Hírmorzsák 2021-12-12 (10:00)

Zion Williamson törött csontja nem forrt össze megfelelően, pihentetnie kell a lábát. Jerami Grant hüvelykujjában elszakadt egy szalag. Luka Doncic bokasérülés, James Harden pihentetés miatt nem játszik este. Öt játékos is bekerült a protokoll alá az elmúlt nap folyamán. Donte DiVincenzo szerda este megkezdheti a szezont. Markelle Fultz ismét a társaival készülhet. Stephen Curry szerint egyik ellenfelük sem akarja, hogy a pályájukon döntsön rekordot. Steve Kerr és Joel Embiid is Matisse Thybulle védekezését méltatta. Myles Turner magyarázkodott a korábbi nyilatkozata miatt. Nate McMillant két csapat is vitte volna a nyáron. Kyrie Irving jó formában van. A Grizzlies visszavonultatta Zach Randolph mezszámát.

Shams Charania (The Athletic) számolt be arról, hogy Zion Williamson továbbra is fájdalmat érzett a műtött jobb lábában, ami miatt tüzetesebb vizsgálatokon esett át, és kiderült, hogy nem forrt még össze megfelelően a törött csont a lábában. Williamson emiatt határozatlan ideig nem végezhet kosárlabdával kapcsolatos tevékenységeket, pihentetnie kell a sérült testrészt, amíg megfelelően összeforr a törött csont. A csapat a közleményében annyit írt, hogy hosszabb ideig kevesebb munkát végezhet emiatt, és azt is kisebb intenzitással, hogy ezzel is segítség a további gyógyulását.

Ugyancsak Shams Charania számolt be arról is, hogy Jerami Grant jobb hüvelykujjában elszakadt egy szalag, ami miatt határozatlan ideig léphet pályára. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy Bam Adebayo a közelmúltban hasonló jellegű sérülés miatt esett át műtéten, és az ő esetében 4-6 hetes felépülési időt jósoltak, ez alapján Grant szolgálatait is jelentősebb ideig lesz kénytelen nélkülözni a Detroit Pistons.

A Dallas Mavericks bejelentette, hogy az elmúlt időszakban bokasérüléssel küzdő Luka Doncic nem lép pályára az Oklahoma City Thunder ellen. Doncic bokája először november 15-én sérült meg, ami után kihagyott három meccset, de azóta sincs tökéletes állapotban, és a Dallas Mavericks előző, Indiana Pacers elleni mérkőzésén rá is sérült erre. A találkozó után úgy nyilatkozott az irányító, hogy talán nem kellett volna a pályán befejeznie a meccset, a sérülése után lehet jobb lett volna, ha nem erőlteti tovább a játékot.

A Brooklyn Nets ma este James Harden nélkül vívja meg a Detroit Pistons elleni találkozót, de ő nem sérülés, hanem pihentetés miatt nem lép pályára, és ez lesz az első meccs ebben a szezonban, amit kihagy.

Ismét egyre komolyabb problémát jelent a ligán belül is a koronavírus, az elmúlt időszakban szinte minden nap került be játékos az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá, és az elmúlt nap sem volt sajnos kivétel. A Chicago Bulls kálváriája tovább folytatódik, eddig öt játékosuk hiányzott ilyen okok miatt a keretükből, és a Miami Heat elleni mérkőzés előtt Ayo Dosunmu és Stanley Johnson is erre a sorsra jutott. Johnsont eleve a sok hiányzó miatt igazolták le a hardship kivétellel, és Billy Donovan borúlátóan úgy fogalmazott, hogy „a hardshipjüknek is kell egy hardship”. Donovan azért pozitívumról is be tudott számolni, a korábban kidőlő játékosokról (DeMar DeRozan, Coby White, Javonte Green, Matt Thomas, Derrick Jones Jr.) elmondta, hogy tünetmentesek, és ez azért is jó, mert sok olyan játékosnak nehezen ment a visszatérés, akiknek voltak tüneteik. A Heat-Bulls meccs előtt a hazaiaktól is kiesett egy játékos, tőlük Caleb Martin került be a protokoll alá. Mindkét csapatnál naponta tesztelnek már, és mindkét csapat minden játékosa megkapta a koronavírus elleni oltást. Az elmúlt nap során a Washington Wizards és a New York Knicks is elvesztett egy-egy játékost a protokoll miatt, Kyle Kuzma és Obi Toppin is ebbe a helyzetbe került.

A sok rossz történés után jó hírekről is beszámolhatunk, a már többször említett Charania ugyanis azt az információt osztotta meg, hogy a rájátszás első körében bokaszalagszakadást szenvedő Donte DiVincenzo szerdán este visszatérhet a Milwaukee Bucksnál. Az Orlando Magic háza tájáról is jó hírek érkeztek, Markelle Fultz a térdszalagszakadása óta először készülhetett együtt a társaival, ráadásul minden feladatot korlátozások nélkül végezhetett el, és részt vehetett az egymás közötti játékban is.

Stephen Curry újabb három triplával közelített Ray Allen rekordjához, ugyanakkor a Philadelphia 76ers ellen csak 6/20 mezőnykísérletét, azon belül 3/14 tripláját süllyesztette el. Curry a közelmúltban többször is gyengébb dobóteljesítménnyel jelentkezett, és sokan úgy gondolják, hogy ez azért van, mert rágörcsölt a rekord megdöntésére, de ő ezt nem így látja, érzése szerint ugyanúgy játszott az elmúlt találkozókon is, mint egyébként szokott. Szerinte egyszerű a képlet, el kell süllyesztenie a dobásait, és megérti, hogy egyik ellenfelük sem akarja, hogy a pályájukon döntse meg ezt a rekordot. Ennek megfelelően védekeznek vele szemben, de neki továbbra is az a feladata, hogy kizárja a külső tényezőket, játssza a maga kosárlabdáját, és azokat a dobásokat vállalja el, amiket általában el szokott. Érthetően nagy figyelmet generál ez a helyzet, mert egy komoly NBA-rekord megdöntéséről van szó, és értékeli is, hogy megkapja ezért a figyelmet, de a rekorddöntés megtörténik, amikor megtörténik, közben viszont arra kell koncentrálniuk, hogy továbbra is meccseket nyerjenek.

Matisse Thybulle óriási szerepet játszott abban, hogy Curry nem dobott jól a 76ers ellen, két tripláját is blokkolta, és ezen túl is nagyszerűen védekezett ellene. Steve Kerr is elismerte a meccs után, hogy fantasztikusan védekezett, szerinte Thybulle-nál megvan az a ritka kombináció, hogy egyszerre jók a fizikai paraméterei, az atletikussága és az intelligenciája, és Kerr hosszú ideje nem látott ilyen jó védőteljesítményt sztárjával szemben. Joel Embiid is őt dicsérte, úgy gondolja, hogy csapattársa a legjobb perimétervédő a ligában, és esélye lehet arra is, hogy elnyerje az Év Védője díjat.

Marc Berman (New York Post) számolt be arról, hogy a New York Knicksnek megvolt arra a lehetősége, hogy megígérje Chris Duarte számára, hogy ledraftolják őt a 19. választási jogukkal, de nem éltek ezzel a lehetőséggel. Az újságíró egyik forrása elmondta, hogy onnantól kezdve, hogy Duarte elkezdett privát edzésekre járni, eldőlt, hogy nem fog odáig lecsúszni, és így is történt, az Indiana Pacers a 13. helyen választotta ki őt.

December 19-én veszi kezdetét a G Liga szokásos Las Vegas-i bemutatója, és ezen az eseményen részt vesz majd Isaiah Thomas és Langston Galloway is. Mindketten azért vállalták a szereplést, hogy itt bizonyítsák be valamelyik NBA-s csapatnak, hogy érdemes lenne nekik szerződést adni.

Callie Caplan (Dallas Morning News) értesülései szerint a Dallas Mavericks Myles Turner megszerzésével szeretné javítani a védekezését. Mint ismert, a közelmúltban robbant a bomba, miszerint az Indiana Pacers megbontaná a keretét, és azóta megszaporodtak a csapat játékosait érintő cserepletykák. Turner a minap azzal is előtérbe került, hogy kifejtette, hogy nagyobb szerepet akar kapni támadásban, és emiatt magyarázkodnia kellett. Elmondta, hogy könnyű azt mondani, hogy meccsenként 20 dobást akar, mert mindenki ugyanezt akarja, de csak egy labda van a pályán. Állandó jelleggel beszélgetnek arról, hogy miképp lehetne több dobása, ugyanakkor kevés figurát játszanak, és ez nem kedvez neki. Nem azt kéri, hogy változtassák meg miatta a csapat játékát, a szavai nem ennek szóltak, egyszerűen csak nagyobb szerepre vágyik, és ezt nem tudta megfelelően megfogalmazni. Szerinte nem az a normális, ha valaki 5-6 év után is ugyanazt akarja csak csinálni, hanem az, ha előrébb akar lépni, ugyanúgy, ahogy más emberek is előléptetésre vágynak a munkahelyükön. Nem akarja, hogy elcseréljék, ahogyan azt sem, hogy mást elcseréljenek miatta, egyszerűen annak szólt a nyilatkozata, hogy tisztában van a maga értékével és többre is képes lenne.

Nate McMillan arról beszélt Marc J. Spearsnek (The Undefeated), hogy az Atlanta Hawksnál megbízott vezetőedzőként töltött sikeres félszezonja után két másik csapat is bejelentkezett nála, hogy legyen az edzőjük, ugyanakkor a Hawksnál éreztették vele, hogy számítanak rá, ő is ott akart maradni, úgyhogy a nyáron megegyeztek az véglegesítéséről.

Jordan Schultz információi szerint ha úgy alakulna, hogy Kyrie Irving mégis játszik ebben a szezonban, akkor nem kell aggódni a fizikai állapota miatt. Irving keményen dolgozik, és olyan az erőnléte, hogy gyakorlatilag az első pillanattól fogva képes lenne 30 perc feletti játékidőt a pályán tölteni.

A végére Zach Randolph maradt, a Memphis Grizzlies ugyanis ma hajnalban visszavonultatta az 50-es mezszámát, ezzel ő lett a franchise történetében az első játékos, akit ez a megtiszteltetés ért. Z-Bo az ünnepség során egy különleges ajándékot is kapott:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus