Hírmorzsák 2022-02-09 (11:45)

CJ McCollum a Pelicanshoz, Domantas Sabonis a Kingshez került. Damian Lillard is megszólalt McCollum cseréje kapcsán. Bradley Bealt megműtik, vége a szezonjának. Gordon Hayward határozatlan időre kidőlt. James Wiseman újabb lépést tett a visszatérés felé. Kihirdették a liga történetének 15 legjobb edzőjét. Megvannak a tripladobónak és az ügyességi versenynek az indulói. Joel Embiid ismét Ben Simmonsról nyilatkozott. A 76ers arra készülhet, hogy sapka alatti helyből igazolja le James Hardent a nyáron. Cserepletykák a ligából. LeBron James szerint nem segítik eléggé Russell Westbrookot, az irányító szerint kiérdemelte, hogy a meccsek végén is játsszon.

Tegnap délután arról már beszámoltunk, hogy cserélt egymással a Trail Blazers és a Pelicans, CJ McCollum, Larry Nance Jr. és Tony Snell New Orleansba került, míg a Portland Josh Hart, Tomas Satoransky, Nickeil Alexander-Walker és Didi Louzada játékjogát, egy első körös draftjogot, valamint két második köröst kapott. A Pelicans a 2022-es első körösét tette bele a cserébe, de csak akkor megy át idén, ha az 5. és a 14. hely közé esik majd, különben egy jövőbeli első köröst kap a Trail Blazers. Amennyiben az első négy hely valamelyikére esik a választási jog, akkor marad a Pelicansnál, míg ha a 14. helynél hátrébb csúszik, akkor a Hornetshez kerül – hogyha nem a Hornetshez kerül, akkor ők jövőbeli második körösöket fognak kapni ehelyett. Ahhoz, hogy a cserét meg lehessen kötni, a Trail Blazersnek fel kellett szabadítania egy helyet a keretében, emiatt Cody Zellert szabadlistára tették.

A cserébe bekerülő Didi Louzadával kapcsolatos hír, hogy kikerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alól, ahogyan Garrett Temple is szabadult a protokoll alól.

Adrian Wojnarowski (ESPN) arról számolt be, hogy a Trail Blazers továbbra is azon van, hogy Damian Lillard köré építsen csapatot, és a nyáron sztárt szeretnének igazolni. A Pelicansszal és a Clippersszel kötött cseréiknek köszönhetően akár 60 millió dolláros helyük is lehet a sapka alatt a nyáron, továbbá úgy hozták össze a megállapodásokat, hogy kreáltak egy 20,8 milliós cserekivételt is. Ide kapcsolódik Jake Fischer (B/R) azon értesülése is, hogy továbbra sem tettek le Jerami Grant megszerzéséről, tárgyalnak a Pistonsszal, akik lealább két első köröst akarnak kapni játékosukért.

Lillard az NBA.com megkeresésére elmondta, hogy évek óta beszéltek a csapatnál McCollum esetleges cseréjéről, és mindketten tudták, hogy egy napon ez meg fog történni, de ez nem jelenti azt, hogy ettől könnyebb lenne ezt most feldolgozni. Hiába tudták, hogy ez fog történni, szomorúsággal tölti el, hogy azt látja, McCollum már a Pelicans játékosa, innen már nincs visszaút, nem tud már bármikor átugrani hozzá, együtt vacsorázni vele az idegenbeli túrák alatt. Lillard szerint úgy fognak emlékezni a párosukra, mint akik mindig sok gondot okoztak az ellenfeleiknek, annak ellenére is, hogy nem nyertek bajnoki címet, nem jutottak döntőbe. Közösen mindig győztes csapatot alkottak, mindig ott voltak a rájátszásban, meccseket nyertek, csak nem a legmagasabb szinten. Nem számított, hogy a leggyengébb vagy a legerősebb csapattal mérkőztek, ellenfelük mindig tudta, hogy gondjaik lesznek a párosuk megállításával, és mindig az a csapat voltak, akiket inkább elkerültek volna az ellenfelek a rájátszásban.

Tegnap este arról is beszámoltunk, hogy a Pacers és a Kings is kötött egy nagyobb cserét, amiben Domantas Sabonis, Jeremy Lamb, Justin Holiday és egy 2023-as második körös Sacramentóba került, míg Tyrese Haliburton, Buddy Hield és Tristan Thompson Indianapolisban folytatja. Sean Marks (ESPN) számolt be arról, hogy a Pacers ezzel a megállapodással kreált egy 10,5 millió dolláros cserekivételt is. Rick Carlisle örömét fejezte ki Haliburton megszerzése miatt, a Pacers edzője szerint rendkívül nehéz egy olyan 21 éves irányítót szerezni a mai ligában, aki köré egy egész csapatot fel lehet építeni, de Haliburtonben mindenképpen megvan ez a potenciál, már most is sokféleképpen tudja pozitívan befolyásolni a mérkőzések folyását. Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint a cserepletykákban szintén sokat szereplő Myles Turner pozitívan fogadta ezt a megállapodást, és nagyon várja már, hogy együtt játszhasson a fiatal irányítóval.

Adrian Wojnarowski hívta fel arra is a figyelmet, hogy nem sokon múlt, hogy a két csere meghiúsuljon egy esetleges harmadik miatt, ugyanis a Pelicans tárgyalásokat folyatott a Kingsszel De’Aaron Fox megszerzésének a lehetőségéről, ugyanakkor nem tudtak megegyezni a felek, és ezt követően cserélt McCollumért a Pelicans, majd passzolta el a Kings Fox helyett Haliburtont.

Wojnarowski számolt be arról is, hogy meg kell műteni Bradley Beal bal csuklóját, és a beavatkozás azt is jelenti, hogy ezzel befejeződik számára a szezon – mindezt a játékos ügynöke, Mark Bartelstein is megerősítette. A fejlemények hatására Bartelstein tegnap találkozott a Wizards tulajdonosával, Ted Leonsisszal, valamint Tommy Sheppard általános igazgatóval is, hogy ügyfele jövőjéről tárgyaljanak, illetve a Wizards cserehatáridó előtti terveiről egyeztessenek. Beal a rá váró műtét kapcsán elmondta, hogy az elmúlt 10 napban intenzív kezeléseknek vetette alá magát, de nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem lesz elég ahhoz, hogy olyan szinten tudjon játszani, amit a csapata és a szurkolóik megérdemelnek. Csalódott amiatt, hogy így ér véget a szezonja, de minden fél egyetértett abban, hogy ez a helyes út. Néz elébe, hogy ismét 100%-os legyen és továbbra is vezethesse a csapatát, ahol továbbra is közösen építik a jövőjüket.

Gordon Hayward tegnap hajnalban szenvedett bokasérülést a Raptors ellen, ami után nem tudta folytatni a játékot. A Hornets bejelentette, hogy az MRI ficamot mutatott ki Hayward bal bokájában, és emiatt határozatlan ideig nem számíthatnak a szolgálataira.

A Warriors ma este a Jazz otthonában lép pályára, de már tegnap Salt Lake Cityben készültek, és ezen az edzésen 10 hónap óta először végzett kontakttal együttjáró munkát James Wiseman. A fiatal center egyelőre a három a három elleni játékban vehetett részt, és az is csak 15 percig tartott számára, de ez is nagy előrelépés az esetében, ahogyan az is, hogy a csapat hétvégi edzésén minden kontakt nélküli feladatot elvégezhetett.

Az NBA kihirdette, hogy kiket szavaztak meg a liga történetének 15 legnagyszerűbb edzőjének. Az alábbi névsort a ligában dolgozó 30 jelenlegi, illetve 13 korábbi vezetőedző szavazatai alapján, az edzők szakszervezetének közreműködésével állapította meg az NBA: Red Auerbach, Larry Brown, Chuck Daly, Red Holzman, Phil Jackson, K.C. Jones, Steve Kerr, Don Nelson, Gregg Popovich, Jack Ramsey, Pat Riley, Doc Rivers, Jerry Sloan, Erik Spoelstra, Lenny Wilkens. Az 50. évfordulós, 10 nevet tartalmazó listához képest kimaradt Bill Fitch és John Kundla, míg Auerbach, Daly, Holzman, Jackson, Nelson, Ramsey, Riley és Wilkens már az 1996-os listán is szerepelt.

A liga azt is bejelentette, hogy kik vesznek részt az All-Star gála szombati napjának az eseményein. Az ügyességi verseny új lebonyolítást kap, ezúttal három darab háromfős csapat méri össze a tudását. Az egyik csapatot az Antetokounmpo-testvérek közül három, Giannis, Thanasis és Alex alkotja majd, egy másikat a gálának otthont adó Cavaliers három kosarasa, Darius Garland, Jarrett Allen és Evan Mobley, míg a harmadikat három újonc alkotja majd, Scottie Barnes, Cade Cunningham és Josh Giddey. Az is eldőlt, hogy kik vesznek részt a tripladobóversenyen: Desmond Bane, Luke Kennard, Zach LaVine, CJ McCollum, Patty Mills, Karl-Anthony Towns, Fred VanVleet és Trae Young méri össze a tudását, a címvédő Stephen Curry nem vesz részt az eseményen. Azt pedig már korábban is lehetett tudni, hogy Cole Anthony, Jalen Green, Obi Toppin és Juan Toscano-Anderson indul a zsákolóversenyen.

A 76ers ma hajnalban hazai pályán szenvedett vereséget a ligaelső Suns ellen, és a mérkőzés után Joel Embiid egy kérdésfelvetésre elmondta, hogy mindenkit tárt karokkal fogadnak, aki játszani akar a csapatban, így Ben Simmonst is. A szezon legeleje óta azt hangoztatja, hogy aki tényleg játszani akar, azt várják, de most olyan játékosaik vannak a keretben, akik itt akarnak lenni, és akik minden este elérhetők. Ahogyan korábban is mondta, őt azért fizetik, hogy meccseket nyerjen a csapatnak és hozza az eredményeket, nem azért, hogy bébiszittert játsszon. Nem azért fizetik, hogy pesztrálja mondjuk Tyrese Maxey-t, hanem azért, hogy arra sarkallja, hogy segítse őt a győzelmek elérésében. Azért fizetik, hogy mindenkivel ezt tegye, Tobias Harrisszel is, és mindenki választ ad a kihívásaira minden egyes este, ahogyan ők is ugyanígy tesznek vele. Mindannyian tudják, hogy ebben nincs semmi személyeskedés, mindig számíthat a társaira, ahogyan a társai is rá, és mindannyiuknak az a céljuk, hogy nyerjenek.

Doc Rivers arról beszélt, hogy most hatványozottan várja, hogy lezáruljon a csereidőszak, mert így talán alábbhagynak majd valamelyest a csapattal kapcsolatos spekulációk. Azt is elmondta az edző, hogy Simmons helyzetének alakulásától függetlenül szükségük van még egy irányítóra, Maxey mögé mindenképpen akarnak valakit, ugyanakkor ezt nem könnyű megvalósítani, nem nő minden bokorban egy irányító. Lehet, hogy semmit sem fognak csinálni ezen a vonalon a cserehatáridő lejártáik, mert csak akkor lépnek, ha valóban adódik egy lehetőség előttük, de az egyértelmű, hogy keresnek valakit erre a szerepre.

Sam Amick (The Athletic) információi szerint a 76ersnél nagyon valószínűnek látják, hogy James Harden nem fog hosszabbítani a nyáron a Netsnél, ezért továbbra is reménykednek abban, hogy cserélni tudnak érte. Amennyiben szabadügynök lesz, az is opció lehet, hogy elcserélik Ben Simmonst és Tobias Harrist is, hogy a Nets bevonása nélkül a sapka alatti helyükből tudják őt leigazolni. Simmonst olyan csapathoz cserélnék, amelyiknek van elég sapka alatti helye a szerződése átvételéhez (Pistons, Magic, Spurs), vagy könnyen el tudná ezt érni (Grizzlies, Rockets, Trail Blazers), és csak draftjogokat kérnének érte. Harrist szintén hasonló módon próbálhatnák meg elpasszolni, de ha ez nem jönne össze, akkor állítólag az sem lenne kizárt, hogy a stretch provision felhasználásával kivásárolják.

Brian Windhorst (ESPN) arról számolt be, hogy az ő információi szerint igenis reális esély van arra, hogy a cserehatáridő lejárta előtt Hardent és Simmonst elcserélik egymásra. A Nets emellett Joe Harris piacát is monitorozza, és Windhorst is megemlítette azt, hogy a 76ers azért is dolgozik Harris cseréjén, mert a nyáron akkor tudnának sapka alatti helyet teremteni Harden leigazolására.

Windhorst további cserepletykákról is beszámolt. Jerami Grant iránt nagy az érdeklődés ugyan, de a Pistons még senkivel sem folytatott komolyabb tárgyalásokat. A Bucks több csapatnál is próbálkozott egy Donte DiVincenzo köré épülő csomaggal, többek között a Celticsnek is felajánlották őt Dennis Schröderért. Ricky Rubio és Robert Covington is a napokban váltott csapatot egy-egy cserében, de mindkettejük esetében elképzelhető, hogy ismét máshová kerülnek holnap estig. A Raptors Goran Dragic lejáró szerződését draftjogokkal összecsomagolva próbálna meg erősíteni, egy winget és egy magasembert szereznének – Jake Fischer (B/R) szerint Myles Turnerért fel is ajánlották ezt a csomagot, illetve Danilo Gallinari megszerzéséről is tárgyalnak a Hawksszal, míg Michael Grange (Sportsnet.ca) szerint Bogdan Bogdanovics vagy Eric Gordon is a kiszemeltjük lehet.

Fischer beszámolt még néhány pletykáról. A Lakers Talen Horton-Tucker, Kendrick Nunn és a kevés meglévő draftjogának a felhasználásával próbálna meg erősíteni, a legújabb kiszemeltjük Josh Richardson. A Celtics játékosa iránt a Jazz és a Timberwolves is érdeklődik. A Pistons nyáron ajánlatot tehet Jalen Brunsonnak, aki szerintük hasonlóan jól illeszkedne Cade Cunningham mellé is, mint ahogyan Luka Doncic mellé. Alec Burks iránt több csapat is érdeklődik. A Timberwolves egy Taurean Prince köré épülő csomaggal szerezné meg Thaddeus Youngot. Jakob Pöltl iránt a Raptors és a Bulls mellett a Hornets is érdeklődik. A Nuggets JaMychal Green és Facundo Campazzo elcserélésétől sem zárkózik el, ha ezzel erősíteni tudnak. Paul Millsap, Tristan Thompson, D.J. Augustin és Tomas Satoransky esetében is reális esély van arra, hogy kivásárolják őket, ahogyan Thaddeus Youngra is ez a sors várhat, amennyiben nem cseréli el a Spurs. Gary Harris esetében szintén opció lehet a kivásárlás, ha a Magic nem cseréli el.

Dave McMenamin (ESPN) forrásai szerint a Lakersnél úgy érzik, hogy sürgősen változtatniuk kell valamin még a cserehatáridő előtt, mert az egyértelmű számukra is, hogy a jelenlegi formájában nem működik megfelelően a csapat. A Lakers ma hajnalban 15 ponttal kapott ki a Buckstól, de volt már 30 pont is a különbség a mérkőzés során, és amikor LeBron Jamest arról kérdezték, hogy rámutatott-e valamire ez a mérkőzés, akkor annyit mondott, hogy arra mindenképp, hogy nincsenek egy szinten az ellenfelükkel, bár ezt a meccs előtt is meg tudta volna már mondani. Russell Westbrookról is megkérdezték, és James elmondta, hogy ő folyton igyekszik segíteni az irányítót és Anthony Davist is, Davis is igyekszik segíteni Westbrookot és őt is, ahogyan Westbrook is azon van, hogy segítse a másik két sztárt. Az elmúlt időszakban Westbrook vagy nem tudta annyira segíteni őket, amennyire szerette volna, vagy meg sem volt erre a lehetősége, ugyanakkor ők sem tettek eleget azért, hogy segítsék az irányítótWestbrook egy kérdésfelvetésre azt felelte, hogy semmit sem kell bizonyítania ahhoz, hogy kiérdemelje a játéklehetőséget a mérkőzések végén is, rengeteget dolgozott már azért, hogy kérdés nélkül helye legyen a záró ötösökben, legalábbis szerinte ennek így kellene lennie.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus