Hírmorzsák 2021-11-05 (11:15)

LeBron James legalább egy hetet kihagy. Donovan Mitchell bokasérülés miatt nem játszott ma hajnalban. Isaiah Joe az NBA protokollja alatt. Michael Malone szerint változtatniuk kell azon, hogy miként játszanak Nikola Jokics nélkül. Karl-Anthony Towns tagadta, hogy elvágyódna a Timberwolvestól. Január 1-étől feloldják New Yorkban a korlátozásokat? Az ESPN publikálta a korábban belengetett oknyomozó írását Robert Sarverről: mintegy 70 ember szólalt meg azzal kapcsolatban, hogy mennyire rasszista és nőgyűlölő a Suns tulajdonosa. Az NBA vizsgálatot indít ezzel kapcsolatban. Devin Booker és Chris Paul szerint csak a játékra szabad koncentrálniuk.

LeBron James nem tudott játszani a Los Angeles Lakers ma hajnali, Oklahoma City Thunder elleni vesztes mérkőzésén, mivel egy hasizomhúzódással bajlódik. Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint a csapatnál nagyon óvatosak lesznek, nem akarnak kockáztatni a szezon korai szakaszában, ezért James legalább egy hétig nem fog pályára lépni.

Donovan Mitchell még a Utah Jazz előző, Sacramento Kings elleni mérkőzésén szedett össze egy bokaficamot – akkor folytatni tudta a játékot, ma hajnalban viszont kiültették őt emiatt az Atlanta Hawks ellen. Quin Snyder elmondta, hogy ők ilyen szempontból konzervatív felfogásúak, úgy gondolják, hogy a hátvéd mentálisan jó állapotban van, és biztosra akarnak menni, hogy fizikálisan is a megfelelő állapotba kerüljön, és amint ez megtörténik, visszatérhet a pályára.

Újabb játékosát veszítette el a Philadelphia 76ers, Isaiah Joe is bekerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá. Adrian Wojnarowski (ESPN) arról számolt be, hogy ezt követően elővigyázatosságból minden játékosukat tesztelték a Detroit Pistons elleni meccs előtt. Nem érkezett hír pozitív eredményről, a 76ers nyerni tudott a Pistons ellen.

Michael Malone még a Denver Nuggets tegnapi, Memphis Grizzlies elleni vereségét követően beszélt arról, hogy a csapat játéka teljesen szétesik azokban a percekben, amikor Nikola Jokics a padon pihen. Ez állandó problémájuk, és amikor a negyedik negyed elején szólította, hogy készüljön visszaállni, a szerb center meglepetten visszakérdezett, hogy „Máris?” – Malone hozzátette, hogy átérzi Jokics helyzetét. Ha így folytatják, akkor karácsonyra nagyon leharcolt állapotba fog kerülni, úgyhogy most neki kell tennie a dolgát, és kitalálnia a megoldást azokra a percekre, amikor a center ül.

Karl-Anthony Towns azzal került tegnap a középpontba, hogy Twitteren kedvelt egy #FreeKat kiírást, amiből rögtön arra következtettek sokan, hogy el szeretne kerülni a Minnesota Timberwolvestól, a játékos viszont elmondta, hogy fogalma sincs, hogy miként történt ez, mert ő éppen aludt akkor. Towns azt is elmondta, hogy boldog a jelenlegi csapatánál, és még nagyon sokáig ott tervez maradni.

Tegnap arról beszámoltunk már, hogy Steve Nash tárt karokkal várja vissza Kyrie Irvinget, amennyiben feloldják a jelenlegi korlátozásokat New Yorkban, és ezzel kapcsolatos fejlemény, hogy egy helyi politikus, Eric Adams annak a lehetőségéről beszélt, hogy január 1-től ez megtörténhet. Adrian Wojnarowski szerint Irving ennél hamarabb nem fog visszatérni, inkább megvárja a korlátozások feloldását, mintsem beoltassa magát.

A közelmúltban kiszivárgott már, hogy az ESPN komoly tényfeltáró munkát készül közzétenni arról, hogy a Phoenix Suns tulajdonosa, Robert Sarver mennyire rasszista és szexista, és tegnap délután megjelent Baxter Holmes cikke erről. A teljes írás ide kattintva olvasható angolul, mi pedig az alábbiakban egy kivonatot közlünk.

Holmes több mint 70 olyan emberrel beszélt, akik a Sunsnál jelenlegi vagy korábbi munkavállalók, és ez alapján mérgezőnek és ellenséges munkakörnyezetnek lehet nevezni azt, ami ott kialakult a tulajdonos 17 éves pályafutása alatt. Többen is arról beszéltek, hogy Sarver gyakran használ rasszista nyelvezetet a csapat irodájában, míg mások arról számoltak be, hogy rendszeresen nőgyűlölő magatartást gyakorol. Többen is felidézték, hogy Sarver egyszer körbemutogatta a felesége bikinis képét a dolgozóknak, miközben azt ecsetelte, hogy a hölgy miként kényeztette őt orálisan. A dolgozók közül egyesek azt emelték ki, hogy Sarver úgy kezeli az alkalmazottjait, mintha ők a tulajdonai lennének.

A csapat egyik résztulajdonosa szerint a rasszizmus és a nőgyűlölet elképesztő mértékeket ölt a Sunsnál, ami a megszólaló számára rendkívül kínos érzés. Holmes felidéz egy esetett abból az időszakból, amikor Earl Watson volt a csapat vezetőedzője, és egy Golden State Warriors elleni vereséget követően Sarver kifaggatta az edzőt, hogy Draymond Green miért használhatja az „N betűs szót” a pályán, majd amikor az edző azt felelte neki, hogy ő nem használhatja ezt a kifejezést, akkor összevesztek azon, hogy miért nem. Sarver egy közleményben tagadta, hogy rendszeresen használta volna az N betűs szót, ugyanakkor azt beismerte, hogy egyszer előfordult, de ezt követően egy segédedző felvilágosította arról, hogy ez helytelen, majd ezután bocsánatot kért és nem használta többet ezt a szót. Sarver és az ügyvédcsapata azt is tagadták, hogy valaha is lett volna ilyen beszélgetés közte és Watson között, és az állításuk szerint az egyik játékossal beszélt erről, aki technikait kapott azon a meccsen a kifejezés használatáért – a technikait egyébként utólag visszavonta a liga. A játékost, akit nem nevezett meg az ESPN cikke, szintén megkérdezte erről Holmes, de nem emlékszik arra, hogy beszélt volna a tulajdonossal azon az estén.

Holmes arra is részletesen kitért, hogy a tulajdonosnak milyen szerepe volt a csapat megerősítésében. Miután 2004-ben tulajdonos lett, a csapat egyik első lépéseként leigazolták Steve Nasht, viszont többen is állítják, hogy ez a Sunsnak a tulajdonos személye ellenére sikerült, és nem miatta. Azon a tárgyaláson, amin az irányítót próbálták meggyőzni arról, hogy igazoljon hozzájuk, Sarver tett egy komoly rasszista megjegyzést, miközben ott ült a teremben az egyaránt színesbőrű Amar’e Stoudemire, illetve Bill Duffy – utóbbi Nash ügynökeként volt jelen. A rasszista megjegyzés valósságát három olyan személy is megerősítette, aki részt vett ezen a tárgyaláson.

2015 nyarán LaMarcus Aldridge leigazolásával próbálkozott a Suns, ugyanakkor a csapatnál tudták, hogy az erőcsatár valószínűleg egy texasi csapatot fog választani, hogy közel tudjon lenni az ott élő kisgyermekéhez, és végül valóban így tett és a San Antonio Spurshöz igazolt. Miközben próbálták meggyőzni a játékost, hogy válassza őket, Sarver a csapat két alkalmazottjának állítólag azt javasolta, hogy a Sunsnak arra van szüksége, hogy NBA-játékosok teherbe ejtsenek néhány helyi sztriptíztáncosnőt, mert akkor azoknak a játékosoknak a környéken lesz gyerekük, akikhez közel akarnak majd lenni, így őket könnyebben tudná leigazolni a Suns.

2017 tavaszán Eric Bledsoe alig kapott lehetőséget, mivel a Suns tankolni próbált, ugyanakkor ezt a játékos nehezményezte, mert a nyáron jogosulttá vált az idő előtti hosszabbításra, és úgy érezte, hogy ennek az esélye romlik azzal, ha nem játszik. Sarvert a következő szezon elején megkereste Rich Paul, a játékos ügynöke, ugyanakkor a megbeszélés nem vezetett sehová, mivel a tulajdonos nem volt abban biztos, hogy Bledsoe a jövő csapatának a kezdő irányítója, és aggódott a sérülékenysége miatt is. 

A viszony elmérgesedett a két fél között, és Sarver 10 napos ultimátumot adott Earl Watsonnak, hogy szakítsa meg a kapcsolatát az őt is képviselő ügynökkel, különben kirúgja őt. Watson azt felelte, hogy az nem fog rá túl jó fényt vetni, ha kiderül, hogy egy fehér tulajdonos arra kér egy fekete edzőt, hogy mondjon fel a fekete ügynökének, amire Sarver azt felelte, hogy pontosan tudja, hogy ők melyik fajhoz tartoznak, és azt akarja tudni, hogy Watson mennyire ragaszkodik a munkájához. Az edzőt végül három meccsel az alapszakasz kezdete után kirúgták. Watsonnak egyébként nem Paul volt az ügynöke, csak ugyanaz az ügynökség képviselte őt is, mint amelyiknek Paul a tulajdonosa, a Klutch Sports. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Suns összesen 92 ponttal veszítette el a három meccsét, ami szintén indokolttá tette Watson menesztését. Holmes erre ugyan nem tér ki, de a harmadik vereséget követően írta ki Twitterre Eric Bledsoe, hogy nem akar ott lenni, és erre mondta utána, hogy ő egy fodrásznál nem akar lenni, és nem a Sunsra értette ezt. – a szerk.)

Az ESPN-nek több korábbi és jelenlegi dolgozó arról is beszélt, hogy Sarver mellett más vezetőségi tagok is hozzájárultak a toxikus légkör kialakulásához. Egy fehér bőrű igazgatósági tag állítólag következetesen Carltonnak szólította az egyik színesbőrű dolgozót, utalva erre Alfonso Riberio karakterére a Kaliforniába jöttemből, és volt, hogy arra kérte, hogy járja el a karakter ikonikus táncát. A dolgozó többször is megkérte, hogy ne hívja őt így, és közölte vele, hogy nem fog neki táncolni. A nem megnevezett vezető tagadta, hogy valaha is arra kérte volna ezt a személyt, hogy táncoljon neki, aki szerinte sosem mondta neki, hogy zavarja az, hogy Carltonnak szólítja.

Egy korábban a csapatnál dolgozó nő arról számolt be, hogy őt egyszer fizikailag bántalmazta egy férfi munkatársa, emiatt a HR-hez fordult, akik végül azt a megoldást találták a problémára, hogy máshová tették a nő asztalát, így egymástól távolabb dolgozhattak. Egy másik nő arról számolt be, hogy a csapat egyik korábbi alelnöke arról faggatta, hogy hány munkatársával aludt eddig együtt, és specifikusan érdeklődött az egyik munkatárs péniszéről. A hölgy számára borzasztó élmény volt ez, elmondta, hogy egyik munkatársával sem állt szexuális kapcsolatban, ugyanakkor az ilyen jellegű beszélgetések minden naposak voltak arrafelé.

James Jones általános igazgatót is megkereste az ESPN, aki egy egymondatos közleményben annyit válaszolt, hogy ő nem ezt a Robert Sarvert ismeri, tiszteli és kedveli. Jason Rowley, a csapat elnöke is megvédte a tulajdonost, aki szerint semmi sem igaz abból, amiket mondanak róla. 15 éve dolgoznak együtt, és Sarver egyáltalán nem rasszista vagy szexista. Mike Bass, a liga szóvivője, illetve Michele Roberts, a játékosszakszervezet igazgatója is azt mondta el, hogy nem kaptak ilyen jellegű panaszokat a csapat irányából. Roberts azt is hozzátette, hogy James Jonest és Chris Pault leszámítva nem nagyon állnak kapcsolatban senkivel sem a Sunstól, különösen nem Sarverrel. Steve Kerr 2004 és 2010 között állt aktív kapcsolatban a csapattal, illetve 2014-ig kisebbségi tulajdonos is volt, de ő is arról számolt be, hogy semmi ilyesmit nem tapasztalt az ottani tartózkodása során, és meglepődött, amikor erről hallott.

A liga nem sokkal az ESPN cikkének publikálása után bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak a leírtak kapcsán, amibe a WNBA is beszáll, mivel a Phoenix Mercury tulajdonosa is Sarver. Várhatóan ebben az esetben a vizsgálat nem fog olyan gyorsan lezajlani, mint ahogyan az történt 2014-ben Donald Sterling és a Los Angeles Clippers esetében.

A Phoenix Suns ma hajnalban 123-111-re nyerni tudott a Houston Rockets ellen, ami után Devin Booker elmondta, hogy szerinte olyan csapatot alkotnak, ahol a játékosok összetartanak, és most is ezt kell tenniük. Természetesen ők is beszélnek egymás között erről, de Chris Paul és ő maga is úgy gondolja, hogy ettől függetlenül ugyanúgy oda kell tenniük magukat az edzéseken és a meccseken is, a kosárlabdára kell koncentrálniuk. Booker azt is hozzátette, hogy a hét év alatt, amióta a csapatnál van, ő semmit sem vett észre ebből, de ez nem jelenti azt, hogy ne érintenék érzékenyen az elhangzottak.

Chris Paul helyzete azért is érdekes, mert ő akkor a Clippersben játszott, amikor Sterlinget eltiltották örökre az NBA-től, és arra kényszerítették, hogy adja el a csapatát, de az irányító szerint ez most egy másmilyen szituáció. Őt is érzékenyen érinti mindez, de nem ismernek minden részletet, és amíg az NBA elvégzi a nyomozását, ők továbbra is a maguk dolgára koncentrálnak és játszanak.

Monty Williams szerint nagyon komoly vádak hangoztak el, ugyanakkor nem szabad idő előtt ítélkezniük, minden érmének két oldala van, és türelemmel ki kell várniuk, hogy milyen eredményt hoz a liga vizsgálódása. Hogyha ezekből bármi is megtörtént volna a Sunsnál tartózkodása óta, akkor most nem lenne a csapatnál.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus