Hírmorzsák 2022-05-14 (9:30)

Danny Green bal térde szétszakadt. Daryl Morey szerint Doc Rivers marad a Philly edzője, nagyszerű szakembernek tartja. James Hardenben nagyon bíznak a Phillyben, az offszezon lehet a megoldásuk. Klay Thompsonnak rengeteget jelent, hogy újra nyugati döntőbe jutott a megpróbáltatásai után. Dillon Brooks szerint a Warriors öregszik. A Bostont nagyon felhúzta az ötödik meccs veresége, Marcus Smart nem is aludt azóta, Jayson Tatum 46 pontjáról pedig azt mondta, hogy ezért fizetik. Jaylen Brown szerint Giannis eképesztő és nem fárad el. Mike Budenholzer: egymás után kettőt még senki nem nyert ebben a párharcban. Először vesztett ilyen helyzetben a Milwaukee. Lövöldözés történt a meccs végén a Bucks-csarnok közelében. A Nike nem tervez hosszabbítani Kyrie Irvinggel.

Már tegnap is egyértelmű volt, hogy Danny Green súlyos térdsérüléssel zárta le a szezonját, azóta pedig kiderült, hogy jogosak voltak a félelmek: a Sixers veterán 3&D játékosa ACL-szakadást szenvedett, amit egy LCL-szakadással is megtoldott, tehát két térdszalagja is felmondta a szolgálatot a bal lábában. Greenre csapattársa, Joel Embiid esett rá véletlenül, a játékos pedig elmondta, hogy hallotta a hangot a térde felől, onnan tudta, hogy nagy baj van - ő ugyan nem mondta ki, de a várakozások szerint ezzel az NBA-pályafutása is véget érhet, hiszen hamarosan 35 éves lesz.

Még a Phillynél maradva Daryl Morey, a klub elnöke újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy biztos Doc Rivers maradásában - tegyük hozzá, hogy az edző ott ült mellette abban a pillanatban. Morey viszont azt is elmondta, hogy nagyszerű edzőnek tartja Riverst, szeret vele dolgozni és ő úgy érzi, hogy remek csapatot építenek - jónak látják az esélyeiket a bajnoki címre "az út végén". Azt is hozzátette, hogy az offszezont azzal töltik majd, hogy James Hardenből a lehető legtöbbet hozzák ki, mert sokkal több van benne annál, mint amit most mutatott, ez lesz a fő feladatuk. Kiemelte, hogy idén már későn érkezett meg Harden, aki extrém tehetséges játékos, de meg kell találni a helyét, a szerepét, a feladatát, erre eddig nem volt elég idő, de most itt van előttük a komplett nyár, hogy ezen dolgozzanak, ki fogják találni, hogy hogyan tudják legjobban használni Hardent. Ezzel azt is elárulta, hogy az irányítót természetesen meg akarják tartani, bár azt is hozzátette, hogy a játékos képviselőjével még le kell ülniük tárgyalni azzal kapcsolatban, hogy hogyan működne ez a legjobban.

Ami a kiesést illeti, Morey úgy fogalmazott, hogy a Joel Embiid által is említett mentális keménység miatt mindenkinek egyesével kell a tükörbe néznie és megvizsgálnia, hogy hogyan lehetne jobb - ő maga is ezt fogja tenni, de ez mindenkinek az egyéni felelőssége, a kudarcokra való reakció sok mindent meghatároz. Doc Rivers is megszólalt a kiesésről, aki annyit mondott, hogy nagyon nehéz nyerni ebben a ligában, ők annyit tehetnek, hogy "ott vannak a mixben", az esélyesek között, semmire sincs garancia, dolgozni kell, hogy egyszer összejöjjön a dolog - példaként a Milwaukee-t hozta fel. 

Térjünk rá a ma hajnali mérkőzésekre, kezdjük a Memphis Grizzlies kiesésével: a csapat kikapott a GSW vendégeként, így 4-2-vel búcsúzott a szezontól. A mérkőzésen megint volt egy érdekes húzása Dillon Brooksnak, aki Steph Curryt lökte fel, amely után Klay Thompson oda is mente hozzá "barátkozni". Brooks erről nem beszélt a meccs után, a rivalizálásról viszont azt mondta, hogy a GSW öregszik, míg ők fiatalok, és Thompsonék tudják, hogy ők bizony egyre jobbak lesznek minden évben. Szerinte Ja Morant nélkül megtették, amit lehetett, ez most erre volt elég, de Moranttel más lett volna a széria.

Klay Thompson 8/14 triplával és 30 ponttal remekelt és előhúzta Game 6 Klayt, ez pedig sokat jelentett számára: mint mondta, szavakkal le sem tudja írni, mit érez most, hogy két és fél év kihagyás és ennyi súlyos sérülés után újra főcsoport-döntőt játszhat. Számára ez ad erőt és hitet, most úgy látja, hogy van még benne és a karrierjében valami. Draymond Green is dicsérte Thompsont, úgy fogalmazott, hogy két rájátszásról lemaradtak, méghozzá nagyrészt azért, mert Thompson sérült volt. 

A Boston viszont remek játékkal győzött Milwaukee-ban, így elkerülte a kiesést és 3-3-mal utazhat haza, hogy otthon bejusson a keleti döntőbe. Ehhez kellett Jayson Tatum extrája is, aki 46 pontot dobott a szorult helyzetben, ebből 28-at a második félidőben és 16-ot a negyedik negyedben, ezzel kapcsolatban pedig Marcus Smart annyit mondott csapattársáról, hogy "ezért kapja a fizetését" - a csapatnak ez kell Tatumtól, ezért fizetik, ő pedig az egész meccs során mondogatta is neki, hogy csak legyen önmaga. Ime Udoka vezetőedző szerint az egész csapat dühös volt az elrontott ötödik mérkőzés után, amikor szinte végig vezettek, de mégis kikaptak a végén, azt viszont tudták, hogy jól játszottak és hogy azzal a játékkal nyerhetnek - bíztak ebben és ezúttal jól összerakták az egészet.

Smart szerint egyébként az ötödik meccs óta ő maga nem nagyon aludt, majd most fog csak a győzelem után, de Tatum is arról beszélt, hogy a videózás és az elemzés is annyira felhúzta őket azt a végjátékot látva, hogy rettenetesen dühösek voltak - viszont tudták, hogy van esélyük nyerni idegenben is és megmenthetik a szezont, kijavíthatják a hibát. 

Giannis Antetokounmpo is elképesztő találkozót játszott megint, de ő maga Tatumot dicsérte, szerinte riválisa kiemelkedő produkciót nyújtott - a görögöt pedig Jaylen Brown dicsérte: szerinte Giannis könyörtelen és folyamatosan támad, támadni is fog, sőt szerinte fizikálisan olyan állapotban van, hogy nem fárad el úgy, mint mások.

A hetedik meccsről Jaylen Brown mondta azt, hogy szerinte a világ két legszebb szava az, hogy "hetedik meccs", Ime Udoka pedig arra számít, hogy fergeteges hangulat és hangzavar várja majd a csapatokat a Gardenben. Mike Budenholzer, a Bucks vezetőedzője úgy fogalmazott, hogy ebben a szériában még senki nem nyert egymás után két meccset, most jön a a "döntő", most nincs más hátra, mint azt a találkozót behúzni - szerinte mindenki erre vár, az egész sportvilág az ilyen pillanatokat szereti. Egy érdekesség: a Budenholzer-érában eddig mind a nyolc olyan meccset megnyerte a Milwaukee, amelyen lezárhatott egy playoff-párharcot, ez volt az első veresége ilyen helyzetben.

Történt egy szomorú eset is a mérkőzés kapcsán, ugyanis a Bucks csarnokon körüli szurkolói zónája mellett lövöldözés tört ki a találkozó vége körül és három ember megsérült - szerencsére nem életveszélyesen, de kórházba szállították őket. A rendőrség tájékoztatása szerint egy 29 éves férfit letartóztattak az eset miatt.

A végére pedig egy érdekesség: miután a Nets vezetősége is olyan véleményt fogalmazott meg Kyrie Irvinggel kapcsolatban, hogy nekik olyan játékosra van szükségük, aki rendelkezésre áll, a Nike is hasonló úton indul el. Az ESPN forrásai szerint ugyan régóta népszerű arca a cipőgyártó cégnek Irving, vannak személyes cipői is, amelyek közül a következő ősszel érkezik a tervek szerint, de a cég mégsem szeretné tovább folytatni az együttműködést - a portál úgy tudja, hogy ez lesz az utolsó Irving-cipő a Nike-nál, a 2023-ig tartó szerződést nem akarják meghosszabbítani. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus