Hírmorzsák 2022-01-04 (11:15)

DeMar DeRozan és Ja Morant az elmúlt hét legjobbja keleten, illetve nyugaton. Desmond Bane és Kevin Durant is méltatta Morant játékát. Kyrie Irving és Klay Thompson is visszatérhet a héten. Draymond Green egyetért azzal, hogy Quin Snyder szerint helye lenne az MVP-párbeszédben. Jimmy Butler bokasérülést szenvedett, Javonte Green, Isaac Okoro és Donte DiVincenzo is maródi. Trae Youngot csak a vereség foglalkoztatta a fantasztikus meccse után. Hivatalos Rondo cseréje, a Knicks is beszállt az üzletbe. Kevin Porter Jr. és Christian Wood egymeccses eltiltást kapott. Nagy az érdeklődés Jerami Grant iránt. Kristaps Porzingis, Matisse Thybulle és Tyrese Maxey a protokoll alatt, de egyre több a visszatérő. Új időpontot kaptak a korábban halasztott meccsek.

Kiosztották a Hét Játékosa díjakat, keleten DeMar DeRozan, nyugaton Ja Morant kapta az elismerést. DeRozan és a Bulls 4-0-s hetet tudhat maga mögött, a játékos 27,8 pontos, 5,3 lepattanós, 7,3 gólpasszos átlagokkal, illetve két dudaszós meccsnyerővel húzta csapatát. Morant 3-0-hoz segítette a Grizzliest, az irányító 34,7 pontot, 6,7 lepattanót és 4,7 gólpasszt tett a közösbe ezeken a meccseken. Keleten Giannis Antetokounmpo, Jimmy Butler, Kevin Love és Pascal Siakam neve merült még fel az elismerés kapcsán, míg nyugaton Eric Bledsoe, Jordan Clarkson és LeBron James kapott még jelölést.

Morant ma hajnalban is remekelt, 36 ponttal, 6 lepattanóval és 8 gólpasszal vezette győzelemre a Grizzliest a Nets ellen, és ezt követően csapattársa, Desmond Bane elmondta, hogy az esetében nem arról kellene vitatkoznia az embereknek, hogy megérdemli-e az All-Star meghívót, hanem arról, hogy ő a legjobb irányíró jelenleg a ligában, vagy sem. Kevin Durant is méltatta a fiatal játékost, aki irányítani tudja a mérkőzések menetét, és nagyon hatékony is. Komoly pontgéppé fejlődött Morant, nagyszerű tempót diktál, élvezi a játékot, szenvedélyesen kosárlabdázik és mindenki szeme láttára bontakozik ki.

Steve Nash szerint nem szabad túlreagálniuk a Grizzlies elleni eredményt, de szörnyű volt, amit nyújtottak, ellenfelük egyszerűen elpáholta őket. Ettől sokkal jobban kell játszaniuk, és meg kell felelniük annak a mércének, amit korábban felállítottak magukkal szemben. Shams Charania (The Athletic) információi szerint ebben a következő, Pacers elleni meccsükön már Kyrie Irving is szerepet vállalhat, nagy valószínűséggel Indianában megkezdheti a szezont a Nets irányítója.

Egy másik visszatérés is egyre közelebb van, Adrian Wojnarowski (ESPN) is megerősítette azt a tegnapi híresztelést, hogy Klay Thompson vasárnap este pályára léphet a Warriors-Cavaliers meccsen. Ez azonban még nem hivatalos, a szakíró információi alapján azt követően döntenek erről, hogy a Warriors hazatér a Mavericks és a Pelicans elleni idegenbeli back-to-backről.

Draymond Green komoly dicséretet kapott a minap, a Jazz edzője, Quin Snyder szerint neki is helye lenne az MVP-párbeszédben, annyira komoly hatást gyakorol csapata teljesítményére. Greennek láthatóan jól estek ezek a szavak, különösen amiatt, hogy olyasvalakitől jöttek, aki úgy látja a játékot, ahogyan Snyder, és egyet is ért a kijelentésével, hogy ő nem a számaival befolyásolja a meccsek alakulását, hanem a maga módján, és ezt nem lehet jobban megfogalmazni. A számaival nem fogja felvenni a versenyt Stephen Curryvel, Kevin Duranttel vagy Giannis Antetokounmpóval, ugyanakkor azzal igen, ahogyan a meccsek alakulását befolyásolja, ahogyan győzelmekhez segíti a csapatát.

A Warriors ma hajnali, Heat elleni mérkőzésén Jimmy Butler bokasérülést szenvedett. A találkozót követően Erik Spoelstra elmondta, ha bárki megkérdezné a játékosát, azt mondaná, hogy jól van, ugyanakkor felül fogják vizsgálni az állapotát, és ezt követően döntenek arról, hogy kell-e kihagynia mérkőzést. Butlernek ismét a jobb bokája sérült meg, ami miatt novemberben már kihagyott három meccset, majd december végén is voltak gondjai, és akkor is hagyott volna ki vele mérkőzést, ha nem halasztják el a Spurs elleni találkozójukat.

Billy Donovan a Bulls ma hajnali, Magic elleni mérkőzése előtt elmondta, hogy meghúzódott Javonte Green ágyéka, és emiatt 2-4 hetes kihagyásra számíthat a játékos. A Bulls Tyler Cook játékára sem számíthat egy ideig, aki egy komolyabb bokaficam miatt szorult az oldalvonalon kívülre. Donovan azt is elmondta, hogy Alex Caruso a lábsérülése után egyre jobb állapotban van, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor elképzelhető, hogy péntek este vissza is térhet a pályára.

A Cavaliersnél Isaac Okoro dőlt ki 2-3 hétre egy könyöksérülés miatt, az MRI ficamot mutatott ki a bal könyökében. A Bucksnál nemrégiben térhetett vissza Donte DiVincenzo, ugyanakkor valószínűleg több hetet is kénytelen lesz kihagyni egy bokaficam miatt, amit január 1-én szedett össze.

Trae Young 56 pontja és 14 gólpassza ellenére is kikapott a Hawks. A kiváló egyéni teljesítményéről annyit mondott az irányító, hogy semmi mással nem foglalkozik a Trail Blazers elleni meccs kapcsán, csak azzal, hogy kikaptak, egyedül ez számít neki. Young 56 pontja szezoncsúcs, Durant 51 pontos teljesítményét múlta felül, míg legalább 50 pontot és 14 gólpasszt legutóbb James Harden ért el 2016 utolsó napján. Young a pontjaival és a gólpasszaival 86 pontot kreált, ezzel beállította a karriercsúcsát, amit 2019-ben egy négyszeri hosszabbításos meccsen ért el, és az elmúlt 25 évben ez holtversenyben a harmadik legmagasabb érték, csak Harden tudott ennél jobbat.

Hivatalosan is megtörtént Rajon Rondo cseréje, az irányító a Lakerstől a Cavaliershez került, ugyanakkor harmadik csapatként a Knicks is bekerült az ügyletbe, végül náluk kötött ki Denzel Valentine. A Lakers 1,1 millió dollár készpénzt, valamint két eltemetett draftjogot (Wang Zhelin, Brad Newley) ad a Knicksnek azért, hogy ők vegyék át Valentine szerződését, míg ők egy szintén eltemetett draftjogot (Louis Labeyrie) kapnak vissza, hogy a Lakers irányába is menjen valami ebben a cserében, és így szabályos legyen az. A Knicksnek meg kellett valakitől válnia, hogy be tudják fogadni Valentine szerződését, ennek Wayne Selden lett az áldozata, ugyanakkor hozzá hasonlóan Valentine is szabadlistára került a csere után – ők a kapott készpénz miatt csinálták ezt az ügyletet. A Lakers mintegy 4 millió dollárt spórolt így fizetésben, illetve luxusadóban, és így tudtak csinálni egy szabad helyet a keretükben, amire komoly eséllyel pályázhat Stanley Johnson, akinek lejárt a 10 napos szerződése, de Frank Vogel is úgy nyilatkozott róla, hogy reményeik szerint meg tudják őt tartani.

A Rockets egymeccses eltiltást rótt ki Kevin Porter Jr. és Christian Wood kettősére, amiért nem megfelelő magatartást tanúsítottak az előző meccsük félidejében – erről itt számoltunk be részletesebben. Mindkét játékos letöltötte ma hajnalban az eltiltását, Wood 94,253, Porter Jr. 12,294 dollárt bukott emiatt a fizetéséből.

James L. Edwards (The Athletic) információi szerint a Pistons vezetősége napi szinten kap telefonhívásokat a bajnokesélyes csapatoktól, hogy megszereznék tőlük Jerami Grant játékjogát. A Pistons nagyra tartja a játékost, ugyanakkor nem kizárt, hogy végül elcserélik őt a cserehatáridő előtt, amennyiben olyan csomagot kapnak érte, ami jelentősen segíteni tudja őket az újjáépülésükben.

A Mavericks a Nuggets elleni ma hajnali mérkőzése előtt bejelentette, hogy Kristaps Porzingis bekerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá. A 76ers Matisse Thybulle, Tyrese Maxey és Jaden Springer nélkül volt kénytelen ma hajnalban pályára lépni, Danny Green ugyanakkor visszatérhetett. A Bucks Jordan Nwora játékára nem számíthat a következő napokban. A Rocketsnél Usman Garuba dőlt ki. A Wizardsnál a 10 napos szerződésen lévő Tremont Waters esett ki, ugyanakkor Thomas Bryant és Raul Neto kikerült a protokoll alól. P.J. Washington rövid időre kikerült a protokoll alól, de a liga nem sokkal később visszahelyezte oda. A Lakers David Fizdale segédedzőt veszítette el.

A Timberwolvestól Karl-Anthony Towns, D’Angelo Russell, és McKinley Wright is kikerült a protokoll alól, ugyanakkor erősíteniük kell, ezért a Clippers ellen még nem játszhattak hajnalban. A Heatnél P.J. Tucker pályára is lépett, miután kikerült a karanténból. A Nuggetsnél Bones Hyland térhetett vissza. A Knicksnél Mitchell Robinson ismét bevethető, ahogyan Jericho Sims is. A Thunder újra számíthat Shai Gilgeous-Alexander szolgálataira. A Cavaliersnél Darius Garland már a társaival készülhetett tegnap. A Pelicansnál Jonas Valanciunas ismét bevethető. A Warriorstól Damion Lee és James Wiseman került ki a protokoll alól, előbbi játszott is ma hajnalban. A Bullsnál Lonzo Ball és Alfonzo McKinnie is visszatért. A Netsnél Kessler Edwards ismét bevethető. A Celticsnél Jayson Tatum térhet vissza szerda este, miután már edzésbe állt. A Trail Blazersnél Robert Covington, Trendon Watford és Keljin Blevins került ki a protokoll alól. A Grizzliestől Jarrett Culver, a Clipperstől Jay Scrubb ismét bevethető.

Charlie Brown Jr. 10 napra aláírt a 76ersnél. Jon Teske a Grizzliesnél bizonyíthat a következő másfél hétben.  A Lakersnél lejárt Darren Collison 10 napos szerződése is, és a csapatnál jelenleg nincs senki sem a protokoll alatt, úgyhogy egyelőre nem is kaphat újabb megállapodást.

A végére pedig az NBA módosított menetrendje maradt, új időpontot kapott 11 korábbról elhalasztott találkozó, ezek miatt nyolc további mérkőzés is másik napra került, míg két meccs esetében csak a kezdési időpont változott, de ugyanazon a napon rendezik meg azokat. Az alábbi párosításokat érinti a programmódosítás:


Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus