Hírmorzsák 2022-05-03 (10:45)

Rivers ragaszkodik DAJ-hoz, jobban kell pattanózniuk és vigyázni a labdára. Monty Williams elégedett azzal, hogy limitálták Doncic csapattársait, Kidd szerint valakinek csatlakoznia kell a szlovén partijához. Marad Green Flagrant-2-ja, de ettől a GSW játékosa nem változtat a stílusán. Smart játéka kérdéses a 2. meccsen. A Grizzliesnél nincs pánik, Jenkins szerint jók a hibák kijavításában. Snyder iránt a Hornets is érdeklődhet, közben csípőműtétje lesz. D’Angelo Russell elcserélését várják a riválisok. Bokaműtéten esett át Jalen Suggs. A Netsnél nem elégedettek a bevételekkel, lecserélik az ügyvezetőt. Joe Dumars lett az NBA szakmai alelnöke. 

A Philadelphia 76ers vezetőedzője, Doc Rivers annyit mondott a Miami elleni első meccs után, hogy kedvelik DeAndre Jordant, addig fog kezdeni, amíg Joel Embiid vissza nem tér, és nem érdekli, hogy ez kinek mennyire tetszik. A meccs előtt több helyen is arról értekeztek, hogy talán Paul Reednek kellene kezdenie, egyébként pedig Jordannel 17 perc alatt -22-ben volt a 76ers. Rivers szerint hasonlóan indítottak a Toronto ellen is, gyakorlatilag ugyanazokban a dolgokban kell javulniuk: az ellenfél nem szedhet több lepattanót, nem szerezhet sok labdát, egyszerűen nem támadhat többször, mint ők. Most 13-mal több dobást vállalhatott a Miami, ha ezt elveszik tőlük, megnyerhetik a második mérkőzést.

A Sixers 6/34 triplát dobott be, Tobias Harris szerint megvoltak a helyzeteik, de nem dobálták be azokat, James Harden szerint ha kimaradnak a hármasok, azzal nem tudnak mit kezdeni, azzal viszont igen, hogy rendesen szedjék a pattanókat és ne adják el a labdákat.

A Miami Heat mestere, Erik Spoelstra szerint nem azzal a hozzáállással mentek ki a pályára, hogy ezt a meccset meg kell nyerniük, csak mert Embiid hiányzik – nem akartak feleslegesen nyomást tenni önmagukra, egyszerűen úgy mentek ki, hogy csak arra fókuszáltak, hogy elvégezzék a megbeszélteket. Ugyanígy fognak tenni a második meccsen is: kidolgozzák a lehető legjobb tervet, aztán mindent megtesznek, hogy végre is hajtsák.  

Luka Doncic ma hajnalban 45 pontot szórt a Suns elleni első mérkőzésen 12 lepattanó és 8 gólpassz mellett, de ezúttal senki nem tudott igazán felnőni mellé – ahogyan Jason Kidd vezetőedző fogalmazott, szükségük van arra, hogy valaki még csatlakozzon Doncic partijához. Monty Williams, a Suns mestere szerint nem örömteli, ha valaki 45 pontot szór a csapata ellen, ugyanakkor nagyon megvan elégedve a Dallas 16 gólpasszával, ez mutatja, hogy jó munkát végeztek, pár Maxi Kleber-hármason kívül igazi segítséget nem kapott Doncic.

A Suns ritkán duplázta Doncic-ot, viszont nagyon figyelt Jalen Brunsonra és Spencer Dinwiddie-re, Kidd szerint ma a Suns remekül tudta megvalósítani, amit eltervezett, jár nekik az elismerés. Luka Doncic annyit mondott, hogy kicsit több stepback dobása volt, mint kellett volna, neki is többet kellett volna támadnia a gyűrűt, ebben kell csapatszinten is javulniuk a második mérkőzésre – viszont a meccset nem itt, hanem védőoldalon vesztették el, a meccs elejétől kezdve rosszul dolgoztak hátul. 

Az NBA utólag sem minősítette le Draymond Green azonnali kiállítást érő Flagrant-2 szabálytalanságát, így a GSW mindenesének innentől óvatosabban kellene játszania, hiszen ha valaki négy flagrant-pontot gyűjt össze, akkor automatikusan egymeccses eltiltást kap. Green így most kettőnél jár, de a játékos elmondta, hogy esze ágában sincs változtatni a játékán, mert ha így tenne, elég hamar véget érne számukra a rájátszás, és utána már mit sem számítanának ezek a flagrant-pontok. 

Marcus Smart játéka egyelőre kérdéses a Celtics-Bucks párharc második meccsén. Mint ismert, a regnáló Év Védője a második negyed végén kapott a jobb vállához, amiből vissza tudott térni, de aztán a négyfejű combizma (quadriceps) is megsérült. A vezetőedző Ime Udoka szerint Smart nagy harcos, nem érdeklik a sérülések, de most kap majd kezeléseket és utána kiderül, játszhat-e a combizma januárban is megsérült, akkor hat meccset kellett kihagynia, ezért óvatosabbak.

Bár a Grizzlies rögtön elvesztette a pályaelőnyt a Warriors ellen, Tyus Jones szerint nem esnek kétségbe: ugyanígy indult a Wolves elleni párharc, és már előtte is tudták, hogy a GSW elleni is hosszú széria lehet. Nem ért véget a sorozat, egyszerűen ki kell javítaniuk néhány dolgot, tanulniuk kell a vereségből. Steve Kerr, a Warriors szakvezetője is óva intett a hurráhangulattól, mivel az első körben háromszor is 10 kétszámjegyű hátrányból álltak fel a negyedik negyedben, számára ez tökéletesen megmutatja, mennyire erős fejben a Memphis. Taylor Jenkins, a Grizzlies mestere azt mondta a csapatának, hogy borzasztó izgatott amiatt, hogy egy ponttal kaptak ki, mert ilyen helyzetekben rendre nagyon jól reagálnak egész évadban. Tudja, hogy a playoff második köre azért már kicsit más szint, de a játékosai nagyon jók abban, hogy gyorsan lapozzanak egy vereség után és azonnal tanuljanak is belőle. 

Tegnap írtunk róla, hogy Quin Snyder iránt érdeklődhet a Lakers, de az is előfordulhat, hogy ha távozik a Jazztől, kihagy egy évet. A szakvezető még nem beszélt a sajtóval a Jazz kiesése óta, és egy darabig nem is fog – ma megműtik a csípőjét, és csak a felépülése után áll az újságírók rendelkezésére. Marc Stein (Substack) szerint egyébként a Charlotte Hornets is érdeklődhet Snyder iránt – korábban még a Lakersnél dolgozott együtt Mitch Kupchakkel, a Hornets szakmai elnökével. 

Stein több rivális csapat vezetőjével is beszélt, akik arra számítanak, hogy a Minnesota Timberwolves megpróbálja elcserélni D’Angelo Russellt a nyáron. Russellnek még egy éve van hátra a szerződéséből, és bár Karl-Anthony Towns-szal jó barátok, a Memphis elleni playoff-párharcban komoly csalódást okozott a játéka, és az alapszakaszban is visszaestek a számai, miközben a másodéves Anthony Edwards a Wolves elsőszámú periméter-játékosává vált, kiváló szezont és rájátszást tudhat maga mögött. 

A Lakerst Nick Nurse-szel is összeboronálta a sajtó, de a Raptors vezetőedzője annyit mondott, hogy ő a Toronto csapatát edzi, és fogalma sincs, ezek a pletykák honnan jönnek. 

Az Orlando Magic újoncát, Jalen Suggsot múlt héten megműtötték, egy kisebb fáradásos törése volt a jobb bokájában, így az őszi edzőtáborra teljesen egészségesen érkezhet. Jeff Weltman, a csapat szakmai elnöke szerint több orvossal is konzultáltak, és a beavatkozás elsősorban azt a célt szolgálja, hogy később semmilyen gondja ne legyen az 1/5-ön húzott kombóhátvédnek. 

A Brooklyn Nets korai playoff-kiesésével a csapat és otthona, a Barclays Center pénzügyileg sem zárt jó évet: a New York Post szerint a franchise-t és a csarnokot birtokló BSE (Brooklyn Sports Entertainment) 50 és 100 millió dollár közötti veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni. Bár a gárda 100 millió dollár körüli luxusadót fizet, a tulajdonos Joe Tsai mégsem a csapat karcsúsításában látja a megoldást, hanem a Barclays Center jobb kihasználtságában, ezért el is bocsátotta a BSE vezetőjét, John Abbamondit. 

A NY Post szerint az AliBaba alelnöke nem volt elégedett Abbamondi nem túl innovatív munkamódszerével annak ellenére, hogy a pandémia előtti utolsó szezonhoz képest meccsenként több, mint a duplájára nőtt a bevétel (1 millió dollárról 2.1 millióra), ami arányaiban a legnagyobb az NBA-ben, csak a Suns produkált hasonló emelkedést. A fő problémát valószínűleg a Warriors számai jelentették, hiszen a nemrég szintén új arénába költöző GSW hasonló luxusadó mellett meccsenként közel 4.2 millió dollár bevételre tett szert, őket szeretnék utolérni. 

Végül pedig egy fontos személyi változás az NBA-nél: május 9-étől Joe Dumars lesz a liga kosárlabdáért felelős, szakmai alelnöke, Kiki VanDeWeghe posztját veszi át. Az egykori detroiti játékos és GM új pozíciójában felügyelheti a szabályváltoztatások folyamatát, a fegyelmi ügyeket, illetve minden, a mérkőzések lebonyolításával kapcsolatos kérdést - emellett egyfajta összekötő szerepe lesz a játékosok, edzők, csapatvezetők, játékvezetők és minden más fontos résztvevő között.

Dumars játékosént hatszoros All-Star, kétszeres bajnok, 1989-ben Döntő MVP volt, emellett a J. Walter Kennedy Award és a Sportmanship Award nyertese, az NBA egyik legsportszerűbb játékosaként ismerték, 2000 és 2014 között pedig a Detroit Pistons GM-jeként lett az Év Vezetője 2003-ban, illetve bajnok 2004-ben (legutóbb a Kingsnél felügyelte a szakmai munkát). Az NBA szóvivője szerint Dumars játékosként és vezetőként is nagy elismerést vívott ki és rengeteg kapcsolatra tett szert az egész ligában, ezért is esett rá a választás. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus