvéd szolgálatai iránt több csapat is érdeklődhet, például a Los Angeles Clippers. Ugyanígy járt Shaquille Harrison is, ő is korlátozások nélkül igazolhat bárhova. Denzel Valentine viszont megkapja a QO-ját a Bullstól.

Jonathan Givony draftguru szerint jelen pillanatban már nem LaMelo Ball, hanem Anthony Edwards a legesélyesebb arra, hogy a játékosbörze első helyén kelljen el, amennyiben a Minnesota Timberwolves nem cseréli el a választási jogát. Ball, valamint James Wiseman is érdekelné őket, ugyanakkor aggódnak amiatt, hogy mindkettőjük posztján tumultus alakulna ki a csapaton belül. Arról már Marc J. Spears (The Undefeated) számolt be, hogy James Wiseman nem járt a csapatnál, csak a Charlotte Hornetsnél és a Golden State Warriorsnál volt privát edzésen. Ettől függetlenül hálás lesz annak a csapatnak, aki kiválasztja őt. Úgy gondolja, hogy hasznos tagja tudna lenni a Warriorsnak, amennyiben ők választják ki. Lepattanózna, blokkolna, futna és levédené a saját pozícióját.

Donnie Nelson, a Dallas Mavericks vezetője Tim MacMahon (ESPN) kérdésére elmondta, hogy Kristaps Porzingis az oldalvonalon kívül kezdi meg az új idényt. A tervek szerint leghamarabb január 1-én kaphatja meg az engedélyt arra, hogy kosárpályán végezzen edzésgyakorlatokat. Nem fogják siettetni, mindenképpen meg akarják várni, hogy 100%-os legyen. Nelson Dwight Powellről is beszélt, aki január 21-én szakította el az Achillesét. Az ő visszatérését sem fogják siettetni, de optimisták azt illetően, hogy a szezon elejétől fogva számíthatnak majd rá.

Chuma Okeke aláírt az Orlando Magicnél. A 2019-es draft 16. választottja az előző szezont teljes egészében kihagyta egy súlyos ACL sérülés miatt, ezért a csapat és a játékos megegyezett, hogy csak a 2020/21-es idény előtt írja alá az újoncszerződését.

A New Orleans Pelicans bemutatta az edzői stábja új tagjait. Stan Van Gundy vezetőedző mellett Bob Beyer, Casey Hill és Rex Walters is segédedzőként csatlakozik a gárdához, míg Corey Brewer és Beno Udrih egyaránt a játékosok fejlesztéséért felel innentől.

Shams Charania értesülései alapján 5-10 csapat tervezi nézők előtt megkezdeni a következő szezont. Arról nincs egyelőre információ, hogy melyek ezek a csapatok, illetve mennyi nézőt engedhetnek be, amennyiben a liga és a helyi szabályozások is engedélyezik ezt. Az egyik csapat minden bizonnyal a Golden State Warriors lehet, akik tesztelnék a szurkolóikat. A Los Angeles Lakers viszont olyan közleményt adott ki néhány napja, ami arról szólt, hogy nézők nélkül tervezik az idény elejét.

A liga közzétette a következő szezonra érvényes fontos pénzügyi határokat, az összegek mindig dollárban értendőek. A sapka 109,140,000 lesz, míg a luxusadó határa 132,627,000. Az apron 138,928,000 lesz, a kötelezően elérendő minimum fizetés pedig 98,226,000. Cserében 5,617,000 a maximálisan felhasználható keretösszeg. A játékosok szerződéseihez kötődő összegek az alábbiak szerint alakulnak:

Nem adófizető Mid-Level Exception: 9,258,000

Adófizető MLE: 5,718,000

Sapka alatti MLE: 4,767,000

Bi-annual kivétel: 3,623,000

Maximum fizetés (0-6 év tapasztalat): 27,285,000

Maximum fizetés (7-9 év tapasztalat): 32,742,000

Maximum fizetés (10+ év tapasztalat): 38,199,000

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus