Hírmorzsák 2022-05-31 (8:45)

A Pelicans nem akar teljesen garantált szerződést adni Zion Williamsonnak. CJ McCollum az ESPN elemzője lesz. Darvin Ham maga választhatja ki a segédedzőit. Ha a Celtics bajnok lesz, luxusadót kell fizetniük. Ime Udoka hálás, hogy a Celticsnél kötött ki. Joe Lacob megvédte a Warriors tavaly nyári döntését. Kyle Lowry úgy érzi, elpocsékolt egy szezont. Cade Cunningham elmondta, hogy mit tanult az első szezonjában.

Brian Windhorst (ESPN) információi szerint Zion Williamson boldogan aláírná az idő előtti hosszabbítást a Pelicansnál a nyáron, ugyanakkor a helyzet nem ennyire egyszerű. Jelen állás szerint nem fogja neki felajánlani a csapat az 5 éves maximumot, ugyanis Gayle Benson tulajdonos vonakodik attól, hogy teljesen garantált megállapodást kössenek vele. Várhatóan így is egy nagy összértékű ajánlatot fognak tenni, de annak egy jelentős része csak bizonyos kritériumok teljesülésekor lesz garantált. Amennyiben Williamson elfogadja, akkor azzal bebiztosíthatja magát, ráadásul így is 100 millió dollár fölötti lehet a garantált része a szerződésének, viszont ha nem megy bele, és garantáltan akarja a várhatóan 182 vagy 195 millió dollárt (attól függ, hogy jövőre bekerül-e valamelyik All-NBA csapatba – a szerk.), akkor ősszel elkezdődhet a drámázás a helyzete körül. Amennyiben nem tudnak megegyezni az idő előtti hosszabbításról, akkor 2023 nyarán korlátozott szabadügynök lehet Williamson, azaz ekkor is tarthat minden ajánlatot rá a Pelicans.

Ugyancsak a Pelicanshoz kapcsolódó hír, hogy az idény közben megszerzett CJ McCollum egyezséget kötött az ESPN-nel, elemzőként fog dolgozni a csatornánál. McCollum újságírói diplomával rendelkezik, ráadásul alkalmanként már feltűnt hasonló szerepben a csatornánál, most pedig a nagydöntő alternatív közvetítésében kaphat szerepet az ESPN 2-n. A játékos elmondta, hogy nagyon izgatott amiatt, hogy megoszthatja a közönséggel az egyedi meglátásait, amik a kilencéves NBA-tapasztalatain alapszanak, és egy álma vált valóra, hogy a legnagyobb színpadon kamatoztathatja az újságírói múltját. McCollum megállapodása több platformra kiterjed, az ESPN-nel közösen fejleszteni fognak egy podcastot, a nyári liga mérkőzésein is szakértőként fog közreműködni, míg év közben több stúdióműsorban is fel fog tűnni.

Marc Stein (Substack) információi szerint a Lakers új vezetőedzője, Darvin Ham nagyobb szabadságot kaphat a stábja összeállításakor, mint amilyet Frank Vogel kapott. Ham maga állíthatja össze az edzői stábját, és ezen felül Kurt Rambis sem fog részt venni az edzői megbeszéléseken a jövőben, ez is változás lesz a Vogel-érához képest. Stein szerint egyelőre kérdéses, hogy Phil Handy marad-e az edzői stáb tagja, és ha távozik, akkor jó esély van arra, hogy a Netsnél lehet segédedző, ahol ismét együtt dolgozhat azzal a Kyrie Irvinggel, akivel még a Cavaliersnél töltöttek el együtt több évet – a Netsnek Adam Harrington távozása után szüksége is lesz egy játékosfejlesztésben erős segédedzőre.

Bobby Marks (ESPN) hívta fel arra a figyelmet, hogy a Celtics átlépi a luxusadós határt, amennyiben bajnoki címet nyernek. Jaylen Brown szerződésében több bónusz is aktiválódott már a rájátszás során, a döntőbe jutásért például 964,286 dollár ütötte a markát, így a Celtics 358,000 dollárra van jelenleg a luxusadós határtól, és ha bajnokok lesznek, akkor ettől nagyobb bónuszra lesz jogosult Brown. Al Horford szintén jól járt anyagilag is a döntőbe jutással, eredetileg a jövő évi 26,5 millió dolláros fizetéséből 14,5 millió volt garantált, de a döntőbe jutással már 19,5 millió az, és ha nyernek, akkor a teljes 26,5 millió dollár garantált lesz.

Chris Haynesnek (Yahoo! Sports) mesélte el Ime Udoka, hogy az elmúlt évek során több csapat kispadjára is esélyes volt, többek között a Pistonsnál, a Pacersnél és a Cavaliersnél is felmerült a neve, és a felsorolást folytathatná még, de végül egyik helyen sem rá esett a választás. Ezt nehezen élte meg, mert úgy érezte, hogy készen áll az első vezetőedzői megbízatására, de most nem is lehetne ennél büszkébb, hogy egy olyan csapat része lehet, amelyik a bajnoki címért harcol. Sok különböző helyzetbe belekerülhet egy edző ebben a ligában, ráadásul csak 30 ilyen állás van, és egy olyat kapott meg, ahol nem egy újjáépítést kell levezényelnie, hanem az elvárások terhe nyomja őt, és ezt nem cserélné el.

A minap Stephen Curry, most pedig Joe Lacob tulajdonos is megvédte a Warriors azon döntését, hogy tavaly nyáron nem cserélték el a draftjogaikat egy komolyabb játékosra. Sokan kritizálták őket emiatt, de eltökéltek voltak ezzel a döntéssel kapcsolatban, hogy nem abba az irányba kell elindulniuk. A fiatal játékosok is tudnak bizonyos dolgokban segíteni, különösen akkor, ha kellően jók, és ők nagyon bíznak Moses Moody és Jonathan Kuminga kettősében. Úgy érezték, hogy megtették már a befektetésüket egy sor kiváló játékosba, akik mindannyian elég fiatalok még ahhoz, hogy teljesítsék az elvárásaikat, mindig is úgy gondolták, hogy az idei sikereik mértéke Stephen Curry, Klay Thompson és Draymond Green hármasán fog múlni.

Kyle Lowry a Heat kiesése után nyilatkozott Barry Jacksonnak (Miami Herald). Azt kívánja, hogy bárcsak jobban játszott volna, egy kicsit magasabb szinten teljesített volna, de ez nem történt meg. Nem tudja, hogy hány lehetősége lesz még arra, hogy eljusson a bajnoki címig, és mivel ez idén nem jött össze, őszintén mondhatja, hogy számára ez egy elpocsékolt szezon volt. Mindig a bajnoki címért játszik, és ugyan jól érezte magát, nagyra értékeli a csapattársait és ezt a lehetőséget, de számára minden év elpocsékolt, aminek a végén nem tud bajnoki címet nyerni.

Cade Cunninghammel a Slam Magazine készített interjút, és ebben elmondta, hogy a legfontosabb dolog, amit megtanult az első NBA-s szezonjában, hogy se a média, se más nem foglalkozik addig az emberrel, ameddig nem nyer. Rosszul is érezhetné magát amiatt, hogy az emberek nem ismerik el a szezonban nyújtott teljesítményét, de az az igazság, hogy nem is nyert túlságosan sok mérkőzést, és ez az, amin változtatni akar. Ha azt akarja, hogy tiszteljék őt, akkor ahhoz meccseket kell nyernie, és ha ezt nem teszi meg, akkor ő sem dühönghet amiatt, hogy nem tisztelik eléggé vagy nem nézik többet a meccseiket. Azt a kihívást állította maga elé, hogy ezen változtasson, és beszélt a csapattársaival, akik szintén meg akarnak felelni ennek, úgyhogy ez lesz számukra a következő lépés.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus