Hírmorzsák 2021-10-23 (10:30)

Botrány törhet ki Phoenixben, Robert Sarvert komoly vádakkal illethetik. Ben Simmons mentálisan nem áll készen a játékra. Több csapat is érdeklődött Kyrie Irving iránt. Anthony Davis és Dwight Howard összeakaszkodott. Julius Randle pénzbüntetést kapott. Chandler Parsonsnak nagyobb szava volt a Mavericks vezetőségében, amikor náluk játszott, mint Donnie Nelsonnak? Gerald Green visszavonul, a Rocketsnél vállal munkát. Este tartják a G Liga draftját. Visszatért Dan Gilbert. Beal kihagyta a Knicks elleni meccset, Fox megsérült a Jazz ellen, de nincs komoly bajuk.

Jordan Schultz arról számolt be, hogy az ESPN hamarosan komoly bombát dobhat le, ugyanis rasszizmussal, szexizmussal és szexuális zaklatással is megvádolhatják Robert Sarvert, a Phoenix Suns tulajdonosát. Az újságíró információi szerint még a bizonyítékok összeszedése zajlik, de ha beigazolódnak a vádak, akkor reális esély lehet arra, hogy Sarvert rákényszeríti az NBA a Suns eladására is. Egy phoenixi szakíró szerint Earl Watson, a gárda korábbi trénere biztosan szerepelni fog az anyagban.

A Suns és a WNBA-s Mercury közös közleményében azt írta, hogy értesültek erről, hogy egy minden alapot nélkülöző, a Sunst több fronton is támadó cikk publikálására készül egy médium. A franchise birtokában lévő dokumentumok és szemtanúk beszámolói teljesen ellentmondanak a riporter felvetéseinek, és teljes mértékben felkészültek azok megcáfolására. Mindenkit felkérnek, hogy ne hozzanak elhamarkodott ítéletet, mivel az egész hazugságokon, gyanúsításokon és teljesen fals felvetéseken alapuló támadás a franchise és a vezetősége ellen. James Jones, a Suns GM-je, illetve az ügyvezető igazgató, Jason Rowley külön közleményben állt ki a tulajdonos mellett. 

Robert Sarver közleményében azt írta, hogy teljesen sokkolta az ESPN eljárása, amiben őt és a franchise-t támadják. Bár nem tudja, hogy javarészt névtelenül nyilatkozók sugalmazásait hogyan tudná megcáfolni, de azt kijelentheti, hogy az állítások, amivel szembetalálkozott, teljesen ellentétesek a személyiségével és a Suns, illetve WNBA-s Mercury mint munkahely jellemzőivel és soha, semmikor nem történtek meg. Első körben a leghatározottabban visszautasítja, hogy ő maga vagy a franchise bőrszín vagy nem alapján diszkriminált volna. Megvetnek minden olyan megnyilvánulást, ami nem tiszteli más személyét, bőrszínét, nemét, nemi identitását - ilyen nyelvezetnek nincs és nem is volt helye egyik franchise-nál sem.

Ő maga büszke arra, hogy az egyenjogúság és esélyegyenlőség terén milyen sikereket értek el a csapatokban és a menedzsmentben is. Nem tudja, hogyan lehetne bebizonyítani valamiről, hogy egész egyszerűen nem történt meg, és már a feltételezések emlékét is nagyon nehéz lesz kitörölni vagy elfelejteni. Ő maga visszautasítja a feltételezést is, hogy valaha ilyen nyelvezetet használt volna, és reméli, hogy több évtizedes üzleti és közösségi tevékenysége megfelelő választ fog adni arra, ha valaki megkérdőjelezi az elkötelezettségét az egyenlőség és fair hozzáállás terén. 

Essünk túl a kötelező körökön: friss hír Ben Simmonsszal kapcsolatban, hogy péntek reggel találkozott a Philadelphia 76ers vezetőivel és játékosaival is a csapat dobóedzése előtt. Simmons ezen a megbeszélésen állítólag elmondta, hogy szeretne ismét játszani, de erre egyelőre nem áll még készen mentálisan. Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint Joel Embiid rákérdezett nála arra, hogy miért akar cserét, amire Simmons szintén azt válaszolta, hogy úgy érzi, jelenleg mentálisan nem önmaga. A szakíró azt is elmondta, hogy Tobias Harris négyszemközt és nyilvánosan is kiállt csapattársa mellett, és biztosította arról az ausztrált, hogy bármiben számíthat rá.

Charania arra is kitért, hogy Simmons ezúttal több energiát mozgósított, mint a legutóbbi edzésén, ahonnan Doc Rivers hazaküldte, és ennek lehet egy olyan hozadéka is, hogy a közeljövőben nem újabb eltiltások miatt nem fogják játszatni, hanem egyszerűen inaktív státusza lesz.

A 76ers hazai szezonnyitója előtt Embiid tartott rövid beszédet a csarnokban, ahol szokás szerint kérte a közönség támogatását, majd a mondandója legvégén hozzátette, hogy sok minden történt az elmúlt hónapokban, és “Ben támogatását is kérem tőletek, mert ő is egyike a testvéreinknek”. Embiid a Nets elleni meccset követően azt nyilatkozta, hogy ez a nagy megbeszélés egy jó kezdés volt, a csapatnak is jót tett, és bízik a menedzsmentben, hogy megoldják a feladatukat és azt teszik, ami a csapatnak a legjobb, mert ez végső soron üzlet - ő mindig is azt mondta, hogy Simmonsszal jobbak, mint nélküle, és ha kész a játékra a Sixersben, akkor minden probléma nélkül “visszafogadják”, mert nyerni akarnak, és ebben Simmons segítheti a csapatot. 

Kyrie Irvingről régen esett szó a morzsában, de most ő is visszatér Simmons mellé. Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint a Brooklyn Nets több csereajánlatot is kapott az elmúlt időszakban az irányítóért, ugyanakkor ők egyetlen csapatot sem kerestek meg azzal, hogy elcserélnék Irvinget. Wojanrowski azt is megírta, hogy Daryl Morey körbetelefonálta szinte az egész ligát azért, hogy sztárt próbáljon szerezni Ben Simmonsért, ugyanakkor a Netsnél nem kopogtatott, Irvingre továbbra sem akar rámenni a 76ers szakvezetője.

Reggel arról külön is beszámoltunk, hogy heves vita alakult ki Anthony Davis és Dwight Howard között a Los Angeles Lakers egyik időkérése során, ahol Davis neki is ment a csapattársának. A Phoenix Suns elleni vereség után Howard elmondta, hogy már tovább is léptek ezen az egészen, egyszerűen arról van szó, hogy mindketten nagyon szenvedélyesek. Frank Vogel szerint nem egyedi dolog, hogy túlfűtött lesz a hangulat egy olyan mérkőzés során a játékosok között, amin éppen elverik a csapatukat.

Julius Randle 15,000 dolláros pénzbüntetést kapott, amiért a Boston Celtics elleni szezonnyitón kihajította a labdát a nézőtérre.

Tim MacMahon (ESPN) Brian Windhorst podcastjében vendégeskedett, amiben arról mesélt, hogy azokban az években, amikor Chandler Parsons a Dallas Mavericksnél játszott, egy jelentős ideig komolyabb ráhatása volt a csapaton belüli személyi változásokra, mint Donnie Nelsonnak, rendszeresen konzultált Mark Cuban tulajdonossal is. Ez valamennyire egybevág azzal is, amit Haralabos Voulgaris mondott el egy másik podcastben, miszerint ő azt tapasztalta, hogy a Mavericks vezetősége közel sem ideálisan működötterről tegnap számoltunk be.

Gerald Green bejelentette a visszavonulását, és azonnal csatlakozik a Houston Rockets edzői stábjához. A 2007-es zsákolóbajnokság győztese 35 évesen akasztja szögre a csukáját, a Rocketsnél pedig a játékosok fejlesztésével foglalkozhat a jövőben.

Ish Wainright two-way szerződést kapott a Phoenix Sunstól. A 27 éves játékos a közelmúltban a Toronto Raptors edzőtáborában bizonyíthatott, de ott végül a keretszűkítés áldozata lett.

Bradley Beal kihagyta a Pacers elleni meccset, mivel csípőgondjai akadtak - elvileg nem komoly a dolog, és Wes Unseld Jr. vezetőedző szerint a következő mérkőzésen már játszhat. De’Aaron Fox a Jazz elleni második negyedben szenvedett vállsérülést, és bár vissza tudott térni, a dobószázalékán meglátszott, hogy nem egészséges a testrész. A Knicks centere, Nerlens Noel térdfájdalmai miatt a csapat második meccsét is kihagyta, de Tom Thibodeau szerint alakul a felépülése. 

Jonathan Givony (ESPN) hívta fel arra a figyelmet, hogy a Charlotte Hornets hiába igazolta le, majd tette szabadlistára LiAngelo Ballt, ezzel nem szereztek előjogot a G Ligás játékjogára, mivel korábban már aláírt egy szerződést a fejlesztőligával. Ball így továbbra is kiválasztható lesz a G Liga draftján, és bármelyik csapat lecsaphat rá. A Hornets partnere, a Greensboro Swarm a 14., a 23. és a 26. választási joggal rendelkezik. Ugyanehhez az eseményhez kapcsolódik, hogy ligaszerte egyre többen gondolják úgy, hogy Lance Stephenson a Denver Nuggets partnerénél, a Grand Rapids Drivenál fog kikötni. A ma esti drafton az ismertebb nevek közül Skal Labissiere, Brandon Knight és Joe Young is kiválasztható lesz, összesen 101 játékos közül válogathatnak a csapatok.

Végül egy jó hír: a Cavaliers-Hornets meccsen nagy tapsot kapott a pálya szélén helyet foglaló tulajdonos, Dan Gilbert, aki több, mint két éve szenvedett el stroke-ot, és azóta először látogatott ki a Cavs meccsére. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus