Hírmorzsák 2021-09-22 (10:00)

JJ Redick visszavonul. Ben Simmons nem akar többet a 76ersben játszani. A Nets továbbra is tárgyal Kyrie Irving és James Harden szerződésének a meghosszabbításáról. A Netsnél még nincs mindenki beoltva, ez probléma lehet egy New York-i szabályozás miatt. Sean Marks megpróbálta lebeszélni LaMarcus Aldridge-et a visszatérésről. Több jelölt is van az NBPA igazgatói posztjára. Frank Ntilikina és Dante Exum szerződésének a részletei. Quinn Cook a Trail Blazersnél, Admiral Schofield a Magicben. 2025-ben 171 millió dollárra nőhet a fizetési sapka.

JJ Redick tegnap pontot tett a 15 éves NBA-s pályafutása végére, bejelentette a visszavonulását – erről itt számoltunk be külön.

Adrian Wojnarowski (ESPN) arról közölt információt tegnap délután, hogy Ben Simmons soha többet nem akar már a Philadelphia 76ers színeiben pályára lépni, és tisztában is van vele, hogy milyen szankciókat vonhat maga után.

Sean Marks sajtótájékoztatót tartott, ahol több érdekes téma is előkerült. A Brooklyn Nets általános igazgatója elmondta, továbbra is bíznak abban, hogy sikerül idő előtt hosszabbítaniuk Kyrie Irving és James Harden kettősével, eddig nagyon pozitív hangulatúak voltak az erre irányuló beszélgetések. Az előző rájátszás során Irving és Harden is sérüléssel küzdött, ugyanakkor most jól néznek ki.

Néhány hete már ismert, hogy többek között New Yorkban is olyan szabályozások léptek életbe, amiknek az értelmében, csak olyan 12 évnél idősebb személyek léphetnek be a csarnokokba, akik teljesen átoltottak a koronavírussal szemben, és Marks ezzel kapcsolatban elmondta, ha ma kezdődne az edzőtábor, akkor a Netsnél nem tudna mindenki edzésre jelentkezni a szabályozás miatt. Nem mondta el, hogy kiket kellene nélkülözniük, de vannak néhányan, akikre nem számíthatnának, ennek ellenére magabiztosak, hogy az edzőtábor kezdetére mindenki megkapja az engedélyt arra, hogy csatlakozhasson a csapathoz.

Marks azt is elmondta, hogy megpróbálta lebeszélni LaMarcus Aldridge-et a visszatérésről, megmondta neki, hogy nem kell már mit bizonyítania, nincs oka arra, hogy ismét játsszon, viszont a játékos nagyon elkötelezett volt aziránt, hogy visszatérjen, és tegye ezt a Netsnél, mivel úgy érzi, hogy befejezetlen ügye van a csapattal – mint ismert, Aldridge tavasszal szívproblémák miatt vonult vissza.

A játékosok szakszervezetének az igazgatói posztjáról a közeljövőben leköszönő Michele Roberts utódját keresi az NBPA, és Marc Stein (Substack) értesülései szerint Noah Croom, Arne Duncan, Nichole Francis Reynolds, Pat Garrity és Mark Termini is jelölt lehet. Croom korábban dolgozott a Timberwolves vezetőségében, illetve játékosügynökként is tevékenykedett, Duncan korábbi oktatásügyi miniszter és Ausztráliában profiként is játszott, Reynolds ügyvéd a ServiceNow vállalatnál, Garrity 10 évet húzott le az NBA-ben és dolgozott a Pistons vezetőségében, illetve az NBPA-nál is vállalt már szerepet, Termini pedig ügyvéd és játékosügynök. Korábban Malik Rose is felmerült a poszttal kapcsolatban.

Marc Stein arról is beszámolt, hogy Frank Ntilikina milyen megállapodást kötött a Dallas Mavericksnél: a francia hátvéd 2 évre összesen 3,8 millió dollárért írt alá, a szerződése második éve viszont csak akkor lesz garantált, ha 2022. július 4-e után még a keret tagja, addig büntetlenül kitehetik őt.

Bobby Marks (ESPN) Dante Exum szerződésének a részleteit ismertette. Az ausztrál irányító 3 évre 15 millió dollárért írt alá, ugyanakkor egyáltalán nem garantált a szerződése. Az első évben 2,5 millió dollár lehet a fizetése, amennyiben garantálttá válik a szerződése, azaz január 10-e után is a Houston Rockets keretéhez tartozik, míg további 2,5 millió dollárt különböző bónuszokkal érhet el. Amennyiben legalább 15,8 percet átlagol meccsenként, 1 millió dollár ütheti a markát, míg további 1,5 milliót kereshet akkor, ha 15,8 percet átlagol és legalább 2,7-es NET ratinggel rendelkezik majd. A játékos mindkét kritériumot megugrotta az előző idényben, úgyhogy ezek „valószínű” bónuszok az NBA elbírálása alapján.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy Quinn Cook nem garantált szerződést kapott a Portland Trail Blazerstől. Az Orlando Magic Admiral Schofieldnek adott szerződést. A Washington Wizardstól Jordan Schakel kapott meghívót az edzőtáborba. A Toronto Raptorsnál Reggie Perry írt alá.

A Forbes számításai alapján nem elképzelhetetlen, hogy 2025-ben 171 millió dollárra ugrik a fizetési sapka. Az NBA következő televíziós megállapodása ekkor léphet majd életbe, a liga pedig olyan megállapodást akar kiharcolni, ami 9 év alatt 75 milliárd dollárt garantálna, vagyis a háromszorosát annak, amit a jelenleg is futó szerződés. 2016-ban egy 9 éves, összesen 24 milliárd dollárt garantáló szerződés kezdett el ketyegni, aminek a hatására nagyon sok játékost túlfizettek azon a nyáron, így felmerülhet annak a lehetősége, hogy 2025-ben nem egy nagy emelést hajtanak végre, hanem fokozatosan emelik meg a sapkát, évente 15 millió dollárral. A Forbes szerint nem elképzelhetetlen, hogy egy egyszeri nagyobb emelés esetén a 2020-as draftosztály legjobbjai 2024 nyarán a minősítő ajánlatot írnák alá, hogy 2025-ben az új sapka alapján tudjanak hosszabbítani, illetve sok más játékos is úgy fogja intézni a szerződéseit, hogy 2025-ben szabadügynök legyen. Amennyiben 171 millió lenne a sapka, akkor egy szupermax 59,85 millió dollárról indulhatna, és az 5 év alatt 347,1 millió dollárt is garantálhatna annak a játékosnak, aki jogosult az aláírására. Várhatóan ez a kérdéskör központi szerepet fog játszani az új kollektív szerződésről folyó tárgyalásoknál, amik 2022 nyarán kezdődhetnek el – a jelenlegi CBA a 2023/24-es idény végéig szól, de 2023 nyarán mindkét fél kiléphet a megállapodásból.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus