Hírmorzsák 2022-05-18 (11:15)

A Magic nyerte a lotteryt, övék az idei 1/1. Al Horford a protokoll alatt, Marcus Smart sérülés miatt nem játszott a Celticsnél. Jimmy Butler innentől minden negyedben azt várja a Heattől, amit a harmadik játékrészben csináltak. Jayson Tatum válallja a felelősséget a Celtics vereségéért. A liga a 2023/24-es idénytől szeretne szezonközi tornát rendezni. Szigoríthatnak a gyorsindítások megakadályozása céljából elkövetett faultoknál. Terry Stotts interjúra megy a Hornetshez, Darvin Ham és Kenny Atkinson bekerült a második körbe. Derrick Favors lehívta a játékosopcióját. Jó nézettséget hozott a második kör.

Megtartották a 2022-es draft előtti sorsolást, amit a Magic nyert meg, így ők választhatnak először az idei játékosbörzén. Előzetesen is az övék volt erre az egyik legnagyobb esély, 14%, ahogyan a végül harmadik helyre kerülő Rocketsnek, illetve az ötödik pozícióba csúszó Pistonsnak is ennyi esélye volt az 1/1-re. A győztes mellett még a Thundernél és a Kingsnél örülhetnek különösebben az eredménynek, előbbi a negyedik helyről jött fel a másodikra, míg utóbbi a hetedikről a negyedikre. Jeff Weltman szerint a Magicnél nagyon érdekes párbeszédek fognak zajlani arról, hogy kit válasszanak ki, de az elmúlt időszakban már hozzászoktak ahhoz, hogy kiemelkedő tehetségeket adhatnak a keretükhöz, és most lehetőségük adódik arra, hogy egy újabb játékossal bővítsék a sort. Általában az szokott történni, hogy a legnagyobb ígéretekbe elkezdenek beleszeretni a csapatok, és most előnyből indulhatnak a többiekkel szemben. Mondania sem kell, de meg sem fontolják, hogy elcseréljék a választási jogukat. Nagyon izgatottak amiatt, hogy beleszerethetnek egy játékosba, és őt hozzáadják a keretükhöz, szeretnének egy fiatal, nagyon tehetséges és jó személyiségű kosarassal bővíteni a keretüket.

A Celtics tartalékosan volt kénytelen kiállni a keleti döntő első mérkőzésén, ugyanis Marcus Smart lábfejsérülése nem jött rendbe, majd 2,5 órával a feldobás előtt bejelentették, hogy Al Horfordra sem számíthatnak, mivel bekerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá. Ime Udoka utóbbiról annyit mondott, hogy ahogyan eddig sem kommentálták a játékosaik státuszát, úgy a továbbiakban sem terveznek ezen változtatni, de azt azért hozzátette, hogy Horford jól érzi magát és várják a további tesztek eredményét. Azt sem tudta egyértelműen megválaszolni, hogy mennyi ideig nem számíthatnak rá, mivel ez egy orvosi kérdés, ugyanakkor különböző teszteken és protokollokon kell átesnie azon, hogy visszatérhessen – egyelőre nem zárná ki teljesen annak a lehetőségét, hogy visszatérjen a második meccsre. Adrian Wojnarowskinak (ESPN) ugyanakkor más információi vannak, a szakíró úgy tudja, hogy a Celtics úgy készül, hogy Horford nem lesz a második meccsen sem.

A Heat ki is tudta használni, hogy ketten is hiányoznak ellenfelük kezdőjéből, és a 39-14-re megnyert harmadik negyedükre építve 118-107-re nyerni tudtak az első meccsen. A 41 ponttal záró Jimmy Butler szerint ez a harmadik negyed megmutatta, hogy mire képesek olyankor, amikor igazán azon vannak, hogy védekezésben megállítsák ellenfelüket, és amikor ebből tudnak visszatámadni, megindulva büntetőket kiharcolni. Ez arra emlékezteti őt, hogy képesek ilyen teljesítményre, látta ezt már korábban maga előtt elméletben, de most gyakorlatban is megtapasztalhatta, és innentől kezdve azt várja el maguktól, hogy minden negyedben ezzel az intenzitással játsszanak. Erik Spoelstra azt emelte ki, hogy a nagyszünetben rendkívül csalódottak voltak a játékosai, neki alig kellett mit mondania, mindenki maga alatt volt a védekezésük miatt. Tudják, hogy egy nagyon jó csapat ellen játszanak, így nem elég azt mondani, hogy innentől jobban fognak védekezni, elvégre az ellenfelük komoly nyomást helyez a védelmükre.

Jayson Tatum elmondta egy kérdésfelvetésre, hogy természetesen nem akarta ennyiszer eladni a labdát, ugyanakkor a mérkőzések során történnek dolgok, amikből képes építkezni ellenfelük, és pontosan ezt tették. A rájátszás során eddig jó munkát végeztek abban, hogy egy időkéréssel megoldják a problémáikat, reagálni tudjanak ellenfelük futására, de ezúttal ez nem történt meg. Vállalja ezért a felelősséget, ettől jobban kell vezetnie a csapatot, különösen ezekben a fontos pillanatokban. Néz elébe annak, hogy a második meccsen válaszolni tudjanak.

Shams Charania (The Athletic) információi szerint az NBA azon van, hogy valamilyen formában a 2023/24-es idénytől kezdve bevezessenek egy szezonközi tornát. Mint ismert, Adam Silver hosszú évek óta szeretne megvalósítani valami ilyesmit, és a liga szándékait az is erősíti, hogy a legutóbbi újítás, a play-in torna mekkora sikert aratott. Egy másik változtatást viszont már a következő szezontól bevezethetnek, elkezdhetik büntetni azokat a szabálytalanságokat, amikkel a gyorsindításokat állítják meg a csapatok. A tervek szerint ezért egy büntető és a labdabirtoklás megtartása járna, és júliusban szavazhatják meg ennek a bevezetését a tulajdonosok. A liga a minap a lotteryvel összekapcsolva Chicagóban megbeszélést tartott a csapatok általános igazgatóival, akik támogatják ezt az ötletet.

Arról is Charania számolt be, hogy Terry Stotts is ott van a Hornets edzőjelöltjei között, a Trail Blazers korábbi mesetere is meghallgatásra megy Michael Jordan csapatához. A szakíró azt is megjegyezte, hogy a Bucks segédedzőjeként dolgozó Darvin Ham komoly esélyessé lépett elő a Hornetsnél, őt visszahívták egy második interjúra is. Ham egyébként a Lakersnél is képben lehet, az aranysárga-liláknál az is erősítheti az esélyeit, hogy a segédedzői pályafutását éppen náluk kezdte el. Ham mellett Kenny Atkinson is bekerült a Hornetsnél a második körbe, erről már Adrian Wojnarowski számolt be.

Derrick Favors nem okozott meglepetést, lehívta a következő szezonra érvényes 10,2 millió dolláros játékosopcióját a Thundernél.

Kijöttek a rájátszás második körének a nézettségi adatai, és a Celtics-Bucks hetedik meccs a legnézettebb második körös összecsapás lett 2012 óta: átlagosan 7,4 millióan követték az Egyesült Államokban a televíziós közvetítést, a nézőszám 9,5 milliónál tetőzött. Összességében is a legnézettebb második körön van túl az NBA az elmúlt nyolc évben, átlagosan 3,7 millióan nézték a meccseket, és ez 14%-os emelkedést jelent az előző évhez képest.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus