Szerbia és Görögország is lemarad az olimpiáról, Csehország ott lesz

Szlovénia, Németország, Csehország és Olaszország jutott ki tornagyőztesként az olimpiára, a hazai pálya ellenére elbukott Szerbia és Litvánia, kiesett Brazília, illetve a görögök is kikaptak a döntőben.

Vasárnap délután, este és hétfő hajnalban lejátszották az olimpiai selejtező tornák döntőit, vagyis itt már konkrétan a kijutás volt a tét, aki nyert, az ott lesz az olimpián, aki kikapott, az az eddigi győzelmei ellenére lemaradt róla.

Litvániában a házigazda csapat a Luka Donciccsal támadó Szlovéniát fogadta, de a pályaelőny ellenére sem bírt vele - a hullámzó első félidő után a harmadik negyedben tíz pont feletti előnyt építettek ki a szlovének, akik a záró etapban jó védekezéssel be is osztották ezt a különbséget. A Zalgiris Aréna bő 11 ezer nézője elhűlve figyelte, ahogy Doncic nekik is bemutatót tart abból, amit az NBA már jól ismer: csak a második negyedben 15 pontot szórt, végül 31 egységgel, 11 lepattanóval, 13 gólpasszal és 42-es indexértékkel zárta a találkozót, varázslatos produkciót nyújtott. A harmadik negyedben egyébként a 18 pontos, 4/6 triplás Vlatko Cancar bombázta szét a litvánokat, akik addig már kétszer is visszajöttek egy "mérhető" hátrányból - náluk Domantas Sabonis megállt 9 pontnál, 6 lepattanónál és 0 gólpassznál, de Jonas Valanciunas is csak 14 pontot és 6 lepattanót tett hozzá. Végül Szlovénia 96-85-re nyert, története során először kijutott az olimpiára, Litvánia kiesett, az MVP-címet pedig természetesen Doncic kapta.

Belgrádban sem tudta győzelemre váltani a hazai pályát Szerbia, a Nikola Jokicsot nélkülöző gárda ugyanis elbukta a döntőt Olaszország ellen, így komoly meglepetésre lemaradt az olimpiáról. A kulcsot mindenképpen az extra olasz kinti dobóforma jelentette, a taljánok már az első félidőben szétdobták egyszer a szerb perimétert és egy 25-9-es futással megléptek, majd a második félidőben még egyszer megsorozták ellenfelüket távolról - minden triplájuk a lehető legjobbkor, nehéz helyzetben esett be, úgyhogy döntő faktor lett belőle. A közel 50%-os mezőnymutató és a 41%-os triplázás elég volt nekik a győzelemhez úgy, hogy a lepattanózást is behúzták és 12 támadót téptek le - az utolsó negyedet ugyan 32-22-re megnyerte Szerbia, de így is csak kozmetikázni tudott, 102-95-re Olaszország nyert. Egyénileg talán élete meccsét játszotta Achille Polonara, aki 22 ponttal és 12 lepattanóval, valamint 6/8 triplával kiérdemelte az MVP-címet, de Nicolo Mannion (24 pont, 4 gólpassz) és Simone Fontecchio (21 pont, 8 lepattanó) is remekelt - a túloldalon hiába lett a meccs legjobb dobója 27 ponttal és 7/12 hármassal Danilo Andjusics, ez sem lett elég. A sztárok közül többen is betliztek, Teodoszics 5 ponttal és 5 gólpasszal pontozódott ki, Bjelica 5 ponttal és 4 lepattanóval zárt, Marjanovics alig kilenc percet játszott és most Micics is gyenge volt, 8 pontot és 2 gólpasszt tett hozzá - Bjelica úgy fogalmazott a meccs után, hogy ez nem bukás, hanem igazi katasztrófa, elnézést kérnek az emberektől és ezzel a hozzáállással nem is érdemelték meg az olimpiát.

Splitben némi meglepetésre nem tudta folytatni eddigi ellenállhatatlan formáját Brazília, a dél-amerikai válogatott ugyan az első negyedet még megnyerte Németországgal szemben, de aztán a többiben teljesen megállt a támadójátéka - végül 40% alatti mezőnymutatóval és 30% alatti triplázással zárt, ami nem fért bele. A braziloknál tíz pont fölé egyedül a veterán Anderson Varejao jutott 14-gyel, a németeknél viszont akadt egy extra teljesítmény: Moritz Wagner 28 ponttal, 6 lepattanóval, 3 labdaszerzéssel és 9/12 jó dobással zárt, közelről abszolút megállíthatatlan volt, kiharcolt 11 büntetőt és rá semmilyen ellenszere nem volt Brazíliának. Wagnerék fizikális védekezése teljesen megtörte Varejaóék játékát, sok volt az eladott labda, többször is lejárt a támadóidejük, illetve az eddigi remek triplázásukból sem láttunk semmit. A végeredmény 75-64, a németek 13 év után lesznek ott ismét az olimpián.

Végül magyar idő szerint ma hajnalban a kanadai torna is véget ért, ahol a házigazdák már az elődöntőben kiestek Csehországgal szemben - talán azt gondolhattuk, hogy így a görögök útja könnyű lesz a döntőben, de egyáltalán nem ez történt. Olyannyira, hogy a Kanadát búcsúztató csehek teljesen váratlanul gyakorlatilag domináltak a görög válogatott ellen: az első perctől az utolsóig vezettek és 97-72-es győzelmet arattak - a harmadik negyedben döntöttek, ott még egyszer visszajött öt pontra Görögország, de aztán egy 29-7-es rohammal kiütötték ellenfelüket Satoranskyék. Az eddig csendesebb Jan Vesely a döntőre tartogatta a legjobb meccsét (16 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 5 labdaszerzés), Patrik Auda 8/9 jó dobással jutott el 20 pontig, de többen is hozzátették a magukét, míg a túloldalon 14 ponttal Papagiannis lett a legjobb dobó. A görögök mestere, Rick Pitino szerint a csehek előtt le a kalappal, minden téren jobbak voltak náluk és úgy fogalmazott, hogy "brilliáns" teljesítményt nyújtottak - Csehország eddig még sosem kvalifikálta magát az olimpiára, most igen. 

Tehát a tornák győztesei, akik kijutottak az olimpiára: Szlovénia, Olaszország, Németország, Csehország.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus