Hírmorzsák 2022-04-01 (11:30)

Manu Ginobili, Tim Hardaway és George Karl is bekerülhet idén a Hírességek Csarnokába. Két egyéni díj döntősei is megvannak. Giannis Antetokounmpo megelőzte Kareem Abdul-Jabbart a Bucks pontlistáján. Jrue Holiday szerint csapattársa az MVP és a MIP is. DeMar DeRozan szerint nem dobhat el több meccset a Bulls. LeBron James és Anthony Davis ma esti visszatérésére is van esély. Julius Randle cáfolta, hogy távozna a Knickstől. James Harden kétszer is megígérte Kevin Durantnek, hogy hosszabbít a Netsnél. Michael Malone nem helyez nyomást Jamal Murrayre. Kyle Lowry először játszhat Torontóban. Befejeződött Derrick Favors szezonja. 122 milliós lehet jövőre a fizetési sapka. Adrian Wojnarowski marad az ESPN-nél.

Shams Charania (The Athletic) információi szerint Manu Ginobili, Tim Hardaway, George Karl, Swin Cash és Bob Huggins is a 2022-es Hall of Fame osztály tagja lesz. Hivatalos bejelentés szombaton várható, hogy idén kik kerülnek be a Hírességek Csarnokába, míg a beiktatásra a tervek szerint szeptember 10-én kerül majd sor.

Kihirdették a Twyman-Stokes Év Csapattársa díjra esélyesek névsorát, az alábbi játékosok közül fogja valaki megkapni az elismerést: DeMar DeRozan, Rudy Gay, Jeff Green, Udonis Haslem, Jrue Holiday, Andre Iguodala, Jaren Jackson Jr., Kevin Love, Boban Marjanovic, Chris Paul, Fred VanVleet, Grant Williams. A Legsportszerűbb játékosnak járó díj döntőseit is bejelentette a liga, ebben a kategóriában Bam Adebayo, Mikal Bridges, Darius Garland, Jeff Green, Jaren Jackson Jr. és Patty Mills érdekelt.

Ma hajnalban Giannis Antetokounmpo 44 pontos teljesítményével vezette hosszabbításos győzelemre csapatát a Nets otthonában, és a mérkőzés hajrájában egy komoly mérföldkőhöz ért: most már ő szerezte a Bucks történetében a legtöbb pontot, megelőzte a csapat színeiben 14,211 pontot jegyző Kareem Abdul-Jabbart. Antetokounmpo ráadásul egy nem mindennapi játékkal előzte meg a legendás centert, egy visszalépés triplával egyenlített 18 másodperccel a rendes játékidő lejárta előtt – ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy ez azért jó, mert változtatni tud a vele kapcsolatos narratívákon, nem akar az a játékos lenni, aki csak zsákolásból és lendületből tud kosarat szerezni, be tudja ő dobni a hármasokat is.

Maga a rekord nem ér igazán sokat, hogyha a végén nem zárnak eredményes szezont, és ha nem próbál meg továbbra is javulni, alázatos maradni és boldog lenni, ha nem játsszák végig a májust is egészen júniusig, akkor senki sem fog erre emlékezni. Azt akarja, hogy továbbra is alázatos maradjon, mert úgy érzi, hogy minél alázatosabb és minél éhesebb marad, annál több mindent tud elérni, annál többet tud alkotni. Jrue Holiday szerint csapattársa kérdés nélkül az MVP, és szerinte ő a Legtöbbet fejlődő játékos is, bár nem biztos benne, hogy a jelenlegi státuszában megkaphatja-e azt egyáltalán. Sok területen fejlesztette a játékát, és ez meg is mutatkozik a büntetőin, a fadeaway-dobásain és a tripláin is.

DeMar DeRozan 50 pontos teljesítménnyel vezette hosszabbításos győzelemre a Bullst a Clippers ellen, majd a meccs után elmondta, hogy ez a meccs nagyobb jelentőséggel bírt, és nagyon meg akarta azt nyerni. Mivel ennyire szoros a rájátszásért folytatott küzdelem, minden meccs elképesztően fontos, és már nem engedhetik meg maguknak, hogy további meccseket eldobjanak, ezzel a mentalitással álltak ki a Clippers ellen. Innentől kezdve nem számít, hogy ki jön velük szembe, minden egyes alkalommal ugyanígy fognak hozzáállni az összecsapásokhoz, ugyanilyen lesz az atmoszféra, ugyanilyen fizikálisak és agresszívak lesznek, és küzdeni fognak. A rendes játékidő végén DeRozan kétpontos hátránynál három büntetőhöz jutott, de a harmadikat kihagyta, ezért lett hosszabbítás, és ezzel kapcsolatban Billy Donovan megjegyezte, hogy játékosa bocsánatot kért a hibájáért, de az edző szerint egyértelmű, hogy a hosszabbításig sem jutottak volna el, ha játékosa nem csinál olyan dolgokat a pályán, amiket művelt.

Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint LeBron James abban bízik, hogy ma este a Pelicans ellen vissza tud térni a bokasérüléséből. A Lakers nemcsak őt kaphatja vissza ezen az estén, hanem potenciálisan Anthony Davist is, az ő bevethetőségéről közvetlenül a meccs előtt fognak dönteni. Frank Vogel még a ma hajnali, Jazz elleni vereség előtt mondta el, hogy mindkét játkosa jó úton jár, és tudják, hogy valamikor vissza fogják őket kapni, addig pedig az a feladatuk, hogy küzdjenek és adjanak maguknak egy esélyt. Hogyha teljes kerettel tudják a play-int megkezdeni, akkor tudják, hogy van esélyük, ezért is lenne fontos a Jazz legyőzése (a Jazz 122-109-re nyert – a szerk.), és ennél is fontosabb meccs lesz a következő, mert az a Pelicans ellen vívják.

Tegnap beszámoltunk arról, hogy Marc Berman (New York Post) forrásai szerint Julius Randle szeretné elérni, hogy elkerüljön a Knickstől, viszont a játékos Fred Katznak (The Athletic) kategorikusan cáfolta ezt, elmondása alapján hamisak ezek a híresztelések. A Knicks játékosa, és szereti, hogy ez így van, szeret a Knicksben játszani.

Logan Murdock (The Ringer) egy hosszabb cikket írt Kevin Durantről, és ebben számolt be arról is, hogy James Hardennel tavaly nyáron közösen Görögországba utaztak, és ekkor ismét megszilárdult az a barátság kettejük között, ami még annak idején a Thundernél fogant. Harden állítólag kétszer is megnyugtatta akkori csapattársát, hogy hosszabbítani fog a Netsnél, viszont miután Durant aláírta a saját hosszabbítását augusztusban, Harden végül a kivárás mellett döntött – később állítólag Durant sérülése, illetve Kyrie Irving nem tisztázott helyzete is közrejátszott abban, hogy távozni akarjon.

Murdock arra is kitért a cikkében, hogy Durantre az elmúlt években jellemző lett a zen mentalitás, és amíg korábban aggódott amiatt, hogy milyen elvárásokat támasztanak az irányába, addig mostanra magabiztosabb lett azzal kapcsolatban, hogy mit tud letenni az asztalra, és igyekszik a lehető legjobban saját magára koncentrálni. Feltételezhetően ezért is kezelte annyira könnyedén azt, hogy Harden végül távozott, ahogyan ahhoz is könnyebben tudott viszonyulni, hogy Irving az oltás ellen döntött. Úgy gondolkodik, hogy az sokkal stresszesebb lenne, hogyha dühöngene ezek miatt, vagy engedné eluralkodni magán az érzelmeit olyasmik miatt, amiket úgysem tud irányítani.

Durant a Warriorsnál töltött időkre is kitért ebben az interjúban, és elmondása alapján talán hibázott, de odaigazolásakor arra számított, hogy a helyi média segíti őt a csapatba integrálódásában. Sosem akarta, hogy minden róla szóljon, nem akart nagyobb lenni a csapatnál, annak a tagja akart lenni, de úgy érezte, hogy a többiektől külön kezelik őt. Szeretett ott lenni, és sok csapatszokást a magáévá tett, alkalmazkodott a helyi szokásokhoz. Ettől függetlenül mindannyiuknak megvolt a külön élete, a maga családja, a saját tere, elvégre hatalmas távolságok vannak arrafelé, Draymond Green, Stephen Curry és Shaun Livingston is másfél órára lakott tőle, de így is minden második nap együtt voltak, különösen az idegenbeli meccsek idején. Úgy érzi viszont, hogy ottlétéért nem kapta meg a kellő tiszteletet, mivel pénzről mondott le, feláldozta a nevét és minden egyes este feláldozta a testét is.

Michael Malone szerint minden eshetőség elképzelhető még Jamal Murray visszatérése kapcsán. Nincsenek időhöz kötve, nem tuják, hogy hol van a célvonal, úgyhogy minden eshetőséget nyitva hagynak, és majd meglátják, hogy mi történik napról-napra. Sok őrült dolog történhet még az alapszakasz utolsó öt-hat meccsén, ahogyan a rájátszásban is. Nem tudja, hogy játszik-e ebben a szezonban a hátvéd, ő biztosan nem helyez rá nyomást ezzel kapcsolatban. Ennyivel az alapszakasz vége előtt nehéz lenne visszailleszteni őt a csapatukba, mivel minden meccs számít, ugyanakkor ha Murray odaáll elé, hogy készen áll és játszani akar, és erre az orvosok is rábólintanak, akkor meg fogják ezt oldani. Az elmúlt hónapban voltak hullámhegyei és hullámvölgyei is játékosának, egyik nap nagyszerűen érzi magát, majd a következőre elbizonytalanodik, hogy képes-e erre. A legfontosabb, hogy amikor visszatér, legyen meg az önbizalma, és ne gondolkodjon minden egyes mozdulata előtt, és ez a legnehezebb dolog, amikor valaki közel egy éve nem játszik már.

Kyle Lowry holnapután először léphet pályára Torontóban, mióta Miamiba került, és nagyon várja már a pillanatot, hogy kifejezhessék egymásnak a Raptors szurkolóival, hogy mennyire nagyra értékelik a másikat. Úgy gondolja, hogy ő még nagyobbra is tartja a Raptors szurkolóit, mint azok őt, mivel nélkülük a felét sem tudta volna annak elérni, mint ami összejött a pályafutása során. Lowry legutóbb 2020 február 28-án léphetett pályára Torontóban, mivel nem sokkal azt követően felfüggesztették a 2020/21-es idényt, a következő szezont pedig Tampában játszotta le a Raptors, míg a Heat idei első kanadai látogatásáról lemaradt Lowry.

Mark Daigneault bejelentette, hogy Derrick Favors már nem játszik a szezon hátralévő részében – ez annyira nem meglepő, a hátproblémákkal küzdő magasember legutóbb február 24-én lépett pályára a Thunderben. Daigneault arra is kitért, hogy Kenrich Williams idei visszatérése is kétséges, ő továbbra is térdsérüléssel küzd.

Chris Kirschner (The Athletic) 45 jelenlegi, illetve korábbi szavazót kérdezett meg arról, hogy Trae Young náluk befér-e valamelyik All-NBA csapatba, és mindössze nyolcan feleltek erre igennel. Amennyiben Young az idény végén bekerül a liga valamelyik ötösébe, jogosult lesz a szupermaxra, és a következő szezontól érvénybe lépő szerződése 5 év alatt 207 millió dollárt hozhat neki a konyhára, míg ellenkező esetben „csak” 172,5 milliót. Ugyancsak a Hawkshoz tartozó hírek, hogy a csapatnál még nem döntöttek arról, hogy John Collins visszatérhet-e még erre a szezonra, míg Jalen Johnson bekerült a liga agyrázkódási protokollja alá.

Devin Cannady 10 napos szerződést kapott a Magictól.

Shams Charania számolt be arról, hogy az NBA arról tájékoztatta a csapatokat, hogy a jelenlegi várakozások alapján 122 millió dolláros lehet a fizetési sapka, míg a luxusadós határt 149 milliónál húzhatják meg. Legutóbb februárban adott hasonló tájékoztatást a csapatoknak a liga, akkor még 2 millióval kevesebbel számoltak.

A végére pedig Adrian Wojnarowski maradt, aki több évre szóló új szerződést kötött az ESPN-nél. A szakíró 2017 júliusában a Yahoo! Sportstól igazolt át az ESPN-hez, és hosszú évek óta az egyik legmegbízhatóbb és a hírekről egyik leggyorsabban tudomást szerző újságíró a szakmában.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus