Hírmorzsák 2021-12-31 (12:00)

Elmaradt a Nuggets-Warriors meccs, Draymond Green a nemtetszésének adott hangot. Michael Malone edző és három játékos dőlt ki a Nuggetstől. Julius Randle, Isaiah Tomas és Doc Rivers is a protokoll alatt, a Pacers három játékost is elveszített. Mario Chalmers ismét a Heatben. Egyre több játékvezető esik ki. Szinte teljesen zártkapusak lesznek a Raptors meccsei. Rajon Rondo a Cavaliershez kerülhet. Joel Embiid és Kevin Durant összeszólalkozott, de tisztelik egymást. Durant nem aggódik Kyrie Irving visszatérése miatt. Becky Hammon a szezon után a WNBA-ben lesz vezetőedző.

Elhalasztották a Denver Nuggets és a Golden State Warriors ma hajnalra tervezett találkozóját, miután a Nuggets nem tudott kiállni a mérkőzésre, és nem tudtak időben gondoskodni a hiányzók pótlásáról. A hazaiaktól nem sokkal a meccs előtt többen is az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá kerültek, Jeff Green, Zeke Nnaji és Bones Hyland mellett Michael Malone vezetőedző is erre a sorsra jutott – Malone visszatéréséig David Adel irányítja a csapatot. Draymond Green Twitteren kicsit kiakadt a halasztás ténye miatt, szerinte nem igazságos, hogy két nappal ezelőtt a Nuggets még elcsaklizhatott előlük egy győzelmet, amikor a Warriors kerete nem volt teljes. Azt sem érti, hogy miként történhetnek meg halasztások, amikor a liga olyan szabályokat hozott, amiknek az a célja, hogy ez ne fordulhasson elő. A Nuggetsnél egyébként nem csupán a protokoll miatt volt foghíjas a keret, Jamal Murray, Michael Porter Jr., P.J. Dozier és Markus Howard esetében is előre lehetett tudni, hogy nem játszanak, de Aaron Gordon, Monte Morris, Austin Rivers és Vlatko Cancar is a „kérdéses” megjelöléssel szerepelt a csapat sérültlistáján, és az utóbbi négyesből is csak Rivers lépett pályára a két csapat előző meccsén.

Ugyancsak a Nuggetshez kapcsolódó hír, hogy a sajátos körülményeknek köszönhetően olyasmire adódott lehetőségük, amire korábban egyetlen csapatnak sem: harmadszor is 10 napos szerződést köthettek Davon Reeddel. Mint ismert, alapvetően két ilyen megállapodást köthet egy csapat egy játékossal a hardship kivétel felhasználásakor, ugyanakkor a jelen helyzetben ez alól kivételt nyert a Nuggets, és nem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben más csapatok is kioszthatnak ugyanannak a játékosnak harmadik 10 napos megállapodást is, amennyiben van játékosuk a protokoll alatt. Arról tegnap számoltunk be, hogy a Nuggetsnél annyira elégedettek Reed teljesítményével, hogy keresik annak a lehetőségét, hogy a szezon végéig szerződtethessék. A Nuggets Rayjon Tucker átmeneti leigazolásával igyekszik enyhíteni a csapat körüli problémákat.

A Knicks Julius Randle nélkül kénytelen megvívni a következő meccseit, mivel az All-Star játékos bekerült a liga protokollja alá. A Maverickstől egyetlen lejátszott meccs után Isaiah Thomas dőlt ki, akit eleve azért igazoltak le, mivel nem sokkal korábban a szintén átmenetileg szerződtetett Brandon Knight is a protokoll alá került. A 76ers Doc Rivers vezetőedző, valamint két segítője, Sam Cassell és Brian Adams szolgálataira sem számíthat a következő napokban, az irányítást Dan Burke veszi át – jó hír viszont a csapattól, hogy Shake Milton visszatérhetett. A Wizardstól Bradley Beal, Anthony Gill és Kentavious Caldwell-Pope kikerült a protokoll alól, míg Spencer Dinwiddie éppen most került karanténba. A Sunsnál Elfrid Payton helyzete alakul érdekesen, ő néhány napon belül másodszor is a protokoll alá került, miután az első alkalmat követően egy nap alatt szabadult – ezúttal Abdel Nader is erre a sorsra jutott a csapattól. A Magicnél Robin Lopez került be a protokoll alá, míg Terrence Ross a jelek szerint kikerült onnan, de még erősítenie kell, mielőtt visszatérhet. A Cavaliersnél Jarrett Allen, Dylan Windler és Lamar Stevens is visszatérhet hamarosan, de valószínűleg mindhármuknak szüksége lesz néhány felhozó edzésre.

A Pacers is kezd belekerülni a spirálba, Jeremy Lamb után újabb három játékosuk esett ki, Malcolm Brogdon, Chris Duarte és Isaiah Jackson is a protokoll alá került. A Trail Blazers elveszítette Anfernee Simonst és Brandon Willamst, de visszakapta Dennis Smith Jr. és Ben McLemore kettősét. A Heatnél Duncan Robinson és Marcus Garrett is bekerült a protokoll alá. A Rockets DeJon Jarreau és Jae’Sean Tate szolgálataira nem számíthat a következő napokban. A Raptorsnál Fred VanVleet, OG Anunoby és Scottie Barnes is visszatérhet. A Clipperstől Ivica Zubac, a Grizzliestől Xavier Tillman, a Buckstól Semi Ojeleye esett ki. A Lakersnél Trevor Ariza, a Hawksnál Lou Williams, a Cavaliersnél Ed Davis, a Kingsnél Neemias Queta, a Netsnél Day’Ron Sharpe és David Duke, a Timberwolvesnál Jarred Vanderbilt került ki a protokoll alól

A Heat 10 napos szerződést adott korábbi játékosának, Mario Chalmersnek, de Haywood Highsmith és Nik Stauskas is náluk bizonyíthat. A Suns Paris Bass és MJ Walker leigazolásával erősít a következő napokra, továbbá Justin Jackson is képben van náluk. Jaime Echenique a Wizards legújabb szerzeménye. Nate Hinton a Pacershez írt alá a hardship kivétel segítségével. Dakota Mathias a Grizzliesnél folytatja.

A pandémiás helyzet a csapatok keretei mellett a játékvezetőket is egyre komolyabban érinti, Adrian Wojnarowski (ESPN) forrásai szerint jelenleg a 36%-uk tartózkodik a protokoll alatt. A 70 játékvezető közül jelenleg 25 szolgálataira nem számíthat az NBA, ezért átmenetileg a G Ligából hoznak fel pótlást, hogy továbbra is három játékvezetővel lehessen megrendezni a mérkőzéseket. A játékvezetők szakszervezete az idény előtt megállapodott a ligával arról, hogy mindannyian beoltatják magukat, és néhány kivételtől eltekintve az emlékeztető oltást is megkapták már a sporttársak, és akik még nem, azok is szerdáig (január 5.) meg fogják kapni az emlékeztetőt. Január 5-e más miatt is jelentős dátum, a tervek szerint ekkor indulna újra a G Liga, amit azért állítottak le, hogy az ottani játékosok zökkenőmentesen tudjanak az NBA-be átjátszani.

Ontario tartomány kormányának döntése értelmében a helyi arénák legfeljebb 1000 néző vagy 50%-os kihasználtság mellett működhetnek a következő időszakban, attól függően, hogy melyik a kevesebb, és ez természetesen érinti a Toronto Raptors mérkőzéseit is. A Raptors bejelentette, hogy a következő három hét mérkőzéseire felfüggesztik a jegyárusítást, és csak a stábtagok, illetve a játékosok hozzátartozói kaphatnak jegyeket ezen a létszámhatáron belül. A Scotiabank Arena december eleje óta egy korábbi rendelkezés értelmében is csak 50%-os kihasználtság mellett működhetett, míg az elmúlt héten felfüggesztették az étel- és italárusítást az arénában, hogy jobban ösztönözzék a nézőket a maszkhasználati szabályzat betartására, ugyanakkor a tovább növekvő esetszám miatt újabb szigorítást kellett életbe léptetni.

Shams Charania (The Athletic) számolt be róla elsőként, hogy a Los Angeles Lakers és a Cleveland Cavaliers előrehaladott tárgyalásokat folytat Rajon Rondo cseréjéről, a Cavaliers a veterán irányítóval pótolná az egész szezonra kidőlő Ricky Rubiót. Arról egyelőre nincs hír, hogy milyen további elemei lehetnek a cserének, de Adrian Wojnarowski (ESPN) információi alapján akár már a mai nap folyamán megköthetik az üzletet, és Rondo azt követően csatlakozhat majd az új csapatához, hogy kikerült az NBA protokollja alól. A Cavaliersnek mindenképpen meg kell válnia valakitől, mivel nincs szabad helyük a keretükben, és a Lakers pont azért csinálná a cserét, hogy felszabadítsanak egy helyet a saját keretükben, úgyhogy jó eséllyel valaki szabadlistára fog kerülni a Cavaliers jelenlegi játékosai közül. Lamar Stevens, Dean Wade és Ed Davis szerződése sem garantált, míg Denzel Valentine megállapodása csak részben az.

Joel Embiid és Kevin Durant összeszólalkozott a Nets-76ers mérkőzés legvégén, miután a center egy integetéssel jelezte a hazaiak sztárjának, hogy véget ért számukra a meccs, ugyanakkor a találkozót követően mindketten arról beszéltek, hogy mennyire tisztelik a másikat. Embiid elmondta, hogy a Nets a legjobb csapat a konferenciában, természetesen tiszteli Durantet is, és csak ugyanazokat a dolgokat mondta neki, amiket ő hangoztatott a két csapat előző mérkőzésének a legvégén, csak visszaadta a szívességet. Mindig azt mondja az embereknek, hogy érzése szerint mindenre képes a pályán, és ez csak nagyon kevesekre igaz, de ha van valaki, akit legalább olyan tehetségesnek tart, vagy még magánál is tehetségesebbnek gondol, akkor az határozottan Durant. Csodálja a játékát, és csak arról van szó, hogy mindkettejük versenyző típus, minden győzelem számít nekik, és jó érzés legyőzni a konferencia legjobb csapatátDurant szerint aki látta már őket egymás ellen kosárlabdázni, mindig ugyanezt láthatta, mindkettőjükben hatalmas a versenyszellem, ami attól függetlenül mindig kijön belőlük, hogy mennyire tisztelik egymást. Tetszett neki, hogy milyen energiával játszott ellenük a 76ers, mindig szereti a versenyhelyzetet, és ennek segítségével ők is jobbá válhatnak.

Durantet Embiid mellett egy másik játékosról is kérdezték a meccs után, a riporterek arról faggatták, hogy mit gondol Kyrie Irving jelenlegi helyzetéről. Szerinte csak idő kérdése, hogy abba a formába lendüljön, amire képes, egy mesteri játékos, aki az üres helyzetekből képes akár 60-70%-os pontossággal is tüzelni. Rendkívül intelligens kosaras Irving, akire rá is fognak játszani, figurákat hívnak majd rá, igyekeznek a társak is megkönnyíteni az irányító helyzetét. Csapatkosárlabdát játszanak, és nem aggódnak amiatt, hogy Irvingnek ez probléma lenne, mivel csapattársa bármihez képes alkalmazkodni, és amiatt sem aggódik, hogy a visszatérése rossz hatással lenne a Netsen belüli kémiára.

A Pistons a következő 7-10 napban nem számíthat Frank Jacksonra, akit egy bokaficam szorít az oldalvonalon kívülre.

Beigazolódtak a korábbi várakozások, Becky Hammon valóban a WNBA-ben vállal vezetőedzői munkát, 5 éves szerződésben egyezett meg a Las Vegas Aces csapatával. A megállapodás pontos részletei nem ismertek, ugyanakkor annyit tudni lehet, hogy Hammon lesz a WNBA történetének legjobban kereső vezetőedzője, és a szakember csak azt követően csatlakozik új csapatához, hogy véget ért az NBA-szezon, nem hagyja ott idény közben a San Antonio Spurst.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus