Hírmorzsák 2022-05-26 (11:15)

A Celtics került egyetlen győzelemre a nagydöntőtől. Jayson Tatum szeretné, ha máshogy szavaznák meg az All-NBA csapatokat. Duncan Robinson szerződésében 10 millió dolláros bónusz van. A Nets nem akar hosszú szerződést adni Kyrie Irvingnek? Terry Stotts csak vezetőedzőnek menne a Lakershez, segédedzőnek nem. Másfél éven belül eladhatják a Trail Blazerst.

A Celtics nyerni tudott a Heat otthonában, ezzel ők kerültek egyetlen győzelemre a nagydöntőbe jutáshoz. A vendégek egyik hősévé az a Jaylen Brown vált, aki az első félidőben csak 2/7-tel dobott és eladott 4 labdát is, majd a nagyszünet után 19 pontot rámolt be és nem veszítette el többször a játékszert. Erről annyit mondott, hogy ő végig ugyanaz a játékos volt ezen az estén, csak meg kellett vetnie a lábát a mérkőzésben. Ahogy haladtak előre, az intenzitás egyre jobban megviselte a játékosokat, és ennek köszönhetően valamelyest kinyílt előtte a pálya, így meg tudta találni a játékát. Nem akart veszíteni, nem akart arra gondolni, hogy ez a meccs lefutott, és a csapatának szüksége volt rá. Az első félidőben pocsékok voltak, a fordulás után viszont már kosárlabdáztak.

Erik Spoelstra szerint szükséges, hogy élvezzék ezt az egészet, elvégre ha be akarnak jutni a nagydöntőbe, akkor az addig vezető úton elképesztően kemény dolgokon kell átmenniük. Az olyan események emléke, mint az, hogy most elmennek Bostonba és csapatként megpróbálják kitalálni, hogy miként maradjanak életben, azok olyanok, amik életük végéig velük fog maradni. Az öltözőben egyetlen dologról beszéltek a mai vereség után, hogy hozzák vissza a párharcot Miamiba.

Ahogyan arról tegnap már beszámoltunk, a liga kihirdette a szezon három legjobb ötösét, és ezzel kapcsolatban azt a Jayson Tatumot kérdezték, aki először lett kiválasztott, ráadásul rögtön az All-NBA első csapatba került. A Celtics sztárja elmondta, hogy hálás emiatt az elismerés miatt, ez egy nagyon nagy dolog, ugyanakkor kitért arra is, hogy tavaly egyik ötösbe sem került be. Akkor nem amiatt zavarta a kimaradás, mert pénztől esett el, hanem egyszerűen tiszteletlenségnek érezte, és 1000%-ig biztos benne, hogy egy évvel ezelőtt is a legjobb 15 játékos közé tartozott. (Ha Tatum az előző szezon végén bekerült volna valamelyik All-NBA ötösbe, akkor az újoncszerződése utáni megállapodásánál a sapka 25%-a helyett a 30%-ára lehetett volna jogosult a Derrick Rose-szabály értelmében – a szerk.)

Jelenleg túlságosan is nyitott a szavazási rendszer, szinte egyáltalán nem szabályozzák, hogy kik kerülhetnek be, és jó lenne, ha ezen változtatna a liga. Nem tudja pontosam, hogy milyen szabályokat kellene beiktatni, de valamilyenekre szükség lenne – meg lehetne kötni, hogy egy bizonyos számú lejátszott meccset el kelljen érni, vagy akár azt is figyelembe lehetne venni, hogy bejutott-e az illető a rájátszásba vagy sem. Egyszerűen csak a 15 legjobb játékosnak kellene bekerülnie pozícióktól függetlenül, mert annak sincs sok értelme, hogy az MVP-szavazáson második helyen záró Joel Embiid csak a második csapatba kerülhetett be. Egyes játékosoknak ez nehézséget okoz, mert szerződésért játszanak, vagy ezen múlik, hogy jogosulttá válnak-e a szupermaxra, és biztos benne, hogy emiatt a szavazók számára is nehéz döntést hozni, ezért gondolja úgy, hogy változtatásokra lenne szükség.

Anthony Chiang (Miami Herald) hívta fel arra a figyelmet, hogy a 2014/15-ös idény óta először fordult elő, hogy valamelyik konferencia első helyezettjének egyetlen All-NBA játékosa se legyen, akkor a Hawks, míg most a Heat nyerte meg így keletet. A Heat játékosai közül Jimmy Butler és Bam Adebayo kapott szavazatokat, de előbbi a hetedik helyen zárt a wingeknél, míg utóbbi az ötödik lett a centerek között.

Duncan Robinson az elmúlt nyáron kapott 5 éves, 90 millió dolláros szerződést, ami ebben a szezonban nem nézett ki túlságosan jól, ugyanakkor Ira Winderman (South Florida Sun-Sentinel) arra hívta fel a figyelmet, hogy a megállapodásban van egy jelentős mértékű olyan bónusz, ami csak bizonyos feltételek esetén teljesül. Ebből a 90 millióból 10 milliót csak akkor kaphat meg Robinson, ha a szerződése időtartalma alatt bajnoki címet nyer a csapata, és azt is csak akkor kapja meg, ha abban a szezonban legalább 70 meccsen átlag 25 percet játszik az alapszakaszban, illetve a rájátszásbeli meccsek legalább 75%-án pályára lép, és azokon legalább 25 percet átlagol – amennyiben nem teljesül mindez, akkor a szerződése utolsó éve lesz 10 millióval kevesebb. Robinson ügynökére, Jason Glushonra egyébként is jellemző, hogy bónuszokkal telipakolt szerződéseket alkudjon ki, Al Horford jelenlegi megállapodásánál is ő működött közre, akinek 5 millió dollár üti a markát, amennyiben a csapata döntőbe jut, és további 12 millió, ha bajnoki címet nyer.

Kristian Winfield (New York Daily News) információi szerint a Nets Kevin Durant miatt meg akarja tartani Kyrie Irvinget, ugyanakkor nem akarnak neki túlságosan hosszú szerződést adni. A Nets elméletben maximum 5 évre 247,6 millió dollárért, míg más csapat 4 évre 183,6 millióért szerződtethetné Irvinget, amennyiben az irányító lemond a következő évre szóló játékosopciójáról.

Dan Woike (LA Times) számolt be róla, hogy megvolt Terry Stotts második interjúja is a Lakersnél, és még az első alkalommal azt is megkérdezte tőle a csapat, hogy csatlakozna-e hozzájuk segédedzőként, amennyiben nem őt nevezik ki vezetőedzőnek. Nem ez az első alkalom, hogy a Lakersnél felmerül Stotts ilyen szerepkörben, az elmúlt szezon során is megkeresték már, hogy csatlakozzon Frank Vogel stábjához, de ahogyan akkor, úgy most is elutasította annak a lehetőségét, hogy segédedző legyen a Lakersnél. Stotts egyébként az első jelölt, akivel személyesen is találkozott a Lakers az edzőkeresési folyamata során, de hamarosan Darvin Ham és Kenny Atkinson is személyes megbeszélésre megy a csapathoz, és érdekesség, hogy mindhárman komoly esélyekkel indulnak a Hornets kispadjáért is.

John Cazano (Substack) szerint a következő 6-18 hónapon belül új tulajdonosa lehet a Trail Blazersnek. A csapat egykori tulajdonosa, Paul Allen 2018 októberében hunyt el, azóta pedig a húga, Jody Allen a csapat első embere. Az eladás lebonyolításával a Trail Blazers alelnökét, Bert Kolde-t bízták meg, akinek az a célja, hogy minimum 3 milliárd dollárért tudjanak túladni a csapaton. Az újságíró egyik forrása szerint a vevőjelöltek között leginkább azokra lesz érdemes figyelni, akik lemaradnak a hamarosan szintén tulajdonosváltáson áteső Denver Broncos megvásárlásáról.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus