Hírmorzsák 2021-11-03 (10:00)

Middleton elkapta a vírust, Pascal Siakam két héten belül visszatérhet. Ben Simmonsék nem konzultálnak a 76ers-szel a mentális problémákról. Chris Paul újabb történelmi napja. A liga illetékesei beszéltek a játékvezetői fújásokról, a keményebb védekezésről és az új labdáról - utóbbiról Paul George-nak és CJ McCollumnak is megvan a véleménye, ami nem pozitív. Scottie Pippen rendesen beleállt Jordanbe új könyvében. Kobe Bryant korábbi 6 milliós befektetése 400 millió dollárt hozott a családnak. Kijöttek az új City Edition mezek. 

Kezdjük az egészségügyi problémákkal. Tegnap Khris Middleton produkált pozitív koronavírus-tesztet, a Bucks All-Starja természetesen a liga egészségügyi protokollja alá került - ez az azt jelenti, hogy legalább 10 napig nem állhat csapata rendelkezésére, ami hat mérkőzést jelent. Mike Budenholzer vezetőedző elmondta, hogy a tünetek alapján megfázásra gyanakodtak, de miután a játékos nem javult, elvégezték a tesztet. A Knicks veteránja, Taj Gibson még a hétfői, jubileumi (napra pontosan 75 éve rendezték a BAA első meccsét, egy Toronto Huskies-New York Knicks meccset) Raptors-Knicks összecsapáson szenvedett bokasérülést, ami azért probléma, mert Nerlens Noel, a gárda második számú centere még nincs teljesen kész a visszatérésre, így a fiatal Jericho Simsre a kelleténél jóval nagyobb teher hárulhat a következő időszakban. A Raptors kiválósága, Pascal Siakam viszont két héten belül visszatérhet - mindezt a májusban súlyos vállsérülést szenvedett kiscsatár ügynöke mondta el a SiriusXM NBA Radio adásában. Maxi Kleber, a Dallas Mavericks német játékosa 7-10 napot kénytelen kihagyni hasfal-húzódás miatt, ami azért gond, mert a hátával bajlódó Kristaps Porzingis első számú helyettese volt. A Lakersnél idén komolyabb szerepre szánt Talen Horton-Tucker hüvelykujjából eltávolították a varratokat, megkezdheti a dobóedzéseket és pár napon belül pályára is léphet. 

Adrian Wojnarowski és Ramona Shelbourne (ESPN) jelentette, hogy információik szerint Ben Simmons együtt dolgozik a csapat orvosaival hátfájásának kezelése során, ugyanakkor az általa bejelentett mentális problémákkal kapcsolatban nem hajlandó beszélni a 76ers által kijelölt szakemberekkel. Nyár óta a játékos-szakszervezet által ajánlott szakemberekkel dolgozik együtt, azonban ennek részleteit továbbra sem osztja meg a franchise-zal. A játékoshoz közei források azt mondták az ESPN-nek, hogy szándékukban áll megosztani ezeket az információkat, amint erre Simmons készen áll mentálisan - a Philadelphiánál érthetően nem boldogok emiatt, hiszen nem tudják, hogyan halad a kezelése. 

Chris Paul ma hajnalban 18 gólpasszt osztott ki a Pelicans elleni győztes meccsen, a Suns irányítója ezzel megelőzte Mark Jacksont és Steve Nash-t, és fellépett a vonatkozó örökranglista 3. helyére. Jelenleg 10 346 gólpassznál jár, már csak Jason Kidd (12 091) és John Stockton (15 806) áll előtte - az eset pikantériája, hogy mindezt éppen első NBA-csapata ellen sikerült elérnie. Paul nevetve annyit mondott a meccs után, hogy amikor a ligába jött, látta a gólpasszlistát Stockton számaival, és úgy volt vele, hogy megpróbálja elérni, de ez a hajó nagyjából akkor elment, amikor az első néhány meccsét ki kellett hagynia - de komolyra fordítva a szót, hálás azért, hogy a harmadik helyre fel tudott lépni és ilyen szinten tud még játszani. Mint ismert, Paul pár nappal ezelőtt az első játékos lett a liga történetében, aki elérte a 20 ezer pontot és 10 ezer gólpasszt. 

A minap Marcus Smart nyilvánosan kritizálta csapattársait, Jaylen Brownt és Jayson Tatumot, amiért a végjátékokban nem igazán passzolnak - Brad Stevens, a gárda korábbi vezetőedzője, idéntől elnöke viszont azt mondta, hogy amikor a reggelinél azt látta, hogy Smart és Tatum arról beszélnek, hogy lehetne jobbá tenni a csapatot, akkor  nem aggódik, mert tudja, hogy a játékosai egyszerűen csak jobbá akarják tenni a csapatot. 

Egy online sajtókonferencián Monty McCutchen, az NBA játékvezetőkért felelős alelnöke elmondta, hogy elégedettek az új faultszabállyal és annak játékvezetői alkalmazásával. Hozzátette, hogy a játékvezetők folyamatosan dolgoznak azon, hogy egyre kevesebbszer forduljon elő, hogy egyértelmű védőfaultokat nem fújnak le - egy folyamat közepén vannak, előfordulnak még hibák, elsőre még nem egyértelmű esetek, de ha az összképet nézi, akkor a játékvezetők összességében kiválóan végzik a munkájukat. Azt leszögezte, hogy az első számú szempont továbbra is az, hogy a támadójátékosok a lehető legszabadabban mozogjanak a pályán - mivel a támadójátékosok most időnként arra panaszkodnak, hogy megváltozott a védők munkája, még alaposabban ki fogják elemezni az adatokon túl az egyes meccseket is, mert a legfontosabb, hogy egységes legyen a játékvezetői felfogás.

Evan Wasch, a liga stratégiáért és analitikáért felelős alelnöke hozzátette, hogy eljutnak hozzájuk azok a vélemények, mely szerint az új faultszabály miatt a védők sokkal több fizikalitást engedhetnek meg maguknak, ugyanakkor az adatok elemzése semmiféle lényegi emelkedést nem mutat. Például a mezőnyben elkövetett, büntetőket nem eredményező, lefújt személyi hibák (lökések, szondázások) száma kis mértékben emelkedett, miközben az adatok kielemzése alapján nem emelkedett a hibásan elmaradt fújások száma. Wasch úgy foglalta össze a liga álláspontját, hogy a nem kosárlabdára jellemző mozdulatok kiszűrésére fókuszálnak, mert kosárlabdára jellemző mozdulatokat akarnak látni. ESPN-nek egyéb források elmondták, hogy a versenybizottság ülésezett tegnap, és szóba került egy speciális védőfault, amikor a gyorsindítást megakadályozandó a védő szándékos szabálytalanságot elkövetve megragadja az ellenfelet - ezekből idén több van, mint korábban. A források szerint a bizottság egyetértett abban, hogy szabályváltozást fog eszközölni ezek megítélésében, ami leghamarabb a következő szezontól léphet életbe. 

Byron Spruell, a liga műveleteit felügyelő elnök beszélt arról, hogy az új Wilson labdákkal kapcsolatban minimális visszajelzés érkezett a ligához. Ez azért érdekes, mert Chris Mannix (SI) több játékossal is beszélt, és nincsenek elájulva a játékszertől. CJ McCollum, a játékos-szakszervezet elnöke szerint még most is mindenki próbál alkalmazkodni a labdákhoz, és azt tervezi, hogy megkéri a játékosokat, hogy kezdjék el jelezni a gondokat. A szezont egyébként kiváló formában kezdő Paul George azt mondta, hogy nem akar kifogásokat keresni, mert mindenki ugyanazzal a labdával játszik, de azt tudni kell, hogy ez egy másik kosárlabda - sem a tapintása, sem a puhasága nem olyan, mint a Spaldingoké volt. Mannix szerint a dobószázalékok csökkenésében komoly szerepe van a labdának, több sztárnak is gondot okoznak, de nyilvánosan még nem kritizálták. 

Los Angeles Megye peren kívüli egyezséget kötött és 1.25-1.25 millió dollárt fizet a személyesen érintett Altobelli és Mauser családnak azért az érzelmi károkozásért, amelyet az okozott, hogy hivatalos személyek által készített fotók szivárogtak ki a tragikus Kobe Bryant-helikopterbaleset helyszínéről - illetve további 1.3 millió dollárt fizet ki ügyvédi költségekre. A Bryant-családdal egyelőre nincs megegyezés az ugyanebben az ügyben indított perben, de a megye szóvivője reméli, hogy “minden érintettel” sikerül dűlőre jutni. 

A Bryant-családhoz kapcsolódik, hogy nem nagyon kell aggódniuk az anyagiak miatt: 400 millió dollárral gazdagodtak, miután a Coca-Cola 5.6 milliárd dollárért felvásárolta a BodyArmor sportitalgyártót. Kobe Bryant 2014-ben “mindössze” 6 millió dollárt fektetett be a fiatal vállalkozás akkori körülbelül 10%-nyi részvényéért - a hírt lehozó Hyperbeast portál a most kapott összeg nagyságrendjét érzékeltetve rámutatott, hogy Bryant egész karrierje alatt összesen 323 millió dollár fizetést kapott a Lakerstől. 

Scottie Pippen önéletrajzi könyve, az Unguarded november 9-én jelenik meg, és a GQ közzé is tehetett egy részletet, amelyben Pippen igen keményen kritizálja a The Last Dance-t. Szerinte a második részben, ami elvileg az ő szokatlan és igen rögös útját mutatta be az NBA-be, egy idő után a fókusz visszakerült Jordanre, őt pedig úgy állították be, mint egy “támasztékot” - ahogyan MJ fogalmazott, minden idők legjobb csapattársát. Az is rosszul esett neki, hogy amíg Jordan milliókat kapott a dokumentumfilmért, ő és a többi szereplő egy huncut vasat sem látott belőle. Pippen szerint minden epizód ugyanolyan volt, és ezt azok a csapattársia is megerősítették, akikkel beszélt: Jordant piedesztálra emelte, a többiek másodvonalas szereplők maradtak, és ugyanúgy emlegette őket, mint annak idején: a mellékszereplők (a “supporting cast” kifejezést használta, ami a filmes szakzsargonban a fontosabb szerepet játszó, de nem főszereplők gyűjtőneve - a szerk.). Ahogy teltek egymás után a szezonok, győzelem esetén minimális vagy semmilyen figyelmet nem érdemeltek, vereség esetén viszont rendesen megkapták a magukét. Jordan dobhatott 6/24-gyel, eladhatott 5 labdát, az őt csodáló média és közönség szemében ugyanúgy a “Hibátlan Jordan” maradt. 

Végül pedig jöjjenek a sokak által kedvelt speciális “City Edition” mezek, melyekről nemrég jelentek meg az első nyilvános fotók - íme a klubok és a városok történelmét középpontba állító, teljes 2021-22-es kollekció:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus