Hírmorzsák 2021-06-09 (10:15)

Nikola Jokics az MVP. Joel Embiid csalódott, de csak a rájátszásra koncentrál. Will Barton nagyon közel a visszatéréshez. Mike Conley sérülés miatt nem játszott. Donte DiVincenzo sikeres műtéten esett át. Chauncey Billups a legesélyesebb a Blazers kispadjára. A koronavírustól függetlenül is több volt a hiányzás ebben a szezonban, mint korábban. Stephen Curry talán, Damian Lillard valószínűleg megy az olimpiára, de egyikük sem döntött még. Andre Drummond a kezdő szerep miatt választotta a Lakerst.

Ahogy arról külön is beszámoltunk, Nikola Jokics lett a 2020/21-es alapszakasz legértékesebb játékosa, ő az MVP. A Denver Nuggets centere nagyon simán gyűjtötte be a díjat, 91 szavazónál is ő lett az első. Az eredmény kihirdetése után a tőle megszokott szerénséggel értékelt, és elmondta, hogy amikor elkezdett kosárlabdázni, nem is álmodott arról, hogy eljuthat az NBA-be, az volt a célja, hogy az Euroligába eljusson, mert a topligák közül annak a küzdelmei zajlanak a legközelebb a hazájához. Úgy is alakulhatott volna, hogy valamelyik nagy szerb csapatban játszik, és ott kaparja ki magának a gesztenyét, de ekkor jött a Nuggets, akik draftolták őt. Nagy eredménynek tartja, hogy ő lett az MVP, és szerinte ez egy olyan díj, ami egyéni elismerés, de nagyon sok ember erőfeszítésének az eredménye, mindenkié a csapatnál, egyedül nem tudta volna ezt elérni.

Jokics szerint az előző szezonjához képest az volt a legnagyobb különbség, hogy most igazán jól kezdte az idényt, és utána is végig jó számokat hozott. Úgy érzi, pályafutása legjobb szezonján van túl, és ez a trófea a cseresznye ezen a tortán. Elmondása alapján ugyanakkor az idény közben nem gondolt arra, hogy nyerhet, még akkor sem, amikor lezárult az alapszakasz, mert rögtön jött a Portland Trail Blazers elleni párharc. Azért sem akart erre gondolni, mert a szezon valójában még nem ért véget, ezért igyekezett inkább az előttük álló meccsekre koncentrálni.

Jokics mögött Joel Embiid lett a második, Stephen Curry a harmadik. Összesen 15 játékos kapott szavazatot, és érdekes módon köztük van Derrick Rose is, aki egy első helyezést vitt el, amivel sokakból értetlenkedést váltott ki. Marc Stein (The New York Times) információi alapján egy szurkolói szavazáson végzett Rose az első helyen, erre kapta meg a maga 10 pontját, és a szakíró azt is hozzátette, hogy majd akkor kerülnek nyilvánosságra az egyes szavazók választásai, amikor már minden díj és All-NBA csapat ismert, nem fogják egyesével kiadni előre, hogy ki kikre szavazott.

Embiid csalódottan vette tudomásul, hogy nem ő nyert, mert keményen dolgozott ezért, de azt is tudja, hogy nem tud ezzel mit csinálni, nincs ráhatása a szavazásra. Ettől függetlenül most csak a rájátszásra koncentrál, és arra, hogy bajnokok legyenek. Egész évben azt mondogatta, hogy jó esélyük lehet erre, úgyhogy nem aggódik az ilyen díjak miatt, és ha a kezében tarthatja a bajnoki trófeát, akkor semmi más nem számít.

A Denver Nuggets háza tájáról más jó hírek is érkeztek, Michael Malone elmondása alapján ugyanis a combhajlítójával hosszú ideje bajlódó Will Barton egyre jobb állapotban van, és akár vissza is térhet a Phoenix Suns elleni második meccsen. Nem mondja biztosra, hogy játszani fog, még egyeztet erről a szakmai stáb többi részével, de szerinte nagyon jól nézett ki edzésen, és nagyon bizakodó azt illetően, hogy játszhat pár percet. Amennyiben ez mégsem jönne össze, akkor a következő meccsen térhet vissza. Malone azt is elmondta, hogy az előző meccsen a hátával bajlódó Michael Porter Jr. játékra alkalmas állapotban van. Egész nap kezeléseket kapott, elmondása alapján is jól érzi magát, és ha nem történik valami váratlan, akkor játszani fog.

Mike Conley is a combhajlítójával küszködik, ami miatt ki kellett hagynia a Utah Jazz és a Los Angeles Clippers közti első meccset, de csapata nélküle is nyerni tudott. Játéka egyelőre kérdéses a második meccsen is. Conley az alapszakaszban is küzdött hasonló sérüléssel, majd a Grizzlies elleni 5. meccsen jött elő ismét ez a probléma nála.

Donte DiVincenzo még az első körben szenvedett bokaszalagszakadást, ami miatt kiesett a rájátszás hátralévő részére. A csapat tájékoztatása alapján a játékost megműtötték, sikeres beavatkozáson esett át.

John Hollinger (The Athletic) forrásai alapján a Los Angeles Clippersnél segédedzőként dolgozó Chauncey Billups messze a legesélyesebb arra, hogy a Portland Trail Blazers következő edzője legyen. Mint ismert, Neil Olshey a minap azt nyilatkozta, hogy 20-25 jelültjük van Terry Stotts pótlására.

Kevin Pelton (ESPN) számításai alapján a sűrített szezonban több játékos hiányzott meccsenként, mint más években, a kimutatásai alapján átlagosan 5,1 játékos hiányzott találkozónként a két csapatból. Ebben nincsenek benne a koronavírussal kapcsolatos hiányzások, csak a sérülések, a koronavírushoz nem köthető betegségek és a pihentetések. Pelton kimutatása a 2009/10-es idényig nyúlik vissza, és ezt megelőzően 4,8 volt a legtöbb meccsenkénti hiányzó egy szezonon keresztül.

Joe Vardon (The Athletic) tett egy kisebb helyzetjelentést arról, hogy mi a helyzet a Team USA olimpiai keretével. Stephen Curry részvételére jelenleg 50% esély mutatkozik, a Golden State Warriors sztárja még nem döntött. Damian Lillard sem hozta meg a végleges döntését, de az általános vélekedés szerint nagyon érdeklődik aziránt, hogy játsszon az ötkarikás játékokon. LeBron James és Anthony Davis viszont nagy valószínűséggel kihagyja a játékokat, várhatóan mindketten a sérüléseik kezeltetésével lesznek elfoglalva a nyáron.

Ha már szóba került a Los Angeles Lakers két sztárja, akkor fejezzük is be egy csapattal kapcsolatos hírrel. Marc Stein arról számolt be a minap, hogy Andre Drummond leigazolásában hatalmas szerepet játszott az, hogy a csapat kezdő szerepet ígért neki, sőt a híresztelések szerint ez győzte meg arról, hogy hozzájuk írjon alá. Drummond ezt követően valóban kezdőként játszott, a rájátszás jelentős részében is, ugyanakkor a Phoenix Suns elleni utolsó meccsen egyetlen másodperc lehetőséget sem kapott.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus