Hírmorzsák 2021-07-05 (10:45)

Kialakult az olimpiai torna mezőnye: Doncic-nak egy álom vált valóra, Gallinari vállalja a játékot, ha szükség van rá. Giannis állapotát naponta vizsgálják, a vegasi irodák egyelőre nem bizakodnak a görögöt illetően. Rengetegen nézték a konfdöntőket. Cam Reddish megy a SL-be, John Collins maradna Atlantában. Durant büszke arra, hogy feltették a térképre a Netset, de a személyes gratulációkat nem érti. Speciális szabály segítheti Paul maradását Phoenixben. Danny Ainge egyelőre nem megy a Jazzhez. Karnisovas nem fog habozni, bármit is kell tennie a Bulls előrelépéséhez. Csendes, de szerteágazó belharc dúl(t) az ESPN-nél az egész szezonban, amibe LeBron James egyik tanácsadója is belekeveredett, az egész pedig tegnap robbant.

Ma hajnalban nem rendeztek mérkőzést az NBA-ben, kiderült viszont, hogy mely négy csapat váltotta meg tokiói repjegyét: Szlovénia, Olaszország, Németország és Csehország, míg a veretes olimpiai múlttal rendelkező válogatottak közül Litvánia, Szerbia, Brazília és Görögország sem lesz ott a tornán – erről bővebben itt írtunk

Ezzel ki is alakult az olimpia csoportbeosztása. Minden csoport első két helyezettje, illetve a két legjobb harmadik helyezett jut a negyeddöntőbe. 

A csoport: Egyesült Államok, Franciaország, Csehország, Irán.
B csoport: Ausztrália, Olaszország, Németország, Nigéria.
C csoport: Spanyolország, Argentína, Szlovénia, Japán. 

Luka Doncic 31 pontos tripla-duplával segített a szlovén válogatottnak, amely első ötkarikás szereplésére készülhet. A szlovén klasszis szerint őrület, hogy ők az elsők, akik ezt megcsinálták, mert minden gyereknek ez az álma, az övé is ez volt - nagyon, tényleg nagyon keményen meg kellett érte küzdeni érte, de úgy érzi, megérdemelték. 

Az Atlanta Hawks olasz csatára, Danilo Gallinari még a szerbek elleni, kijutásról döntő meccs előtt mondta azt, hogy ha a csapatvezetés és az olasz szövetség úgy látja, hogy segíthet a válogatottnak az olimpián, akkor azonnal jön, mert a válogatott megtiszteltetés. 

Térjünk vissza az NBA-be, hiszen hamarosan kezdődik az idei nagydöntő. Ben Gollivernek (Washington Post) Mike Budenholzer, a Bucks vezetőedzője azt mondta, hogy Giannis Antetokounmpo állapota jelenleg „day-to-day”, vagyis naponta vizsgálják felül az állapotát. Jon Horst GM annyit tett hozzá, hogy szakértők vizsgálják a játékos térdét és ők hoznak döntést, de Giannis nagyon játszani akar, a Hawks elleni ötödik és hatodik meccsen szinte az életét adta volna azért, hogy a pályán lehessen a csapattal. 

A vegasi fogadóirodák nem ennyire optimisták, jelenleg a Phoenix Suns győzelmét jósolják, leginkább azért, mert arra számítanak, hogy Giannis a nagydöntő legalább egy részét kénytelen lesz kihagyni. Egyébként mielőtt a görög megsérült volna, a Bucks volt az első számú favorit a fogadási szakértőknél. 

A nyugati döntő hatodik meccsét egyébként 5.8 millió néző követte élőben az Egyesült Államokban, ami 64%-os emelkedést jelent az előző évhez képest és az ESPN minden korcsoportban első helyen végzett ezen az estén. A nyugati és keleti döntőket átlagosan 5.3 millióan követték, ami 32%-os emelkedést mutat az egy évvel korábbi adatokhoz képest. 

A főcsoportdöntőben búcsúzó Hawks egyik legjobbja volt John Collins, aki korlátozott szabadügynök lesz a nyáron, vagyis minden rá érkező ajánlatot meccselhet az Atlanta. Collins annyit nyilatkozott ezzel kapcsolatban, hogy már többször kinyilvánította, hogy szeretne maradni, most is ezt teszi, neki ez lenne a legjobb megoldás.

Cam Reddish, a Hawks fiatal tehetsége a szezon jó részét Achilles-húzódás miatt kénytelen volt kihagyni, és bár a szezon végén vissza tudott térni, sőt a Bucks elleni hatodik meccsen 6/7 triplát vágott be, a csapatvezetéssel együtt úgy döntött, hogy a Summer League-ben próbálja tovább csiszolni a játékát – Nate McMillan vezetőedző a fiatal Paul George-ot látja benne. Még egy SL-hír: Ime Udoka válogatott melletti elfoglaltsága miatt a Celtics nyáriligás csapatát más fogja irányítani idén – várhatóan Romeo Langford, Payton Pritchard, Aaron Nesmith és a nemrég megszerzett Moses Brown is ott lesz Las Vegasban. 

Kevin Durant egy NY Postban megjelent interjúban elmondta, hogy sokan gratuláltak neki a szezonjuk végén, de ő igazából nem csinált semmi különöset, ráadásul ki is estek – tudta, hogy tud kosarazni, 48 pontot is dobott korábban, voltak nagy meccsei, nagy dobásai, de a kiesés miatt nem érzi, hogy ezt ki kellene emelni. Amit viszont igen, hogy sikerült remek kapcsolatot kiépíteni a drukkerekkel, a csarnokban és a szervezeten belül is nagyot javult a „kultúra”. Az emberek most már azt mondják, hogy a Nets esélyes a bajnoki címre, a drukkerek azt mondják, hogy "jövőre mi jövünk". 

Marc Berman (NY Post) írt arról, hogy a „38 éves szabály” miatt a Phoenix Suns előnybe kerülhet a New York Knicksszel (és bármely más csapattal) szemben, ha licitháborúba keverednek Chris Paul miatt. Bobby Marks (ESPN) CBA-szakértő azt várja, hogy a Suns hároméves, 100 milliós szerződést kínálhat a most 36 éves irányítónak, amit meccselhet a Knicks, ám a Suns adhat egy plusz negyedik évet, amit a Knicks a fenti szabály miatt már nem. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a Knicks komoly esélyekkel indul Paulnál annak ellenére, hogy a csapat elnöke, Leon Rose korábbi ügynöksége képviselte a játékost, mivel CP3 fő prioritása, hogy minél közelebb legyen Los Angeleshez, ahol a fia él.

Danny Ainge nemrég fejezte be a munkáját a Boston Celtics elnökeként, és hamar felröppentek a pletykák, hogy hamarosan a Utah Jazznél állhat munkába tanácsadóként – anno a helyi Brigham Young Egyetemen végzett és családjával aktívan gyakorolja a mormon vallást. Adam Himmelsbach (Boston Globe) azt jelentette, hogy egyelőre nem hogy megegyezés, de tárgyalás sem történt a felek között, a következő szezonban ez az együttműködés szinte biztosan nem valósul meg. 

Bobby Marksnak (ESPN) nyilatkozott Arturas Karnisovas, a Bulls GM-je: a csapat fő célja minél több meccs megnyerése, az előző szezonban pedig ez nyilvánvalóan nem történt meg, úgyhogy ebből tanulni fognak, hogy még egyszer ne fordulhasson elő ilyen blama. Karnisovas azt mondta, hogy nagyon agresszívek lesznek és mindent megtesznek, hogy javítsák a csapatot – akár a drafton, akár a cserepiacon, akár az FA-piacon kell is lépniük. 

Csúnya belharc alakult ki az NBA első számú közvetítő partnerénél, az ESPN-nél Rachel Nichols és az afro-amerikai Maria Taylor között, miután 2020 júliusában Nichols panaszkodott egy tegnap napvilágra került rögzített beszélgetésben Adam Mendelsohnnak, LeBron James egyik fő tanácsadójának, írta meg Kevin Draper (New York Times). Nichols az orlandói buborékban lévő szobájában volt, ahol a beszélgetést rögzítette a munkája miatt odatelepített és bekapcsolt ESPN-es kamerarendszer, ami a cég központjába volt bekötve. A húszperces felvétel hamar elkezdett körözni a cégen belül, végül pedig tegnap kiszivárgott. 

Nichols azt mondta, hogy a legjobbakat kívánja Taylornak, aki már futballt és kosárlabdát is követ, de ha még több feladatot adnak neki a vezetők, az azért lesz, mert a sokszínűség miatt érzik a nyomást – hozzátette, hogy mindez ismerős neki, hiszen ő is nőként tört be a sportújságírói szakmába. Viszont Taylor kapjon feladatot máshol, más területen, ne tőle vegyék el a munkáját. Ugyanezen fehér Trump-szavazók miatt kellett évekig kidolgoznia a belét, hogy egyáltalán észre vegyék, most pedig nem akar áldozattá válni csak azért, mert ugyanezek az emberek hirtelen „felzárkóztatást akarnak játszani”. Nicholst leginkább az zavarta, hogy Taylor kapta meg a tavalyi döntőt, ami szerinte neki járt volna, miután rengeteget dolgozott érte.

A viszony teljesen elmérgesedett, az NBA Countdown műsoraiban Nichols részeit előre rögzítették a 2020-21-es szezonban, mert Taylor nem volt hajlandó együtt dolgozni vele. A playoff előtt a vezetőség kijelentette, hogy ha Taylor továbbra is megtagadja a közös munkát, akkor egyikőjük sem kap élő munkát. A műsor készítői emiatt össze is vesztek Jimmy Pitaro ESPN-elnökkel – Adrian Wojnarowski például állítólag azt mondta, hogy Nichols a rossz csapattárs, nem Taylor, míg Jalen Rose azt mondta, hogy ő és más fekete munkatársak az elmúlt egy évben szépen lassan elvesztették a hitüket a vállalatban – a Times szerint ugyanis Nichols a fehér munkatársak általános véleményét fogalmazta meg. Taylor szerződése egyébként pár héten belül lejár az ESPN-nél. 

Az ominózus beszélgetés másik résztvevője, Mendelsohn is bajba kerülhet Jamesnél, miután azt mondta Nicholsnak tavaly júliusban, hogy teljesen elfáradt a Me Too és a Black Lives Matter közepette. Mendelsohn bocsánatot kért a „buta, nemtörődöm, elitista” kommentjéért, és annyit tett hozzá, hogy támogatja a mozgalmakat és tudja, hogy akiket ezek a problémák közelről érintenek, nem fáradhatnak bele a küzdelembe. Az eset azért különösen kínos, mert Mendelsohn a More Than a Vote szavazási mozgalom főtanácsadójaként is dolgozott tavaly, amelyet Jamesszel együtt társalapítóként hívott életre, és amelynek egyik arca éppen Maria Taylor volt. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus