Hírmorzsák 2022-01-01 (11:30)

Elhunyt Sam Jones. DeMar DeRozan hatalmas triplájával nyert a Bulls. Rajon Rondo a Cavaliersben. Tovább rövidülhet az egészségügyi protokoll hossza. Frank Vogel kikerült a protokoll alól, míg Tyron Lue most került karanténba. Lance Stephenson ismét a Pacers játékosa lehet. A Pistonsnál nyolcan is visszatérhetnek hamarosan. Chauncey Billups öccse munkát kapott a Trail Blazers stábjában. Ligaszerte az a vélekedés, hogy Ben Simmonst még az idei cserehatáridő lejárta előtt elboltolja a 76ers.

Szomorú eseménnyel kell kezdenünk az idei első hírösszefoglalót, 88 éves korában elhunyt a Boston Celtics legendás játékosa, Sam Jones. Az egykori nagyszerű kosaras szinte páratlan eredménysort tudhatott magáénak, 10 bajnoki címet nyert a Celticsben, Bill Russell után övé a liga történetében a második legtöbb bajnoki cím játékosként. Öt alkalommal volt All-Star, háromszor került be a liga második ötösébe, az NBA pedig egyaránt beválasztotta őt a 25., az 50. és a 75. évfordulójára összeállított csapatába is, a 24-es mezszámot pedig őt követően senki más nem vehette fel a Celtics színeiben, a csapat visszavonultatta azt a tiszteletére. Jones haláláról először a fia, később a csapat is hírt adott, kórházban hunyt el december 30-án este, ahová a romló egészségügyi állapota miatt került, de a fia elmondása alapján természetes halál következtében hagyta itt az élők sorát.

DeMar DeRozan elképesztő meccsnyerő triplával jelentkezett a Pacers ellen. A mérkőzés után a Bulls sztárja elmondta, hogy az egész negyedik negyedben az volt az érzésük, hogy semmi sem jön nekik össze. Hiába küzdöttek, egy lepattanót nem tudtak megszerezni, támadásban sem kapták el a fonalat, és ellenfelük több területen is elpáholta őket, ezért is volt hatalmas megkönnyebbülés, hogy a végén beesett a dobása. Amikor felnézett az órára, tudta, hogy neki kell alkotnia valamit, és csak arra koncentrált, hogy legyen elég hely közte és a védője között, de amint elhagyta a labda a kezét, érezte, hogy jó lesz a dobása. Ez volt DeRozan pályafutása második dudaszós meccsnyerője, az elsőt még 2013 januárjában érte el a Raptors kosarasaként, míg a Bullsban legutóbb Jimmy Butler jegyzett hasonlót 2016 decemberében.

Tegnap már beszámoltunk arról, hogy körvonalazódik egy csere, amiben Rajon Rondo a Lakerstől a Cavaliershez kerülhet, és az elmúlt 24 óra folyamán meg is egyeztek a felek. A Cavaliers a részben garantált szerződésű Denzel Valentine játékjogát adta oda az irányítóért, akit nagy valószínűséggel hamarosan szabadlistára fog tenni a Lakers. Az aranysárga-lilák jó eséllyel Stanley Johnsonnak adhatnak rendes szerződést, miután lejár a 10 napos megállapodása, miatta is takaríthatták ki Rondo szerződését. A hírek szerint Rondo pozitívan fogadta a cserét, mivel új csapata állandó játéklehetőséggel kecsegtet számára, és állítólag a Lakers több opciót is felvázolt neki, hogy hová tudnák őt elcserélni.

Adrain Wojnarowski és Baxter Holmes (mindketten ESPN) arról számolt be, hogy az NBA tovább gyorsítja az egészségügyi és biztonsági protokoll miatt kidőlők visszatérési idejét, a továbbiakban a tünetmentes, beoltott, és az egyes vizsgálatokon megfelelő játékosok az eddigi hét helyett öt nap után is visszatérhetnek akár. Az eddigi protokoll akkor engedélyezte a visszatérést, ha az illetőnek a ciklusküszöbe 35 fölötti értéket mutatott a tesztelések során, és ezt a számot is lecsökkentették 30-ra – a ciklusküszöb annak a meghatározását segíti megállapítani, hogy mennyire lehet fertőző másokra nézve az alany.

Los Angelesben mindkét csapat edzője középpontba került az elmúlt nap folyamán, ugyanis a Lakersnél Frank Vogel kikerült a protokoll alól, míg a Clippers elveszítette átmenetileg Tyron Lue edzőt. Lue már a 10. vezetőedző, aki a szezon során a protokoll alá kerül, a munkáját átmenetileg Brian Shaw végzi el.

A Sunstól Deandre Ayton után JaVale McGee is bekerült a protokoll alá, ezért sürgősen center után kellett nézniük, így Bismack Biyombo 10 napos szerződést kaphat tőlük. Jó hír a Sunsnál, hogy Elfrid Payton rövid időn belül másodszor is nagyon hamar szabadult a protokoll alól, hajnalban játszott is. Miután hivatalosan is kipörög Lance Stephenson szerződése a Hawksnál, a következő 10 napra pályafutása legjelentősebb állomásán, a Pacersnél folytathatja. A Pacers mellette Justin Anderson leigazolását is tervezi, Ahmad Caver pedig már alá is írt hozzájuk. A Heat egy újabb korábbi játékosának ad újfent lehetőséget, Chris Silva írt alá hozzájuk. A Nuggetstől Monte Morris is bekerült a protokoll alá. A Pelicansnál Nickeil Alexander-Walker, Naji Marshall és Jose Alvarado is újra edzésre jelentkezhetett, míg Jonas Valanciunas bekerült a protokoll alá. A Raptorsnál Justin Champagnie térhet vissza, míg a hiányzók pótlására igazolt D.J. Wilson bekerült a protokoll alá.

Shaq Buchanan számára könnyen lehet, hogy véget érhetett a Grizzliesnél töltött időszak, a 10 napos szerződésű játékos bekerült a protokoll alá. A Hawksnál tovább fokozódnak a gondok, az átmenetileg szerződtetett Malcolm Hill is kiesett tőlük. A Wizards friss szerzeménye, Brad Wanamaker egyetlen lejátszott meccs után került a protokoll alá. A Pistonsnál Cade Cunningham, Killian Hayes, Josh Jackson, Cory Joseph, Saben Lee, Trey Lyles, Rodney McGruder és Chris Smith is kikerült a protokoll alól, ugyanakkor jelen állás szerint ma este még egyikük sem fog pályára lépni a Spurs ellen, előbb edzeni fognak – Jaysean Paige kapott is még tőlük egy szerződést a hardship kivétellel. Kyle Lowry is kikerült a protokoll alól, ő már pályára is lépett a Rockets ellen, míg a túloldalon Jae’Sean Tate és Kenyon Martin Jr. térhetett vissza. A Thundernél Alekszej Pokusevszki játszhatott ismét, miután kijöhetett a karanténból.

A Knicks másodszor is 10 napos megállapodást kötött Damyean Dotson és Matt Mooney kettősével. Marquese Chriss és Theo Pinson a Mavericksnél bizonyíthat a következő 10 napban is. A Cavaliers Brandon Goodwin átmeneti leigazolását ütötte nyélbe, míg Tre Scott esetében nem várták meg, hogy leketyegjen a szerződéséből a 10 nap, hamarabb megváltak tőle. Freddie Gillespie és Tim Frazier újabb másfél hétre maradhat a Magicben. Wenyen Gabriel a Clippersben kaphat ismét lehetőséget a ligában. Tremont Waters a Wizardsban. A Celtics nem hosszabbítja meg C.J. Miles lejáró 10 naposát.

A Trail Blazersnél történt egy érdekes kinevezés, az edzői stábhoz csatlakozott ugyanis Chauncey Billups öccse, Rodney Billups. A fiatalabb Billups az idény eddigi részében a Bucks játékosmegfigyelőjeként dolgozott, míg az elmúlt öt szezon során a University of Denver vezetőedzőjeként tevékenykedett.

John Hollinger (The Athletic) arról írt egy cikkében, hogy hiába kommunikálja azt a Philadelphia 76ers, hogy hajlandóak hosszabb ideig is kivárni Ben Simmons elcserélésével, ettől függetlenül az az általános vélekedés a ligában, hogy a február 10-ei cserehatáridóig csapatot fog váltani az irányító.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus