Hírmorzsák 2021-03-20 (11:00)

Dino Radja szerint Russell Westbrook semmit sem nyerne Európában, de Giannis Antetokounmpóról is hasonló a véleménye - Westbrook statisztikát mesterségesen húzták fel és szerinte az egész ligában ez a helyzet manapság, azért kozmetikázzák a statokat, hogy azokat el lehessen adni. Paul George újabb kifakadás büntetést ért. Steph Curry még nem játszik. Davis Bertans két hetet kihagy. PJ Tucker bemutatkozhat a Bucksban - szerinte ő hiányzott ebből a csapatból a bajnoki címhez. 

Érdekes nyilatkozatot adott a Hall of Famer európai játékos, Dino Radja, aki a különböző korszakok összehasonlításáról beszélt. Szerinte harminc-negyven évvel ezelőtt az akkori szabályokkal és az akkori védekezésekkel egész más értéke volt egy 30 pontos meccsnek, mint ma - úgy érzékeltette a helyzetet, hogy amikor mondjuk Ewing és Oakley védte a gyűrűt, kicsit nehezebb volt kosarat szerezni, mint manapság, amikor mondjuk Durant és Jeff Green a négyes-ötös. A játék gyorsulása, a triplák térnyerése, a hand check megváltoztatása mind azt eredményezik, hogy ma jóval egyszerűbb pontokat dobni és statisztikát gyártani.

Külön kiemelte Russell Westbrookot is, mert szerinte nincs túl nagy értelme az ő tripla-duplás szezonjait összehasonlítani Oscar Robertsonéval. Mint mondta, Oklahoma Cityben négy játékos zárt ki azért, hogy Westbrook megszerezhesse a lepattanót és meglegyen a statisztika, ez régebben nem így működött, ráadásul manapság már mindenre gólpasszt írnak be - ha valaki simán csak kitolja a labdát oldalra, ahol a csapattárs kétszer leüti, trükközik, majd bedobja, az is assziszt, a statisztikák így nagyon nem egyformák a régebbiekkel. Mint mondta, sok meccset vissza is nézett Westbrook MVP-szezonjából és az az érzése, hogy marketingcéllal emelik a statisztikákat (nem csak nála, az egész NBA-ben), hogy azokat el lehessen adni és szerinte egészen jól is csinálják.

Itt azonban még nem állt meg, Westbrookról és Giannis Antetokounmpóról is azt mondta, hogy az európai kosárlabdában nem sok sót ennének meg. Szerinte ezek a játékosok azért tudnak ilyen sikeresek lenni (statisztikailag) az NBA-ben, mert ott nincs védekezés, legalább felkészült, taktikus, okos csapatvédekezés nincs - Európában öt játékos tudná egészen pontosan, hogy mit kell csinálni és meg is csinálná. Példaként felhozott egy 2016-os görög-horvát válogatott meccset, ahol az akkor még természetesen nem MVP-szintű Giannist négy ponton tartották egy pofonegyszerű védekezéssel. Azt is kijelentette, hogy "az a Westbrook srác" teljesen esélytelen lenne az Euroligában, egy Barcelonában, vagy a CSZKA-ban nem lenne vezér, nem tudna nyerni. Radja egyébként négy szezont játszott az NBA-ben a kilencvenes évek elején európai játékosként, akkor 16,7 pontot és 8,4 lepattanót átlagolt a Bostonnál, de Európában gyakorlatilag minden megnyert, igazi legenda.

űLegutóbbi sérülése miatt nem játszott ma hajnalban Steph Curry és a tervek szerint még most, a back-to-back második felét is kihagyja. Steve Kerr vezetőedző szerint játékosának továbbra is jelentős fájdalmai vannak, de nem számít arra, hogy túl sokat fog pihenni, mert már most is nagyon játszani akar ennek ellenére - szerinte szombaton még nem lép pályára, aztán a többi majd meglátják az edzőkkel közösen, hogy milyen állapotban van és mi az okos döntés.

Szintén sérülés, hogy a Washington Wizards dobógépe, Davis Bertans legalább két hetet kihagy egy vádliprobléma miatt - csütörtök éjjel, a Jazz elleni győzelem során sérült meg és az MRI olyan szintű húzódásra derített fényt, amellyel egy ideig nem lehet játszani. 

Térjünk rá PJ Tuckerre, ugyanis a Houstonból Milwaukee-ba cserélt veterán magasember a hírek szerint bemutatkozhat a Bucksban - pénteken már szinte teljes értékű edzésmunkát végzett új csapatában és úgy tervezik, hogy ma, a Spurs ellen már ott lesz a parketten. Tucker egyébként azt is elmondta, hogy az ő kívánságlistájának élén a Bucks állt (ha ez tényleg így volt, akkor a Houston Harden után másik fontos játékosát is oda cserélte el, ahova az kérte) és úgy érzi, hogy a Milwaukee bajnoki álmaihoz éppen ő hiányzott eddig. Hozzátette, hogy őt már csak a bajnoki cím érdekli, azért van a Bucksnál, mert úgy érzi, hogy felérhetnek a csúcsra és valami különlegeset rakhatnak össze. 

A liga 35 ezer dollárra büntette Paul George-ot, aki elég élesen bírálta a játékvezetőket a Dallas elleni vereséget követően. A Clippers sztárja idén már nem először kesereg azon, hogy nem kapja meg a fújásokat és nem engedik odaállni a büntetővonalra, pedig szerinte folyamatosan szabálytalankodnak vele szemben és rengeteg a kontaktus - a liga most küldött neki emiatt egy csekket, mert George szerint a játékvezetők hazudnak, mert tudják, hogy mi történik, de nincsenek sípszók, úgyhogy talán videókat kellene küldeni a ligának, hogy megnézzék.

Brad Stevens egyszer már elmondta, hogy nem akar távozni a Boston Celticstől, most pedig ismét megerősítette ezt. A trénert erősen összekötötték az Indiana Egyetemmel és mint mondta, nagyon hízelgő ez számára, de szeretné olyan világossá tenni, amennyire csak lehet, hogy jól érzi magát Bostonban, jóban van a vezetőséggel és itt akar maradni, nem gondolkodik az egyetemi lehetőségen.

A végére pedig még egy érdekesség: Gary Payton fia, Gary Payton II lett a G League Év Védője 26 évvel azután, hogy édesapja az NBA-ben nyerte el ezt a díjat.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus